Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam jestem nowy.

Mam pytanie jaki piec do mojego domu.

Powierzchnia użytkowa 200m + cwu dom, dwu piętrowy wybudowany w latach 80-tych ściany pustak biały luka cegła docieplony 10cm styropianem,okna wymienione na nowe, instalacja z rur stalowych z grzejnikami aluminiowymi.

Szukam pieca z podajnikiem z możliwością palenia miałem ponieważ został po piecu miałowym (miał jest dobry gatunkowo bo to odsiewka z eko groszku)

znalazłem

1.PIEC KOCIOŁ RBR EKOUNIWERSAL BRUCER 17KW PODAJNIK

2.Skam-P 17kW palnik żeliwny, sterownik COBRA

3.KOCIOŁ PIEC OGNIWO EKO PLUS Z PODAJNIKIEM 25KW

4.KOCIOŁ PIECE KOTŁY Z PODAJNIKIEM 25kW BRUCER( cenowo tani)

5.BAZYL !! KOCIOŁ KOTŁY CICHEWICZ FUTURA ECONO 25kW!

Jaki wybrać i z jaką mocą

Cichy masz domek prawie identyczny jak mój :) Ja wybrałem RBR 17KW i jestem zadowolony, chociaż zima dopiero przed nami :)

Poczytaj temat RBR-a :)

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam doświadczenia z tłokowymi jeżeli chodzi o ślimaki to użytkuje ślimak żeliwny i jetem zadowolony świetnie spala groszek dobrze miał ( ale tu warunek musi być podsuszony nie może być mokry) i jest chyba dość precyzyjnie sterowany i ekonomiczny (małe dawki paliwa) zwłaszcza w podtrzymaniu w okresie przejściowym czy letnim ale to też na pewno zależy od sterownika.

Jeżeli nastawiasz się tylko na miał to lepszy będzie może tłok w innych przypadkach ślimak.

Ja jak wspomniałem mam ślimak żeliwny obecnie palę naprawdę tanim miałem ( spala go dobrze)

i jak sie sprawuje taki roztwór, i jaki koszt jego

Zależy jak dużą masz instalację c.o. Ja na 158 metrów wlałem 40 litrów koncentratu glikolu. Dzięki temu podłogówka wytrzyma do -20 stopni. Instancja zalana glikolem ponieważ nie mam prądu na działce, a w mrozy mimo ocieplonego budynku na 100% będzie wewnątrz minusowa temperatura.

Za koncentrat glikolu do -70oC zapłaciłem 460zł. Oczywiście mogłem kupić go mniej.

Johny a czy paliłeś w swoim piecu wyłącznie miałem bo ja się chce nastawić wyłącznie na miał i nie wiem czy mocy wystarczy a nie chce tłok-owca.

Na stronie o szufladowych piecach jak czytałem to prawie połowa ludzi pali groszkiem lub pół na pół.

Edytowane przez cichy9

Ja teraz palę tylko miałem nie mylić z flotem bo flotem chyba nie da się nawet w szufladowych. Ale ile miału wsypię tyle z szuflady znaczy popielnika wyjmę popiołu, na zimę to raczej samym miałem nie będę palił.

Jak się nastawiasz tylko na miał to lepiej szufladowy.

A myślisz że tam będzie mniej popiołu ?

Nie licz na to.

Miał ale o dobrych parametrach wtedy i popiół nie będzie problemem.

Jak wsypiesz byle groszku to bedzie tak samo z popiołem jak przy byle jakim miale.

7 ton to zależy jakie zużycie masz na rok ale skoro 7 ton ci zostało to pewnie miałeś kupione na sezon? :confused: Ja na twoim miejscu kupił bym ślimaka miał nie zginie dokupisz trochę groszku i wypalisz wszystko. Ja jak pisałem już kilka razy, była okazja to kupiłem prawie 3t miału i się nie zastanawiałem bo wiem że mój ślimak go połknie bez problemu, gdyby było kilka ton więcej też bym kupił.

7 ton to zależy jakie zużycie masz na rok ale skoro 7 ton ci zostało to pewnie miałeś kupione na sezon? :confused: Ja na twoim miejscu kupił bym ślimaka miał nie zginie dokupisz trochę groszku i wypalisz wszystko. Ja jak pisałem już kilka razy, była okazja to kupiłem prawie 3t miału i się nie zastanawiałem bo wiem że mój ślimak go połknie bez problemu, gdyby było kilka ton więcej też bym kupił.

Ślimaki raczej nie lubią miału, a jak wilgotny to już w ogóle tragedia