Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Domyśl się przecież jesteś inteligentny....róznica między nami kol animuss jest taka, że u mnie można wszystko sprawdzić, zweryfikować...u Ciebie to tylko słowa....

Tak myślałem nie wiesz, nie masz pojęcia o czym piszesz ,szkoda mojego czasu .

U mnie również można wszystko zweryfikować ,zapraszam. :)

Tak myślałem nie wiesz, nie masz pojęcia o czym piszesz ,szkoda mojego czasu .

U mnie również można wszystko zweryfikować ,zapraszam. :)

Masz całkowitą rację szkoda mojego czasu.. masz przestarzałą instalację. wymuszoną grawitacje na grubych rurach do tego dostawiony zawór 4 drogowy i książkową instalację z rozprowadzeniem równoległym, ustalanie temperatu wewnętrznych odbywa sie na zasadzie czasowych załączeń pompek,czyli nie dogrzewasz do temp. zadanych, tylko tyle że pomka ma chodzić w danym czasie i cześć tak sie robiło instalacje 20-30 lat temu....

Masz całkowitą rację szkoda mojego czasu.. masz przestarzałą instalację. wymuszoną grawitacje na grubych rurach do tego dostawiony zawór 4 drogowy i książkową instalację z rozprowadzeniem równoległym, ustalanie temperatu wewnętrznych odbywa sie na zasadzie czasowych załączeń pompek,czyli nie dogrzewasz do temp. zadanych, tylko tyle że pomka ma chodzić w danym czasie i cześć tak sie robiło instalacje 20-30 lat temu....

Przestarzały to ty będziesz miał za chwilę swój sterownik ,wbij sobie do głowy że nie mam nic na grubych rurach, średnice są odpowiednie do potrzeb ,przepływu ,powierzchni ogrzewania prawie 500m2 .Za pompą średnica 22 miedź..

I co tak zlazłeś z tematu ciepłej wody kolego uciekasz jak chory królik :)

Przestarzały to ty będziesz miał za chwilę swój sterownik ,wbij sobie do głowy że nie mam nic na grubych rurach, średnice są odpowiednie do potrzeb ,przepływu ,powierzchni ogrzewania prawie 500m2 .Za pompą średnica 22 miedź..

I co tak zlazłeś z tematu ciepłej wody kolego uciekasz jak chory królik :)

O czym ja mam z Tobą rozmawiać jak wszystkie rozumy pozjadałeś???Jak wspomniałem nie masz bladego pojęcia na temat komfortu Cieplnego w domu!!! u Ciebie bez róznicy czy w pomieszczeniu bedzie 22 czy 18 st( głowice termostayczne to nie wszystko-zresztą pewnie ich nie masz) czy ciepła woda będzie ciepła czy bedzie ciepła za 5h.... zrobiłeś wynalazek cieszysz się jak hmm (forma poprawna) afroamerykanin blaszką, że to chodzi na cyrkulacji i tyle...

O czym ja mam z Tobą rozmawiać jak wszystkie rozumy pozjadałeś???Jak wspomniałem nie masz bladego pojęcia na temat komfortu Cieplnego w domu!!! u Ciebie bez róznicy czy w pomieszczeniu bedzie 22 czy 18 st( głowice termostayczne to nie wszystko-zresztą pewnie ich nie masz) czy ciepła woda będzie ciepła czy bedzie ciepła za 5h.... zrobiłeś wynalazek cieszysz się jak hmm (forma poprawna) afroamerykanin blaszką, że to chodzi na cyrkulacji i tyle...

No cóż nadal nie na temat i oczywiście same bzdury idę spać ,prześpij się i ty spokojnej nocy :)

Dobrej nocy Wszystkim, może jutro ktoś jeszcze podzieli się swoimi doświadczeniami, narazie mam 1 do 1 :-)

W moim przypadku mam tak :

- 1 pompę dla potrzeb CWU, która też czasami pracuje jako mieszająca,

- 2 pompki CO ładujące dwa obiegi grzejników,

- 1 pompka CO zasilająca do 4 podłogówek ( z tym, że chodzi tylko w duże mrozy bo podłogówki przebijają mi grawitacyjnie )

Na zasilaniu CWU trochę eksperymentuje i mam to w tej chwili zrobione tak http://czp.pl/foto/CWU/ .

Na forum ES http://esterownik.pl/forum poszukaj kolegi VERB to on zlikwidował wszystkie pompki na rzecz jednej to może udzieli Ci informacji.

Mój kocioł chodzi w zasadzie na niskich temperaturach bo to wystarcza i to dlatego potrzebna mi jest pompka CWU aby szybko dogrzać tą wodę użytkową w trybie priorytetu - to tyle w kwestii uzasadnienia.

W moim przypadku mam tak :

- 1 pompę dla potrzeb CWU, która też czasami pracuje jako mieszająca,

- 2 pompki CO ładujące dwa obiegi grzejników,

- 1 pompka CO zasilająca do 4 podłogówek ( z tym, że chodzi tylko w duże mrozy bo podłogówki przebijają mi grawitacyjnie )

Na zasilaniu CWU trochę eksperymentuje i mam to w tej chwili zrobione tak http://czp.pl/foto/CWU/ .

Na forum ES http://esterownik.pl/forum poszukaj kolegi VERB to on zlikwidował wszystkie pompki na rzecz jednej to może udzieli Ci informacji.

Mój kocioł chodzi w zasadzie na niskich temperaturach bo to wystarcza i to dlatego potrzebna mi jest pompka CWU aby szybko dogrzać tą wodę użytkową w trybie priorytetu - to tyle w kwestii uzasadnienia.

Wszystko było by dobrze gdybyś zachował proporcje przy budowie instalacji (średnice rur ) .Na zasilaniu masz 2 rury a na powrocie już tylko jedną .

No do średnic idzie się może doczepić. Na tych zdjęciach tego nie widać ale z tyłu za kotłem do głównego powrotu kotła dochodzi 3 powroty t.j. z 1 obiegu grzejników, z drugiego obiegu grzejników oraz z podłogówek. W tej chwili powrót z CWU mam wpięty do obiegu z podłogówek, ale to też zmienię ( bo są pewne ujemne skutki takiego rozwiązania) i obieg z CWU podprowadzę też pod kocioł ale to na wiosnę :)

No do średnic idzie się może doczepić. Na tych zdjęciach tego nie widać ale z tyłu za kotłem do głównego powrotu kotła dochodzi 3 powroty t.j. z 1 obiegu grzejników, z drugiego obiegu grzejników oraz z podłogówek. W tej chwili powrót z CWU mam wpięty do obiegu z podłogówek, ale to też zmienię ( bo są pewne ujemne skutki takiego rozwiązania) i obieg z CWU podprowadzę też pod kocioł ale to na wiosnę :)

Właśnie o tym pisałem powrót z CWU masz wpięty do obiegu z podłogówek.

Trochę zainwestowałeś ,sporo niepotrzebstwa nawieszałeś też .Zawór termostatyczny mieszający ,który zamontowałeś przy podłogówce to przez niego masz te "wąskie gardło" przy większych mrozach .

Edytowane przez animuss

Panowie poprawcie jeżeli się mylę. Rozumiem, że pompa CWU jest załączana przez sterownik tylko w momencie dogrzewania wody w bojlerze do zadanej temp., potem sterownik wyłącza pompę, następnie pompa jest cyklicznie załączana, aby uzupełnić straty ciepła w zbiorniku. Natomiast zwykła pompa do C.O pracuję cały czas. W instrukcji sterownika Bruli jest napisane, aby pompa C.O pracowała ciągle, ponieważ cykliczna jej praca zbytnio wychładza wodę w układzie co jest niekorzystne dla kotła (zbyt chłodna woda na powrocie). Więc wzrost kosztów za prąd w przypadku dodatkowej pompy powinien być nie znaczny. Edytowane przez bobwoj

Panowie poprawcie jeżeli się mylę. Rozumiem, że pompa CWU jest załączana przez sterownik tylko w momencie dogrzewania wody w bojlerze do zadanej temp., potem sterownik wyłącza pompę, następnie pompa jest cyklicznie załączana, aby uzupełnić straty ciepła w zbiorniku. Natomiast zwykła pompa do C.O pracuję cały czas. W instrukcji sterownika Bruli jest napisane, aby pompa C.O pracowała ciągle, ponieważ cykliczna jej praca zbytnio wychładza wodę w układzie co jest niekorzystne dla kotła (zbyt chłodna woda na powrocie). Więc wzrost kosztów za prąd w przypadku dodatkowej pompy powinien być nie znaczny.

Tak pompka CWU pracuje tylko wtedy jak jest tego potrzeba ( mam tak i sobie chwalę ), pompka CO w Bruli nie musi pracować cały czas zależy jakie sposób sterowania sobie wybierzesz.