Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wielka jest siła forum....ktoś coś napisze wmowi ludziom ze jest super, hiper i już ludzie tak robią, niekoniecznie że nic nie jest udokumentowane, że ktoś ma jakiś stary sterownik za kilka zł -(zrobimy tak samo bo jemu chodzi) to p oco kupujecie sterowniki za 1000zł?? z rozbudowanym do maximum menu z którego mozecie sterować,praktycznie cała kotłownia?? lepiej iśc do kotłowni ,przekrecić zawory, pokryzować,polatać sobie i cieszyć się ze to wogóle chodzi... szkoda gadać...

Mogę odpowiedzieć za siebię. Co do rozbudowanego do maksimum sterownika, to tak nie do końca - pewnie dało by się jeszcze coś dołożyć, podobno ma być obsługa paneli słonecznych ;)

A teraz poważnie. Ja go kupiłem ze względu na możliwości podglądu i obsługi przez internet i tylko dlatego, reszta to dla mnie dodatkowe opcję z których mogę korzystać w całości lub częściowo, i tyle. Każdy ma inne potrzeby, priorytety, upodobania, itd.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie czytałeś uważnie poprzedniego postu . Mam zawór 4d , temp. pieca 55 st , d4 pracuje przy dzisiejszych pogodach na 40-50 % i wtedy bojler jest cały czas zasilany . Kiedy otworzę zawór całkowicie przy mrozach bo zażyczę sobie na grzejnikach tyle co na piecu to zbiornik cwu zostaje odcięty zawór rożnicowy zamyka się bo pompa CO pcha wodę w bojler . W układzie tym , musi być druga pompa . Mój brat ma jedną pompę w układzie , dojście do bojlera za pompą . Można tak , wtedy faktycznie niepotrzebna druga . Ma też podłogówkę na powrocie z grzejników , to jest porażka !!

Przykładowo wczoraj "nabuzowałem " do 65 st drzewem po południu , chciałem szybko zasilić grzejniki i nagrzać wodę . Zawór poszedł na 10 , pompę włączyłem od cwu i wszystko idealnie . Domek się nagrzewał , woda też . Jeśli ktoś nie zakłada zaworu 4d , nie musi montować drugiej pompy . u mnie on występuje

Woli sprostowania . Kolego Bobwoj . Czy Ty pisałeś , że chcesz mieć wodę w bojlerze w temperaturze mniejszej niż temp. C.O. ? Nie chce mi się przeglądać ponownie postów .

Edytowane przez sskiba

Ja właśnie , żeby nie popełnić błedu u brata mam podłogówkę na zaworach termostatycznych RTL , 3 pętle . Kuchnia jeden układ cały , drugi układ reszta kuchni + pół korytarza , reszta korytarza i łazienka na 3 pętli . Działa pięknie , idelanie tak jak chcialem . Zawory w skrzynce rodzielczej obok grzejników . Edytowane przez sskiba

Woli sprostowania . Kolego Bobwoj . Czy Ty pisałeś , że chcesz mieć wodę w bojlerze w temperaturze mniejszej niż temp. C.O. ? Nie chce mi się przeglądać ponownie postów .

Tak, to ja, ale zaczynam zmieniać zdanie. Kolega animuss uświadomił mnie o występowaniu bakterii przy niskich temp, więc lepiej hajcować tyle samo co na C.O. :-)

Nawet z zaworem 4d może być jedna pompa :)

Zapytaj Jareckiego chociaż teraz kolega ma co robić :)

Pomijając to . Zmieniam zdanie , jeśli kolega Bobwoj może mieć taką samą temp. na CWU i CO to spokojnie na jednej pompie , wyjście do bojlera za pompą . Zupełny brak podstaw zmian w instalcji oprócz założenia drugiego źrodła ciepła . No chyba , że chce mieć mniejszą temp. na cwu a na CO tyle co na piecu to wtedy wykorzystuje funkcje sterownika ( jak napisał kolega Piotr ) i druga pompa ( jak pisze Jarecki ) , dwie pętle i zawory zwrotne , ale to faktycznie , czy to warte zachodu . Musi sobie sam odpowiedzieć .

Edytowane przez sskiba

To jest najważniejsze, tak jak chciałeś :)

Nie jest to pełen automat ale masz co robić. Najgorsze jest chyba kręcenie tym zaworem.

Dla mnie najważniejsze jest jak najmniej być w kotłowni, ostatni raz byłem 3listopada i będę w niej 15listopada.

Wybiorę popiół, załaduję 160kg ekoretu i spokój.

Sterownik z internetem to jest to :)

Tak, to ja, ale zaczynam zmieniać zdanie. Kolega animuss uświadomił mnie o występowaniu bakterii przy niskich temp, więc lepiej hajcować tyle samo co na C.O. :-)

Tak tylko legionella bo o niej mówimy ginie w temp 55 stopni a Ty pewnie tak wysoko grzać nie będziesz. Ja mam zamontowaną grzałkę w zasobniku i co miesiąc włączam ją tak że woda rozgrzewa się powyżej 60 paru stopni . Niektóre sterownik miały funkcje legionella.

To jest najważniejsze, tak jak chciałeś :)

Nie jest to pełen automat ale masz co robić. Najgorsze jest chyba kręcenie tym zaworem.

Dla mnie najważniejsze jest jak najmniej być w kotłowni, ostatni raz byłem 3listopada i będę w niej 15listopada.

Wybiorę popiół, załaduję 160kg ekoretu i spokój.

Sterownik z internetem to jest to :)

Zgadza się . :) Jednak kręcenia zaworem to nie ma . Też się tego obawiałem , ale to nieprawda !! Mieszkam na wsi i tak mam co robić i tak się łazi , mam pół stodoły drzewa do spalenia , też chciałem montować sterowanie zaworem , ale stwierdziłem i widzę , że niepotrzebne wcale , jest dobrze .

Edytowane przez sskiba

Teraz wiem skąd ten nick Skiba ;)

Jak ja mieszkałem na wsi to nawet nie marzyłem o takim piecu, kaloryfery pierwsze cudem kupione aluminiowe mają już pewnie ponad 30lat i działają do dziś, ale instalacja skopana była, kaloryfery grzały tylko od góry a piec mały żeliwniaczek.

Wsi spokojna, wsi wesoła :)

Teraz wiem skąd ten nick Skiba ;)

Jak ja mieszkałem na wsi to nawet nie marzyłem o takim piecu, kaloryfery pierwsze cudem kupione aluminiowe mają już pewnie ponad 30lat i działają do dziś, ale instalacja skopana była, kaloryfery grzały tylko od góry a piec mały żeliwniaczek.

Wsi spokojna, wsi wesoła :)

U mnie trochę inaczej . ;) Najpierw była kuchnia zwykła , później wykończyłem dwie "kozy " , grzejników nadal nie ma i na koniec znowu kuchnia z wkładem wodnym z rur to będzie chyba 2 cale , bojler grawitacyjnie grzejniki grawitacyjnie z drugiej strony ściany powyżej kuchni do półowy ciepłe ( zgadza się ) i rano zimą aż 10 st w domu bo w kuchni wygasło o 23 . :bash: do ......dzisiaj

Edytowane przez sskiba