Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam.

Przegladajac parametry dwoch kotłów ktore sa tak zachwalane na tym forum zastanowila mnie pojemosc wodna i tu nastepna zagadka Skam P Premium 25kw 120dm3

a Ogniwo Eco 24kw 68 dm3 roznica nieomal o polowe,wydaje mi sie ze im mniej wody w piecu tym jest on bardziej ekonomiczny????

Edytowane przez kamil777

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kamilu77- jakiś post wyżej poruszaliśmy ten temat, jestem zwolennikiem małej ilości wody w piecu a dużej powierzchni grzewczej, nie mogąc znaleźć takiej zależności wybrałem małą ilość wody 48 litrów do domu 150m2. Tak myśląc odeszło się od wielkich pojemnościowo instalacji c.o. Zamiast rur 1i1/4cala są 0.5cala. Wydaje mi się że woda w kotle stojącym w kotłowni też stygnie i do utrzymania tem np. 70st duża ilość wody potrzebuje więcej opału niż mała, tym bardziej że ekonomiczne spalanie polega na ciągłej pracy kotła. Ale...

P.S. Mogę się mylić jestem tylko człowiekiem.

Dawniej stosowane srednice miały na celu głównie umożliwienie pracy instalacji za pomocą grawitacji, teraz są pompy i rury 1/2". Ciekawe dlaczego nikt nie porusza kwesti potrzeby mocy na podgrzanie c.w.u nie jeden z nas stosuje dość duże zasobniki po 250 - 300 litrów do tego doliczyć dorastające dzieci w domu i już mamy dodatkowo zapotrzebowanie na 3 - 4 kW. Wówczas na 200 metrowy dom piec 15 czy 17 kW w zimie jaką mieliśmy ostatnio, będzie za "anemiczny".

Moim skromnym zdanieniem 150m2-15kw, 200m2-20kw, 250m2-25kw itd. U mnie bojler ma 150litrów ocieplony styropianem wystarcza na 4 dorosłe osoby i dziecko. Większość osób skupia się nad efektywnością spalania zapominając o kotle, w budowie kotła praktycznie nic się nie zmienia, a może dobrze by było zwiększyć powierzchnię grzewczą a zmniejszyć ilość wody.

P.S. Oto takie moje dywagacje.

Do Jareckiego, czy cos wiadomo juz na temat Cobry bo chyba ona będzie do kotła z podajnikiem? Czy oprócz mniejszego wyświetlacza i okrojonych wyjść względem Pumy będą jeszcze jakieś różnice? I czy Puma jest juz dostępna czy nadal są braki? Edytowane przez hubi27

Moim skromnym zdanieniem 150m2-15kw, 200m2-20kw, 250m2-25kw itd. U mnie bojler ma 150litrów ocieplony styropianem wystarcza na 4 dorosłe osoby i dziecko. Większość osób skupia się nad efektywnością spalania zapominając o kotle, w budowie kotła praktycznie nic się nie zmienia, a może dobrze by było zwiększyć powierzchnię grzewczą a zmniejszyć ilość wody.

P.S. Oto takie moje dywagacje.

Powierzchnia grzewcza dotyczy powierzchni wodnej jak chcesz zmienić pow. grzewczą zmniejszając ilość wody??

Większa pow. grzewcza (więcej wody w kotle) to mniejsze spalanie, niższa temp. spalin.

Panowie darase czy jack18 obaj macie kotły Ogniwo z eCoal.

Jak zgodzicie się na pewien eksperyment, to na końcu wyjaśnię o co chodzi.

Proszę, abyście podali, jakie macie zadane temp. na sterowniku a do jakiej temp. faktycznie kocioł sie nagrzewa.

Podobną prośbę mam do:

Suspenser, Bobek_budowniczy, Trociu, Jorgensen.

te osoby mają RT09pid Tatarka.

Podajcie Panowie jaka jest nastawa na RT09pid a jaka jest faktyczna temp. na kotle. (przy wyłączonym priorytecie CWU)

Panowie darase czy jack18 obaj macie kotły Ogniwo z eCoal.

Jak zgodzicie się na pewien eksperyment, to na końcu wyjaśnię o co chodzi.

Proszę, abyście podali, jakie macie zadane temp. na sterowniku a do jakiej temp. faktycznie kocioł sie nagrzewa.

Podobną prośbę mam do:

Suspenser, Bobek_budowniczy, Trociu, Jorgensen.

te osoby mają RT09pid Tatarka.

Podajcie Panowie jaka jest nastawa na RT09pid a jaka jest faktyczna temp. na kotle. (przy wyłączonym priorytecie CWU)

Ja mam temperature zadana 45 stopni a kociolek smiga w granicach miedzy 43 - a 48 stopni ..

Paprociak też chyba ma eCoal+brucer, poprosiłbym do doświadczenia, aby też podał nastawę na sterowniku oraz faktyczną temp. na kotle.

Jak macie kontakt z innymi jeszcze jednym-dwoma użytkownikami brucera z eCoal też bym poprosił o takie dane.

Tak, aby wyszło 4-5osób z tymi dwoma typami sterownika.

Panie Jarecki powierzchnia grzewcza kotła nie zależy od ilości wody. PRZYKŁAD: Sekom opal 25kw, powierzchnia grzewcza 2.2m2, ilość wody 90l,

Ogniwo eko 25kw, powierzchnia grzewcza 2.5m2, ilość wody 68litrów.

Temperatura zadana 45st, temperatura na piecu 50st. Paliwo żyto, czas pracy ślimaka 3s, przerwa 16s lub 25s, żar delikatnie ponad paleniskiem. Czopuch i łącznik do komina ocieplony watą, słabe kalorycznie żyto 50kg wystarcza na 4dni ogrzewania 150m2 domu +cwu(150l), pustak żużlowy, 4cm styropianu, połówka suporeksu. Drzwi na piętrze z wentylacją (czyt.dziurą) czekają na wymianę. Dach nieocieplony.

P.S. Wynik testu pana Jareckiego, ecoal do poprawy. Zgadzam się, na b.dobrym ekogroszku temperatura podajnika 50st (to mi się nie podoba), żar poniżej paleniska(i to też mi się nie podoba)

Pozdrawiam.

suspenser jeśli komin grzeje Ci dom to gratuluję pieca, u mnie komin jest ledwo ciepły, w tym cały interes żeby ciepło nie uciekało kominem. Pozdrawiam.

Niestety piec wybierałem gdy nie było jeszcze tego i podobnych wątków na FM (nawet mnie na FM jeszcze wtedy nie było), jednak u mnie przy temp. czopucha 50 st (przy temp. pieca 52 st) komin całkiem nieźle grzeje - jak to jest więc u Ciebie - czy masz niższą temp. czopucha czy też komin jakoś słabo ciepło przewodzi ?

Jarecki - temp. zadana 50 st, na piecu, po nagrzaniu instalacji ustaliła się na 48-52 st (grzałem tylko przez 2 doby - teraz mam Priorytet CWU).

Edytowane przez SUSPENSER

Panie Jarecki powierzchnia grzewcza kotła nie zależy od ilości wody. PRZYKŁAD: Sekom opal 25kw, powierzchnia grzewcza 2.2m2, ilość wody 90l,

Ogniwo eko 25kw, powierzchnia grzewcza 2.5m2, ilość wody 68litrów.

Temperatura zadana 45st, temperatura na piecu 50st. Paliwo żyto, czas pracy ślimaka 3s, przerwa 16s lub 25s, żar delikatnie ponad paleniskiem. Czopuch i łącznik do komina ocieplony watą, słabe kalorycznie żyto 50kg wystarcza na 4dni ogrzewania 150m2 domu +cwu(150l), pustak żużlowy, 4cm styropianu, połówka suporeksu. Drzwi na piętrze z wentylacją (czyt.dziurą) czekają na wymianę. Dach nieocieplony.

P.S. Wynik testu pana Jareckiego, ecoal do poprawy. Zgadzam się, na b.dobrym ekogroszku temperatura podajnika 50st (to mi się nie podoba), żar poniżej paleniska(i to też mi się nie podoba)

Pozdrawiam.

Szanowny Panie powierzchnia grzewcza to płaszcz wodny liczony od poziomu rusztu lub paleniska w górę. (poniżej rusztu lub paleniska nie mówimy o pow.grzewczej)

Kocioł Skam-P ma konstrukcję taką,że poniżej paleniska retortowego nie ma wody, woda zaczyna się powyżej linii palnika, tak więc 100%wody w kotle stanowi pow. grzewczą. Nie da się zatem zmniejszyć ilości wody bez zmniejszenia pow. grzewczej.

Przyznaję jednak,że dane na stronie moga jeszcze dotyczyć początku produkcji, gdy płaszcze wodne schodziły do dołu kotła SKAM-P,

Nie sprawdzałem tego, mogliśmy to przeoczyć.

Wyniki próby:

eCoal+Brucer

Jack nastawa 45 kocioł 43-48 (-2st.C od zadanej oraz + 3st.C od zadanej)

Darase nastawa 45 kocioł 50 (+5st.C od zadanej)

Makol nastawa 45 kocioł 43-52 (-2st.C od zadanej oraz +7st.C od zadanej)

RT09pid plus jakieś retorty klasyczne

Suspenser nastawa 50 kocioł 48-52 (-2st.C od zadanej oraz +2st.C od zadanej)

Bobek nastawa 52 kocioł 48-55 (-4st.C od zadanej oraz +3st.C od zadanej)

Jeżeli chodzi o RT09pid poprawna praca oznacza +2 oraz -2st.C od zadanej (akceptowalny poziom przeregulowania to chwilowe +3st.C od zadanej), ten sterownik zmienia bowiem poprawkę algorytmu, aby nie zawisnąć w jednym punkcie

Zmiana poprawki odbywa się przy nawrotach lub jeżeli przez 5minut regulator nie obserwuje żadnych zmian.

eCoal ma spore przeregulowania w górę. To jest element nad którym producent musi jeszcze popracować. Kolega makol ma +7st.C, kolega Darase +5st.C zatem z wysoka sprawnością spalacie więcej węgla niż potrzebuje (potrzebuje, aby kocioł oscylował w granicy 45st.C). Nie oznacza to,że sterownik jest zły, pokazuje jedynie kierunek, w którym można jeszcze dokonać poprawek. Jakby producent sterowania zgodził się na współpracę z nami, dałbym swoje wskazówki.

Na to wszystko chciałbym poprosić teraz, aby takie dane udostępnił Karoka, tam jest kocioł Skam-P Premium, palnik Ekoenergia oraz sterownik Ognik PID z systemem FBS

Karoka zobacz czy zapytaj prosze kuzynki jaka ma nastawę na kotle a jaka jest fizycznie temp. na kotle.

Suspenser a jak tam u sąsiada przy Skam-P z Ekoenergią oraz RT09pid?

Jak dostanę te dwa przykłady chciałbym przejść do drugiej części eksperymentu.

Edytowane przez Jarecki79

Proszę pana Jareckiego z tą powierzchnią grzewczą to się nie rozumiemy dałem dwa jasne przykłady: 1. u państwa 2.2m2, 90litrów, 25kw, 2. w Ogniwie 2.5m2 68litrów też 25kw. Nie ma zależności : ilość wody- powierzchnia grzewcza. Pytał Pan jak zmniejszyć ilość wody a zwiększyć powierzchnię grzewczą, na przykładzie Ogniwa widać że można.

Dał Pan przykłady i nic Pan z nich nie rozumie.

1. Ogniwo to model ślimakowy a OPAL tłokowy, to tak na początek na marginesie.

2. Wyjaśniłem Panu bardzo dokładnie,że powierzchnia grzewcza jest liczona od poziomu rusztu lub palnika. Zaznaczyłem też,że możliwe, że dane na stronie SKAM-P dotyczą jeszcze prototypu, gdzie płaszcze wodne schodziły do dołu kotła (większa ilość wody). Po konsultacjach i szkoleniach z zakresu budowy kotłów C.O. produkcja seryjna modelu SKAM-P to płaszcze wodne powyżej linii paleniska, jesteśmy pewni,że jest to prawidłowa budowa kotła z podajnikiem ślimakowym. Nie da się już w takim modelu zmniejszyć ilości wody bez zmniejszenia powierzchni grzewczej. Jak nie dotarło do Pana co napisałem, to piszę wprost - możliwe, że na stronie Skam-P podana ilosć wody dotyczy prototypu, w którym płaszcz wodny schodził do dołu, obecnie przy produkcji seryjnej płaszcze wodne zaczynają się od linii palnika, zatem ilość wody może być mniejsza niż podana na stronie. Możliwe, że jest to nasze przeoczenie.

U mnie na sterowniku RT09PID temperatura zadana to 45 stopni,natomiast temperatura rzeczywista waha się od 46 do 47,5 stopnia-sprawdzałem kilka razy.

Myślę, że już zostało udowodnione, że RT09pid dokładniej pracuje w pobliżu wartości zadanej.

Teraz chciałbym, aby takie dane podał Karoka dla Skam-P z Ekoenergią i Ognikiem PID z systemem FBS

Później chciałbym przejść do drugiej części doświadczenia. Na koniec wyjaśnię o co mi chodziło.

Witam wszystkich.

Nie mam teraz czasu podjechać do kuzynki bo za dużo pracy mi się nawarstwiło. Jak byłem ostatnio to ująłem dawkę do -6. Włączyłem im na sterowniku ogrzewanie CWU i prowizorycznie zrobiłem podłaczenie żeby mogli czerpać ciepłą wodę. Trwa tam cały czas intensywny remont i przeprowadzka. O samym kotle i spalaniu napisałem. Jak przyjechałem to mieli nastawioną temp. zadaną na 45 stopni bo przy 40 mieli za chłodno, jeszcze nie szczelne stare drzwi, dom kilka lat nie opalany i jeszcze odparowują świeże gładzie i tynki. Nastawiłem im zadaną na 60 stopni i pokazałem do czego służy zawór czterodrożny bo zaraz było że będzie za gorąco. Ogólne zdziwienie że na kotle 60 a grzejniki takie jakby sobie życzyli. Pokazałem jak mają sobie regulować a mają jeszcze pozakładane termometry na wyjściu na instalacji za zaworem i na powrocie. Ciężko powiedzieć bo wszystko kręcone na hura. Zmniejszona dawka, włączona pompa CWU. Po nastawie temp. zadanej na 60 sterownika przeholował po przejściu w nadzór o jakieś 2,5 do 3 stopni, ale trzeba by poczekać i zobaczyć jak się wszystko unormuje po nastawach. Nie wiem ile spadło gdy sterownik przeszedł znowu na dogrzewanie. Jak będę miał trochę czasu to podjadę na dłużej i popatrzę jak to wygląda bo przez telefon to nić się od nich nie dowiem.