Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hmm

mam po calosci podlogowke na wawin-ie (po twojemu to pewnie znaczy pożądnie ;) ) mozemy sie wymienic fakturkami, dosc dokladnie to policzylem wiec mnie nie przekonasz, w moim przypadku grzejniki wyszly by drozej

pomijam juz to ze nie lubie paskudztwa pod parapetami czy tez kanałów w podlodze

Pewnie Ci sie to samo tak za darmo zrobiło... liczysz koszty połozenia?? tak ta wiem 3-4 dni roboty i każdy to położy sam.. cos ala adam słodowy...

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewnie Ci sie to samo tak za darmo zrobiło... liczysz koszty połozenia?? tak ta wiem 3-4 dni roboty i każdy to położy sam.. cos ala adam słodowy...

hehe

rozbawiasz mnie coraz bardziej,

jestem informatykiem, zaufalem poleconej firmie która zrobila mi instalacje w domu co + cwu plus piecyk ogniwo,

wiec do instalacji sie sam nie tknalem, wyszlo mi prawie kilometr pexa wawin-a plus dwa rozdzielacze to dosc latwe do policzenia, wyluzuj nie każdy ma tak jak ty

i nie zawsze chce tak miec, tez rozwazzalem PC ale zabily mnie koszty póki co dom mam energooszczedny bodowany pod PC kiedys wroce do tego tematu . . .

proponuje porozmawiac z kims kto ma PC zobaczyc oblookac policzyc i wrocic do rozmowy

Piotrek, u mnie 800 mb rury w podłodze (120m2) Comap po 2,80 zł/metr. wychodzi coś koło 2300PLN. Do tego folia, taśmy dylatacyjne, spinki. Powiedzmy komplet około 3k złociszy. Do tego dwie skrzynki + rozdzielacze (tylko rotametry, bez żadnych fajerwerków, COMAP). całośc około 3500zł. A robocizna?? Z hydraulikiem rozliczałem się za całość (woda, kanaliza - wraz z przyłączami, podłogówka, grzejniki w łazienkach - drabinki, zasznurowanie pieca, wstawienie i odpalenie pieca) - za wszystko 5k złociszy.

Nie sądze, zeby wyszło mi drozej niż przy grzejnikach (żałuję że dałem drabinki w łazienkach. Są zbędne. Ręczniki przy właczonej podłodze schną migiem na wieszakach). A nawet jesli wyszło ciut drożej, to komfory użytkowania jest nieporównywalnie lepszy niż przy grzejnikach. No i sciany nie są spaskudzone blaszanymi monsterkami :)

Ja na ok 80m2 mam podłogówkę i ok 960m samych rurek?? dlaczego tak duzo? ano dlatego że domek parterowy ,a nade wszystko kocham komfort i porobiłem trochę pętli, nie będe sie rozpisywac nad zaletami czy wadami podłogówki bo to temat rzeka...uważam że podłogówka jest droższa i cześć. dlaczego? bo mam to i to...macie podłogówkę uwazacie ze jest tańsza? OK-ale nie macie odnośnika do grzejników...

Ja na ok 80m2 mam podłogówkę i ok 960m samych rurek?? dlaczego tak duzo? ano dlatego że domek parterowy ,a nade wszystko kocham komfort i porobiłem trochę pętli, nie będe sie rozpisywac nad zaletami czy wadami podłogówki bo to temat rzeka...uważam że podłogówka jest droższa i cześć. dlaczego? bo mam to i to...macie podłogówkę uwazacie ze jest tańsza? OK-ale nie macie odnośnika do grzejników...
ja mam odniesienie, to nie jest mój pierwszy dom

wiec moze nie zadawaj sam sobie pytan zeby sobie na nie odpowiadac

chcesz pogadac powaznie to nie odpowiadaj sobie sam na pytania co do metrów twojej podlogowki

to przewymiarowana na bank !

Edytowane przez TomiAyomi

ok Ty uwazasz że podłogówka jest tańsza od grzejników , ja uważam że na chińskim badziewiu jest tańsza, a droższa od grzejników w przypadku zastosowania materiałów od sprawdzonych producentów( markowych) podłogówka to nie tylko rurki równiez osprzęt czy choćby dodatkowe styro do niej... Porzadnie wykona, zawsze bedzie droższa i cześć, masz odmienne zdanie- mamy demokrację...

ok Ty uwazasz że podłogówka jest tańsza od grzejników , ja uważam że na chińskim badziewiu jest tańsza, a droższa od grzejników w przypadku zastosowania materiałów od sprawdzonych producentów( markowych) podłogówka to nie tylko rurki równiez osprzęt czy choćby dodatkowe styro do niej... Porzadnie wykona, zawsze bedzie droższa i cześć, masz odmienne zdanie- mamy demokrację...
ok konczac temat to styro nie jest tylko dawane w wypadku podlogowki, folia, spinki , wybacz ale to juz naprawde grosze, mam 15 kw ogniwo i spalam , 2,5 tony ekogrochu od października do marca z czego tona to brunatny czech, 134 m uzytkowe, to w moim przypadku okolo 170 m2. jeszcze raz podkresle ze nie mam w instalacji czegos co nazywasz chinskim badziewem

Zrobiłem podłogówkę na porządnych materiałach, ponoć przepłaciłem dwa razy, wg oświeconych gór forum. Mogłem kupować rurki po 2 zł a nie po 4, nie wspominam już o rozdzielaczach:rolleyes:. Wiem, że nie mam chińskiego badziewia. Muszę zgodzić się z Piotrkiem, podłogówka zrobiona dobrze, z dobrych materiałów, jest nieznacznie droższa- tak mi się wydaje :cool: Edytowane przez pawko_

Zrobiłem podłogówkę na porządnych materiałach, ponoć przepłaciłem dwa razy, wg oświeconych gór forum. Mogłem kupować rurki po 2 zł a nie po 4, nie wspominam już o rozdzielaczach:rolleyes:. Wiem, że nie mam chińskiego badziewia. Muszę zgodzić się z Piotrkiem, podłogówka zrobiona dobrze, z dobrych materiałów, jest nieznacznie droższa- tak mi się wydaje :cool:

Przestańcie bić pianę ,co to za stwierdzenia to droższe tamto tańsze ,jak nakupujesz drogich materiałów i nawieszasz zbędnego badziewia ,to jedno i drugie będzie drogie ,masz kaprys i cwanego instalatora to wydasz dużo kasiorki.

Mam podłogówkę i mam grzejniki .

Z tymi temperaturami to uważaj - bo wcale nie masz jakiś super wysokich wewnątrz.

A czy ja mowie ze mam jakieś super wysokie???to jest temp komfortowa DLA MNIE i MOJEJ RODZINY... nalepiej nam sie przebywa w temp ok 22,5t-23 st i tyle, rano( jak nikogo nie ma w domu to mam niższą temp, na noc do spania-to samo... czujnik temp akurat jest w moim pokoju a nie salonie wiec jakies 0,5st zaniża...

Edytowane przez Piotrek42

Odnośnie podłogówki, właśnie mam remont w domu po 2 latach od wprowadzenia i powiększyłem ją o dodatkowe 80m2. Grzejniki w tej części zostały usunięte. Koszt takiej operacji dla tych 80m2 to: ogrzewanie podłogowe z osprzętem (rurki, styropian, ekrany, siatka, spinki itd. + rozdzielacz z pompką) podłączenie do kotła i robocizna = 11 tyś zł. Plus nowa wylewka maszynowa na 80m2 = 3 tyś zł. Razem 14 tyś zł. Na to kafelki, koszty wg uznania i upodobań. Tak jak Piotrek pisze, ogrzewanie podłogowe wcale tanie nie jest, ale ten komfort, bezcenny:)

A czy ja mowie ze mam jakieś super wysokie???to jest temp komfortowa DLA MNIE i MOJEJ RODZINY... nalepiej nam sie przebywa w temp ok 22,5t-23 st i tyle, rano( jak nikogo nie ma w domu to mam niższą temp, na noc do spania-to samo... czujnik temp akurat jest w moim pokoju a nie salonie wiec jakies 0,5st zaniża...

To po co piszesz o porównywaniu. Dla każdego coś innego... Pzdr.

Przy okazji - na forum esterownik jesteś mniej kłótliwy...:):D:p

O jakie zbędne badziewie Ci chodzi ? Bo nie bardzo rozumiem.

To pokaż co masz to ocenię :)

Odnośnie podłogówki, właśnie mam remont w domu po 2 latach od wprowadzenia i powiększyłem ją o dodatkowe 80m2. Grzejniki w tej części zostały usunięte. Koszt takiej operacji dla tych 80m2 to: ogrzewanie podłogowe z osprzętem (rurki, styropian, ekrany, siatka, spinki itd. + rozdzielacz z pompką) podłączenie do kotła i robocizna = 11 tyś zł. Plus nowa wylewka maszynowa na 80m2 = 3 tyś zł. Razem 14 tyś zł. Na to kafelki, koszty wg uznania i upodobań. Tak jak Piotrek pisze, ogrzewanie podłogowe wcale tanie nie jest, ale ten komfort, bezcenny:)

Przeróbki są zawsze droższe.