Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przeróbki są zawsze droższe.

Jak budowaliśmy od zera, to 146m2 podłogówki wyszło jakieś około 20-25 tys. Z oszczędności na resztę poszły grzejniki, bo wyszło duuużo taniej, a i robocizny dużo mniej.

Teraz są przeróbki, no ale jakieś money udało się w międzyczasie nazbierać.

Edytowane przez zyzolek

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak budowaliśmy od zera, to 146m2 podłogówki wyszło jakieś około 20-25 tys. Z oszczędności na resztę poszły grzejniki, bo wyszło duuużo taniej, a i robocizny dużo mniej.

A co się kryje w tym "146m2 podłogówki wyszło jakieś około 20-25 tys" bo to sporo forsy:)

Przepłaciłeś za rurki i za robotę. Trzeba bylo lepiej tego nie pisać bo zaraz oświecone góry będą wmawiać Ci, że coś naciągasz...

Przepłaciłeś za rurki i za robotę. Trzeba bylo lepiej tego nie pisać bo zaraz oświecone góry będą wmawiać Ci, że coś naciągasz...

eee zawsze tak jest.. czy to na ogrzewniu czy innych działach.. zawsze sie znajdzie jakiś Adam Słodowy co zrobi to taniej...nie biorą tylko tego pod uwagę ze ktos nie chce szajsu,chińszczyzny, łazenia ,sprawdzania itd... stać go -więc zleca i wymaga ,gorzej jak zleci wywali kupe kasy a to nie działa...

No tak, niektórzy sami robią. Ja tam na łączeniu, spawaniu i zgrzewaniu rur się nie znam.

Materiał mam dobry, osprzęt Prandelli z siłownikami każdej pętli, przepływy samoregulujące + sterowanie w każdym pomieszczeniu. To wszystko niestety kosztuje, ale działa i grzeje bez problemu. Nie muszę nic tam regulować w rozdzielaczu. W ogóle do niego nie zaglądam.

Posadzki nie wliczałem w cenę OP

Edytowane przez zyzolek

No tak, niektórzy sami robią. Ja tam na łączeniu, spawaniu i zgrzewaniu rur się nie znam.

Materiał mam dobry, osprzęt Prandelli z siłownikami każdej pętli, przepływy samoregulujące + sterowanie w każdym pomieszczeniu. To wszystko niestety kosztuje, ale działa i grzeje bez problemu. Nie muszę nic tam regulować w rozdzielaczu. W ogóle do niego nie zaglądam.

Fajnie masz zrobione widzę że kol flutebox ma dom parterowy, nie wiem jaki Ty masz, ale sterownie pętlami jest bardzo fajne,wiadomo że rozkład ciepła w domach parterowych jest różny, inny jest np koło tarasu (chłodniej) inny przy tv a jeszcze inny np w wiatrołapie,czy łazience, ustawiasz wszystko,automatycznie i masz zbliżoną temp w CAŁYM domu, lub sterujesz dowolnie i robisz temp jakie chcesz,. można to zrobić ręcznie? można-taniej też wyjdzie np na rotametrach, ale miałes kaprys, stać cie było- więc tak zrobiłes jesteś zadowolony i to jest najważniejsze, ja np chociaż mam wszędzie na grzejnikach zawory termostatyczne to w sypialni mam programator wifi zamiast w nocy wstawac jakby mi przypadkiem zimno było lub za gorąco to wyciagam rękę (komu chce sie wstawać po nocy) biore ze stolika programator podnoszę lub zmiejszam temp, można zrobić inaczej? taniej? można- ale tak chciałem tak zrobiłem i nie płacze z tego powodu..co jest dobre dla Piotrka42 nie koniecznie jest dobre dla innych... każdy ma swoje priorytety, jeden lubi wygode inny chce zrobić taniej itd...

Trudno się mówi skroili go bezczelnie ,ale może przynajmniej ci co robili nie spieszyli się zrobili to dobrze.

działa i grzeje bez problemu. Nie muszę nic tam regulować w rozdzielaczu. W ogóle do niego nie zaglądam.

U mnie podobnie "działa i grzeje bez problemu. Nie muszę nic tam regulować w rozdzielaczu"

ale instalacja bez tych kosztownych świecidełek.

Edytowane przez animuss

Witam wszystkich na forum,

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość:)

Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego kotła jak i całej instalacji c.o.

Do ogrzania ok 90 m2, mieszkanie w starym poniemieckim domu, grube mury

dom podpiwniczony, nieocieplony z zewnątrz, kotłownia w piwnicy, mieszkanie na piętrze,

planowane ocieplenie od wewnątrz ściany i sufit- wełna + płyta gk , nowe okna,

Myślałem o piecu na groszek ale z dodatkowym rusztem do palenia drewnem ew.węglem - czy to ma sens? czy lepiej z góry wybrać?

co do samej instalacji - wybrać sprawdzoną miedź czy tańszą opcję z pex'a, grzejniki raczej aluminiowe.

proszę o pomoc fachowców z działu :)

jaki piec, moc, jaki bojler dla rodz. 2 +1, te wszystkie sterowniki, pompy, nadmuchy... zawrót głowy dla laika

które firmy prod. kotły są godne uwagi, które raczej omijać...

dobra jakość w dobrej cenie - na tym mi zależy

z góry dziękuję

Ja mam kocioł z podajnikiem KJ G firmy Piecbud przeznaczony do spalania eko groszku, przepalam też drewnem. Zrobili mi go rok temu i przez ten czas żadnych problemów z piecem nie było, kocioł naprawdę porządnie zrobiony. Do niego mam dołączony sterownik pokojowy.

Witam wszystkich na forum,

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość:)

Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego kotła jak i całej instalacji c.o.

z góry dziękuję

Tu masz poradnik TIMONA http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/ pisze konkretnie i ta wiedza może się przydać :)

wiem, że trochę off, ale nie mogłem się powstrzymać :)

25k zł za 148M2 OP??? masakra. U mnie 120m2 po podłodze, wszystko robione na raczej markowym osprzęcie (Comap). poszło 800mb rury po 2,80 zł brutto metr. Do tego dwa rozdzielacze 7-obwodowe z rotametrami, dwie skrzynki do rozdzielaczy, folia (niecałe 3 rolki) i dylatacja (2 szpule). koszty materiałów mniej więcej to około 3,5k złociszy. fakt, miałem super ceny w hurtowni w której się zaopatrywałem (znajomosci). Posadzki nie liczę, bo przeciez każdy wylewa, bez względu na rodzaj ogrzewania. Kotłownia też raczej bez udziwnień :piec z podajnikiem, 3 pompy obiegowe (CO OP, CO drabinki w łazienkach - załuję jak cholera, ze robiłem, CWU), zawór trójdrożny bez siłownika i kilka innych standardowych bajerów. Robocizna to 5k złociszy - w tym woda i kanaliza wraz z przyłączami, rozłożenie styro i rurek po podłodze i spiecie wszystkiego w rozdzielaczach, wstawienie i "zasznurowanie" pieca, odpalenie kotłowni. Ceny z zeszłego roku woj. dolnośląskie (okolice Jeleniej Góry), towar z Mateksu.

Chyba niespecjalnie drozej wyszło niż z grzejnikami :)

wiem, że trochę off, ale nie mogłem się powstrzymać :)

25k zł za 148M2 OP??? masakra. U mnie 120m2 po podłodze, wszystko robione na raczej markowym osprzęcie (Comap). poszło 800mb rury po 2,80 zł brutto metr. Do tego dwa rozdzielacze 7-obwodowe z rotametrami, dwie skrzynki do rozdzielaczy, folia (niecałe 3 rolki) i dylatacja (2 szpule). koszty materiałów mniej więcej to około 3,5k złociszy. fakt, miałem super ceny w hurtowni w której się zaopatrywałem (znajomosci). Posadzki nie liczę, bo przeciez każdy wylewa, bez względu na rodzaj ogrzewania. Kotłownia też raczej bez udziwnień :piec z podajnikiem, 3 pompy obiegowe (CO OP, CO drabinki w łazienkach - załuję jak cholera, ze robiłem, CWU), zawór trójdrożny bez siłownika i kilka innych standardowych bajerów. Robocizna to 5k złociszy - w tym woda i kanaliza wraz z przyłączami, rozłożenie styro i rurek po podłodze i spiecie wszystkiego w rozdzielaczach, wstawienie i "zasznurowanie" pieca, odpalenie kotłowni. Ceny z zeszłego roku woj. dolnośląskie (okolice Jeleniej Góry), towar z Mateksu.

Chyba niespecjalnie drozej wyszło niż z grzejnikami :)

Nie mów hop ...... Jeszcze je przeprosisz :) Ja u siebie mam i żałuje że są podpięte pod pompę. Na wiosnę przerabiam na grawitacyjne. Wiosna i jesień to pora że się przydają. Na zewnątrz jeszcze nie ciepło a podczas kąpieli w łazience fajnie jak ciepło. Na wymuszonym nie trzeba całego centralnego uruchamiać, jak za gorąco to zawór termostatyczny. Grzać cały dom z podłogówkami aby mieć ciepło tylko w łazience jak są małe dzieci? Wystarczy wtedy taka drabinka na grawitacji :)

zbig, pewnie masz rację, natomiast u mnie żona, odkąd mamy grzanie w podłogach, wrecz nalega na włączeniu w takim okresie pętli w łazienkach. Dla niej cieplutka podłoga to megakomfort. Grzejniki dla niej mogłyby nie istnieć :). Jak chce, wtedy odpalam CO, odkrecam tylko pętle w łazienkach i kwita :)

zbig, pewnie masz rację, natomiast u mnie żona, odkąd mamy grzanie w podłogach, wrecz nalega na włączeniu w takim okresie pętli w łazienkach. Dla niej cieplutka podłoga to megakomfort. Grzejniki dla niej mogłyby nie istnieć :). Jak chce, wtedy odpalam CO, odkrecam tylko pętle w łazienkach i kwita :)

No widzisz teraz różnicę miedzy twoim a moim OP. Ja nie muszę kręcić żadnych pętli. Wystarczy w łazience na sterowniku z pozycji OFF przekręcić na 24 stopnie. Pętle od łazienki same się otwierają i grzeją. Takie sterowanie odpowiednimi pętlami jest w każdym pomieszczeniu, a kocioł i tak u mnie chodzi przez cały rok 24 godziny na dobę ze względu na CWU. Stąd też wyższa cena mojego OP.

Edytowane przez zyzolek

No widzisz teraz różnicę miedzy twoim a moim OP. Ja nie muszę kręcić żadnych pętli. Wystarczy w łazience na sterowniku z pozycji OFF przekręcić na 24 stopnie. Pętle od łazienki same się otwierają i grzeją. Takie sterowanie odpowiednimi pętlami jest w każdym pomieszczeniu, a kocioł i tak u mnie chodzi przez cały rok 24 godziny na dobę ze względu na CWU. Stąd też wyższa cena mojego OP.

nie przeczę, ża masz wygodniej. U mnie też kociołek hula 365 dni w roku. Pod pojęciem odpalenia CO, miałem na myśli ustawienie na sterowniku trybu ZIMA :).

Przyznasz jednak, ze raz na pół roku przekręcenie kurka w rozdzielaczu nie jest zbyt męczącą, praco i czasochłonną czynnoscią? Każdy robi jak mu się podoba. ja uznałem, że wszelkiego typu gadżety nie sa mi potrzebne, dlatego instalacja jest do bólu prosta, a jednocześnie skuteczna i bezproblemowa.

pozdrawiam