Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja obniżam tylko o 0,3 st C czyli temperatura komfortowa 23,1 st C a a tzw. nocna 22,8 st C. No w dwóch sypialniach kaloryfery już po południu są zakręcane całkowicie aby tam było jednak chłodniej.

( Powyższe rozwiązanie jest komfortowe dla mnie i mojej rodziny a inni mogą mieć w swoich domach przecież zupełnie inne potrzeby)

Uważam, że im kocioł musi mniej nadganiać temperaturę tym lepiej - po prostu tylko uzupełnia na bieżąco straty budynku. :)

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tzn. miałem na myśli parter, czyli strefę dzienną.

Chciałem zaprogramować coś takiego jak cztery przedziły godzinowe z różnymi nastawami temperatury. O ile obnizyć temp. w godzinach kiedy dom jest pusty, tak aby obniżyć koszty ogrzewnania.

godz. 16.00-23 .00 23 st

23.00-06.00 obniżenie o ile

06.00-08.00 22st

08.00-16.00 obniżenie o ile

Każdy ustawia wg siebie.Tak jak czp01 napisał mniej do nadrabiania to mniejsze straty.

Dlaczego kupiłbym Ogniwo eko 15kw jeszcze raz:

-bezproblemowa praca przez dwa sezony, w trzecim strzeliła zawleczka z mojej winy,

-pojemny zasobnik 160kg eko,

-sterownik eCoal, dla mnie nr 1, ma masę zalet,tak naprawdę to są 3sterowniki:autoamt,półautomat i dwustan, dla mnie bardzo przydatną funkcją jest dostęp i podgląd pracy przez internet i telefon.

Powiadamia mnie np. na telefon że trzeba eko nasypać,

-mała ilość wody w kotle,

-żeliwny palnik,

-niskie zużycie prądu,

-niska temperatura spalin w zimę(mała strata kominowa)

Wady:

-mała szuflada na popiół, muszę wybierać co 80kg spalonego eko, teraz co 5dni.

-brak zawiasów w górnej klapie do czyszczenia pieca,

-przy tym eko mam sporo sadzy.

Tak to wygląda. :)

Gość Arturo72
gdzięś to sprawdzaliśmy i wyszło że muszę mieć około 16 kw piec

Mam dom "Groszek" z Archonu.

Jeśli jest to "domek w groszku" Archonu to straty ciepła w tym domu przy parametrach -20st.C +21st.C przy 15cm styropianu na ścianach,20c wełny w dachu,WM i "średnich" oknach to 5,1kW...

O ile więc kocioł 16kW jest przewymiarowany ?

Angela007

no tutaj arturo ma rację 5KW to dużym czajnikiem ogrzejesz przy takim zapotrzebowaniu

nawet ogniwo 10KW nie bedzie się nadawać ponieważ przez większość sezonu będziesz potrzebować jakieś 2-2,5KW a to poniżej minimum dla tej konstrukcji- przynajmniej teoretycznie - producent deklaruje zakres mocy 3-14KW

szukaj alternatywy póki nie jest za późno

Gość Arturo72
Witam ! Z tego co mówicie to już nic nie rozumiem- czyli że domek będzie dosyć dobrze zaizolowany i nietrzeba wielgachnego picucha zeby go grzać - czy co ?

15 cm styro na ścianach to nie jest domek nawet dosyć dobrze zaizolowany ;)

W tym temacie nie wiele pomogę bo mnie wyrzucą za pomoc ;)

Straty ciepła Twojego domu przy takich parametrach to 5,1kW i musisz dobrać źródło ciepła o mniej więcej takiej mocy,które pokryje te straty.

Moc 5,1kW potrzebujesz przy -20st.C a to przez sezon grzewczy zdarza się nie za często a to znaczy,że przez większość sezonu grzewczego masz mniejsze straty ciepła i potrzebujesz mniejszą moc grzewczą np.2,5kW przy 0st.C

Jeśli chcesz grzać ekogroszkiem,szukaj kotłów o takich mocach.

Jeśli nie znajdziesz takowych to czytaj forum ;)

Co może być alternatywą? .

Jest sporo alternatyw ale w tym temacie ludzie są nie życzliwi i źle patrzą na pomoc innym ;)

Czytaj forum :)

Edytowane przez Arturo72

Mam pytanie do doświadczonych użytkowników pieca ze sterownikiem. Zakupiłem piec ze sterownikiem ecoal. Kurier dostarczył go na pelecie, wstawiłem go do wewnątrz budynku (budynek stan surowy zamknięty). Piec jeszcze nie został podłączony potrzba mi na to około tygodnia. Moje pytanie czy pobyt tego pieca w tak niskiej temperaturze w budynku ma jakiś wpływ na zamontowany w nim sterownik (nadmieniam, że mieszkam na północy i obecnie mam na zewnątrz około -10.

Mam pytanie do doświadczonych użytkowników pieca ze sterownikiem. Zakupiłem piec ze sterownikiem ecoal. Kurier dostarczył go na pelecie, wstawiłem go do wewnątrz budynku (budynek stan surowy zamknięty). Piec jeszcze nie został podłączony potrzba mi na to około tygodnia. Moje pytanie czy pobyt tego pieca w tak niskiej temperaturze w budynku ma jakiś wpływ na zamontowany w nim sterownik (nadmieniam, że mieszkam na północy i obecnie mam na zewnątrz około -10.
Nic mu nie będzie.

Ale dla pewności przed podłączeniem do sieci przenieś go na 2-3 godziny wcześniej do pomieszczenia

z temperaturą dodatnią ,żeby obsechł wewnątrz -wkraplanie wilgoci na pewno wystąpi .

Tak właśnie myślałem, żeby przed podłączeniem zagrzać trochę w kotłowni np. dmuchawą lub jakąś nagrzewnicą żeby sterownik trochę obsechł.

Co może być alternatywą? Bo już nam się spodobał pomysł że nie siedzimy w kotłowni codziennie i tylko co pare dni dosypujemy groszek - dodam ze w obecnym domu spalamy 12 ton miału przez zimę - codziennie czyszczenie pieca i zasypywanie - masakra.

masz wybór duzy -jak pisze arturo forum jest obszerne i traktuje o różnych rodzajach ogrzewania,

jeśli stac Cię na wyższe koszty na rzecz komfortu to masz gaz do dyspozycji,

możesz zabawić się w pompę ciepła ogrzewanie nadmuchowe czy elektryczne

wszystko zalezy od tego ile jesteś w stanie zapłacic za komfort boezobsługowości

najmniejszy kociołek na eko jaki jest oferowany ma 7KW a to w Twoim przypadku i tak o 40% za dużo

do rozpatrzenia masz wiele dostępnych rozwiązan

Arturo nie przesadzaj z tym brakiem zyczliwości

wsiadamy na Ciebie dopiero jak zaczynasz marudzić o jedynie słusznym rozwiązaniu

dopóki będziesz pisał posty jak ten poprzedni to i ja Cię poprę ale jak wyskoczysz zrob tak bo tak jest "naj" pierwszy krzykne DOŚĆ