Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tutaj pojawia się kilku fachowców, więc może znajdzie się ktoś i podpowie. Zrobiłem sobie pomiar temperatury na zasilaniu i powrocie z kotła. Mam krótki obieg z kotła do wymiennika, więc zakładam że przepływ czynnika grzewczego będzie stały. Czy ma sens w oparciu o dane z pompy i różnicę temperatur wyliczać ciepło dostarczone do instalacji? Coś w stylu:

ciepło = objętość wody * gęstość wł. * ciepło wł. * (tz - tp)

?

Wiem że wartość ta będzie zgrubna, ale mimo to chciałbym eksperymentalnie sprawdzić co z tego wyjdzie. Pompę mam Buderus BU 25/4, z wykresów wynika że daje do 2m3/h, ale nie za bardzo wiem jakie opory przyjąć - rurka miedziana 25, długość góra 2m + kocioł.

Tutaj wspomniany wykres: http://www.buderus.pl/files/201009071533560.01_buderus_logafix.pdf

Jak to najlepiej oszacować jaki jest przepływ w obiegu?

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy takim zapotrzebowaniu na moc to obsługa powinna być taka sama jak przy ekogroszku ,z tą różnicą że przy pellecie będzie dosypywać opału,a przy ekogroszku wynosić popiół ,a co do droższego opału może pelletowy zaoszczędzić tą różnicę ale do końca nie jestem pewien.

na myśli mam fakt, że przy małym zapotrzebowaniu kociołek na pellet się wyłaczyć może, zamiast pracować w podtrzymaniu i tutaj mogą być dodatkowe oszczędności co zniweluje koszty droższego opału ale też nie wiem o ile

Wsumie to u nas tez jest przewidziany kominek, natomiast o gazie nie myślę - kuchnia indukcyjna, pozatym strasznie dużo chca za przyłącz.

chyba zdecydujemy się na piec z podajnikiem - jak myślicie jezeli instalator przyjdzie to montowac to przeliczy jaki mi potrzebny piec- czy jego moc- myśle ze powinien?

Jeszcze nie spotkałem się z tym, żeby instalator dobrze dobrał kocioł - no chyba, że dobrze dla siebie [czytaj wysoka prowizja za jego zakup].

Przy takim zapotrzebowaniu na ciepło weź pod uwagę powietrzną pompę ciepła - tu masz odpowiedni wątek, żeby o takową spytać:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda

Obecnie pomimo grzania do dosyć wysokich temperatur [dom 22,5-23, łazienki 26 st] mam średniodobową moc puszczaną w instalację CO+CWU 6,1 kW i gdybym dzisiaj budował taki dom to na pewno bym wybrał PPC.

Poczytaj w wątkach z linków w moim podpisie ile problemów jest z kupieniem dobrego ekogroszku - raz inspekcja przeprowadziła kontrolę i 80% węgla nie spełniało parametrów podanych na workach - dla porównania zaledwie 5% ciekłych na stacjach benzynowych jest "chrzczonych".

kolorado

zadaj to pytanie koledze SUSPENSER-owi on lubi zabawy z pomiarami i odpowie czy jest sens

Jestem bardziej praktyczny niż teoretyczny i moja rada to: niech kolega zamontuje ciepłomierz bo tylko on prawdę mu powie ;)

Mało używany można kupić za około 100 zł w Aledrogo, wystarczy dobrze poszukać i nie spieszyć się.

Gość Arturo72

pellet???

- taki kociołek o mocy 10KW z zapalarką i dobrym sterowaniem który da się ustawić np aby jak nie ma potrzeby grzać to się wygasił a potem jak jest to rozpalił to by było jakieś rozwiązanie. do tego zasobnik rozsądnej wielkości żeby nie biegać co 3 dni do niego tylko np raz na dwa tygodnie dosypać i popiół wygarnąć

co prawda drożej niż ekogroch ale w tej sytuacji może nie być tak dużej róznicy.

Przy takim zapotrzebowaniu na ciepło weź pod uwagę powietrzną pompę ciepła...

Obecnie pomimo grzania do dosyć wysokich temperatur [dom 22,5-23, łazienki 26 st] mam średniodobową moc puszczaną w instalację CO+CWU 6,1 kW i gdybym dzisiaj budował taki dom to na pewno bym wybrał PPC.

No proszę a ja się bałem wymawiać te nazwy ;)

Uważam,że co najmniej dwa systemy grzewcze są zdecydowanie bardziej życiowe,komfortowe i w niektórych warunkach tańsze niż ekogroszek i zdania nie zmienię :)

Te systemy to te "którego imienia w tym temacie nie można wymawiać" w tym jest jedno paliwo stałe ;)

Edytowane przez Arturo72

Mam pytanie do doświadczonych użytkowników pieca ze sterownikiem. Zakupiłem piec ze sterownikiem ecoal. Kurier dostarczył go na pelecie, wstawiłem go do wewnątrz budynku (budynek stan surowy zamknięty). Piec jeszcze nie został podłączony potrzba mi na to około tygodnia. Moje pytanie czy pobyt tego pieca w tak niskiej temperaturze w budynku ma jakiś wpływ na zamontowany w nim sterownik (nadmieniam, że mieszkam na północy i obecnie mam na zewnątrz około -10.

hej, a na jakiej to północy mieszkasz ? chyba dalekiej, kiedy u ciebie było - 10 chyba coś mnie ominęło, skandynawia ? do tej pory wydawalo mi sie ze tez mieszkam na pólnocy wyjeżdżam z domu o 06-00 z ranca i najmniej ile odnotowalem to -5 w grudniu do tej pory. a propos sterownika to mialem montowany w poważniejszą zime niz ta poki co sterownik polezal w zimnie miesiac i zyje :) a że zimy ostatnio na mojej północy bywają śnieżne podtrzymuje go ups-ik i aku 100 Ah 7 ,5 godziny trzyma bez pradu polecam. . . fajne ustrojstwo

Edytowane przez TomiAyomi

Hej Angela007!

Cóż, może głos kompletnego laika z podobnym dylematem.

Cóż może być alternatywą??? Kominek z dystrybucją gorącego powietrza i piec na gaz. W moim domu kolega Asolt policzył mi źródło ciepła na 5,9kW.:

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 242,1m2

Kubatura ogrzewana budynku VH: 584,1m3

Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 4761W

Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 1145 W

Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 5902W

Nadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0W

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5902W

Wskaźniki i współczynniki strat ciepła:

Wskaźnik ΦHL odniesiony do powierzchni φHL,A: 24,4W/m2

Wskaźnik ΦHL odniesiony do kubatury φHL,V: 10,1W/m3

Większość ogólnodostępnych pieców na ekogroszek będzie więc przewymiarowana i ich praca na 30% to dla nich masakra (jak piszą koledzy na forum), problemy z wysterowaniem itp.

W swoich rozważaniach powoli dojrzewam do opcji gaz + kominek.

Gdybym miał kupować piec to moim ulubieńcem w kwestiach ekogroszku jest RBREkouniwersal 11kW ze sterownikiem eCoal ale nie wiem czy nie będzie za duży na mój dom. :confused:

Zastnanówcie się, jak piszą koledzy nad jakąś alternatywą. Najlepiej mieć dwa źródła, które będą się wzajemnie uzupełniały.

Pozdrawiam

No żeby się kolega nie przeliczył, nie wiadomo czy wszystko wyjdzie w "praniu" tak jakie były założenia.

Może mały kociołek na pellety z zapalarką ?

Są też takie krzyżówki ale nie mam pojęcia jak się sprawują ,nie polecam tylko poszerzam horyzonty .

Jakby kominek ,albo koza , może piec , to jednak automatyczny kocioł z płaszczem wodnym i z szybą :

http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/9462/piec-wolnostojacy-na-pelet-la-nordica-extraflame-3-6-12kw-duchessa-idro-z-plaszczem-wodnym.jpg

http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/piec-wolnostojacy-na-pelet-la-nordica-extraflame-3-6-12kw-duchessa-idro-z-plaszczem-wodnym.html?utm_medium=partner&utm_source=http%3A%2F%2Fwww.sklepy24.pl&utm_campaign=sklepy24

Ten też automat na pelet z płaszczem wodnym pilotem do rozpalania ciekawe ,którędy się ten pellet wsypuje ,jaka jest uciążliwość posiadania urządzenia w salonie , niby kotłownię można wykorzystać do innych celów.

http://piecepolska.pl/image.php?c/1/w/300/h/300/woh/0/data/offer/1/00000491/1049/TBJEMUebKVjVBAWCCcYC.jpg

Ktoś to ma w domu ? może niech coś napisze .

nabyłem coś w tym guście (pierwsza fotka) jeszcze nie zamontowane

mówia na to kominek wolnostojący a konkretny model to invicta chamane podlacze za jakis tydzien to napisze co i jak . koles ma

cos podobnego i fajnie to dziala w okresach przejsciowych

wow, wiec wcale nie trzeba mieszkac na polnocy. . . . nie zazdroszcze u mnie -1,8

Wczoraj dopieprzyło śniegu że myślałem jak do domu zjechać, dzisiaj piękna słoneczna pogoda z temp. poniżej zera cały dzień a jak tylko słoneczko zgasło zaczęło cisnąć momentalnie. Widać to na wykresie mojego Bruli.

Ważne że docieplenie mojego "kamieniaczka" odniosło zamierzony skutek, zasyp groszku ( 130kg ) było 27 listopada a następne jutro 8-go grudnia wieczorem.

Ostatnio wyszło jeszcze dłużej ale ostatnie kilka dni temp. spadły trochę nocami i za dnia.

Wczoraj dopieprzyło śniegu że myślałem jak do domu zjechać, dzisiaj piękna słoneczna pogoda z temp. poniżej zera cały dzień a jak tylko słoneczko zgasło zaczęło cisnąć momentalnie. Widać to na wykresie mojego Bruli.

Ważne że docieplenie mojego "kamieniaczka" odniosło zamierzony skutek, zasyp groszku ( 130kg ) było 27 listopada a następne jutro 8-go grudnia wieczorem.

Ostatnio wyszło jeszcze dłużej ale ostatnie kilka dni temp. spadły trochę nocami i za dnia.

a czym palisz ?

Tym paskudnym, brudnym wunglem hehe

no nie mow naprawde sie brudzisz tym paskudztwem

:) fe

zdaje sie ze wiesz o co pytalem

u mnie najnizej co widzialem to -5

pale jeszcze czechem z komoran co sie pozostal po

lecie styka poki co na 9-10 dni a moze i w naszym kraju bedziemy spalac to (legalnie ;))

http://frazeo.pl/search.jsp?query=&offset=0&limit=5&findSim=true&dch=e7757f2675d10524e9742c3fac08d149&date_hour_from=2012120700&date_hour_to=2012120723&last_period=0&postSortByDate=false&dummystring=%C4%85%C4%84%C4%87%C4%86%C4%99%C4%98%C5%82%C5%81%C5%84%C5%83%C3%B3%C3%93%C5%9B%C5%9A%C5%BA%C5%B9%C5%BC%C5%BB&Submit=Submit :)))))

Edytowane przez TomiAyomi

Jestem bardziej praktyczny niż teoretyczny i moja rada to: niech kolega zamontuje ciepłomierz bo tylko on prawdę mu powie ;)

Mało używany można kupić za około 100 zł w Aledrogo, wystarczy dobrze poszukać i nie spieszyć się.

Cały czas o tym myślę, ale przeróbki instalacji się nie podejmę, to po 1. Po drugie odpada w sezonie. Po trzecie ja chcę coś, co można podłączyć do komputera. Po czwarte mam już w zasadzie wszystko do obliczeń, tylko chciałem się upewnić. Potrzebuję tego jedynie do oszacowania sprawności - z ciekawości.

Zrobiłem na szybko obliczenia. Przyjąłem ciepło właściwe 4200 i gęstość właściwą 985. Przepływ jako 0,5l/s.

Podstawiając do wzoru mam:

Q = 4200*985*(0,001*0,5)*dt = 2068,5 * dt

Średnia różnica zasilania i powrotu dla ostatniej doby to 2,23 st. C, czyli daje to 4612,76W, czyli średnio przez ostatnią dobę piec dostarczał 4,6kW.

Brzmi sensownie, ale czy te obliczenia są poprawne?

Cały czas o tym myślę, ale przeróbki instalacji się nie podejmę, to po 1. Po drugie odpada w sezonie. Po trzecie ja chcę coś, co można podłączyć do komputera. Po czwarte mam już w zasadzie wszystko do obliczeń, tylko chciałem się upewnić. Potrzebuję tego jedynie do oszacowania sprawności - z ciekawości.

Zrobiłem na szybko obliczenia. Przyjąłem ciepło właściwe 4200 i gęstość właściwą 985. Przepływ jako 0,5l/s.

Podstawiając do wzoru mam:

Q = 4200*985*(0,001*0,5)*dt = 2068,5 * dt

Średnia różnica zasilania i powrotu dla ostatniej doby to 2,23 st. C, czyli daje to 4612,76W, czyli średnio przez ostatnią dobę piec dostarczał 4,6kW.

Brzmi sensownie, ale czy te obliczenia są poprawne?

Żeby jakoś uwiarygodnić twoje obliczenia ,spróbuj obliczyć to dla kol. SUSPENSERA .

Cały czas o tym myślę, ale przeróbki instalacji się nie podejmę, to po 1. Po drugie odpada w sezonie. Po trzecie ja chcę coś, co można podłączyć do komputera.

Do komputera to ciepłomierz z impulsatorem - ja mam właśnie taki, ale nie korzystam z tej funkcji.

Porównaj swój wynik ze zużyciem węgla - nie wiem jakim palisz, ale może któreś z moich wyników dopasujesz i będziesz wiedział czy dobrze szacujesz tą moc.

U mnie przepływ jest zmienny [zależy ile termostatów na grzejnikach się otworzy], więc obliczyć raczej się nie da.

Edytowane przez SUSPENSER