Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumiem, że chodzi o dwa układy połączone wymiennikiem ciepła. Ten z piecem to układ otwarty, a z grzejnikami to zamknięty. Taki wymiennik powoduje jednak pewne straty w energii.

Co do norm to niżej link o zmianie przepisów.

przepisy

Na zachodzie już od dawna nie ma problemu z instalacjami opartymi na układach zamkniętych.

Panie Jarecki proszę rozwinąć myśl ''kocioł należy zabezpieczyć w układzie otwartym'', a co mówią normy o układach zamkniętych i kotłach na paliwa stałe?

Zalecam, aby sam kocioł zabezpieczyc w układzie otwartym, bo wówczas jest najbezpieczniej. Reste instalacji mozna wykonać w układzie zamkniętym.

Nowe normy pozwalaja na montaz kotła w układzie zamkniętym, ale pod warunkiem stosowania wężownicy schładzającej odbierającej nadwyżkę mocy z kotła.

Tego typu urządzenie wygląda tak:

http://piece.bazarek.pl/opis/563254/wezownica-schladzajaca-kociol-przy-uklzamknietym.html

Problem robi się w momencie, gdy bieżąca woda w kranie równiez zalezy od prądu, bo jest studnia i hydrofor, wówczas kicha i tak kocioł rozwali w razie draki. (dodatkowo w kotle jest mufka w która można wkręcić kolejne zabezpieczenie w postaci zaworu na 1,5atmosfery, jest to jakas opcja...)

Najbezpieczniej jest zabezpieczyć kocioł w układzie otwartym a ewentualnie dalsza część domu wykonać w układzie zamkniętym.

Edytowane przez Jarecki79

Zdjęcie popiołu:

Jorgensen, kocioł ŻYWIEC KDO-ECONOMIC 25KW,sterownik RT-09/PID

http://img197.imageshack.us/img197/3268/kocioywiecpopi.th.jpg[/img]

Zdjęcie popielnika jack18, Ogniwo+eCoal, palenie podobno miałem

http://img716.imageshack.us/img716/156/jack18.th.jpg[/img]

Zdjęcie popiołu Suspenser, kocioł Enka, sterownik RT09pid, retorta kombinacja Pancerpola

http://img839.imageshack.us/img839/7695/suspenser.th.jpg[/img]

Zapraszam jeszcze dalsze osoby do zabawy:

posiadacze ecoal+brucer

posiadacze RT09pid z danym kotłem

prosze o fotke Karoke z Ognika PID w wolnej chwili.

Prosty przykład czujnik temperatury przestaje działać,(elektronika bywa zawodna) piec grzeje, grzeje,grzeje, grzeje.... Reszte sobie dopowiedz. Zawór ciśnieniowy w naczynku też może ulec awari. Chociaż w poprzednim piecu miałem naczynko 13 lat. Gdy zacznie Ci piec puszczać wodę, gwarant powie chwileczkę mogło być zbyt duże ciśnienie i po gwarancji. Do instalacji zamkniętych są specjalne piece z wężownicami chłodzącymi piec.

Czy jak elektronika wysiądzie to ślimak / tłok nie przestanie podawać paliwa? Zawory w układzie mogą być zawsze dwa. Teoretycznie niebezpieczeństwo jest znikome. W piecach na węgiel to co innego, tam do przegrzania może dojść bardzo szybko, więc wężownica jest jak najbardziej wskazana.

Czy jak elektronika wysiądzie to ślimak / tłok nie przestanie podawać paliwa? Zawory w układzie mogą być zawsze dwa. Teoretycznie niebezpieczeństwo jest znikome. W piecach na węgiel to co innego, tam do przegrzania może dojść bardzo szybko, więc wężownica jest jak najbardziej wskazana.

Podaje przykłady co może byc nie tak:

1. Żona sprząta kotłownię i wyciera kurze, przypadkiem podczas wycierania wypadnie czujnik temperatury kotła.

Sterownik chce gonić do zadanych np. 60st.c a wiszący czujnik pokazuje np. 35, można zagotować wodę????

2. Zepsuje się coś w sterowaniu, przepali się coś na płytce i sterownik pokazywał będzie,że dmuchawa nie pracuje a faktycznie jej nie wyłączy

3. Grzeje Pan sam bojler np. na 65st.C, nagle przy tych 65st.c rozłączany jest prąd, jak Pan myśli, czy kociol może dojść do 100st.C gdy stanie przepływ wody?

4. Z jakis przyczyn, zła wentylacja kotłowni, problemy z ciągiem komina żar cofa nam sie do kosza zasypowego, uruchamiany zostaje czujnik bezpieczeństwa kosza i wypycha żar na dół do popielnika, nagromadzona duża ilość żaru przy nagłym zaniku napięcia może doprowadzic do zagotowania wody??

5. Zrywa zawleczkę a dmuchawa dalej pracuje (palnik nie podaje) przy złej wentylacji doprowadzamy do pożaru w zasobniku, mozna zagotowac wodę i wyrządzić jeszcze więcej szkód??

To tylko teoretyczne możliwe przypadki.

Nowe normy pozwalaja na montaz kotła w układzie zamkniętym, ale pod warunkiem stosowania wężownicy schładzającej odbierającej nadwyżkę mocy z kotła.

Tego typu urządzenie wygląda tak:

http://piece.bazarek.pl/opis/563254/wezownica-schladzajaca-kociol-przy-uklzamknietym.html

Niestety taka wężownica "trochę" podbija koszt instalacji, ale rzeczywiście jest to na pewno bezpieczniejsze rozwiązanie od układu bez niej. Pytanie o ile bezpieczniejsze i czy warto ryzykować, ale to chyba musi już każdy sam osądzić ;)

Panowie na dobrą sprawę nie widzę problemu z instalacją otwartą, tak zrobiłem u siebie. Pompa nie ma prawa wypchnąć wody z naczynka, gdy znajduje się np. na zasilaniu za rurą od naczynka wyrównawczego. Myślę wymienić 13 letniego grundfosa na grundfosa alphe 2. MAM taki problem i proszę ludzi 'kumatych' o radę. W domu mam dwa obiegi, jeden u góry lepiej grzeje na grawitacji, drugi na dole lepiej grzeje z pompą. Lepiej kupić pompę alpha 2 i zawory termostatyczne czy zwiększyć na dole rury 1/2cala na 3/4cala. Teraz pompę załanczam ręcznie i po załączeniu temperatura spada nawet o 10st, uważam że nie jest to dobre.

Panowie na dobrą sprawę nie widzę problemu z instalacją otwartą, tak zrobiłem u siebie. Pompa nie ma prawa wypchnąć wody z naczynka, gdy znajduje się np. na zasilaniu za rurą od naczynka wyrównawczego. Myślę wymienić 13 letniego grundfosa na grundfosa alphe 2. MAM taki problem i proszę ludzi 'kumatych' o radę. W domu mam dwa obiegi, jeden u góry lepiej grzeje na grawitacji, drugi na dole lepiej grzeje z pompą. Lepiej kupić pompę alpha 2 i zawory termostatyczne czy zwiększyć na dole rury 1/2cala na 3/4cala. Teraz pompę załanczam ręcznie i po załączeniu temperatura spada nawet o 10st, uważam że nie jest to dobre.

Tak na oko, przez internet nikt Ci nie poradzi. Samo zastosowanie głowic nie spełni w stu procentach swojej roli, Twoja instalacja będzie wymagała regulacji wstępnej na zaworach aby wyrównać przepływ, ale to już dobry instalator powinien obliczyć. Dopiero później alpha 2 - inaczej możesz się rozczarować co do tej pompy.

Jarecki79 dzięki za listę możliwych awarii. Będę u siebie robił układ otwarty, bo w mojej okolicy częste wyłączenia prądu to norma :( a i spać wolę spokojnie (kotłownia sąsiaduje z jednym z pokoi).

Witam Forumowiczow. Ppietrz, zwroc uwage na dwufunkcyjny zawor bezpieczenstwa Regulus DBV-1. Firma PER-EKO ktorej kociolek kupilem dopuszcza montaz swoich kotlow w ukladzie zamknietym pod warunkiem zamontowania tego zaworu, oraz naczynia przeponowego i zaworu bezpieczenstwa. Regulus w momencie wzrostu temperatury w kotle zrzuca goraca wode do kanalizacji i dobiera zimna z wodociagu schladzajac uklad. Mysle ze jest to dosyc bezpieczny uklad.

Czy na tym zaworku jest jakieś pokrętło? Czy można zadawać temperaturę po przekroczeniu której zaczyna się proces schładzania?

Nie, na tym zaworze nie ma mozliwosci regulacji temp. otwarcia. Otwiera sie awaryjnie tzn. po osiagnieciu 100 C. Powyzej Odegree podal link do tego zaworu.

Czy ktos uzytkuje kociol PER-EKO 14KW ze sterownikiem SP-24 LOGIC ?. Ja odpalilem kociolek w sobote, zasypalem 2 worki groszku i dzis wieczorem groszek sie skonczy. Biorac pod uwage obecne zapotrzebowanie na cieplo (dom 120m, dosc dobrze ocieplony) chwilowo bez ogrzewania CWU to 50 kg wegla na trzy doby to troche za duzo. Przy tym sterowniku nie mam mozliwosci korekty czasu podawania, przerwy,czy wysterowania dmuchawy. Co o tym sadzicie ?. A moze jest jakis watek zwiazany z tym kotlem lub sterownikiem?.

Czy ktos uzytkuje kociol PER-EKO 14KW ze sterownikiem SP-24 LOGIC ?. Ja odpalilem kociolek w sobote, zasypalem 2 worki groszku i dzis wieczorem groszek sie skonczy. Biorac pod uwage obecne zapotrzebowanie na cieplo (dom 120m, dosc dobrze ocieplony) chwilowo bez ogrzewania CWU to 50 kg wegla na trzy doby to troche za duzo. Przy tym sterowniku nie mam mozliwosci korekty czasu podawania, przerwy,czy wysterowania dmuchawy. Co o tym sadzicie ?. A moze jest jakis watek zwiazany z tym kotlem lub sterownikiem?.

Jeśli grzejesz cały czas (dzień i noc) to raczej w normie.

Znalazłem ten dokument w sieci do DBV. Zawór w górnej części wyglądał jakby miał pokrętło, stąd moje pytanie ;) Otwieranie awaryjne przy 100 stopniach wydaje mi się zbyt wysoką granicą - wolałbym nie doprowadzić do wrzenia wody, tym bardziej, że taki układ na pewno będzie miał swoją bezwładność. Wyczytałem na stronie kotly.eu, że zaworek jest dla kotłów o większej mocy, a dla mniejszych to wężownica.