Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I tak jak mówiłem,5,9kW to znaczy,że musisz posiadać źródło ciepła o minimalnie takiej mocy,niezależnie czy grzejniki czy podłogówka,żeby przy -20st.C osiągnąć +21st.C w domu.Tak to chyba asolt obliczał.

A jak tam zapotrzebowanie w kWh ?

8109 kWh (Eu bez cwu)

Temp zew. -18 oC (II strefa klimatyczna)

Edytowane przez asolt

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy tym wszystkim trzeba pamiętać,że elektrownia już sobie to wszystko dobrze liczy.

Sprawnośc możesz liczyć na takim poziomie w domu, ale faktyczna od elektrowni jest pewnie na poziomie 30% biorąc pod uwagę wszelkie straty.

Dostawcy prądu odbijają to sobie w opłatach stałych, abonamentach, podziale stawek itd.

8109 kWh (Eu bez cwu)

Temp zew. -18 oC (II strefa klimatyczna)

:-) dzieki za rewolucyjną czujność i jeszcze raz za obliczenia. Są naprawdę profesjonalnie zrobione i mają chyba wszystkie możliwe 'ale..' wzięte pod uwagę. Ostatnio koledze robiono również OZC. Nie miał nawet połowy tych danych co od Ciebie. Jeszcze raz wielki szacunek i podziękowanie.

Na dzień dzisiejszy 1kWh=

- gazu ziemnego-0,27zł

-prądu w I taryfie-0,59zł

-prądu w II taryfach-0,4-0,42zł (średnia)

-ekogroszku-0,13-0,18zł (może koledzy poprawią)

-pelletu nie wiem

-z COP 2,5-0,16-0,2zł

Teraz możesz podstawić pod wyliczenia asolta i przeliczyć wszystko dokładnie wraz z kosztami inwestycji i wybierać wg własnego priorytetu :)

gaz ziemny 2 189,43 zł

prąd w I taryfie 4 784,31 zł

prąd w II taryfie 3 405,78 zł

ekogroszek 1 459,62 zł ;-)

Edytowane przez ElwoodWroclaw

No to teraz masz prawie pełny obraz kosztów eksploatacyjnych,prawie bo nie policzyłeś copow ;) Przelicz teraz pod względem inwestycyjnym i możesz wybierać :)Dlatego powtarzam,że przed takimi decyzjami najważniejsze jest wyliczenie zapotrzebowania na ciepło w OZC ,wtedy mamy pełny obraz i łatwiej jest podjąć decyzję.

OK, wiem już że ekogroszek będzie realnie najtańszy.

Co prawda mogę się zastanowić nad włączeniem mojej pompy ciepła do systemu, tylko nie wiem czy to zagra wszystko. Jak sądzisz? Nie stać mnie na pompę z wymiennikiem żeby tylko ona zasilała dom. Skończy się wiec pewnie na ekogroszku z mieszanym systemem podłogówka/grzejniki i pompa jako zbiornik na wodę a w okresie marzec/październik przejmie grzanie CWU.

Zastanawia mnie jedno, jaki piec kupić. moc? (chyba chciałbym z eCoalem).

Ale....

Mogę przemyśliwać jak rozumiem jeszcze jedno rozwiązanie, wkomponowanie pompy ciepła tej którą mam w połączeniu z dogrzewaniem kominkiem dałoby ogrzewanie i CWU na okres niedużych przymrozków a jak przyciśnie włączyć piec??

Witam!

U nas był instalator w sobotę i obecnie czekamy na wycenę. Okazało się ze w kotłowni zmieści się piec z podajnikiem - jedynie chyba trzeba będzie zrobić wlot do komina trochę wyżej niż mam. Prawdopodobbnie zdecyduję się na Skamp 12 - zastanawiam się czy nie poszukać kogoś kto obliczyłby dla mnie to zapotrzebowanie na energię czy jakoś tak - jak uważacie będzie to potrzebne

Już pisałeś jaki: RBR Ekouniwersal 11kW - popieram ten wybór.

gaz ziemny 2 189,43 zł

ekogroszek 1 459,62 zł

Przy tak małej różnicy to bezsens palić ekogrochem i ten popiół i węgiel zasuwać.

Wystarczy kominek przepalać jak duży mróz ,pompa na lato , i kocioł gazowy kondensacyjny .

Ja bym się nie pchał w ekogroch zwłaszcza że jego cena sporo idzie w górę a jakość leci na łeb .

Edytowane przez animuss

gaz ziemny 2 189,43 zł

ekogroszek 1 459,62 zł

Przy tak małej różnicy to bezsens palić ekogrochem i ten popiół i węgiel zasuwać.

Wystarczy kominek przepalać jak duży mróz ,pompa na lato , i kocioł gazowy kondensacyjny .

Ja bym się nie pchał w ekogroch zwłaszcza że jego cena sporo idzie w górę a jakość leci na łeb .

Jak idzie groch do góry to i prąd pójdzie, a gaz........... no cóż o ile mu tyle wyjdzie bo te wyliczenia to wiesz.... takie na papierze są a rzeczywistość często lubi być inna :)

gaz ziemny 2 189,43 zł

ekogroszek 1 459,62 zł

Wiem, ale skoro on się uparł na ekogroszek to tamten kocioł będzie bardzo dobrym wyborem.

Jakbym miał wybrać kocioł o takiej mocy to byłby to wybór pomiędzy RBR a Skam-P.

Z tym drożeniem ekogroszku nie jest do końca tak jak piszesz bo odkąd wziąłem się za testowanie okazało się, że są tańsze alternatywy poza Pieklorzem [czeski, rosyjski] i mając tą wiedzę kupił bym teraz węgiel o wiele ekonomiczniejszy niż przed rokiem.

Nie wiem, ale np. kolega czechu77 w Skamie-12kW miałem regularnie opala.....

miał stosuje też masti czy kolega 280m jak pamiętam, więc jak najbardziej można

Można, a nawet trzeba pod warunkiem że większa ilość popiołu nie jest kłopotem.

U mnie już trzeci sezon miał z owsem 70% - 30% koszt ogrzania domu w sezonie grzewczym z c.w.u 1500pl, jednak ten sezon będzie droższy o jakieś 200pln bo miał u nas zdrożał do 440pln/tona.

Jarecki a skampów to z pewnością więcej pracuje na miale ;)

Jak idzie groch do góry to i prąd pójdzie, a gaz........... no cóż o ile mu tyle wyjdzie bo te wyliczenia to wiesz.... takie na papierze są a rzeczywistość często lubi być inna :)

Gaz podobno ma być tańszy ale dopóki nie zobaczę na kwicie nie uwierzę .

W ekogrochu też może być gorzej wszystko zależy od jakości paliwa i ustawień trzeba pilnować bo zacznie żreć więcej paliwa .

Wiem, ale skoro on się uparł na ekogroszek .

To ma dużo wolnego czasu :)

Tak całe szczęście ,czeski, rosyjski może nam uratować tyłek .

ten sezon będzie droższy o jakieś 200pln bo miał u nas zdrożał do 440pln/tona.

Nie narzekaj u mnie miał najtańszy 550zł

Edytowane przez animuss