Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powoli dostajecie tutaj lekko na głowę... :)

Nie można patrzeć tylko na jeden aspekt i ślepo iśc w jedną stronę. Trzeba pamiętać,że kocioł to tez urządzenie mechaniczne a praca ślimaka to tez procesy tarcia itd...

Wiele razy to pisałem, ale cały czas rozbija się o jakiś dziwny mur i co jakiś czas nowe prawdy sa odkrywane. Trochę się trzeba opanować.

Dobór kotła jest do mocy znamionowej dla konkretnych warunków a zgodnie z ogólnie u nas panującymi warunkami zimowymi jak podaje OTGiS, jednostka należąca do Instytutu Energetyki - kotły z podajnikiem po wygrzaniu domu głównie uzupełniają straty ciepła i głównie kręca się w tym wypadku w okolicy 30%mocy.

Powtarzam też,że u jednego producenta kocioł 14kW będzie się równał u drugiego 12kW a niektóre 10kw mają wielkie japy w palenisku i to ma byc dobrze, bo ktoś na tabliczce znamionowej napisze 10kW? Trochę powagi.... zresztą każdy ma prawo do własnej opinii...

Palnik retorta zwykła fajkowa, sterownik ST 48 PID MULTI, a cena od 7600 do 8200, po obniżkach producenta

No to szału nie ma - za tą cenę lepszy jest RBR 11 kW i Skam-P 12 kW.

Ten ruszt wodny bez sensu, a rurki w wymienniku przed czopuchem kiepsko się będzie czyścić, sterownik aspiruje do bycia odpowiednikiem tych z Elektro-systemu [bruli, eCoal], ale jeszcze mu do tego daleko, palnik zwykły za tą cenę to lipa [jeszcze jak się okaże, że palnik w nim to PPS 25 to już w ogóle] bo w RBR i Skam będzie nowszej generacji [to tak jakbyś miał w samochodzie do wyboru lepszy silnik za cenę gorszego].

Edytowane przez SUSPENSER

Powtarzam też,że u jednego producenta kocioł 14kW będzie się równał u drugiego 12kW a niektóre 10kw mają wielkie japy w palenisku i to ma byc dobrze, bo ktoś na tabliczce znamionowej napisze 10kW? Trochę powagi.... zresztą każdy ma prawo do własnej opinii...

Też mnie to nurtuje, bo z opisu RBR 11 kW wynika, że można go wybrać z palnikiem Brucer [a on ma 40 kW !!!] co było by bez sensu - ciekawe czy to błąd w opisie czy faktycznie takie montują :sick:

Piotrek42

Na twoim ukochanym forum udzieliłem Ci odpowiedzi czym się zajmuję od 25 lat. Prosiłem również abyś nie urządzał sobie prywatnych wycieczek na "moje podwórko". Drwij sobie z kogo tylko chcesz. Ja nie po to tu przyszedłem.

Powtórzę raz jeszcze. Pracuję w PSP jako ratownik a dokładnie d-ca zastępu w JRG jeżeli coś Ci to mówi. A na forum jestem w wiadomej sprawie.

Też mnie to nurtuje, bo z opisu RBR 11 kW wynika, że można go wybrać z palnikiem Brucer [a on ma 40 kW !!!] co było by bez sensu - ciekawe czy to błąd w opisie czy faktycznie takie montują :sick:
Nie nie montują BRUCERA tylko jest Brucer EKOENERGIA

W kotle RBR 11kW jest zamontowana mała ekoenergia.

Wychodzi na to, że jak normalna ekoenergia ma moc do 40 kw to ta mała ma moc 15 do 25 kw - tak przynajmniej na bazarku znalazłem http://piece.bazarek.pl/opis/1705012/nowy-palnik-10-25kw-ekoenergia-mialgroszek-0-32mm.html .

Jeżeli tak faktycznie jest to szkoda, że nie udało się jeszcze nikomu zrobić palnika o mocy 10 kw z mniejszą gardzielą - chyba, że po prostu mniejszego palnika się już nie da zrobić :(

Wychodzi na to, że jak normalna ekoenergia ma moc do 40 kw to ta mała ma moc 15 do 25 kw - tak przynajmniej na bazarku znalazłem http://piece.bazarek.pl/opis/1705012/nowy-palnik-10-25kw-ekoenergia-mialgroszek-0-32mm.html .

Jeżeli tak faktycznie jest to szkoda, że nie udało się jeszcze nikomu zrobić palnika o mocy 10 kw z mniejszą gardzielą - chyba, że po prostu mniejszego palnika się już nie da zrobić :(

ależ udało się zrobić z mniejszą gardzielą, jest w skamach do 17kW mocy.... kilka razy podawałem już różnicę w otworach na wyjście paliwa...

jeszcze mniejsza gardziel juz jednak nie zdaje egzaminu, groszek to węgiel o konkretnej granulacji i to rodzi konkretne problemy...

mała ekoenergia efektywnie może spalić do ok. 35-40kg/24h, powyżej to dobrze raczej tylko cos pokroju retopal, nie będę się rozpisywał dlaczego.... generalnie powyżej danej ilości przy danej spiekalności węgla zrzuca koks i niedopałki

Tak dla przypomnienia to 18 użytkujących kotły ok 25 kW mają zamontowane mniejsze dysze na Brucerach i mają się dobrze.3 szt są w kotłach Ogniwo Eko 15kW i jeden w Ponar Żywiec.

U mnie w OE 24kW na 300m2 obiekcie również sprawuje się b.dobrze.

Gardziel dyszy ma 14x10cm ale trochę inaczej jest doprowadzane powietrze do paleniska.

Minertu, dobrze,że o tym wspominasz, ostatnio podawałem Twój namiar jednemu userowi i brał od Ciebie mniejszą dyszę i jest zadowolony.

Nawiasem mówiąc, jak ktoś ma dużą ekoenergię i nie spala na dobę więcej w duże mrozy jak 40kg, to można ten palnik przerobić na małą ekoenergię, kosztowo i technicznie wygląda to tak:

- nowy ślimak 230zł brutto

- mała głowica ekoenergii (dysza palnika) 160zł brutto

- odlew korpusu paleniska 350zł brutto

Z dużej ekoenergii zostaje rura podajnika z mocowaniem kosza, motoreduktor i silnik

Minertu, dobrze,że o tym wspominasz, ostatnio podawałem Twój namiar jednemu userowi i brał od Ciebie mniejszą dyszę i jest zadowolony.

Nawiasem mówiąc, jak ktoś ma dużą ekoenergię i nie spala na dobę więcej w duże mrozy jak 40kg, to można ten palnik przerobić na małą ekoenergię, kosztowo i technicznie wygląda to tak:

- nowy ślimak 230zł brutto

- mała głowica ekoenergii (dysza palnika) 160zł brutto

- odlew korpusu paleniska 350zł brutto

Z dużej ekoenergii zostaje rura podajnika z mocowaniem kosza, motoreduktor i silnik

Kurcze tanio nie jest, z wysyłką ok 800zł... to już lepiej nakładkę ala'minertu" i regulować czasami podawania - taniej wyjdzie...

Kurcze tanio nie jest, z wysyłką ok 800zł... to już lepiej nakładkę ala'minertu" i regulować czasami podawania - taniej wyjdzie...

Wiesz, to są ceny podzespołów, nakładka minerta nie pasuje do ekoenergii.

Myślał o zrobieniu tego do ekoenergii, ale też trzeba sobie zdawać sprawę z tego,że duża ekoenergia miała dwie wersje odlewu, kwadratową i z podkową zaokrągloną...

To są koszty.

Sama głowica u minerta chyba coś koło 400-500zł kosztowała, jak coś pomyliłem, to mnie minertu poprawi, tutaj ekoenergia samą głowicę w detalu ceni na 160zł...

Przekładkę na malą ekoenergię zrobił teraz kolega z forum, zobaczymy może za kilka dni się pochwali...