Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

adkwapniewski

w temacie odzyskania ciepła ze spalin poczytaj co kolega czp01 zrobił u siebie i może to ci pozwoli dogrzać powietrze do rekuperatora

on ma wymiennik na rurze dymowej i sprawdza się u niego znakomicie jak twierdzi

myślę że możesz coś takiego zaadoptować do swoich potrzeb z całkiem dobrym skutkiem pod warunkiem że nie musiałbyś tego powietrza gonić potem przez całą chałupę

Dzięki za info uderzę do kol czp01 na PW.

BTW zrobiłeś super poradnik na innym formum :) Szkoda tylko że brakuje opisu dla domów ~40W/m2

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie jego prawo,dla mie może i ekogroszkiem palić,ważne,że jest świadomy jaki dom zbudował i wie o co biega w budowaniu domu :)

Proszę Cię podziel cenę jego nowej instalacji jaką sobie teraz chce sprawić przez 750 i wyjdą Ci lata zwrotu przy założeniu, że nowa instalacja bedzie go grzała za darmo, śmiem twierdzić, że malux nawet w takim przypadku nie dożyłby tego zwrotu. Wieć jak możesz pisać, że malux jest świadomy tego co robi, naprawdę chciałem Cię nawet trochę obronić bo każdy ma prawo robić interes jeśli coś to komuś daje ale aczynasz już nawet mnie drażnić.

adkwapniewski

na te domy poniżej 40W/m2 to jestem za cienki, więc temat musi poczekać- ograniczyłem się do sugestii o innych źródłach ciepła

chociał budując dom 600m2 dla 40W i tak potrzeba 24KW więc kociołek można na eko wstawić od biedy

tyle że jak kogoś stac na 600m2 to ma inne priorytety i albo inwestuje w takie ogrzewanie do którego będzie musiał najwyżej 1 guzik nacisnąc albo zatrudnia palacza i ma wbite na maksa

to co tam zawarte i tak poprzedziły 2 lata edukacji i nie jest mimo tego pozbawione błędów. nie mniej jednak dziękuję za słowa uznania.

w temacie dogrzania to jak masz blisko od kotła do reku to nie powinieneś mieć żadnego problemu z adaptacją jego pomysłu- powodzenia w działaniu

arturoWi

mój wpis jeśli do niego pijesz nie jest "chamski" to szczera prawda- wiesz może co to jest prawda???

........ kanał z kotłowni miałby około 11m długości ...

będzie więc zapewne przebiegał w całości przez ogrzewane pomieszczenia - moim skromnym zdaniem jeśli tylko znajdziesz na niego miejsce to dasz radę bez problemu- pomysł z ostatniej chwili- wykorzystanie kanału wentylacyjnego z kotłowni jeśli jest jakiś wolny i nim puścić rurę z dogrzanym w wymienniku powietrzem

Ale to nie do mnie te pytania tylko do maluxa,dla mnie to jest to oczywiście bez sensu ale jego kasa i jego wybów :)

Bezsensem jest też w jego przypadku chęć -przechodzenia na ekogroszek a nie tylko na gruntową.

5zł na dobę jemu wydaje się za dużo ;)

To pokazuje,że wyliczenia jednak się sprawdzają wbrew temu co sądzi tutaj większość sprzedawcó kotłów ;)

Czyli jednak malux nie jest świadomy tego robi w przeciwieństwie do tego co napisałeś wczesniej?

Ja wiem,w przeciwieństwie do Pierwszej Żmiji Formu(piotrek42),który kłamie bezczelnie w żywe oczy,jeśli taka jest prawda to nie dziwie się Waszemu chamskiemu zachowaniu

możesz trafić na mistrza ciętej riposty i wtedy dopiero się dowiesz co to znaczy chamskie zachowanie ...

BTW rozumiem trochę Twoje ciśnienie, pozdrawiam i życzę : Wesołych Świąt ! :)

Ja wiem,w przeciwieństwie do Pierwszej Żmiji Formu(piotrek42),który kłamie bezczelnie w żywe oczy,jeśli taka jest prawda to nie dziwie się Waszemu chamskiemu zachowaniu.

Oooo cześć Maciarewicz, (wszędzie spiski i knowania a chłopisko takie ucziwe jest ;) ) a co Ty handlarzyno systemów grzewczych robisz w takim brudnym temacie jak ekogroszki??

Po prostu czasami ma takie skoki ;) Wentylację już wymianiał z termofleksów na PE,izolację z granulatu na wełnę,taki typ człowieka ;)

Zużycie podaje praktycznie codziennie i ma fajne.

Czyli hobbysta.

A ja Ci napiszę o co tak naprawdę chodzi i jeśli tego nie zrozumiesz to idą czasy, w których Twój biznes długo nie pociągnie. Sęk w tym, że musisz zrozumieć, że budują sie rózni ludzie tzn. są też tacy co do realizacji swojego marzenia jakim jest dom podchodzą ze zdrowym rozsądkiem i budją dom taki na jaki ich stać. Filozofie, która ty przyjmujesz a więc zainwestowanie na początku i odcinanie kuponów jest do przyjęcia ale niestety nie wszystkich na nią stać. I nie wciskaj, że jest inaczej porównywalnie pytając ile kosztuje budowanie komina itp bo mam to już policzone i wiem, że do takiego domu z pompą, gdzie będzie to w użytkowaniu naprawdę tanio należy sporo dołożyc a zwraca się w latach.

Niestety sa tacy, którzy posłuchali róznegorodaju doradców budowlanych finansowych i teraz albo są już uduszeni przez kredyt albo w najlepszym przypadku tak mocno złapani za gardło, że ledwo moga złapać oddech, takich już jest tysiące i nie jeden na tym forum by się znalazł.

Tak wieć sugerując, że ktoś czegoś nie przemyślał grając na pewnych ludzkich słabościach przyłaczasz się do grupy ludzi, którzy dbając tylko o własny interes przyczyniają się do sytuacji jaką mamy a bedzie jeszcze gorzej. Jak chcesz naprawdę robić interesy i istnieć to bądź po prostu uczciwy i na początku uświadmiaj ludzi z czym to się wiąże, zapytaj z czego inwestują swoją budowe uświadom o kosztach i nie kłam.

Bo póki co często kłamiesz.

Beata&Sławek to była cała prawda.

Bywam czasami na budowach u klientów i jest tak jak piszesz, rozliczanie jednej transzy żeby dostać następną.

Chłop zapierdziela w niemczech, irlandii, finlandii a babina pozostawiona z dzieciarnią i całą budową.

Taka nasza polska rzeczywistość

Aaa. i nie piję do Was, dzisiaj nawet byłem w takim miejscu.

Za to polecam wszystkim jednak budowę domu energooszczędnego.

To jest najlepszy sposób na niskie rachunki i obojętnie wtedy czym będziemy grzać to zawsze będzie tanio :)

Zapomniałeś dopisać że to najlepszy sposób na niskie rachunki i wysoką ratę kredytową a to przy jakimś nieszczęściu szybko prowadzi do kawałka sznurka i wysokiego drzewa w zaciszu.

Jak mój kolega budowlaniec mawia: sru z dachu i po fachu.

Wszystko racja,ale ja nie polecam pomp za wszelką cenę,koszt systemu grzewczego na prąd to ok.4tys.zł (kocioł kospel).

Sam mialem mieć taki bo buduję też w bardzo mocno ograniczonym budżecie i w 100% z kredytu :)

Zasada była prosta,tanio i komfortowo,być może kosztem przyszłych rachunków.

Za to polecam wszystkim jednak budowę domu energooszczędnego.

To jest najlepszy sposób na niskie rachunki i obojętnie wtedy czym będziemy grzać to zawsze będzie tanio :)

Teraz jest okazja ku temu,bo Państwo dopłaca do budowy takiego domu.

W moim Dzienniku Budowy starałem się opisywać i pokazywać jak można tanio wybudować dom energooszczędny,nie tylko przez wydanie kasy na systemowe rozwiązania ale własnym sposobem i sumptem ale chamskie wpisy,które sie pojawiły niszczą tą ideę.

Arturo

Codziennie, nawet latem, śledzę ten wątek od ponad roku (Twoje wpisy też), rzadko zabieram głos. Zrozum wreszcie, przegiąłeś!

No jasne musisz się wyrobić bo na pompach ciepła w wątku o kotłach na eko groszek to ty się fortuny nie dorobisz chociaż mimo czasem uszczypliwości życzę ci wszystkiego dobrego w biznesie.

Zobaczysz że nie jest tak łatwo.

Dam ci też dobrą radę na początek o ile jej chcesz, myślę że ode mnie bardzo ale ....

Matactwem i krętactwem zaufania klienta nie zaskarbisz.

...

W moim Dzienniku Budowy starałem się opisywać i pokazywać jak można tanio wybudować dom energooszczędny,nie tylko przez wydanie kasy na systemowe rozwiązania ale własnym sposobem i sumptem ale chamskie wpisy,które sie pojawiły niszczą tą ideę.

Ty to tak odebrałeś? To pomyśl ile osób zwracało ci uwagę abyś tu nie pisał a ty dalej to robiłeś i to jeszcze bezczelniej? Teraz pomyśl o tych osobach co myślały o twoich tu reklamach? Na jakie te wpisy zasługiwały epitety?

Takich tu nie dostałeś a tylko dlatego że mają trochę więcej obycia i oczytania o kulturze nie wspomnę.