Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mawiają, że nie ma głupich pytań. Może jednak... Co Waszym zdaniem jest lepsze??? Skręcanie głowic termostatycznych przy otwieraniu i wietrzeniu pomieszczeń - wiedząc, że stojąca woda w danej gałęzi wychłodzi się i po ponownym otworzeniu zaworu - zimna wejdzie na powrót pieca prowadząc do spadku temp CO. Czy może pozostawienie głowicy w tej samej pozycji wiedząc, że im większy spadek temp w pomieszczeniu, tym większy przepływ wody przez wkładkę zaworową ???

Pytanie spowodowane analizą wykresów w moim sterowniku. VLD p zechcesz się wypowiedzieć. Mam 17 pracujących grzejników + podłogówka i nie widzę raczej oszczędności przy obniżaniu nastawy poszczególnych głowic. Natomiast widzę zwiększenie czasu pracy podajnika - kiedy zimna woda z danego grzejnika wchodzi na powrót pieca. Proszę o opinie.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szwagier budował się 4 lata temu ;)

Poza tym,mało znam ludzi,dla których ogrzewanie prądem nie jest drogie,dla których dom stojący na styropianie nie jest szaleństwem,dla których wysunięcie okien poza ścianę nie jest bzdurą także nie przejmuje się tym ;)

Szwagier nie forumowy ale ze względu na odległość dałem mu namiary na minertu :)

Nie znam Twojego szwagra a tel o pomoc mam codziennie tyle,że już nawet nie wiem z kim rozmawiałem.Dzwonił jakiś gostek z Knurowa to nie daleko Ciebie jednak z braku czasu poprosiłem go o tel w piątek.Nie wiem czy to on .

Pytanie spowodowane analizą wykresów w moim sterowniku. VLD p zechcesz się wypowiedzieć. Mam 17 pracujących grzejników + podłogówka i nie widzę raczej oszczędności przy obniżaniu nastawy poszczególnych głowic. Natomiast widzę zwiększenie czasu pracy podajnika - kiedy zimna woda z danego grzejnika wchodzi na powrót pieca. Proszę o opinie.

przy wietrzeniu krótkim, lecz intensywnym nie widzę potrzeby kręcenia głowicami. Chodzi o wymianę powietrza, a nie wychlodzenie ścian, przy szeroko otwartym oknie, lub dwóch wystarczy kika min. Głowica w tym czasie może nawet nie zdążyć zareagować. Cóż tu wiecej pisać, nie kręcić, chyba, że preferujesz wietrzenie godzinne, to wtedy rzeczywiście lepiej odciąć zasilanie grzejników.

Pozdr

Gość Arturo72
Nie znam Twojego szwagra a tel o pomoc mam codziennie tyle,że już nawet nie wiem z kim rozmawiałem.Dzwonił jakiś gostek z Knurowa to nie daleko Ciebie jednak z braku czasu poprosiłem go o tel w piątek.Nie wiem czy to on .

Ma dzwonić po Nowym Roku,gość jest z Kozłowa,będziesz wiedział,bo powoła się na mnie ;)

Na stronie Piebudu b. mało informacji na temat tego kotła na eko. Z karty katalogowej wyczytałem jedynie, że najmniejszy kocioł to 15 kw a to może być za dużo dla nowego domu. Nie napisali też jaki konkretnie mają sterownik i jaki palnik jest tam zainstalowany. Gwarancja 5 lat na wymiennik to mały plusik ale drugie tzw awaryjne - wodne palenisko to stanowczo na wielki minus. To tyle co wyczytałem, ale może wypowie się jakiś użytkownik takiego kotła.

Panowie od nowego roku 2013 odpaliłem wreszcie podajnik w kotle .

Niestety retorta obrotowa nie sprawdziła się nawet po przetoczeniu

krzywizn .

Retorta obracała się 6 godzin i zaczęła się podnosić i zblokowała podajnik ,zarwała zawleczkę ,zamontowałem nową

zawleczkę i poluzowałem śruby talerza centrującego retortę ,do 5-6 rano kocioł zerwał ją ponownie .

Wymontowałem element popychający -kręcący retortą i teraz testuję spalanie na stałym podajniku. :(

Edytowane przez animuss

Panowie od nowego roku 2013 odpaliłem wreszcie podajnik w kotle .

Niestety retorta obrotowa nie sprawdziła się nawet po przetoczeniu

krzywizn .

Retorta obracała się 6 godzin i zaczęła się podnosić i zblokowała podajnik ,zarwała zawleczkę ,zamontowałem nową

zawleczkę i poluzowałem śruby talerza centrującego retortę ,do 5-6 rano kocioł zerwał ją ponownie .

Wymontowałem element popychający -kręcący retortą i teraz testuję spalanie na stałym podajniku. :(

Może za dokładnie dotoczona i temp. robi swoje? Za bardzo spasowana na średnicach centrujących?

Może za dokładnie dotoczona i temp. robi swoje? Za bardzo spasowana na średnicach centrujących?

Tu już nic nie pomoże robiłem eksperymenty z nią na 100 sposobów na zimno i na gorąco ma jakiś feler ,kiedyś po konsultacji z pracownikiem Pancerpola dowiedziałem się ze kolano może być zdeformowane i nie da się już nic wykombinować .

Pojadę na sztywno zobaczę co z tego wyjdzie na razie dopala się węgiel do końca .

Zastanawia mnie tylko jaką dawkę teraz zaaplikować

Przy obrotowej :

podawała 8 sek.

przerwa była 60 sek

kopczyk był w miarę stabilny .

Po usztywnieniu retorty ,kopczyk urósł

więc zmieniłem

podawała 8 sek

przerwę dałem 1m30 sek

Zna się ktoś na sterowniku st-37 ?

Edytowane przez animuss

Zastosowana obrotowa dysza paliwa podczas podawania miesza paliwo na etapie gdy nie jest spalone, przez co penetracja powietrza jest dużo większa jak i powstałe w wyniku spiekania żużle są rozrywane co powoduje samooczyszczanie się palnika. Dysza ta posiada niezależny napęd poprowadzony od motoreduktora dodatkowym wałkiem w odróżnieniu od konstrukcji napędzanych od ślimaka gdzie oś przechodzi przez kolano co powoduje kruszenie węgla i zaleganie miału w kolanie a w efekcie po pewnym czasie powoduje zerwanie zawleczki zabezpieczającej. Rozwiązanie z napędem niezależnym od ślimaka jest praktycznie bezawaryjne co bezpośrednio wpływa na komfort użytkowania

Witam kolego to jest retorta seko wg mnie powinna zdac egzamin z pancerpolym sobie dej pokuj ---jeżeli chodzi o obrut koronki a otwory-dysze w koronce musisz odpowiednio pozatykac z tej strony gdzie sie najpredzej wypala wegiel i najlepiej jak bys zlikwidował ośka ślimaka w kolanie bo i tak sie bedzie slimak zacierał i zrywał zawleczki ja to jurz przerobiałem i zdało to egzamin no i musisz palic groszkiem na miale sie to nie nadaje -do miału-bruceropodobne palniki pozdr

Zastosowana obrotowa dysza paliwa podczas podawania miesza paliwo na etapie gdy nie jest spalone, przez co penetracja powietrza jest dużo większa jak i powstałe w wyniku spiekania żużle są rozrywane co powoduje samooczyszczanie się palnika. Dysza ta posiada niezależny napęd poprowadzony od motoreduktora dodatkowym wałkiem w odróżnieniu od konstrukcji napędzanych od ślimaka gdzie oś przechodzi przez kolano co powoduje kruszenie węgla i zaleganie miału w kolanie a w efekcie po pewnym czasie powoduje zerwanie zawleczki zabezpieczającej. Rozwiązanie z napędem niezależnym od ślimaka jest praktycznie bezawaryjne co bezpośrednio wpływa na komfort użytkowania

Witam kolego to jest retorta seko wg mnie powinna zdac egzamin z pancerpolym sobie dej pokuj ---jeżeli chodzi o obrut koronki a otwory-dysze w koronce musisz odpowiednio pozatykac z tej strony gdzie sie najpredzej wypala wegiel i najlepiej jak bys zlikwidował ośka ślimaka w kolanie bo i tak sie bedzie slimak zacierał i zrywał zawleczki ja to jurz przerobiałem i zdało to egzamin no i musisz palic groszkiem na miale sie to nie nadaje -do miału-bruceropodobne palniki pozdr

Cześć wynalazco :)

Chciałem powiedzieć co zauważyłem retorta obrotowa ma i zaletę i wadę miesza dopala trudne paliwo obijając gorące żarzące węgielki w palenisku krusząc ,ale

to jest też wadą w trakcie sypania podawania paliwa powstaje miał węglowy ,który kumuluje się przy ujściu i nie wydostaje się z retorty w takiej samej ilości w jakiej powstaje właśnie za sprawą ruchu obrotowego obsypuje się z powrotem na dno ujścia .

Mam drugi ślimak krótszy ale czym zaślepić otwór po ośce w kolanie?

w koronce najprędzej wypala się od strony dmuchawy czyli prawie połowę otworów od tej strony trzeba by zatkać .