Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i tak trzymaj , zwłaszcza na forach :)
I tak i nie.

Może nie w tym konkretnym przypadku ale już mi się zdarzyło , że klient miał kupić mniejszą jednostkę wg mojej oceny a kupił większą.Teraz sobie włosy z głowy wyrywa i prosi o pomoc.Zgodnie zresztą z moją zasadą,kupiłeś u mnie to ją otrzymasz.Co jednak w takim przypadku? Zrobił po swojemu przecież a ja mam nie spać razem z nim?

I tak i nie.

Może nie w tym konkretnym przypadku ale już mi się zdarzyło , że klient miał kupić mniejszą jednostkę wg mojej oceny a kupił większą.Teraz sobie włosy z głowy wyrywa i prosi o pomoc.Zgodnie zresztą z moją zasadą,kupiłeś u mnie to ją otrzymasz.Co jednak w takim przypadku? Zrobił po swojemu przecież a ja mam nie spać razem z nim?

Niew ten deseń uderzałem. klient był zdecydowany na konkretny zakup, Pozostała kwestia parametru..... a to inna sprawa Bardziej mam na mysli sytuacje gdzie wchodzi "zielony" a tu stadko chetnych do zaoferowania mu jedynego słusznego produktu. I nie piję konkretnie akurat do tego forum , co by nie było niejasności. Mówię ogólnie o lobbowaniu trollowaniu itd itp - zawsze uważam że swój rozum trzeba mieć :) , ale to taki offtop z mojej strony :)

Dla mnie nie, każda sroka swój ogon chwali :)

Darase ma ten starszy i sobie chwali, ja uważam że nowy jest lepszy, choćby ze względu na palnik jeśli chodzi o Ogniwo.

A dla mnie optymalne rozwiązanie, to stary wymiennik + Burner s. Mam porównanie, bo w domu mam stary model a u teścia nowy. Mogę powiedzieć, ze nowszy wymiennik wymaga częstszego czyszczenia. Zaznaczam ze to tylko moje odczucie bo jeśli chodzi o sprawność to pewnie nowy ma realnie większa

.....

Kanały pionowe wymiennika się zatykają ?

Po spaleniu jakiej ilości węgla ?

Powiem tak dokładnie nie mierzyłem, ale 2 razy się przytkał po około 20 dniach. Na oko spalił około 400- 450 kg retopalu.. Trochę pomogło zwiększenie ilości powietrza do spalania ale i tak trzeba na to uważać. Nie dokładnie sam kanał się zapchał tylko wlot do niego. Efekt jednak ten sam. Powiem szczerze ze na początku myślałem ze to wina opalu, ale ja u siebie tez nim pale i u mnie brak takich efektów. Pomimo ze u mnie trzeba wybierać z boku ten pyl z kanałów, to ja wole stary wymiennik, bo mogę to robić rzadziej bez obaw ze coś się zatka.

Powiem tak dokładnie nie mierzyłem, ale 2 razy się przytkał po około 20 dniach. Na oko spalił około 400- 450 kg retopalu.. Trochę pomogło zwiększenie ilości powietrza do spalania ale i tak trzeba na to uważać. Nie dokładnie sam kanał się zapchał tylko wlot do niego. Efekt jednak ten sam. Powiem szczerze ze na początku myślałem ze to wina opalu, ale ja u siebie tez nim pale i u mnie brak takich efektów. Pomimo ze u mnie trzeba wybierać z boku ten pyl z kanałów, to ja wole stary wymiennik, bo mogę to robić rzadziej bez obaw ze coś się zatka.

Hej Jack. Dla mnie trochę to dziwne. Wymiennik OEP jest podobny do tego jaki wcześniej zastosowano w Ponarze. W tym momencie mam jednostkę 25kW. 400-450 kg węgla to wychodzi mi ok 3 zasypów. Przy wielkości mojego domu i stopnia jego zapotrzebowania na ciepło przy temp jak teraz 400-450 kg idzie mi w 1,5-2 tygodnie tygodnie. Nigdy nie zdarzyło mi się by po takim okresie cokolwiek się zatkało. Pogadaj z Verbem - on pali retopalem. Napisze coś w temacie.

Do grudnia miałem model 38kW - ten to spokojnie mógł chodzić nieczyszczony nawet 2 miesiące. U mnie to ok 1,5-2 tony zimą. Przy spalaniu Suspensera - prawie sezon;).

Hej Jack. Dla mnie trochę to dziwne. Wymiennik OEP jest podobny do tego jaki wcześniej zastosowano w Ponarze. W tym momencie mam jednostkę 25kW. 400-450 kg węgla to wychodzi mi ok 3 zasypów. Przy wielkości mojego domu i stopnia jego zapotrzebowania na ciepło przy temp jak teraz 400-450 kg idzie mi w 1,5-2 tygodnie tygodnie. Nigdy nie zdarzyło mi się by po takim okresie cokolwiek się zatkało. Pogadaj z Verbem - on pali retopalem. Napisze coś w temacie.

Do grudnia miałem model 38kW - ten to spokojnie mógł chodzić nieczyszczony nawet 2 miesiące. U mnie to ok 1,5-2 tony zimą. Przy spalaniu Suspensera - prawie sezon;).

Witam. No dla mnie tez to było dziwne ,ale jak wszedłem do domu przesiąkniętego tym nie miłym zapachem spalin to bylem już zmuszony w to uwierzyć. Sytuacja się jakby trochę polepszyła wraz ze zwiększeniem zapotrzebowania na ciepło, ale już dmucham na zimne i pilnuje żeby kocioł był czyszczony minimum raz na miesiąc. Przy pierwszym rozpaleniu bylem przekonany ze oderwała się farba która producent konserwuje kocioł i kawałki ( płaty) jej zatkały wloty do kanałów ale po 3 tygodniach już było widać pewne oznaki zapychania się kociołka. Nie mam wiedzy jak mógł na to wszystko wpłynąć fakt ,ze domek jest nowy i nie wygrzany , czy to możliwe ze np był zmniejszony ciąg kominowy - tego nie wiem.

Szybko się zatyka - może teraz co niektórzy uwierzą, że to możliwe przy pionowych kanałach bo wcześniej mało mnie nie zakrzyczeli gdy zwracałem na to uwagę.

Mógłbym nie czyścić u siebie w ogóle przez rok bez obawy zatkania, ale po 300 kg spalonego węgla zaczyna spadać sprawność kotła, więc c tyle czyszczę.

Ciekawe jak to jest przy kanałach pionowych - ktoś z ciepłomierzem przy takim kotle musiałby zrobić test.

Ciekawe jak to jest przy kanałach pionowych - ktoś z ciepłomierzem przy takim kotle musiałby zrobić test.

Mam wszystkie pionowe kanały ale ciepłomierza nie mam, po 300 kg spalonego węgla nie ma tam co czyścić taki nalot jak na brzoskwini może trochę grubszy ale czyszczę takim wyciorem przelecę ,za to na kantach kanałów pionowych od góry leży osad taki brązowy z przemieszanym popiołem jest tego z 0,5 cm może więcej ,taki kożuszek, miotełką wystarczy zamieść .

przeczytałam kilka stron a i tak mam mętlik...

szukam kotła do nowego domu 150m2 bez piwnicy i garażu. ocieplenie ścian styro 15 grafit (dopiero będzie :) ). hydraulik poleca mi defro - ja zdecydowanie go nie chcę, wspomniał że musi być "z górnym wylotem spalin", dla mnie ważne żeby miał zasobnik, dodatkowy ruszt (czy jak to się tam nazywa - mamy i będziemy mieć dużo drewna i chciałabym tym też palić).

jeśli możecie doradzić czekam z niecierpliwością... szukam niczym igły w stogu siana

Mam wszystkie pionowe kanały ale ciepłomierza nie mam, po 300 kg spalonego węgla nie ma tam co czyścić taki nalot jak na brzoskwini może trochę grubszy ale czyszczę takim wyciorem przelecę ,za to na kantach kanałów pionowych od góry leży osad taki brązowy z przemieszanym popiołem jest tego z 0,5 cm może więcej ,taki kożuszek, miotełką wystarczy zamieść .

Może na darmo czyścisz tak często - gdyby ktoś z ciepłomierzem to sprawdził to by było wiadomo.

przeczytałam kilka stron a i tak mam mętlik...

szukam kotła do nowego domu 150m2 bez piwnicy i garażu. ocieplenie ścian styro 15 grafit (dopiero będzie :) ). hydraulik poleca mi defro - ja zdecydowanie go nie chcę, wspomniał że musi być "z górnym wylotem spalin", dla mnie ważne żeby miał zasobnik, dodatkowy ruszt (czy jak to się tam nazywa - mamy i będziemy mieć dużo drewna i chciałabym tym też palić).

jeśli możecie doradzić czekam z niecierpliwością... szukam niczym igły w stogu siana

nowy dom- musisz mieć OZC

zrób porządne nie z allegro za 50zł

jak policzysz to będziesz wiedział jakiej mocy kotła potrzebujesz

moim zdaniem maks to 10KW

nie tylko defro ma górny wylot spalin.- ciekawe na jakiej podstawie tak twierdzi że "musi być górny wylot"???

hydraulik bierze kase i ma zamontować to co mu do montażu podstawisz a nie to z czego ma dużą prowizję

słuchaj głosu rozsądku a nie głosu hydraulika