Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tym wątku szukałem porady jaki piec wybrać. Po analizie rankingu, stron producentów oraz rozmów z fabrykami postawiłem na OGNIWO niestety czopuch musiał u mnie być do góry wiec Ogniwo odpada. W takim wypadku kupiłem Skamp-P premium z eCoal i tu moje spostrzeżenia:

1. Jakość wykonania ma wiele do życzenia ( bardziej wygląda na wyrób warsztatowy) co prawda ładnie pomalowany ale przy paleniu na ruszcie farba się złuszcza.

2. Konstrukcja komory spalania to tylko 3 półki na przemian. I to najbardziej mnie irytuje ponieważ próbowałem różnych ustawień a i tak temperatula spalin dochodzi do 300C a dmuchawa pracuje na 60 %.

3. Zasobnik zaczął korodować mimo ze to dopiero druga zima. Wiem węgiel wilgotny ale gdyby był pomalowany proszkowo na pewno nie postąpiła by tak szybko a tak od środka jest już brązowy.

Zastanawia mnie wiec cały ten ranking i czy to nie jest tylko chwyt marketingowy żeby łatwiej sprzedać.

Jak jedna z setek ludzi szukałem obiektywnej oceny użytkowników a nie sprzedawców ale się przeliczyłem.

Proszę o opinię innych UŻYTKOWNIKÓW o opinie o kotłach z rankingu

pozdrawiam

I tak dziwne ze post nie zginął :)) jak pisałem negatywnie o tym kotle, to co niektórzy ukrzyżować mnie chcieli, posty znikały a o podpie...niu do admina nie wspomnę :))

Szkoda ze nie widziałeś jak jest wykonany wymiennik kotła Rakoczy Gigar może byś zmienił zdanie .

To jest wymiennik a nie 3 półki na przemian i cegiełka do rozbijania płomienia, Teraz wiem dlaczego na stronie producenta nie znalazłem żadnego schematu ani DTR na którym byłoby widoczne to wspaniałe rozwiązanie.

Piotrek42 przypomnij swoje posty. Ciekaw jestem co takiego napisałeś. Adnim usuwał twoje wpisy???

Nie da się przypomnieć bo zostały wykasowane, a ja otrzymałem bana:) za napisanie na forum kilka słów prawdy: o producencie ,sposobie sprzedaży na FM i jakości kotła...dobrze że na stosie mnie chociaż nie spalili :lol2:

Nie da się przypomnieć bo zostały wykasowane, a ja otrzymałem bana:) za napisanie na forum kilka słów prawdy: o producencie ,sposobie sprzedaży na FM i jakości kotła...dobrze że na stosie mnie chociaż nie spalili :lol2:

Nie ciesz się na zapas.Jeszcze może Cię dopadnie (w realu).:D

No to faktycznie lipa.

Widziałem Skampa z wylotem spalin do tyłu i widziałem ten grill. Na pewno polepsza to jego sprawność ale nie szadze ze dużo.

Jak tak stałem wkurzony przy tym piecu doszedłem do wniosku ze powinien posiadać jeszcze min jedną półkę a najlepiej 2 półki powinny być dłuższe o co najmniej 5 cm da żeby zawęzić przejście spalin.

Ale to wszytko to tylko moje przemyślenia ale to powinno być potwierdzone obliczeniami i testami.

A nie jak to się odbywa w tej magicznej firmie gdzie stwierdzili ze dla nich to nie problem gdzie będzie czopuch. Tak teraz to wiem dla nich nie problem ale to ze wywalili choćby grilla to już obniżyło jego sprawność to zapomnieli wspomnieć.

Musze poszukać DTR ciekaw jestem co napisali ale jak w DTR jes gril to będę reklamował jako towar niezgodny. Ciekaw jestem jak to uzasadnią.

To opisz swoje doświadczenia. Jestem ciekaw Twoich doświadczeń z tym kociołkiem.

Może w końcu zabierze ktoś głos i uzasadni miejsce tego pieca w pierwszej trójce a nawet jako numer 1!

Widziałem Skampa z wylotem spalin do tyłu i widziałem ten grill. Na pewno polepsza to jego sprawność ale nie szadze ze dużo.

Jak tak stałem wkurzony przy tym piecu doszedłem do wniosku ze powinien posiadać jeszcze min jedną półkę a najlepiej 2 półki powinny być dłuższe o co najmniej 5 cm da żeby zawęzić przejście spalin.

Ale to wszytko to tylko moje przemyślenia ale to powinno być potwierdzone obliczeniami i testami.

A nie jak to się odbywa w tej magicznej firmie gdzie stwierdzili ze dla nich to nie problem gdzie będzie czopuch. Tak teraz to wiem dla nich nie problem ale to ze wywalili choćby grilla to już obniżyło jego sprawność to zapomnieli wspomnieć.

Musze poszukać DTR ciekaw jestem co napisali ale jak w DTR jes gril to będę reklamował jako towar niezgodny. Ciekaw jestem jak to uzasadnią.

Wiem,że to tylko półśrodki,ale spróbuj przysłonić (zawęzić) przejście spalin np.cegłami szamotowymi.

Nie chodzi mi o temperaturę spalin przy paleniu na ruszcie awaryjny bo wtedy to trzeba wyjąć czujnik tem. spalin. Pisząc o 300 C chodziło i o prace na ekogroszku. A farba złuszczyła się na froncie nad drzwiczkami podczas palenia na ruszcie drewnem.

Widzisz pojecie zadowalająca jakość wykonania dla mnie nie wystarcza. Zwłaszcza jak przyjrzę się wszytkom detalom SPAWOM a mam w obróbce metali doświadczenie to dla mnie jest kiepska. Nie tego spodziewałem sie po piecu który królował w rankingu. Zastanawiam się jak to się stało ze własnie znalazł się tak wysoko.

A jeżeli chodzi o konstrukcie komory spalania to własnie ona jest powodem tak wysokiej tem. spalin. Mam podgląd na sterownik online i ustawiałem wszelkie możliwości w najnowszym oprogramowaniu nawet pojawiła się zakładka w której można ustawiając max tem spalin ( wiem wiem uprzedzam odpowiedzi działa to w trybie ręcznym......) Ale i tak to nie pomaga w przypadku tego pieca i tem spalin nadal jest wysoka i ciepło puszcza w komin.

I przemilczałbym wszelkie niedociągnięcia gdybym nie puszczał tyle ciepła w komin

Jesteś tu pierwszą osobą, która ma tak wysoką temp. spalin - może masz ustawiony za mocny nadmuch [czyli moc kotła] - teraz podobno w eCoalu jest możliwość korygowania mocy nadmuchu [rok temu pisałeś, że 300 st osiągał przy 100% mocy dmuchawy] ?

Jaki węgiel spalasz obecnie ?

Co zmieniłeś, że dzisiaj temp. spalin nie przekraczała 200 st ?

Co zrobiłeś 15.01.2013 że wykres temp. spalin to przestały być "piki" do 300 st a zaczęły być większe obszary o temp. do 240-260 st C ?

Masz bardzo dużo "szpilek" na wykresie temp. spalin - tak jakbyś miał ustawioną bardzo dużą moc [nadmuch] a kocioł zamiast pracować w miarę równo "rwał z kopyta i hamował na przemian" - porównaj wykres z moim - link: https://esterownik.pl/remote/449

Farbę faktycznie mogłeś opalić zbyt wysoką temperaturą bo takiego problemu też nikt nie zgłaszał [a jeden z sąsiadów któremu poleciłem taki kocioł hajcuje w nim czym popadnie].

W swoim kotle także mam 3 półki i spaliny do 300 st dochodzą tylko przy paleniu kartonów w trybie ręcznym, na ekogroszku jest to zwykle 130-170 st, jakiś czas temu dołożyłem zawirowywacze które trochę obniżyły pierwotne temperatury.

Kocił mam ponad 2 krotnie przewymiarowany i pomimo to osiągam ponad 70% sprawność [pomimo braku deflektora] przy ujemnych temperaturach na zewnątrz.

Niedługo planuję sprawdzić czy mają one faktyczny wpływ na sprawność kotła [gdy skończę obecne testy].

W Skampie z górnym wylotem spalin nie ma żadnego grila.

Nie no, bez jaj...tydzień temu zamówiłem ten kociołek, bo mogłem go mieć w wersji "uniwersalnej", przystosowanej do montażu zasobnika węgla z obu stron (do wyboru na miejscu montażu, w kotłowni) oraz z czopuchem u góry. Mam do ustawienia w kotłowni oprócz ekogroszkowca jeszcze olejaka i taki kocioł jak wyżej daje mi pełną dowolność w ustawieniu. No ale o tym, że grilla nie ma przy opcji górnego czopucha w DTR nic nie jest napisane!

Jak na razie jestem lekko wnerwiony...Ciekawe, jakiej jeszcze zmiany konstrukcyjnej można by się spodziewać i producent o tym nie raczy informować? Na szczęście jeszcze za ten kocioł nie zapłaciłem!

A żeby było w temacie: jakie znacie kotły spełniające niżej wymienione warunki:

- moc 10-12 kW

- palnik II generacji

- czopuch u góry

- sprawność kotła udokumentowana badaniami

- poziomy wymiennik

- możliwość zamocowania podajnika z lewej lub prawej strony, do wyboru na miejscu instalacji

- bez rusztu wodnego

Szukam kotła 2,5 miesiąca i poza SKAMP-em nic nie udało mi się znaleźć!

Edytowane przez jszbp

Nie no, bez jaj...tydzień temu zamówiłem ten kociołek, bo mogłem go mieć w wersji "uniwersalnej", przystosowanej do montażu zasobnika węgla z obu stron (do wyboru na miejscu montażu, w kotłowni) oraz z czopuchem u góry. Mam do ustawienia w kotłowni oprócz ekogroszkowca jeszcze olejaka i taki kocioł jak wyżej daje mi pełną dowolność w ustawieniu. No ale o tym, że grilla nie ma przy opcji górnego czopucha w DTR nic nie jest napisane!

Jak na razie jestem lekko wnerwiony...Ciekawe, jakiej jeszcze zmiany konstrukcyjnej można by się spodziewać i producent o tym nie raczy informować? Na szczęście jeszcze za ten kocioł nie zapłaciłem!

A żeby było w temacie: jakie znacie kotły spełniające niżej wymienione warunki:

- moc 10-12 kW

- palnik II generacji

- czopuch u góry

- sprawność kotła udokumentowana badaniami

- poziomy wymiennik

- możliwość zamocowania podajnika z lewej lub prawej strony, do wyboru na miejscu instalacji

- bez rusztu wodnego

Szukam kotła 2,5 miesiąca i poza SKAMP-em nic nie udało mi się znaleźć!

Coś słabo szukałeś......

http://www.ogniwobiecz.com.pl/kotly/eko-plus

http://www.firmainstalco.pl/index.php?art=32

Teraz każdy szanujący się producent ma w swojej ofercie taki "mały" kociołek

Edytowane przez jorgo

Kanały pionowe wymiennika się zatykają ?

Po spaleniu jakiej ilości węgla ?

Przepraszam, ale gdy sie pali słabej jakości paliwem i kisi kocioł to tak jest.

Ja we wrześniu ( częściowo ) i październiku byłem poza domem 1,5 miesiąca, żonka tylko wsypywała eko i wyrzucała popiół - nie czyściła pieca. Nic sie nie zatkało, pomimo że na na tych pierwszych dwóch kanałach było duuuużo sadzy.

Praca mojej pompy co jest ciągła.