Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

karoka65 a jak padnie ups? Poleci ten ups 24h? Jak już to agregad, to wtedy rozumiem, masz ciepło gdy brakuje prądu.

Nie odpowiedziałem do końca, UPS może pracować ciągle ile mamy baterii. Z bajerów to pokazuje poziom naładowania akumulatora gdy na nim pracuje i częstotliwość napięcia. Po spadku napięcia na na akumulatorze do 10,5V włącza się sygnalizacja wyładowania a gdy spadnie poniżej 10,5V UPS wyłącza się automatycznie i nie wykończy baterii do końca. Tak mam cały czas ciepło jak braknie prądu. Często w soboty jak jestem w domu cały czas to wyłączam wtyczkę z gniazdka żeby akumulator popracował, jest to dla niego lepsze niż półroczne bezrobocie.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znalazłem link do tego urządzenia bo tak go wychwalam a nie pisze co to jest:

http://www.pl.orvaldi.pl/index.php/pl/product_catalog/product_view/47/131

Tak wygląda 12V/ 300W

Natomiast ten który ja mam 12V/500W (pełna nazwa ORVALDI INV12-500W) wygląda troszkę inaczej, sam panel przedni ma wbudowany większy wyświetlacz ciekłokrystaliczny.

karoka65 fajna sprawa ale musisz mieć dodatkowe akumulatory, urządzenie Twoje spełnia rolę przetwornicy z 12v na 230v, z tym że Twoje urządzenie ma bajery, masz dobre rozwiązanie na tak długa jak Ci wystarczy akumulatorów, w razie czego możesz zapalić auto i takim agregatem doładować baterię. Widzę że dziś masz wolne.

karoka65 fajna sprawa ale musisz mieć dodatkowe akumulatory, urządzenie Twoje spełnia rolę przetwornicy z 12v na 230v, z tym że Twoje urządzenie ma bajery, masz dobre rozwiązanie na tak długa jak Ci wystarczy akumulatorów, w razie czego możesz zapalić auto i takim agregatem doładować baterię. Widzę że dziś masz wolne.

Tak wolna sobota. Jak pisałem wyżej akumulator 12V/115Ah podtrzymuje ciągłą pracę kotła w zimie na prawie 8 godzin. W okresie letnim ten czas bardzo się wydłuży.

Moje rozwiązanie na wypadek dłuższego braku prądu to zostawiony stary piec z blachy okrętowej(pewnie przeżyje jeszcze ten na ekogroszek) i grawitacja. Jako zabezpieczenie sterownika kupiłem listwę przeciw przepięciową, ale od zbyt niskiego napięcia nic nie mam, ile Cię kosztowało to cacko?

Moje rozwiązanie na wypadek dłuższego braku prądu to zostawiony stary piec z blachy okrętowej(pewnie przeżyje jeszcze ten na ekogroszek) i grawitacja. Jako zabezpieczenie sterownika kupiłem listwę przeciw przepięciową, ale od zbyt niskiego napięcia nic nie mam, ile Cię kosztowało to cacko?

Tak jak pisałem 640+ wysyłka. Teraz widzę że cena 660, zależna jest od przelicznika Euro.

BOBEK jak skąd?, ze stoczni i ja jej nie wytrzasnąłem, ja tylko odkupiłem ten piec od gościa który go nie wykorzystał. Chodził u mnie 13 lat i dalej jest sprawny, jak długo zobaczymy, nadmienię że zimny powrót jest mu niestraszny. Za wygodę jestem w stanie spalić do 1.5 tony więcej groszku. Budzić się w ciepełku jest extra.

Z zasilaczami awaryjnymi jest kłopot, nie każdy sterownik współpracuje z danym zasilaczem. Kupując zasilacz musisz zapewnić sobie mozliwośc zwrotu. Tak naprawdę żaden z zasilaczy nie ma pełnej sinusojdy, wszystkie maja modyfikowaną. Pytanie czy utrafisz dobrze do swojego sterownika.

hmm... pewnie zależy to od jakości tej "pełnej" sinusoidy. Przetwornica która posiada karoka65 wygląda na w porządku. Podoba mi się zwłaszcza ten ekran LCD ;)

hmm... pewnie zależy to od jakości tej "pełnej" sinusoidy. Przetwornica która posiada karoka65 wygląda na w porządku. Podoba mi się zwłaszcza ten ekran LCD ;)

Jeżeli chodzi o zasilacze awaryjne, to do np. RT09pid jest produkowany zasilacz przez producenta sterowania.

Widzę,że jest na allegro:

http://allegro.pl/zasilacz-awaryjny-a-600-wac-tatarek-ssp-370-i1274513063.html

Sam oglądałem też takie zestawy przeznaczone do kotła C.O.:

duży:

http://www.pregon.pl/zasilacz-awaryjny-do-pieca-co/produkt/8394.html

mały:

http://www.pregon.pl/zasilacz-awaryjny-do-pieca-co/produkt/8395.html

lub agregat prądowtwórczy na benzynę:

na targach wspominał mi sprsedawca,że seria IG 1000 ma stabilizację napięcia:

http://www.pregon.pl/agregat-pradotworczy-kipor-ig1000s-kge1000tsi/produkt/6162.html

natomiast na stronie widze,że z sinusoidą oraz stabilizacją są inne modele:

http://www.pregon.pl/ze-stabilizacja-napiecia-2/kategoria/483_884_885_890.html

Witam!

Mam problem. Nie mogę osiągnąć zadanej temperatury na kotle.

Pojawia się alarm że nie można osiągnąć zadanej temperatury 60 stopni na kotle.

Posiadam kocioł Taurus Bizon Duo ze sterownikiem TECH ST-40

Proszę o pomoc

Henio tak jak ci mówiłem nie kręć wszystkimi parametrami na raz i co chwila. Jak utrzymasz żar do rana po pierwszym dniu to i tak sukces. Goń gościa co montował żeby ci szybko zrobili odbiór i podpinaj Ognika bo jak nie to co najmniej na miesiąc wyprowadź się do kotłowni zanim ujarzmisz ten sterownik.

A miało to być takie proste, nie ?

HENRY-X powiem Ci jak to jest u mnie, wsypuję groszek, ustawiam temperaturę na kotle i mam spokój na tydzień, szkoda czasu na nerwy i siedzenie w kotłowni, mój sterownik to eCoal, myślałem przed kupnem pieca żeby mieć spokój po kupnie.

Jedyna rada zastukaj do pana Jareckiego lub szukaj kogoś z takim piecem lub sterownikem.

HENRY-X powiem Ci jak to jest u mnie, wsypuję groszek, ustawiam temperaturę na kotle i mam spokój na tydzień, szkoda czasu na nerwy i siedzenie w kotłowni, mój sterownik to eCoal, myślałem przed kupnem pieca żeby mieć spokój po kupnie.

Jedyna rada zastukaj do pana Jareckiego lub szukaj kogoś z takim piecem lub sterownikem.

Domyślam się, że HENRY-X juz ma OGNIKA PID, tylko trzeba go przełożyć.

Ognik ma wyjścia komputerowe, w kartoniku były 4wtyczki w które podpinamy kabelki od silnika przekładni, dmuchawy pompy C.O. oraz pompy CWU.

Dalej temp. na sterowniku, guzik START i zapomnieć,że kocioł jest w kotłowni. Pamiętac raz na 2-3dni o wywaleniu popiołu i dosypywaniu węgla do kosza

Darase, nie korzystałem z tego urządzenia awaryjnego TATARKA, wiem tylko,że samo przełącza między prądem z akumulatora z prądem z kontaktu.

Jedno co jest jednak 100%pewne, będzie działać z RT09pid.

Cenowo nie odbiega od innych urządzeń tego typu na rynku (tańsze tylko chińczyki). Jest jego tańsza wersja, ale dla kotła z samą dmuchawą.

Jarecki kiedyś opisywałeś poprawiony palnik Brucer .Pisałeś ze jest zmieniona góra palnika i ta końcówka na klucz do obracania ślimakiem. Możesz napisać czy możecie mięć w firmie takie cos do sprzedania i czy kupno tych obu części bez reszty palnika jest możliwe, no i czy to na pewno pasuje do starszego modelu brucera?

Jarecki kiedyś opisywałeś poprawiony palnik Brucer .Pisałeś ze jest zmieniona góra palnika i ta końcówka na klucz do obracania ślimakiem. Możesz napisać czy możecie mięć w firmie takie cos do sprzedania i czy kupno tych obu części bez reszty palnika jest możliwe, no i czy to na pewno pasuje do starszego modelu brucera?

Ta końcówka pod klucz 17-kę pasuje do starszego brucera, z tego co pamiętam kosztuje ok.40-50zł. Nie jestem w 100%pewien, ale to są takie granice.

Co do nowego odlewu paleniska, nie przymierzałem czy pasuje do wcześniejszej wersji, dodatkiem jest takie wycięcie, aby nie pomylić się przy jego montażu.

Jak chcesz podam Ci numer do producenta Brucera i zamówisz sobie owe elementy i dowiesz się, czy nowe palenisko będzie pasować do wcześniejszego Brucera.

Jak masz eCoala z Ogniwem, musisz o tym powiedzieć, bo wówczas nie ma na około paleniska otworów powietrza wtórnego.

Ta końcówka pod klucz 17-kę pasuje do starszego brucera, z tego co pamiętam kosztuje ok.40-50zł. Nie jestem w 100%pewien, ale to są takie granice.

Co do nowego odlewu paleniska, nie przymierzałem czy pasuje do wcześniejszej wersji, dodatkiem jest takie wycięcie, aby nie pomylić się przy jego montażu.

Jak chcesz podam Ci numer do producenta Brucera i zamówisz sobie owe elementy i dowiesz się, czy nowe palenisko będzie pasować do wcześniejszego Brucera.

Jak masz eCoala z Ogniwem, musisz o tym powiedzieć, bo wówczas nie ma na około paleniska otworów powietrza wtórnego.

Bede wdzieczny jak mi podasz jakis namiar na pw- dzieki.

Nie może go jeszcze zamontować bo musi czekać na odbiór instalacji. Jest już podłamany że miało być tak dobrze a tu kicha. Ja ze swoim Liderem walczyłem ponad miesiąc. Nie może uzyskać zadanej temperatury a ja przez telefon nie widzę co się dzieje w kotle.

Jakaś kicha z powietrzem, bo dzwonił, kurcze w niedzielę to mi się nie chce gadać przez telefon o kotłach...

Mówił, że nie dochodzi do temp. i kolor płomienia czerwony. Czopuch gorący, jak nie widać to tylko można gdybać.

Otworzyć czopuch na maxa. Otworzyć dmuchawę.

Dla mocy ok,18kW ustawić dla 100%mocy ok:

5sekund czas podawania ok.20-25sekund czas przerwy podawania

Jak nie da się ustawic tak krótkiego czasu podawania, to:

10sekund podawanie ok.40sekund przerwa podawania

Dmuchawa, otworzyć ją na tym śmigiełku.

Jak opał dobry, to ustawić na ok. minimalne obroty, jak będzie dochodzić do temp. zadanej, będzie to trwało długo, ale opał będzie lepiej dopalany.

Jak opał średni to ustawiać coś ok. 30-50%siły nadmuchu dostępnej w sterowaniu.

To na zwykłym widac po tym,że na małych obrotach się nie chce dopalić a z kolei na większych się spieka. Dobór średnich obrotów nadal będzie powodował spieki, ale po wejściu w przedmuch żar samoczynnie powinien lepiej dopalić takie paliwo.

Przedmuch na zwykłym sterowaniu dobiera się w zależności od funkcji sterownika.

tj. jak w przedmuchu zawsze przy dmuchaniu jest dodawane paliwo to ok.8-15minut przerwy w zależności od strat ciepła budynku. Jak jest podział na co ile minut, na ile sekund oraz krotnosć można ustawić ok.5-7min. przerwy nadmuchu a podawać co 2gi raz.

Generalnie nie grzebać tym g.nem na czopuchu, tylko dopieścić przesłonka na dmuchawie.