Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie mam się zamiaru nikogo czepiać.

Pamiętam jak w przypadku kotła kol.Sebsa padały gromkie słowa i wystawiane były działa, że cały rynek zdobędą, jaki to wehikuł, że to poprawiona wersja ogniwa, ile to pracy Zawijan włożył. Tymczasem Sebsa ma 3wymiennik z tego, co czytam. Więc chciałbym się teraz zapytać, co współtwórca na to? Jakie jest jego zachowanie i podejście w tym temacie? Do producenta nie mam nic, widocznie błędy wieku dziecięcego, które poprawia a może co innego, nie moja sprawa....

Nie można skromniej, ciszej?

Trochę za daleko się posuwasz. Nie mam Ogniwa. Moje wymiany to pewnie wynik partactwa spawaczy z Żywca. A może wynik takiego a nie innego podejścia firmy do polityki jakości w zakresie produkcji kotłów. Mam tylko nadzieję, że ich wtryskiwarki działają lepiej Tu akurat do ZawiJana nic nie mam.

Przy okazji czytam/jestem na tym forum dość długo. Ostatnio sobie nawet jeden wątek przeczytałem ponownie. Jarecki z tymi kłótniami to różnie bywało...

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chodzi mi o Twoje słowa, że jeszcze żaden się nie rozkraczył. " Sito, panie. Szuwary i sitowie. Rozlał się dokładnie po zakończeniu gwarancji. " to były najłagodniejsze słowa, jakie usłyszałem od użytkownika

Przecież sam napisałeś, że nie wiesz, z którego roku był ten kocioł.

Nie napisałeś także, jaki to był kocioł.

A ja nie napisałem, że żaden kocioł z firmy OGNIWO sie nie rozkraczył. Nie napisałem, bo tej wiedzy nie mam.

Napisałem, że nie słyszałem, aby rozkraczył się jakiś kocioł OGNIWO EKO z 2008r. Tylko tyle.

On ma powierzchnię dobrze ponad 300m2. I grzeje ostro, bo tak lubią.

A nie narzeka z prostego powodu, że poprzednio miał ogrzewanie gazowe i na tej zamianie zyskał 5-6.000zł/rok. Jest zadowolony i nie ma ochoty na żadne zmiany, nowości itp., bo ma świadomość, że się na ogrzewaniu nie zna. Zna się na innych sprawach i to mu wystarcza.

Odnoszę wrażenie, że ta moc i tak za duża. U siebie również trzymam temp rzędu 24-25deg na całej powierzchni prócz garażu. Udało mi się wymienić piec na 25kW z pierwotnego 38kW. Piec nadal nie wysila się zbytnio- choć temp spalin już przyzwoita i dochodzi do 130deg przy zabrudzonym wymienniku.

Chodzi mi o Twoje słowa, że jeszcze żaden się nie rozkraczył. " Sito, panie. Szuwary i sitowie. Rozlał się dokładnie po zakończeniu gwarancji. " to były najłagodniejsze słowa, jakie usłyszałem od użytkownika

zjadło go od strony wody, czy od strony spalin?

czy nikt się nie przyglądał?

Odnoszę wrażenie, że ta moc i tak za duża. U siebie również trzymam temp rzędu 24-25deg na całej powierzchni prócz garażu. Udało mi się wymienić piec na 25kW z pierwotnego 38kW. Piec nadal nie wysila się zbytnio- choć temp spalin już przyzwoita i dochodzi do 130deg przy zabrudzonym wymienniku.

To ogromny przedwojenny dom. Z ogromnymi oknami. parter + piętro + 3 pokoiki ze skośnymi sufitami na drugim pietrze, z ogromną klatką schodową z wielkimi "przedpokojami" na parterze i 2-gim piętrze, z ogromnym strychem. Dla mnie ten dom to potwór. Taki wielki.

Aha, jeszcze jedno. Ten kolega nie grzeje c.w.u. kotłem, nawet w zimie.

Przy okazji. Spotkaliście się z czymś takim. Zaczęła mi dziś hałasować dmuchawa na piecu. Po kilku minutach buczenie ustało. Ale wyszedłem do pracy i nie wiem jak jest teraz.. Czym ten efekt może być spowodowany. Pamiętam podobny dźwięk wydawał wentylator na moim starym kompie. Komp chodził na okrągło prawie 24h/7dni. .

zjadło go od strony wody, czy od strony spalin?

czy nikt się nie przyglądał?

Nie widziałem go po śmierci, ale użytkownik twierdził, że od strony spalin. Inna rzecz, że palił w nim na 40 - 45 stopni bez żadnych mieszaczy do podniesienia temp. powrotu. To na jego " udział w śmierci kotła". Z drugiej strony - opał zawsze miał suchy i dobry - kupował latem i zawsze najlepszy.

Nie mam Ogniwa. Moje wymiany to pewnie wynik partactwa spawaczy z Żywca. A może wynik takiego a nie innego podejścia firmy do polityki jakości w zakresie produkcji kotłów. Mam tylko nadzieję, że ich wtryskiwarki działają lepiej Tu akurat do ZawiJana nic nie mam.

Wiem i właśnie ostro o zdobyciu rynku z Twoim kotłem pisał Zawijan. O te ostre słowa mi chodzi. Mówił,że jest współautorem oraz że ta konstrukcja jest nieco ulepszona wersją OE

Oddając sprawiedliwość oczywiście Zawijan ma teraz rację mówiąc o spawaniu.

Przy okazji czytam/jestem na tym forum dość długo. Ostatnio sobie nawet jeden wątek przeczytałem ponownie. Jarecki z tymi kłótniami to różnie bywało...

Tak, bo dawałem się wciągać w takie dziwne wywody - niepotrzebnie.

Trochę się teraz sprawy zmieniły, bo zmieniło się zycie prywatne, mam większy dystans.

ps. VLD ja pisałem w którym miejscu kończy żywot konstrukcja z pionowymi kanałami, można poszukać. Jestem mocno przekonany,że własnie tam wyzionął ducha konkretnie opisywany egzemplarz, pytanie co się do tego w głównym stopniu przyczyniło.

Miłego dnia zyczę

Nie widziałem go po śmierci, ale użytkownik twierdził, że od strony spalin. Inna rzecz, że palił w nim na 40 - 45 stopni bez żadnych mieszaczy do podniesienia temp. powrotu. To na jego " udział w śmierci kotła". Z drugiej strony - opał zawsze miał suchy i dobry - kupował latem i zawsze najlepszy.

czyli powrót mógł mieć już poniżej 30C, nawet przy suchym kamiennym w tych temperaturach może wysptąpić kondensacja.

z drugiej strony: próbował ktoś neutralizacji tych kwasów wapnem, lub sodą?

To był kocioł Ogniwo Eko. Sądząc z wypowiedzi użytkownika odnośnie gwarancji, musiał pochodzić z 2008 roku. W tym też roku zacząłem tam wozić opał. Jak Ci zależy, skontaktuję się z użytkownikiem i po uzyskaniu od niego zgody na przekazanie Ci jego danych skontaktuję Was.

Bardzo proszę.

Przy okazji. Spotkaliście się z czymś takim. Zaczęła mi dziś hałasować dmuchawa na piecu. Po kilku minutach buczenie ustało. Ale wyszedłem do pracy i nie wiem jak jest teraz.. Czym ten efekt może być spowodowany. Pamiętam podobny dźwięk wydawał wentylator na moim starym kompie. Komp chodził na okrągło prawie 24h/7dni. .

Mogły Ci sie obkleić łopatki wirnika i stracił wyważenie.

Po pracy zdemontuj wentyl, rozkręć obudowę i wyczyść łopatki na wirniku i np. śrubokrętem zeskrob nagar na obudowie (jeżeli jest)

Takie rzeczy miały miejsce raczej w tłokach i palnikach, gdzie dmuchawy były pod rura podajnika, no ale sprawdzić można.

czyli powrót mógł mieć już poniżej 30C, nawet przy suchym kamiennym w tych temperaturach może wysptąpić kondensacja.

Możesz wyciągac za daleko idące i błędne wnioski. Nie zapominaj o środowisku pracy i o tym, czy kocioł był za duży....

Równie dobrze powrót mógł byc o 3-5st.c tylko chłodniejszy, uważam,że bardziej nabroiły spaliny, jakbyśmy znali link na esterownik czy producent sterownika by miał ten ster u siebie, to mógłby obejrzec wykresy z ostatnich 2lat....

Na okrągło licząc w swoim kotle bite 15lat paliłem tylko na 40-43st.C i bardzo rzadko w duże mrozy na 50st.C i nic miałówce nie było, komin mam ceglany i tez nic mi nie wylazło.

Kwestia z jaką mocą i temp. spalin średnio to chodzi, jakie napowietrzenie kotłowni, czy jest wilgoć w kotłowni, jak kwestia ciągu kominowego wygląda itp. itd..

To jest bardziej złożony temat jak tylko jedna temp. tego czy tamtego....

ps. VLD ja pisałem w którym miejscu kończy żywot konstrukcja z pionowymi kanałami, można poszukać. Jestem mocno przekonany,że własnie tam wyzionął ducha konkretnie opisywany egzemplarz, pytanie co się do tego w głównym stopniu przyczyniło.

Miłego dnia zyczę

wiem gdzie się kończy

i zastanawiam, dlaczego

producenci nie robią powrotu z góry kotła tuż obok zasilania, ale sprowadzonego rurą na sam dół.

Zwykły kawałek rury 5/4', a rozwiązałby powszechnie występujący problem. O porównaniu kosztów do obiegu kotłowego/pompy mieszającej i zaworów n-drogowych nie wspomnę :p

Moje zdanie jest takie:

1. dlatego nie zaszkodzi wydać te 200 zł przy wymianie kotła czy przy nowej instalacji i założyć ten zawór 4 D - na pewno nie zaszkodzi a może tylko pomóc w okresach przejściowych,

2. gdy miałem poprzedni kocioł z firmy OGMET ( firma już nie istnieje), to zalecali żeby po zakończonym sezonie grzewczym dobrze wyczyścic kocioł i pochlapać go wapnem - ja tak robiłem przez kilka sezonów grzewczych od nowości, potem z lenistwa zaprzestałem. Czy pomogło......? no w teorii niby tu kwas a tu zasada........ a w praktyce? :confused:

Jak zdążę, to zamieszczę na Forum wkrótce takie zestawienie producentów kotłów odnoszące się do gwarancji.........

Możesz wyciągac za daleko idące i błędne wnioski. Nie zapominaj o środowisku pracy i o tym, czy kocioł był za duży....

....

może i wyciągam, może i się nie znam i błądzę we mgle

ale jaszcze mnie nikt nie przekanał, że jest inaczej. Spaliny czyli ich temperatura, decydują glównie o temperaturze ścianki komina i kondensacji w kominie. O kondensacji w kotle decyduje temperatura ścianki kotła, a o niej bezpośrednio decyduje temperatura wody.Napiszesz, że temp spalin też, owszem, ale nie np w podtrzymaniu! Dla powstania kwasu róznicy to wielkiej nie robi, czy to powstało w podtzyamniu czy w pracy na zbyt małej mocy. Pozatym, kwas raz powstały już nie odparuje po zwiekszeniu temperatury.

Miałowca z górnym poziomym wymiennikiem do tego nie mieszaj, bo tam powrót jest znacząco ogrzewany poprzez promieniowanie dużej masy palącego się opału, tam ścianka nie ostygnie poniżej 30C. Na górze z kolei temperatura wody jest już znacznie powyżej punktu rosy.

Mogły Ci sie obkleić łopatki wirnika i stracił wyważenie.

Po pracy zdemontuj wentyl, rozkręć obudowę i wyczyść łopatki na wirniku i np. śrubokrętem zeskrob nagar na obudowie (jeżeli jest)

Takie rzeczy miały miejsce raczej w tłokach i palnikach, gdzie dmuchawy były pod rura podajnika, no ale sprawdzić można.

Dzięki. Zanim odkręcę - spróbuję sprężonym powietrzem przeczyścić wirnik.

Bardzo proszę.

Tawerna Róża Wiatrów Kraków ul Mogilska, pan Cywa.na takie dane została wystawiona faktura. Niestety, w ubiegłym roku p. Cywa zmienił profil działalności i Tawerna została zamknięta. Numer telefonu wysyłam Ci na priv. PS. Nie mogę Ci wysłać priva - zablokowałeś?

Edytowane przez kobra64
dopisek

Tyle,że byłby problem z grawitacyjna praca instalacji....

Można zrobić inną konstrukcje i w innym miejscu umieścić powrót....

To nie takie hop-siup jak myślisz.

Powtarzam,że jak każda rzecz, także dany kocioł jest sztuka kompromisu między wieloma czynnikami

a jaką część tego kompromisu stanowi "planowane zużycie"?

a może dwie wersje dla gawitacji normalna, dla pompy zmodyfikowana?