Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Novy!
ma regulator ciągu... podniósłbym dmuchawe na 2-3 ( kopci na czarno więc mało powietrza), i zwiekszył podawanie do 7-8 ..

I jest...Ale ja nie mam paliwa na palniku,,,,,Powietrzem mam napalić,,,,

Edytowane przez Novy!

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Przy takich ustawieniach musiałbyś mieć duży dom i mało ocieplony albo wcale,

A jednak psioczenie nie było do końca Waszym ..jak to nazwać...a z resztą.

Dobranoc..

Palę 1/2 manual,tak tylko się ogrzejemy.Pozdrawiam

Edytowane przez Novy!

Wypoziomuj sobie "czaszkę"...Raczej i nie pisz już tutaj dziś,zaraz,potem,jutro,nigdy....

Poproszę...

Nie ty będziesz decydował gdzie i co mam pisać ( pi....)

Masz problem z podajnikiem, napędem, podawaniem paliwa i ch...wie czym jeszcze ( na pewno ze sobą - to widać ) .

Na marginesie, na jakimś forum już ktoś kiedyś opisywał coś podobnego i pra przyczyna tego to niewypoziomowanie kotła, klinowanie ślimaka i takie tam różne duperele.

Ale ty jesteś najmądrzejszy i pokrzywdzony przez Ogniwo, ludzi, sfory psów tych ludzi....... i tylko ty masz problem.

Taki jesteś mądry, a nie potrafisz sobie poradzić z prostą reklamacją........ widać tę twoją mądrość...widać doskonale....

Podam przykład firmy miejscowej ,która zajmuje się wywózką śmieci z naszej gminy.

Nowy kocioł OE25kW i przeróbka instalacji,kotłownia w dobudówce, ten sam przypadek co u kol NOVY, wypalone do ślimaka a temp CO nie osiągnięta.

Założenie drzwi i zmiana opału na KWK CHWAŁOWICE ,zajmuję się serwisem i sam dzwonię do moich klientów w okolicy czy jest wszystko ok.Jak twierdził kupił b.dobry opał ,który w szybkim tempie wyleciał przez komin .Bez płomienia nie ogrzejesz.Jak wypalisz nisko opał to masz nadmiar powietrza,spalina idzie w dół i niby się pali ale temp na kotle nie osiągniesz.Ręcznie spalisz wszystko z dobrym skutkiem.

Gość Novy!

Pisałem niejednokrotnie że podczas ostatniej wizyty serwis nie stwierdził żadnej usterki. Zawijan jako twórca palnika zrzucił (nie tylko w moim przypadku) winę na palacza-czyli na mnie.Wystarczyło tak jak minertu czy karoka65 zapytać o kilka szczegółów dotyczących obrotów przekładni i wszystko byłoby jasne.Ale na to potrzeba dobrej woli.

Wiesz ile czasu czekałem na wymianę skorodowanych blach obudowy kotła bo takie były od zakupu?Jeden długi rok!

Wiesz ile czasu spędziłem w kotłowni przez te 2lata od zakupu?

Gość Novy!
Ręcznie spalisz wszystko z dobrym skutkiem.

Dobrze wiesz że wentylacja w kotłowni jest nieodzowna.Przewody kominów wentylacyjnych 14x14,standard.Temp w kotłowni tak jak teraz 19deg,jak chłodniej 17-18deg.Wentylacja pracuje poprawnie,jedna kratka nadmuchuje powietrze,druga wyciąga.Inaczej być nie może.Gdyby było tak jak napisałeś,czym bym nie palił,przy podawaniu 1/2 opał by się przesypał...no może gdyby nadmuch działał na 100% mocy.

Gość Novy!
Nigdy wcześniej nie rozmawiałem n/t kotła i palnika z blogerem Nowy!.

Dopiero teraz.

Pisałeś,tylko pod nickiem markowsski-dobrze o tym wiesz.Zrobiłeś ze mnie głupca więc nie było szans aby ktokolwiek pod tamtym nickiem ,pomógł mi zdiagnozować problem...

To ten sam kocioł...

Edytowane przez Novy!

Pisałem niejednokrotnie że podczas ostatniej wizyty serwis nie stwierdził żadnej usterki. Zawijan jako twórca palnika zrzucił (nie tylko w moim przypadku) winę na palacza-czyli na mnie.Wystarczyło tak jak minertu czy karoka65 zapytać o kilka szczegółów dotyczących obrotów przekładni i wszystko byłoby jasne.Ale na to potrzeba dobrej woli.

Wiesz ile czasu czekałem na wymianę skorodowanych blach obudowy kotła bo takie były od zakupu?Jeden długi rok!

Wiesz ile czasu spędziłem w kotłowni przez te 2lata od zakupu?

Sprawa jest prosta.Jeżeli ślimak pracuje normalnie od rozpalenia,i pali się normalnie przez czas jakiś to z palnikiem i kotłem jest wszystko ok.Po upływie większego czasu paliwo zaczyna ci bardziej wypalać bo coś ci wychładza spaliny,sterownik szuka mocy i zaczyna bardziej dmuchać a później więcej podawać.Dlatego Twoje stwierdzenie ,że nie podaje węgla.On podaje ale tak nisko,że tego nie widzisz.Zastanów się nad analizą trendów wzrostu i spadku temp spalin!!!

Zastanów się dlaczego im bardziej dmucha u ciebie spaliny lecą w dół?

To jest to co piszę od dłuższego czasu.Ciągi kominowe u ciebie na tyle się zmieniają,że ster nie może się ustabilizować.Jak myślisz,dlaczego w eCoalu nie wolno podczas jego pracy otwierać drzwiczek kotła? Ano dla tego,że doprowadzasz do kotła nadmiar powietrza,rozrzedzasz go ,zakłócasz jego pracę co sterownik odbiera jako spadek mocy.Czy to nie nadmiar powietrza wypala ci na pracy eCoala opał tak nisko,ze nawet nie widzisz czy jest podawany węgiel?Dlaczego w obecnej chwili kocioł dochodzi do temp zadanej? Z równomiernym podawaniem i stałą siłą nadmuchu ?

Nie twierdzę,że jest wszystko ok ale mam inne podejrzenie.Dmuchasz łagodniej i nie wydmuchujesz spalin do wiatru.

Masz zajebisty ciąg i tyle.

Gość Novy!
Minertu napisałem że sprawdzałem bez rozpalenia jak podaje retorta.Nie jest w stanie przesypać opału po 5 minutach pracy,opał piętrzy się i opada i jest coraz bardziej zemlony..Mam regulator ciągu kominowego Darco ustawiony na podciśnienie 10(producent kotła zaleca 20) to gdzie ten ciąg?;)

Gość Novy!
Zapomniałem dodać,że obecne 40% dmuchawy to na moje oko tak jak byś w normalnych warunkach ustawił dobre 50%.

Jestem tylko człowiekiem i mogę się mylić.

Szkoda że tak daleko mieszkasz.Jakie to normalne warunki ?Brak dopływu powietrza do kotłowni?Próbowałem i tego..Jak ma ustawić dmuchawę w automacie by udowodnić Ci że się mylisz...

Minertu napisałem że sprawdzałem bez rozpalenia jak podaje retorta.Nie jest w stanie przesypać opału po 5 minutach pracy,opał piętrzy się i opada i jest coraz bardziej zemlony..Mam regulator ciągu kominowego Darco ustawiony na podciśnienie 10(producent kotła zaleca 20) to gdzie ten ciąg?;)

A nie wpakował Ci się jakiś kamień czy nie na sklejało się szajsu od wilgoci i się zaklinowało w poprzek rury podajnika w tej przestrzeni nad ślimakiem ?

Gość Novy!
A nie wpakował Ci się jakiś kamień czy nie na sklejało się szajsu od wilgoci i się zaklinowało w poprzek rury podajnika w tej przestrzeni nad ślimakiem ?

Może być i tak,serwis to zdiagnozuje,,