Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Byle z dala od Ogniwa,RBR Ekouniwersal 11kW mi się marzy ;) Myślę też o Twoim zakupie...z tym nowym palnikiem..

Jak już wspomniałem kocioł będzie montowany jak pogoda dopisze w sobotę.

Będzie również możliwość zamówienia kotła z tym palnikiem ale to dopiero po testach.

Gość Novy!
Nie kupuj już kotła węglowego kup coś innego- gaz albo olej albo pc.....

Nie widzę problemu,moja kasa,mój wybór.Pomódl się razem ze mną by się sprzedał a udowodnię Ci że bez żadnych przeróbek instalacji nowym kotłem spokojnie i tanio ogrzeję obiekt :)

Edytowane przez Novy!
add

Gość Novy!

Mam pytanie do użytkowników Ogniwo,czy ktoś próbował przy np.spalaniu grupowym mierzyć temp.spalin ale nie tam gdzie zaleca producent?Np.na klapie wyczystki wymiennika spalin?

Jest bardziej stabilnie,może wpływa to na pracę algorytmu spalania grupowego?Nie zauważyłem przesypywania paliwa ale to dopiero 2 godziny...

Edytowane przez Novy!

Nie widzę problemu,moja kasa,mój wybór.Pomódl się razem ze mną by się sprzedał a udowodnię Ci że bez żadnych przeróbek instalacji nowym kotłem spokojnie i tanio ogrzeję obiekt :)

Dziwie się tylko ze odpuszczasz jeśli już za coś zapłaciłeś. Ale tak jak mówisz, to Twoja kasa.

Podpisuję sie pod niektórymi postami zaczyna się robic na tym forum sieczkarnia coraz więcej firm wyczuła interes bycia na forum muratora a Ci którzy byli piewsi czują zagrożenie i swoją wojnę toczą na forum a cierpią zwykli uzytkownicy, własnie dostało mi się wdziale kominków zapytałem czemu tak drogo to mi nie dali żyć na całej stronie tematu.

A jeszcze rok temu było tak pięknie nikt się nikomu nie wtryniał na rbr potrafili pochwalić ogniwo nawet skam=p nie był taki całkiem do dupy ale teraz to jakaś masakra, chyba te wypowiedzi o tysicach sprzedawanych kotłów są lekko naciągane. A będzie jeszcze gorzej inflacja 1.3% coś tam przebąkują o możliwości deflacji co zreszta nie jest takie niemożliwe biorąc pod uwagę brak dostępu do kredytów, bezrobocie a ostatnio pierwszy raz od lat spadek oszczędności. Będziecie się tak żarli to się obudzicie z ręką w nocniku, nie piszę tego z satysfakcji ale z pewnych obaw.

A najbardziej wkuu..a mnie, kiedy wiem że w takich czasach płacimy za produkt produkowany w Polsce z pieczątką made in germany więcej niż niemcy i jeszcze nasi do tego przykładają rekę bo zamiast działać zespołowo i postawić się przeciwko tym praktykom wolą walcyć między sobą.

Gość Novy!
Dziwie się tylko ze odpuszczasz jeśli już za coś zapłaciłeś. Ale tak jak mówisz, to Twoja kasa.

Gdybyś miał do czynienia z serwisem Ogniwa,zrozumiałbyś.Mam obiekt który wynajmuje 3 różnym firmom,nie mam czasu ani chęci na walkę z wiatrakami.Użytkownicy chcą mieć ciepło a ja chcę zarabiać pieniądze.Taka moja prosta filozofia.I tyle.Ogniwo jest nie obliczalne,potrzebuje bardzo dobrego paliwa,częstego i uciążliwego czyszczenia -to jak dla mnie jest dyskwalifikacja pełna.Nie jestem fachowcem-ale jak dla mnie do tego wszystkiego mam wadliwy produkt.Amen.

Gość Novy!

Ponawiam pytanie o położenie czujnika spalin:

Mam pytanie do użytkowników Ogniwo,czy ktoś próbował przy np.spalaniu grupowym mierzyć temp.spalin ale nie tam gdzie zaleca producent?Np.na klapie wyczystki wymiennika spalin?

Jest bardziej stabilnie,może wpływa to na pracę algorytmu spalania grupowego?Nie zauważyłem przesypywania paliwa ale to dopiero 2 godziny...

Teraz już nic nie rozumiem,skoro algorytm pracuje na trendach czujnika spalin to jak to teraz jest u mnie?Spala mniej,wykresy spalin nie mają nic wspólnego z częstotliwością podawania paliwa....a tak być powinno.Ktoś wyjaśni? Link do sterownika https://esterownik.pl/remote/2479

Teraz już nic nie rozumiem,skoro algorytm pracuje na trendach czujnika spalin to jak to teraz jest u mnie?Spala mniej,wykresy spalin nie mają nic wspólnego z częstotliwością podawania paliwa....a tak być powinno.Ktoś wyjaśni? Link do sterownika https://esterownik.pl/remote/2479

Jak nie mają, jak mają:) przecież widać przyjrzyj sie dobrze... a swoją drogą gdzie ten czujnik wetknełeś ze masz tak spłaszczony wykres temp spalin?? zaraz pewnie będziesz marudził że kocioł wchodzi w podtrzymanie:) albo ze jak bedzie cieplej to szlag Ci trafi komin w tych temp spalin...

Ponawiam pytanie o położenie czujnika spalin:

Witam dej czujnik bliżej palnika -to zobaczysz jak to działa pozdr

Gość Novy!

Witam dej czujnik bliżej palnika -to zobaczysz jak to działa pozdr

bernard tu już tutaj lepiej nic nie zapodawaj,znów jakaś firma skorzysta z Twoich pomysłów,już korzysta prawda?Jeśli nie sprzedam kotła to wrócimy do twojej propozycji,dzięki.

Póki co,jak bliżej palnika?Trzeba by wywiercić otwór w niewykorzystanej zaślepce na podajnik...lub w klapie wyczystki-tak aby przewód czujnika się nie stopił...

BTW-fajnie wskazują histogramy mocy,w tej opcji są naprawdę bardzoooo pomocne hi hi :)

Edytowane przez Novy!
add

Gość Novy!
Proszę o powrót do tematu wątku :)

Zatem,do tematu.

Po 2 latach użytkowania kotła OEP 25kW firmy Ogniwo stanowczo odradzam zakup.

Czyszczenie kotła nie należy do najprzyjemniejszych,4 kwadratowe(sic!,o ile bardziej wygodne do czyszczenia byłyby kanały o przekroju okrągłym) kanały trzeba ostro traktować wyciorem praktycznie co zasyp,bez względu na opał i prowadzenie kotła.

W moim egzemplarzu płomień "króluje" ,od zakupu, jedynie na max 1/2 palnika a zdarza się że i na 1/3 palnika-bez względu na jakość opału i ustawienia kotła-ale serwis twierdzi że tak ma być ;)

Paliwo nawet suche lubi "zawisnąć" w podajniku,jak dla mnie konstrukcja połączenia podajnika z konstrukcją palnika powoduje taki stan rzeczy.

Brak możliwości podnoszenia i opuszczania rusztodeflektora.

Palenie na palenisku awaryjnym możliwe ale nie polecam :)

Kocioł hałasuje nieznacznie ale jest cichszy od np.kotłów Defro.

Największym oszustwem na informacyjnej stronie Ogniwa jest oferowanie możliwości palenia peletem.Palić samym peletem można ale ...nie można.. bo kocioł nie posiada strażaka i jest to niebezpieczne..:) Więc jak tu palić peletem?Mieszanie z eko to już nie pelet przecież...

Wygląd i wykończenie kotła pomijam-mało estetyczne ale to nie auto,do przyjęcia.

Makabryczny serwis,na blachy czekałem 1 rok.Problem płomienia na połowie palnika serwis zbagatelizował,ręcznie podciągając paliwo na palnik i modulując dmuchawą do 100% "udowodnił" 100% sprawność kotła.

Jest to mój pierwszy kocioł na ekogroszek,firmy Ogniwo- na pewno ostatni.

Co do czyszczenia to chyba najbardziej "uciążliwy jest mój kocioł ze swoimi żeberkami a tak to wygląda http://czp.pl/kociol/nastawy/czyszczenie/index.html - to też go nikomu nie polecam ( o czym wielokrotnie pisałem) a zwłaszcza użytkownikom, którzy nie lubią kotła czyścić. Kocioł ma jednak 10 lat gwarancji na wymiennik żeliwny to pewnie jeszcze ze 6 lat będę go miał jak nie nastąpi szybciej jakaś mała rewolucja w dziedzinie ogrzewania :)

Co do czyszczenia to chyba najbardziej "uciążliwy jest mój http://czp.pl/kociol/nastawy/czyszczenie/index.html

Dokumentacja przenia ale na zdjęciu http://czp.pl/kociol/nastawy/czyszczenie/images/obraz_072.jpg widać ze nie wyczyściłeś dobrze górnego wymiennika a już składasz wszystko do kupy .;)