Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie każdy kocioł trzeba czyścić.

W zależności od opału jeden częściej drugi rzadziej.

Najbardziej zanieczyści się kocioł gdzie użytkownik pali mokrym opałem.

W komorze spalania panują całkiem inne warunki, wilgoć wychładza spalinę co powoduje jej niedopalenie i łatwiejsze osadzanie na ściankach wymiennika,szybciej zalepia kanały dymne,zawirowywacze,czopuch itd.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Heh -

Tak naprawdę aby wymiennik dobrze wyczyścić to przydałby się cały zestaw szczoteczek

To prawda płomiennice dookoła z tak skomplikowanym kształtem to tylko tym http://pl.oriflame.com/catalog-images/product/global/15905_1.png

Dobrze że masz czyste spalanie jakby się robiła smoła to dopiero byłby syf.

To prawda płomiennice dookoła z tak skomplikowanym kształtem to tylko tym http://pl.oriflame.com/catalog-images/product/global/15905_1.png

Dobrze że masz czyste spalanie jakby się robiła smoła to dopiero byłby syf.

Nowy zamontuj strażaka i obserwuj co się stanie jak Ci zaleje woda gorące żeliwo....A swoja droga to problem u ciebie może być tylko z nadmuchem wiec złóż reklamacje na piśmie i tyle. Czujnik spalin zostaw bo jeszcze ster się niedługo okaże przereklamowany.

Gość Novy!
Nowy zamontuj strażaka i obserwuj co się stanie jak Ci zaleje woda gorące żeliwo....A swoja droga to problem u ciebie może być tylko z nadmuchem wiec złóż reklamacje na piśmie i tyle. Czujnik spalin zostaw bo jeszcze ster się niedługo okaże przereklamowany.

2 lata się z nim męczyłem,są tacy co wiedzą że to nie nadmuch.Setki godzin w kotłowni,15-20 rodzajów opału,codzienne czyszczenia otworów nadmuchowych,spalania-manual,grupowe,auto i inne cuda ..aż wreszcie odezwali się inni użytkownicy tego kotła,teraz już wiem że 25kW jest wadliwym produktem...przynajmniej ta partia z której pochodzą kotły mój,tomalawroc i innych z forum...Fotki palnika podczas pracy wyglądają dokładnie tak jak u mnie.

Algorytm spalania grupowego nie ma nic wspólnego z trendami spalin,wczoraj było to widać na moich wykresach ;)Gdyby tak było to po takim umieszczeniu czujnika spalin i bardzo powolnym przyroście temp.spalin, kocioł zostałby zasypany opałem...

Ale to chyba od dawna nie jest tajemnicą,prawda?

Edytowane przez Novy!
add

Algorytm spalania grupowego nie ma nic wspólnego z trendami spalin,wczoraj było to widać na moich wykresach ;)Gdyby tak było to po takim umieszczeniu czujnika spalin i bardzo powolnym przyroście temp.spalin, kocioł zostałby zasypany opałem...

Możesz to uzasadnić?

2 lata się z nim męczyłem,są tacy co wiedzą że to nie nadmuch.Setki godzin w kotłowni,15-20 rodzajów opału,codzienne czyszczenia otworów nadmuchowych,spalania-manual,grupowe,auto i inne cuda ..aż wreszcie odezwali się inni użytkownicy tego kotła,teraz już wiem że 25kW jest wadliwym produktem...przynajmniej ta partia z której pochodzą kotły mój,tomalawroc i innych z forum...Fotki palnika podczas pracy wyglądają dokładnie tak jak u mnie.

Może się mylę, ale spalanie grupowe jest oparte na podstawowym algorytmie coali a tam czujnik spalin ma spory wpływ na spa;anie. A poza tym jest oparty na zimnie trendu temperatury spalin ale nie tylko.

Gość Novy!
Możesz to uzasadnić?

Umieściłem czujnik na klapie wyczystki,przykryłem watą.Przyrost spalin był bardzo wolny,(wolno rozgrzewa się szamot przymocowany do metalowej płyty wyczystki) tak wolny że temp.rosła ok 1deg na 5min a sterownik nie zasypał palnika paliwem..Miałem wrażenie bardziej interesował "go" przyrost temp.CO...Możesz sam to sprawdzić,dzisiaj zdemontuje czujnik spalin,zobaczymy ;)

Zerknij na wczorajsze moje wykresy..

Edytowane przez Novy!

Umieściłem czujnik na klapie wyczystki,przykryłem watą.Przyrost spalin był bardzo wolny,(wolno rozgrzewa się szamot przymocowany do metalowej płyty wyczystki) tak wolny że temp.rosła ok 1deg na 5min a sterownik nie zasypał palnika paliwem..Miałem wrażenie bardziej interesował "go" przyrost temp.CO...Możesz sam to sprawdzić,dzisiaj zdemontuje czujnik spalin,zobaczymy ;)

Zerknij na wczorajsze moje wykresy..

To gdzie dasz czujnik jak kupisz RBR-a? O ile go kupisz.

Jaki będziesz miał przyrost spalin?

Może się okazać,że wtedy najlepszym kotłem będzie jednak Ogniwo :) z czujnikiem temp spalin na pokrywie przykrytym watą.

Witam, mam pytanie czytałem czytałem kilkaset stron, ale już nie wytrzymuje, albo się kłócicie, albo odbiegacie od tematu i nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, bardzo proszę o opinie na temat takiego palnika:

Samoczyszczący: Rodzaj paliwa - eko-groszek, mieszanka eko-groszek+miał, pellet, owies

lub który lepszy?

RETORTOWY: Rodzaj paliwa - eko-groszek

Samoczyszczący: Rodzaj paliwa - eko-groszek, mieszanka eko-groszek+miał, pellet, owies(jak jest podaawany w takim palniku paliwo przez ślimak czy tłokowo czy jeszcze w jakis inny sposób???)

Kwadratowy EKO-PAL: eko-groszek, miał, pellet

Drugie pytanie to co sądzicie

Ekologiczny kocioł "LIDER" z automatycznym układem nawęglania Stalko Pleszew grubości blachy 6mm

Myślę o piecu 12kW, będe miał domek 150m2 całkowitej powierzchni, powierzchnia użytkowa 114 m2, wybudowany z betonu komórkowego 24 gęstość 500 ocieplony 18 cm wełny Rockwool, poddasze użytkowe, 25 cm wełny w dachu, rekuperator z GWC,komin systemowy z wkładem ceramicznym 20 cm średnicy 9metrowy, chce ogrzewać piecem z podajnikiem ponieważ na PC mnie już nie stać, prądem mnie nie stać ogrzewać, więc proszę mnie namawiać na te rzeczy bo już to przerabiałem tysiąc razy, i jeszcze jedno będę miał tradycyjne grzejniki stalowe dwupłytowe, pewnie będziecie mnie namawiać na podłogówkę, tez to przerabiałem myślałem, że będzie spoko, aż do momentu jak mojemu znajomemu pękła w zimie podłoga cała zerwana brak ogrzewania w domu i się wyleczyłem!

pytanie czy 12kw na pewno wystarczy?, nie mam kominka więc nie mam czym dogrzać! Bardzo proszę o odpowiedź.

Gość Novy!
To gdzie dasz czujnik jak kupisz RBR-a? O ile go kupisz.

Jaki będziesz miał przyrost spalin?

Minertu chciałem tylko sprawdzić czy w spalaniu grupowym temp.spalin odgrywa aż tak dużą rolę,i okazało się że nie ;)

ja tam się nie znam ale wiem co widzę ;)

Jest mi to obojętne-tak naprawdę.Ma być czujnik spalin i jest ale bez niego też się pali,ba powiem więcej-spalił mniej....

pytanie czy 12kw na pewno wystarczy?, nie mam kominka więc nie mam czym dogrzać! Bardzo proszę o odpowiedź.

Podaj linki do opisu palników o których napisałeś.

Tak 12 kW spokojnie wystarczy skoro u mnie przy użytkowej 150 m2 kocioł więcej niż 8 kW nie dawał nawet przy -25 st na zewnątrz i 21-22 st wewnątrz [CO i CWU zasobnik 120 litrów dla 3 osób ].

Minertu chciałem tylko sprawdzić czy w spalaniu grupowym temp.spalin odgrywa aż tak dużą rolę,i okazało się że nie ;)

ja tam się nie znam ale wiem co widzę ;)

Jest mi to obojętne-tak naprawdę.Ma być czujnik spalin i jest ale bez niego też się pali,ba powiem więcej-spalił mniej....

Odgrywa.

Czas dopalania trwa "od - do" i wychodzi na to,że przy tak wolnym wzroście jak i spadku temp spalin wybrał sobie max czas dopalania.

Byle z dala od Ogniwa,RBR Ekouniwersal 11kW mi się marzy ;) Myślę też o Twoim zakupie...z tym nowym palnikiem..

Czytam o Twoich „przygodach” z OE+25 od dłuższego czasu i już się nie mogę doczekać Twoich „och’ów i ach’ów” jak się posadzisz w RBR11, może w końcu trafisz z mocą. Narzekasz na OE+25, ale jak on ma poprawnie pracować skoro jest 3x za duży (patrząc na Twój obecny wybór) w stosunku do potrzeb. Myślę, że, aby obiektywnie porównać tych dwóch producentów powinieneś zafundować sobie przynajmniej RBR23, podejrzewam, że też miałbyś spory problem z tak dużym kotłem przy Twoim zapotrzebowaniu na ciepło. Podsumowując, obaj producenci mają b.d. kotły, a kocioł to po prostu trzeba „umić” dobrać.

Nowy Stary ;)

Mam Ogniwo eko 15kw, pracuje u mnie 3 sezon,wszystko cyka jak tralala :)

Mimo dużego palnika nie mam z nim żadnego problemu, piec pracuje w automacie, co wsypię to zje.

Sterownie, podgląd przez telefon i internet to dla mnie mistrzostwo :-)

Jestem zadowolony z pracy w/w kotła i sterownika eCoal.

W tym roku powinienem się zmieścić w 3t ekogroszku.

Dom 9.5m*11m *dwie kondygnacje plus dwie przybudówki+Cwu dla 5 osób.

Jestem kontent :)

Wystarczy wejśc na stronę e-coala jest tam troszke tych kotów. Można obejrzeć jak każdy z nich pracuje. U mnie OE+ 25Kw grzane od 1.10.2013r. dom w trakcie wykańczania, bez drzwi wewnętrznych, temp 18-21 C. podłogówka, piec chodzi w automacie. Z 3 ton zostało jeszcze 100 kg kiepskiego ruska.

Ps. W jaki sposób mogę wrzucić film z telefonu?

Podaj linki do opisu palników o których napisałeś.

Tak 12 kW spokojnie wystarczy skoro u mnie przy użytkowej 150 m2 kocioł więcej niż 8 kW nie dawał nawet przy -25 st na zewnątrz i 21-22 st wewnątrz [CO i CWU zasobnik 120 litrów dla 3 osób ].

Linki do palników, ogólnie mogę podać do kociołka który mnie interesował:

http://allegro.pl/piec-kociol-z-podajnikiem-12kw-stalkot-blacha-6-i3107236533.html

a 120l zbiornik nie jest ciut za mały, niektórzy piszą o buforze to może lepiej zastosować 300l?

Napisali '' Duże oszczędności opału

nawet do 20 % w

porównaniu do innych

sterowników dzięki

programowi sterującemu,

strefom czasowym, funkcji

dzień/noc, funkcji eko oraz

możliwości regulacji

pokojowej.''

Ha, ha ha ale kit.

Dają pompę której zadarmo bym nie chciał :)

Ciekawe czy taka wędka łapie klientów.

Który z tych palników jest żeliwny?

Gość Novy!
Nowy Stary ;)

Mam Ogniwo eko 15kw,

Jestem kontent :)

Pewnie i u mnie tak by było gdybym nie doświadczał spalania na połowie palnika.Co ma tutaj do rzeczy moc kotła skoro płomień jest na połowie palnika?

Masz fotkę jak u ciebie wygląda spalanie,płomień na palniku przy "codziennej pracy" ?