Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jednak sporo zmieniania - wolę, żeby to robiła automatyka skoro sobie radzi [zwłaszcza gdy wyjadę w delegację - nie muszę wtedy sprawdzać ile stopni jest na zewnątrz i czy kocioł się wyrabia.

automatyka jest budowana na utrzymanie stałej temperatury na kotle , nie ma to związku ze sprawnością kotła związek jest przypadkowy .

No właśnie - w warunkach domowych to nierealne, więc trzeba nastawiać sterownik na odpowiednio mniejszą moc, żeby uniknąć strat w podtrzymaniu na ile to możliwe.

Bardzo dobrze napisałeś "trzeba nastawiać sterownik na mniejszą moc" sterownik nastawisz a co z kotłem .

Odpowiedziałeś nie na temat - niczym polityk, więc ja odpowiem ;)

To nie ma znaczenia czy samochód by tylko zwolnił, czy zgasł - mocy jego silnika nie zmieniasz tylko moc generowaną przez jego silnik i podobnie jest z palnikiem kotła co przekłada się na moc generowaną przez kocioł, czyli za pomocą nastaw sterownika zmieniasz moc generowaną przez kocioł.

Przecież napisałem że "kocioł ustawisz z jakąś mocą" tu nie ma o czym dyskutować ,umownie moc się przestawia ,tylko samochód ze stałą dawką paliwa/powietrza jadąc pod górkę wydajność silnika spada aż do zatrzymania silnika, a w kotle sprawność będzie rosła niższa temperatura wymiennika lepsza wymiana ,czyli automatyczny ster z jakąś tam regulacją mocy podnosząc moc na tych górkach obniża sprawność :p

Jest nawet w moim sterze takie cudo ALARM TEMPERATURY jak temperatura nie wzrośnie 1,5*C przez okres czasu to kocioł się wyłącza ,uaktywnia się to tylko w trybie pracy wtedy, gdy temperatura pieca jest niższa od Temperatury zadanej.to dopiero chore ustrojstwo

Edytowane przez animuss

Jest nawet w moim sterze takie cudo ALARM TEMPERATURY jak temperatura nie wzrośnie 1,5*C przez okres czasu to kocioł się wyłącza ,uaktywnia się to tylko w trybie pracy wtedy, gdy temperatura pieca jest niższa od Temperatury zadanej.to dopiero chore ustrojstwo

Te alarmy bywają męczące, całe szczęście można w części sterów je wyłączyć.

Sa takie instalacje, gdzie nigdy nie osiągamy t.zadanej....

Aktualnie alarm można wyłączyć np. w RT09pid przy sofcie v.5.21 czy v.5.16

Można wyłączyć w nowszym Skorpionie Plus, można wyłączyć w cobrze S, szkoda,że nie można wyłączyć w normalnej wersji Cobry, to warto zmienić.....

W Bruli alarm też można wyłączyć....

Alarm ma swój cel, no ale... są instalacje, gdzie się nie sprawdza i jest upierdliwy i dobrze, aby to użytkownik mógł decydować o jego aktywacji

Te alarmy bywają męczące, całe szczęście można w części sterów je wyłączyć.

Sa takie instalacje, gdzie nigdy nie osiągamy t.zadanej....

Taki alarm zamiast oszczędzać twój opał kocioł sobie wtedy balansuje na pewnej mocy grzejąc płynnie ,próbuje na siłę przestawić klepki w głowie użytkownika że ma podnieść moc na kotle ,czyli kocioł ma dojść do zadanej a potem stać w podtrzymaniu .Wdraża takie nawyki .

co się z tym wiąże , oczywiście większy nawiew dmuchawy ,czyli większa emisja pyłów z komina na zewnątrz budynku ,kto to wymyślił !! ,rozumiem jakieś zabezpieczenie kotła że poniżej temperatury 25-30*C kocioł się wyłącza żeby się nie pocił wymiennik ,ale to gówno wyłącza podajnik oraz nadmuch a pompa obiegowa ma pracować żeby doprowadzić do kondensacji w wymienniku .

Animmus, Ty masz Techa, co tam autor softu miał na myśli z tym alarmem, to nie moja broszka...

Powinno to służyć innym celom, niż te, które wymieniasz,

ale znudziło mi się darmowe doradzanie innym, bo oni korzystają a ja nic z tego nie mam....

Edytowane przez Jarecki79

Kurde, dalej się zastanawiam nad tym, co jest lepsze i bardziej ekonomiczne.

Praca ciągła, czy dwustan?

Animuss jakie są Twoje doświadczenia w tym temacie? Bo z tego co pamiętam, to masz całkiem sporą chałupę do ogrzania.

Ale osso chodzi ;) o pracę ciągłą pomp w instalacji CO ,czy kotła ,czy może czegoś jeszcze innego :)

Generalnie lepsze moim zdaniem jest dążenie do pracy ciągłej,

ale nie za wszelką cenę i nie w każdych warunkach.

Łatwiej jak ster posiada modulację mocy, bo nie trzeba latać i korygować, gdyż w szerszym zakresie robi to za nas dany sposób modulacji mocy.

Sa takie bardziej rozbudowane, które można dostosowac pod swoje widzi-mi-się i są takie mocniej zamknięte dla osób, które nie wiedzą o co kaman...

krótko mówiąc prawda leży gdzieś po środku....

automatyka jest budowana na utrzymanie stałej temperatury na kotle , nie ma to związku ze sprawnością kotła związek jest przypadkowy .

Jak to przypadkowy - przecież różne sterowniki "automatyczne" sterują z różnym skutkiem.

Bardzo dobrze napisałeś "trzeba nastawiać sterownik na mniejszą moc" sterownik nastawisz a co z kotłem ..

To samo co z silnikiem w samochodzie gdy nie wciskasz gazu do końca.

Przecież napisałem że "kocioł ustawisz z jakąś mocą" tu nie ma o czym dyskutować ,umownie moc się przestawia ,tylko samochód ze stałą dawką paliwa/powietrza jadąc pod górkę wydajność silnika spada ...

Co to jest "wydajność silnika" ?

... aż do zatrzymania silnika, a w kotle sprawność będzie rosła niższa temperatura wymiennika lepsza wymiana ,czyli automatyczny ster z jakąś tam regulacją mocy podnosząc moc na tych górkach obniża sprawność :p

Czy jest to spadek znaczący czy na poziomie 0,1-1% ???

Generalnie lepsze moim zdaniem jest dążenie do pracy ciągłej,

ale nie za wszelką cenę i nie w każdych warunkach.

.

Ja akurat jestem zwolennikiem pracy w dwustanie,dlaczego? kocioł pracuje na większych mocach więc jego sprawność jest większa jakby miał się'' kisić'' na mocach 2-3kw, szybciej osiąga temp zadaną i przechodzi w podtrzymanie gdzie generuje bardzo małe zużycie eko,do tego dochodzi mniejsze ''zasmolenie kotła'' bo wchodząc na większe moce wypala sadze czy nagromadzony osad,dochodzi również aspekt ekonomiczny,mniej kocioł pracuje-mniej czasu chodzi dmuchawa,podajnik, czy pompki wodne a jak ktos ma kilka tych pompek to i oszczędności będą większe,wychodzę z tego założenia dlatego ze mam przewymiarowany kocioł..ale jak to mówią...wolnoć Tomku w swoim domku:) każdy zrobi jak uważa:)

Jak to przypadkowy - przecież różne sterowniki "automatyczne" sterują z różnym skutkiem.

Właśnie dlatego.

Siła odpowiedzialna za przyspieszenie oraz uciąg samochodu

Jadąc samochodem gdy napotkasz "górkę " musisz dodać gazu albo zmniejszyć bieg w obydwu przypadkach jest to strata, w kotle nic nie robiąc sprawność będzie rosła .

Mam dość już silników to nie warsztat .Nie będę pisał tego w kółko .

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał animuss http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

Przecież napisałem że "kocioł ustawisz z jakąś mocą" tu nie ma o czym dyskutować ,umownie moc się przestawia ,tylko samochód ze stałą dawką paliwa/powietrza jadąc pod górkę wydajność silnika spada ...

Siła odpowiedzialna za przyspieszenie oraz uciąg samochodu

Jadąc samochodem gdy napotkasz "górkę " musisz dodać gazu albo zmniejszyć bieg w obydwu przypadkach jest to strata, w kotle nic nie robiąc sprawność będzie rosła .

Mam dość już silników to nie warsztat .Nie będę pisał tego w kółko .

Ta "siła" to właśnie moc silnika.

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał animuss http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

... aż do zatrzymania silnika, a w kotle sprawność będzie rosła niższa temperatura wymiennika lepsza wymiana ,czyli automatyczny ster z jakąś tam regulacją mocy podnosząc moc na tych górkach obniża sprawność :p

Skutkiem podwyższenia mocy przez automatyczny ster jest także dogrzanie domu a to chyba priorytet.

Dyskusja z Tobą natchnęła mnie do przeprowadzenia testów - wyniki w poście #4104:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page206

Edytowane przez SUSPENSER

Kurde, dalej się zastanawiam nad tym, co jest lepsze i bardziej ekonomiczne.

Praca ciągła, czy dwustan?.

Praca ciągła w dwustanie ;) czyli ze stałym, optymalnym stosunkiem podawanie/przerwa i dopasowaną mocą dmuchawy.

Musisz "tylko" trafić z nastawami [mocą] tak, żeby kocioł miał przy niej wysoką sprawność, dom był dogrzany a kocioł nie osiągał temp. zadanej [wtedy będzie praca ciągła].

Witam, jestem nowa więc proszę o wyrozumiałość:)jestem przy wyborze kotła na eko-groszek z podajnikiem, przeczytałam cały wątek ale wciąż jestem zielona:( proszę o poradę: dom z poddaszem użytkowym o powierzchni 150m2 plus garaż obok, brak podpiwniczenia, dom nowy, ocieplony, na całym dole ogrzewanie podłogowe, góra-grzejniki, dodam ze mieszkam w woj.podlaskim, ale kompletnie nie wiem jaki piec wybrać, mam mętlik w głowie czy z podajnikiem ślimakowym czy tłokowym? bardzo proszę o rady:)

Witam, jestem nowa więc proszę o wyrozumiałość:)jestem przy wyborze kotła na eko-groszek z podajnikiem, przeczytałam cały wątek ale wciąż jestem zielona:( proszę o poradę: dom z poddaszem użytkowym o powierzchni 150m2 plus garaż obok, brak podpiwniczenia, dom nowy, ocieplony, na całym dole ogrzewanie podłogowe, góra-grzejniki, dodam ze mieszkam w woj.podlaskim, ale kompletnie nie wiem jaki piec wybrać, mam mętlik w głowie czy z podajnikiem ślimakowym czy tłokowym? bardzo proszę o rady:)
Polecam ślimakowy z racji tego,że lepiej jest nad nim zapanować w trybie letnim do ogrzewania CWU.Obecnie na topie jest parę kotłów ja jednak polecam coś z mojej oferty.

Przeczytaj PRIVA.

Szacun za przeczytanie całego wątku - chyba mało kto dał radę :cool:

Co do kotła to wg mnie najlepiej wybrać ślimakowy - RBR Ekouniwersal lub Skam-P Premium - moc 10-12 kW wystarczy na CO i CWU

U mnie przy dużych mrozach średniodobowo wystarcza 4-5 kW [kocioł ma wtedy sprawność ok. 73%].