Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Novy!

Witam

Panowie w mojej kotłowni po OEP 25kW zostaje miejsce.Bardzo poproszę o wszelkie sugestie.Ogrzewam nieocieplony budynek ok 140m2,wysokość 2,6-2,7m ,stolarka w trakcie wymiany.Wychodzi mi że kubatura ogrzewalna budynku budynku to: 2,7m x140m2 =378m3

q-współczynnik zapotrzebowania na moc cieplnąw moim budynku to max czyli 30W/m3

czyli Q=30W/m3 x 378 m3=11340 W

Moc kotła (z 10-15% zapasem to:

Qk=1,15 x 11340 W=13401 W

Mam zamiar zakupić RBR 11kW,czy da radę?Nawet w te -20deg przez tydzień?

Proszę o fajne i ciepłe porady.

Pozdrawiam.

marek

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Panowie w mojej kotłowni po OEP 25kW zostaje miejsce.Bardzo poproszę o wszelkie sugestie.Ogrzewam nieocieplony budynek ok 140m2,wysokość 2,6-2,7m ,stolarka w trakcie wymiany.Wychodzi mi że kubatura ogrzewalna budynku budynku to: 2,7m x140m2 =378m3

Pozdrawiam.

marek

W testach producenta kocioł 11kW dał radę wycisnąć z siebie nawet 23kW

Da radę :)

Witam

Pozdrawiam.

marek

Moim zdaniem za duży jak ,z palnikiem prostokątnym , którym Burner-S, Brucer, Ekoenergia ?.A instalacja grzejniki czy podlogowka?

Edytowane przez animuss

Może masz złe nastawy sterownika i dlatego nie ma różnicy ?

Jaki miałeś wcześniej palnik a jaki masz teraz ?

Przewymiarowany kocioł ma większy palnik, więc w podtrzymaniu generuje więcej ciepła niż mniejszy, czyli po pierwsze ma większe straty, po drugie po nagrzaniu CWU ma większą bezwładność, więc z tego że kocioł o większej mocy trudniej przegrzać niż mniejszy [przy małym odbiorze ciepła] nie byłbym takie pewien.

U mnie sprawność zimą jest na poziomie 73% [praca na Bruli w trybie dwu stanowym lub spalaniu grupowym], latem przy CWU spada nawet do 25-30 %.

Witam..

Biorąc pod uwagę RBR Ekouniwersal 23kW i 35 kW mamy do czynienia z tym samym palnikiem (EKOENERGIA 25), więc teoretycznie palnik w podtrzymaniu będzie zachowywał się tak samo (generuje tyle samo ciepła). Rozumiem, że RBR 35kW szybciej odbierze ciepło z palnika bo płaszcz ma większą pow. i przez to częściej będzie w stanie podtrzymania - ale czy przez to nie spali mniej (przy tym samym palniku) ??:) RBR 23 czy 35 kW - mój odwieczny dylemat...teraz jeszcze palnik Multi Grenia wygląda ciekawie - coś trzeba wybrać :)

Witam..

Biorąc pod uwagę RBR Ekouniwersal 23kW i 35 kW mamy do czynienia z tym samym palnikiem (EKOENERGIA 25), więc teoretycznie palnik w podtrzymaniu będzie zachowywał się tak samo (generuje tyle samo ciepła). Rozumiem, że RBR 35kW szybciej odbierze ciepło z palnika bo płaszcz ma większą pow. i przez to częściej będzie w stanie podtrzymania - ale czy przez to nie spali mniej (przy tym samym palniku) ??:) RBR 23 czy 35 kW - mój odwieczny dylemat...teraz jeszcze palnik Multi Grenia wygląda ciekawie - coś trzeba wybrać :)

Napisz dokładnie co planujesz grzać, ile i coś o ociepleniu to ci powiem co wybrać :)

Jeśli już opisywałeś gdzieś to podlinkuj.

pozwolę sobie dołączyć ze swoją prośba...

może mi podpowiecie

Szukam pieca z podajnikiem z dwiema komorami spalania, komora awaryjna żeby była nie za mała bo chciałbym ja często używać.

Dom użytkowej 100m2

po podłogach ok 180m2

kubatura 528m2

do ogrzania grzejniki i baniak 200l

5 podłogówek

ocieplenie 12-15 styropian

strop skośny lany, ocieplony styr 10

kotłownia 6m2 :(:(:(

(oglądałem dziś defro duo.lub duo uni, fajne ale robią wrażenie ogromnych)

Niestety nie znajdziesz małego i z dużą komorą awaryjną, z resztą jak każdemu staram się to przedstawić nie wyobrażaj sobie cudów po tej komorze a licz z zasyfieniem wymiennika i ciągłym doglądaniem kotła.

Po co ci taki piec, kup śmieciucha jak chcesz palić tradycyjnie do tego prawie 3 razy mniej na kocioł wydasz.

może mi podpowiecie

Szukam pieca z podajnikiem z dwiema komorami spalania, komora awaryjna żeby była nie za mała bo chciałbym ja często używać.

Dom użytkowej 100m2

po podłogach ok 180m2

kubatura 528m2

5 podłogówek

Kup najmniejszy gabarytami i mocą a i tak będzie za mocny :p

Kup najmniejszy gabarytami i mocą a i tak będzie za mocny :p

I raczej przestań myśleć poważnie o paleniu na ruszcie awaryjnym.

Jak chcesz usłyszeć że taki piec jest to dzwoń do producentów, oni ci wszystko obiecają, tylko później ten malutki ledwo do kotłowni wejdzie a jak włożysz ten ruszt to się okaże że i tak całe gówno pomieści.

Wiem bo miałem :)

może mi podpowiecie

Dom użytkowej 100m2

po podłogach ok 180m2

kubatura 528m2

5 podłogówek

domyślam się ze nowa chałupa więc jest lub być powinno OZC

jak nie ma toś d...a i leć robić bo to podstawa wyboru czajnika

potem jak już będziesz wiedział ile potrzebujesz KW do ogrzania rozejrzyj się za jakimś malutkim urządzeniem typu innego niż kocioł z podajnikiem chyba że się bardzo uprzesz to 7KW na zamówienie jeśli się nic nie zmieniło

a jak się nie chcesz upierać to gaz lub pompa ciepła

bo tak mały domek to niskie koszty i warto mieć ogrzewanie nie wymagające obsługi

chyba że jesteś uparty to możesz spróbować jak pisze minertu ale wtedy poza kotłem tej firmy nic już ci do kotłowni nie wejdzie

A czym w tej komorze chcesz palić?

Drzewo z czyszczenia lasu i przydomowe, wiadomo na wsi zawsze cos wpadnie.

no i do ogrzania cwu z podajnika to raczej nie za bardzo, a na taki ruszt bym wrzucil cokolwiek i juz jest ciepla woda.

Ciagle mnie nie przekonuje że potrzeba mi mniejszy kociol jak 14kw, producenci wszyscy tak podaja (wiem ze nie ma co sluchać) ale znajomi tez takie piece wiekszosci maja.

Napisz dokładnie co planujesz grzać, ile i coś o ociepleniu to ci powiem co wybrać :)

Jeśli już opisywałeś gdzieś to podlinkuj.

Już wcześniej pisalem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=5804309&viewfull=1#post5804309

okna i drzwi - plastiki,

ps.. budynek 185m2 zużywa rocznie na CO + CWU ok 2500l oleju opalowego (wartość opałowa, min. 42,6 MJ/kg, kocioł niskotemperaturowy sprawnosc ok 88%), tak że można by z tego obliczyć rzeczywiste zapotrzebowanie budynku na energię; teraz bede grzać dodatkowo drugi budynek 160m2 dobrze ocieplony - opis pod linkiem powyżej

Jaką moc max. osiąga RBR23kW - czy były jakieś testy? (w DTRce 28kW)