Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolego ja teraz wstawiłem 11kW na 135m2 starej budy i kocioł nie ma się przy czym napocić :)

Wodę grzeję takim kotłem 5 lat, raz na 7,5 tygodnia zasypać zasobnik to chyba też nie ma tragedii a jest święty spokój :)

link do kotła: https://esterownik.pl/sterownik/2489

Powiem ci ze jestem pod wrażeniem, piec nie wygląda ze jest tak rozbudowany, a system monitorowania i obsługi to w standardzie jest? czy trzeba dokupywać jakies czujniki, sterowniki zawory specjalne?,gsm i internet w standardzie?

a jak palisz w lecie? nie wygaszasz go?

Powiem ci ze jestem pod wrażeniem, piec nie wygląda ze jest tak rozbudowany, a system monitorowania i obsługi to w standardzie jest? czy trzeba dokupywać jakies czujniki, sterowniki zawory specjalne?,gsm i internet w standardzie?

a jak palisz w lecie? nie wygaszasz go?

Cieszę się że zaczynasz myśleć trochę inaczej :)

Lepiej żyć trochę wygodniej i w każdej chwili luknąć co się dzieje w domu a nawet jak nie masz neta pod ręką to w razie jakichś przygód sterownik powiadomi Cię że coś się dzieje SMSem ( za darmo )

Darase trochę ci naświetlił sprawę :)

Tak system monitorowania to standard w eCoalu, w zestawie dostajesz dwa czujniki wewnętrzne ( CO i w razie potrzeby podłogówka ), czujnik pogodowy, dwa kable do pomp i kabel RS 232 do aktualizacji oprogramowania, nie musisz niegdzie wysyłać sterownika, zrobisz to za 1 minutę w kotłowni z laptopa.

Podgląd i pełny dostęp do nastaw masz nawet z telefonu komórkowego z systemem Android ( darmowo )

Trochę od ponad tygodnia mam nowy kocioł, stary nie był gaszony chyba ponad dwa lata.

Pali się cały czas, większość czasu latem stoi w podtrzymaniu, praktycznie w piecu ciemno jak u murzyna w .......

Co jakiś czas w zależności od węgla podłoży garstkę, trochę dmuchnie żeby nie wygasł.

Już wcześniej pisalem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=5804309&viewfull=1#post5804309

okna i drzwi - plastiki,

ps.. budynek 185m2 zużywa rocznie na CO + CWU ok 2500l oleju opalowego (wartość opałowa, min. 42,6 MJ/kg, kocioł niskotemperaturowy sprawnosc ok 88%), tak że można by z tego obliczyć rzeczywiste zapotrzebowanie budynku na energię; teraz bede grzać dodatkowo drugi budynek 160m2 dobrze ocieplony - opis pod linkiem powyżej

Jaką moc max. osiąga RBR23kW - czy były jakieś testy? (w DTRce 28kW)

23kW to obskoczy.

ja Rzeszów,

jak to jest z tym SKAM-P Premium , na allegro ma jakieś sterowanie cobra, nic nie pisze o internetowy podglądzie ,czyżby nie miał?

jeżeli jest możliwość innego sterowania to w jakich cenach te 12kw

W pobliżu Rzeszowa kilka pracuje

np. ten:

https://esterownik.pl/remote/2501

Odezwij się na priva, to namiary na instalatora podam, kilka kotłów w regionie opalanych głównie miałem pokazać może

Skamp może być ze sterownikiem Bruli, Cobra nie ma internetu.

Ale za to jest jedynym sterownikiem na rynku bez nastaw

procesu spalania. Najłatwiejszy w obsłudze. Automat.

Nie wymaga wiedzy, jak dobierać nastawy.

Jeśli nie korzystasz ze stref czasowych, masz do ustawienia

• temperaturę CO
  • temperaturę CWU
  • min moc kotła (podtrzymanie ognia)
  • korekcję mocy palnika (jeśli masz zły opał).

ja Rzeszów,

jak to jest z tym SKAM-P Premium , na allegro ma jakieś sterowanie cobra, nic nie pisze o internetowy podglądzie ,czyżby nie miał?

jeżeli jest możliwość innego sterowania to w jakich cenach te 12kw

Z Ogniekiem Plus Pid lub RT-09 Pid cena 6500 - internetu brak

Z Iryd Pid cena 6600 - internetu brak

Z Cobrą Pid cena 6800 - internetu brak

Z Bruli cena 7000 - pełny dostęp przez internet jak pisałem wyżej