Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Assimus, poczytak mój wątek.

Sterownik działa

• na każdym kotle (nawet na składakach) :)
  • z każdym typem podajnika
  • nie ma czujnika spalin
  • nie zuzywa więcej opału
  • nie wchodzi w podtrzymanie, gdy jest odbiór ciepła

Masz tylko 2 nastawy :

• korekcja mocy palnika
  • minimalna moc kotła

Na proces spalania ma wpływ tylko korekcja mocy palnika.

Reszta to nastawy temperatur, pompy, termostaty, strefy czasowe

i tak dalej..

Skoro faktycznie nie zużywa więcej opału to może jest szansa, żeby dostać go na testy i to potwierdzić [jak kiedyś Cobrę ze starszym softem która niestety zużywała jednak trochę więcej] - czy jesteś gotów na takie starcie z Brulim [zima się kończy, więc trzeba by się szybko decydować] ?

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Każdy 2 stanowy dąży do osiągnięcia zadanej temperatury "na siłę" którą sam ustawiasz, i musi być ustawiony, żeby przy większym mrozie był w stanie ją osiągnąć - inaczej pisząc w dużym skrócie - w domu będzie zimno, albo będziesz biegał co chwilę zmieniać ustawienia gdy tylko zrobi się zimniej lub cieplej [lub przyświeci wiosną/jesienią słońce i nagrzeje w domu] i dom będzie potrzebował innej ilości ciepła.

Bruli sam zmienia te "siły" w zależności od potrzeb w zakresie który sam nastawisz, więc nie musisz biegać a efekt podobny.....

Suspenser - nie chcę się czepiać.... U Ciebie przy Twoim zapotrzebowaniu wystarczy jeden poziom mocy na cały rok - 8kW. A i to pewnie z dużym zapasem. Wiesz pewnie dobrze, że pojawiają się już wpisy oraz propozycje, by algorytm spalania grupowego sam "przeskakiwał" między poszczególnymi poziomami w zależności od np temp. zewn. Jeśli użytkownik źle dopasuje moc albo wzrośnie mu zapotrzebowanie w stosunku do tego co ma zadane sterownik - to Bruli będzie wykonywał tylko to co ma zadane. Może to również doprowadzić do wychłodzenia domu, jeśli user nie zaingeruje.

Witam,

Czy możecie polecić takiniki kocioł z zasobnikiem którym bedzie można palić normalnie drzewem,weglem wiekszym, a dodatkowo ekogroszek z podajnika.

Chodzi m i o to zeby komora na tradycyjne spalanie nie byla bardzo mala.

Bo np Podoba mi sie SAS Slim, http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-slim.html

ale komore do spalania tradycyjnego ma tylko gł300, wys 240, nie wiem czy dobrze mysle a wydaje mi sie mala,

Trzeba by na żywo zobaczyc.

Skoro faktycznie nie zużywa więcej opału to może jest szansa, żeby dostać go na testy i to potwierdzić [jak kiedyś Cobrę ze starszym softem która niestety zużywała jednak trochę więcej] - czy jesteś gotów na takie starcie z Brulim [zima się kończy, więc trzeba by się szybko decydować] ?

Jeśli Karoka nie wysłał jeszcze Cobry do Andrzeja_M_, poproszę go

o wysłanie sterownika do Ciebie.

Napisz proszę, jaki masz kocioł oraz

• czas podawania
  • pauzę między dawkami
  • min dmuchawa
  • max dmuchawa

Muszę wygenerować soft z odpowiednimi nastawami fabrycznymi

dla Twojego kotła. Zobaczymy, jak będzie działać.

Każdy 2 stanowy dąży do osiągnięcia zadanej temperatury "na siłę" którą sam ustawiasz, i musi być ustawiony, żeby przy większym mrozie był w stanie ją osiągnąć - inaczej pisząc w dużym skrócie - w domu będzie zimno, albo będziesz biegał co chwilę zmieniać ustawienia gdy tylko zrobi się zimniej lub cieplej [lub przyświeci wiosną/jesienią słońce i nagrzeje w domu] i dom będzie potrzebował innej ilości ciepła.

Niestety to nieprawda dwustan. spala na sztywnych nastawach . Bruli w grupowym dąży do osiągnięcia zadanej temperatury "na siłę" .z reszto sam to potwierdzasz pisząc niżej

Bruli sam zmienia te "siły" w zależności od potrzeb w zakresie który sam nastawisz, więc nie musisz biegać a efekt podobny.

Jednak jak widzisz jest to możliwe - gdyby Bruli był w stanie sterować w "kilku płaszczyznach" wtedy nie było by szans z nim konkurować w trybie 2 stanowym, póki co wystarcza mi, że zastępuje mnie w kotłowni ;)

Bruli w grupowym jest pozbawiony możliwości sterowania w "kilku płaszczyznach" i co byś nie nastawił czy grupowy czy dwustan. to wychodzi Ci to samo gdybyś przetestował grupowy przez cały okres grzewczy i porównał z dwustanem okaże się ze dwustan robi to lepiej ,przy zwykłym dwustanie nie ma żadnych uciążliwości związanych z przestawieniem mocy bo przynajmniej raz w miesiącu i tak jesteś w kotłowni spala tak samo i zastępuje mnie w kotłowni ;)

No popatrz a ja eCOAL testowałem u siebie z dobrym skutkiem [chociaż spalał trochę więcej niż Bruli], obecnie ma go zamontowanego sąsiad który jest trochę mniej biegły w sterowaniu i jest bardzo zadowolony bo od czasu jego zamontowania spadło mu zużycie węgla i kocioł działa bez jego ingerencji zarówno na Jaret Plusie jak i na Wesołej.

Zarówno ja jak i sąsiad mamy zwykłe retorty fajkowe i kotły inne niż te do których eCOAL jest dedykowany.

Sam widzisz eCOAL nie dopasował się do twojego kotła dlatego producent ma rację nie sprzedając tego produktu bez kotła .

Tu brak porównania jeżeli spadło mu zużycie węgla to może świadczyć o nieudolności operatora .

Edytowane przez animuss

Assimus, poczytak mój wątek.

Sterownik działa

• na każdym kotle (nawet na składakach) :)
  • z każdym typem podajnika
  • nie ma czujnika spalin
  • nie zuzywa więcej opału
  • nie wchodzi w podtrzymanie, gdy jest odbiór ciepła

Masz tylko 2 nastawy :

• korekcja mocy palnika
  • minimalna moc kotła

Na proces spalania ma wpływ tylko korekcja mocy palnika.

Reszta to nastawy temperatur, pompy, termostaty, strefy czasowe

i tak dalej..

Zbyt optymistycznie to wygląda ,martwi mnie tylko stwierdzenie że "nie zużywa więcej opału" co się pod tym kryje stwierdzeniem ,jeżeli nie zużywa więcej czyli tyle samo co dwustan ? jakby spalał więcej to montaż mijał by się z celem.

może jest szansa, żeby dostać go na testy i to potwierdzić
To jest ciekawa propozycja .

Niestety to nieprawda dwustan. spala na sztywnych nastawach . Bruli w grupowym dąży do osiągnięcia zadanej temperatury "na siłę" .z reszto sam to potwierdzasz pisząc niżej

Bruli w grupowym jest pozbawiony możliwości sterowania w "kilku płaszczyznach" i co byś nie nastawił czy grupowy czy dwustan. to wychodzi Ci to samo gdybyś przetestował grupowy przez cały okres grzewczy i porównał z dwustanem okaże się ze dwustan robi to lepiej ,przy zwykłym dwustanie nie ma żadnych uciążliwości związanych z przestawieniem mocy bo przynajmniej raz w miesiącu i tak jesteś w kotłowni spala tak samo i zastępuje mnie w kotłowni ;)

Sam widzisz eCOAL nie dopasował się do twojego kotła dlatego producent ma rację nie sprzedając tego produktu bez kotła .

Tu brak porównania jeżeli spadło mu zużycie węgla to może świadczyć o nieudolności operatora .

To Twoje przypuszczenia , czy masz dowody jakieś na to co piszesz? wyniki jakichś testów ?Mysłisz kolego ze wszyscy potrafią ustawić ster dwustanowy ekonomiczniej niż np e coal czy cobra?

Dzwoniłem do Karoki z prośbą, aby Ci wysłał sterownik.

Mam Cichewicz Futura Dual Komfort i OSTRZEGAM.

O mało nie poleciało wszystko z dymem tak działa to gów....no.

Ciągłe problemy od transportu począwszy - musieliśmy pomagać zdjąć piec ze starego busa ... to nie żart. Próbowali wcisnąć stary piec - totalni oszuści ... w ostaniej chwili podbili cenę za palnik peletowy ... zgroza

Z podajnika odeszła farba a właściciele wymyslili że pomażą go farbą i jakośc będzie.

Ale prawdziwy dramat to jak piec o mały włos nie zapalił się w nocy ... a serwis może przyjechać za tydzień.

Koszmar a nie piec - brak opisu ustawień, trudno czegoś się dowiedzieć...

TO POLSKA I POLSKIE REALIA I POLSKA FIRMA - tylko pieprz...nie o kryzysie a klienta oszukuje się na potęgę.

Ciągłe problemy od transportu począwszy - musieliśmy pomagać zdjąć piec ze starego busa ... to nie żart. Próbowali wcisnąć stary piec - totalni oszuści ... w ostaniej chwili podbili cenę za palnik peletowy ... zgroza

Z podajnika odeszła farba a właściciele wymyslili że pomażą go farbą i jakośc będzie.

Ale prawdziwy dramat to jak piec o mały włos nie zapalił się w nocy ... a serwis może przyjechać za tydzień.

TO POLSKA I POLSKIE REALIA I POLSKA FIRMA - tylko pieprz...nie o kryzysie a klienta oszukuje się na potęgę.

Witam! Widze, że na paru forach ostrzegasz, to prawda czy delikatnie walczysz z konkurencją?;)

To Twoje przypuszczenia , czy masz dowody jakieś na to co piszesz? wyniki jakichś testów ?Mysłisz kolego ze wszyscy potrafią ustawić ster dwustanowy ekonomiczniej niż np e coal czy cobra?
To moje przemyślenia ,testy przeprowadzam na swoim kotle ,ile osób potrafi nie wiem ale pewnie tyle samo co nauczyło się kierować samochodem.Dobrze jest kupić jeden gatunek węgla na całą zimę wtedy palenie staje się nudne . Edytowane przez animuss

Piotr Kac

Na pelletach i zrębkach tak się czasem dzieje ale zabezpieczenie (strażak) na pewno jakieś ma ten kociołek ,nie powinieneś po zakrapianej imprezie obsługiwać kotła .

Edytowane przez animuss

Suspenser - nie chcę się czepiać.... U Ciebie przy Twoim zapotrzebowaniu wystarczy jeden poziom mocy na cały rok - 8kW. A i to pewnie z dużym zapasem. Wiesz pewnie dobrze, że pojawiają się już wpisy oraz propozycje, by algorytm spalania grupowego sam "przeskakiwał" między poszczególnymi poziomami w zależności od np temp. zewn. Jeśli użytkownik źle dopasuje moc albo wzrośnie mu zapotrzebowanie w stosunku do tego co ma zadane sterownik - to Bruli będzie wykonywał tylko to co ma zadane. Może to również doprowadzić do wychłodzenia domu, jeśli user nie zaingeruje.

Wbrew pozorom nie wystarczy "8 kW" bo to tak naprawdę jest mniej niż 8 - po prostu mój palnik dobrze pracuje już od około 5-6 kW i na tym poziomie mam ustawiony poziom mocy "8 kW Brulego".

Nie wiedziałem, że są propozycje samoistnego "przeskakiwania" na nastawy wyższych mocy, wiem natomiast, że gdy nastawię maksymalną moc na "12 kW" a minimalną na "8 kW" to w miarę potrzeb "przeskakuje" on pomiędzy tymi "8" a "12".

Chyba jednak wolę sam o tym decydować.

Jeśli Karoka nie wysłał jeszcze Cobry do Andrzeja_M_, poproszę go

o wysłanie sterownika do Ciebie.

Napisz proszę, jaki masz kocioł oraz

• czas podawania
  • pauzę między dawkami
  • min dmuchawa
  • max dmuchawa

Muszę wygenerować soft z odpowiednimi nastawami fabrycznymi

dla Twojego kotła. Zobaczymy, jak będzie działać.

Ok super.

Kocioł opisany w stopce, podawanie 3 s, pauza 45 s, dmuchawa 28% [nie ma min ani maks przy tym stosunku podawanie/przerwa], natomiast przy sterowaniu grupowym podawanie 5 s [narzuca sterownik], pauza dobiera się sama, dmuchawa [28% dla "8 kW", 29 dla "12 kW", 30 dla "16 kW", 31 dla "20 kW"] - korzystam tylko z "8 kW" bo wystarcza.

Edytowane przez SUSPENSER
Poprawka bo źle spamiętałem %

Wbrew pozorom nie wystarczy "8 kW" bo to tak naprawdę jest mniej niż 8 - po prostu mój palnik dobrze pracuje już od około 5-6 kW i na tym poziomie mam ustawiony poziom mocy "8 kW Brulego".

Nie wiedziałem, że są propozycje samoistnego "przeskakiwania" na nastawy wyższych mocy, wiem natomiast, że gdy nastawię maksymalną moc na "12 kW" a minimalną na "8 kW" to w miarę potrzeb "przeskakuje" on pomiędzy tymi "8" a "12".

Chyba jednak wolę sam o tym decydować.

Widzę,że uzyskujesz poważnie imponujące wyniki; możesz podać jaki domek, jak ocieplony, jaka bryła i podać dokładnie jaki to kociołek, ster już wiem Bruli i zwykły fajkowy palnik(o dziwo już jakoś mało polecany)

Nie zrozumieliśmy się - Bruli może tą "siłę" regulować w zależności od zapotrzebowanie na ciepło przeskakując na nastawy ustawione dla mocy "8-12-16-20-25 kW", a w 2 stanowym albo na stałe ustawisz jedną z tych nastaw albo będziesz biegał je zmieniać gdy zmieni się zapotrzebowanie na ciepło.

Tak jak napisałem powyżej - owszem możesz nastawić na 2 stanowym maksymalną moc jakiej będzie potrzeba do ogrzania domu przy największych mrozach i to wystarczy na cały sezon, ale będziesz miał w okresach mniejszych mrozów więcej okresów podtrzymania.

To tak jakbyś w samochodzie zamiast pedału "gazu" miał włącznik i moc silnika ustawił do potrzeb podjechania pod najbardziej stromą górkę na trasie, załączył tempomat i obserwował jak włącza/wyłącza "przyspieszenie", natomiast Bruli ma "włącznik" z nastawnymi kilkoma poziomami mocy [np. na drogę poziomą, podjazd mały, średni, duży i maksymalny] - jak sądzisz który sposób sterowania będzie ekonomiczniejszy ?

Drugi aspekt to dobieranie przez Brulego czasu przerwy w podawaniu [na podstawie trendu zmian temperatury spalin] - 2 stanowy tego nie robi i przy zmianie węgla musisz to dobrać ręcznie.

Kolejna sprawa to dzięki pomiarowi temp. spalin możesz nastawić za długi czas postoju w podtrzymaniu i kocioł nie wygaśnie [więc możesz nie znając się na tym nastawić np. 120 minut "na pałę"] - a w 2 stanowym wygaśnie na pewno.

Większość operatorów nie jest na tyle "udolnych", żeby spalać mniej niż eCOAL i dla nich ten sterownik był by idealny - podobnie jak automatyczne skrzynie biegów - większości auto z nimi pali tyle samo lub mniej [zależnie od umiejętności], ale są tacy, którzy potrafią spalić mniej z manualnymi.

Widzę,że uzyskujesz poważnie imponujące wyniki; możesz podać jaki domek, jak ocieplony, jaka bryła i podać dokładnie jaki to kociołek, ster już wiem Bruli i zwykły fajkowy palnik(o dziwo już jakoś mało polecany)

Link do opisu jest w stopce:

Informacje o moim systemie ogrzewania i podgląd pracy kotła, instalacji:

https://esterownik.pl/sterownik/449

Nie zrozumieliśmy się - Bruli może tą "siłę" regulować w zależności od zapotrzebowanie na ciepło przeskakując na nastawy ustawione dla mocy "8-12-16-20-25 kW", a w 2 stanowym albo na stałe ustawisz jedną z tych nastaw albo będziesz biegał je zmieniać gdy zmieni się zapotrzebowanie na ciepło.

Tak jak napisałem powyżej - owszem możesz nastawić na 2 stanowym maksymalną moc jakiej będzie potrzeba do ogrzania domu przy największych mrozach i to wystarczy na cały sezon, ale będziesz miał w okresach mniejszych mrozów więcej okresów podtrzymania.

To tak jakbyś w samochodzie zamiast pedału "gazu" miał włącznik i moc silnika ustawił do potrzeb podjechania pod najbardziej stromą górkę na trasie, załączył tempomat i obserwował jak włącza/wyłącza "przyspieszenie", natomiast Bruli ma "włącznik" z nastawnymi kilkoma poziomami mocy [np. na drogę poziomą, podjazd mały, średni, duży i maksymalny] - jak sądzisz który sposób sterowania będzie ekonomiczniejszy ?

Co do biegania i zmiany nastaw to wygląda to tak że kilka razy w całym sezonie grzewczym trzeba przestawić moc wystarczy śledzić pogodę a do kotła i tak trzeba częściej zajrzeć.Co do przeskakiwania Bruliego to teoretycznie powinno się to udać co założyłeś a w praktyce niestety nie da rady.Jak porównujesz już do samochodu to akurat nie ma to przełożenia przy spalaniu do górki i z górki ,na pewno ekonomiczniej jest ustawić na sztywno dobre nastawy do procesu spalania żeby kocioł cały czas dobrze spalał i uzyskiwał dużą sprawność ,niz ciągle zmieniać mu nastawy w trakcie procesu spalania .Co do nastaw w dwustanie wystarczą trzy dobre nastawy na cały sezon grzewczy .Gdybyś zobaczył jak kocioł płynnie może pracować w dwustanie ,sterownik steruje tylko procesem spalania ,,nie steruje żadną pompą ani zaworem n-drogowym .

Drugi aspekt to dobieranie przez Brulego czasu przerwy w podawaniu [na podstawie trendu zmian temperatury spalin] - 2 stanowy tego nie robi i przy zmianie węgla musisz to dobrać ręcznie.

Kolejna sprawa to dzięki pomiarowi temp. spalin możesz nastawić za długi czas postoju w podtrzymaniu i kocioł nie wygaśnie [więc możesz nie znając się na tym nastawić np. 120 minut "na pałę"] - a w 2 stanowym wygaśnie na pewno.

Większość operatorów nie jest na tyle "udolnych", żeby spalać mniej niż eCOAL i dla nich ten sterownik był by idealny - podobnie jak automatyczne skrzynie biegów - większości auto z nimi pali tyle samo lub mniej [zależnie od umiejętności], ale są tacy, którzy potrafią spalić mniej z manualnymi.

Przy zmianie węgla w następnym sezonie muszę skorygować ręcznie dopracować 3 nastawy .Zdając się na Brulego jakie mam gwarancje że dorówna tym nastawom.Nie jestem zwolennikiem nastaw z długim czasem postoju w podtrzymaniu i na razie nie miałem takich postojów.Wygaszałem go raz na godzinę robiłem małą modernizację i sam się zdołał rozpalić ,na pewno jeszcze dłużej by mógł to przecież węgiel.Jestem za automatycznymi sterownikami ale muszą mieć czym sterować,Bruli zmienia siłę nadmuchu i ilość paliwa ale to nie wystarcza do zmiany mocy kotła .

Edytowane przez animuss