Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No aby sterownik mógł zmieniać moc kotła musisz mieć palnik zmiennomocowy .

ale wesołe tworzenie!! W zasadzie każdym można modulować, tyle,że nie na każdym z równie dobrymi efektami.....

Trzeba miec szczelny palnik i dobry. akurat dużą ekoenergią czy brucerem ciężej modulowac mocą, bo zaczyna tracić to sens

Ale np. takim palnikiem fajkowym na typowy ekogroszek spokojnie idzie zejść pod 4-5kW.... i jest ciut więcej palników o mniejszej gardzieli, gdzie można schodzić w okolicy tych 5-6kW

Gorzej jest modulowac natomiast rynna czy tłokami z różnych powodów.

Co do biegania i zmiany nastaw to wygląda to tak że kilka razy w całym sezonie grzewczym trzeba przestawić moc wystarczy śledzić pogodę a do kotła i tak trzeba częściej zajrzeć.Co do przeskakiwania Bruliego to teoretycznie powinno się to udać co założyłeś a w praktyce niestety nie da rady.Jak porównujesz już do samochodu to akurat nie ma to przełożenia przy spalaniu do górki i z górki ,na pewno ekonomiczniej jest ustawić na sztywno dobre nastawy do procesu spalania żeby kocioł cały czas dobrze spalał i uzyskiwał dużą sprawność ,niz ciągle zmieniać mu nastawy w trakcie procesu spalania .Co do nastaw w dwustanie wystarczą trzy dobre nastawy na cały sezon grzewczy .Gdybyś zobaczył jak kocioł płynnie może pracować w dwustanie ,sterownik steruje tylko procesem spalania ,,nie steruje żadną pompą ani zaworem n-drogowym .

Przy zmianie węgla w następnym sezonie muszę skorygować ręcznie dopracować 3 nastawy .Zdając się na Brulego jakie mam gwarancje że dorówna tym nastawom.Nie jestem zwolennikiem nastaw z długim czasem postoju w podtrzymaniu i na razie nie miałem takich postojów.Wygaszałem go raz na godzinę robiłem małą modernizację i sam się zdołał rozpalić ,na pewno jeszcze dłużej by mógł to przecież węgiel.Jestem za automatycznymi sterownikami ale muszą mieć czym sterować,Bruli zmienia siłę nadmuchu i ilość paliwa ale to nie wystarcza do zmiany mocy kotła .

Nie czytasz uważnie. Bruli w trybie spalania grupowego ma do wyboru 5 poziomów mocy. To użytkownik musi określić moc/moce z jakimi ma pracować jego piec. Dodatkowo trzeba dobrać moc nadmuchu. Algorytm steruje resztą Jeśli user ma doświadczenie jest wysoce prawdopodobne, że całość będzie chodzić poprawnie. Jeśli nie - może być różnie. Widziałem już sterowniki ustawione przez użytkowników tak, że były na nich moce 25/20 dla domów 120-150m2 z siłą nadmuchu 60-80%!!! Nie róbmy z tego sterownika produktu, którym póki co nie jest. To bardzo dobry sterownik. W trybie 2-stanowym brakuje mi 2 rzeczy Pisałem o tym do E-S. Raczej nie wierzę w prowadzenie tych propozycji

Co do czasu podtrzymania - to Suspenserowi bardziej pewnie chodziło o tryb lato kiedy kotły siłą rzeczy dłużej stoją w podtrzymaniu niż pracują. No chyba, że Ty swoim 50kW palnikiem tak modulujesz latem, że ten też pracuje non-stop w trybie ciągłym;).

Bruli w trybie spalania grupowego ma do wyboru 5 poziomów mocy. To użytkownik musi określić moc/moce z jakimi ma pracować jego piec. Dodatkowo trzeba dobrać moc nadmuchu. Algorytm steruje resztą Jeśli user ma doświadczenie jest wysoce prawdopodobne, że całość będzie chodzić poprawnie. Jeśli nie - może być różnie. Widziałem już sterowniki ustawione przez użytkowników tak, że były na nich moce 25/20 dla domów 120-150m2 z siłą nadmuchu 60-80%!!! Nie róbmy z tego sterownika produktu, którym póki co nie jest. To bardzo dobry sterownik. W trybie 2-stanowym brakuje mi 2 rzeczy Pisałem o tym do E-S. Raczej nie wierzę w prowadzenie tych propozycji

Co do czasu podtrzymania - to Suspenserowi bardziej pewnie chodziło o tryb lato kiedy kotły siłą rzeczy dłużej stoją w podtrzymaniu niż pracują. No chyba, że Ty swoim 50kW palnikiem tak modulujesz latem, że ten też pracuje non-stop w trybie ciągłym;).

Pisałem że sterownik ma do wyboru 5 poziomów mocy ale kocioł nie ma ,jak zrozumiesz to pojmiesz .Na lato u mnie PC-PW do CWU ;)

Co do biegania i zmiany nastaw to wygląda to tak że kilka razy w całym sezonie grzewczym trzeba przestawić moc wystarczy śledzić pogodę a do kotła i tak trzeba częściej zajrzeć.

Czyli proponujesz zmianę nastaw 2 stanowego za każdym razem gdy zmienia się pogoda ?

Co do przeskakiwania Bruliego to teoretycznie powinno się to udać co założyłeś a w praktyce niestety nie da rady.Jak porównujesz już do samochodu to akurat nie ma to przełożenia przy spalaniu do górki i z górki ,na pewno ekonomiczniej jest ustawić na sztywno dobre nastawy do procesu spalania żeby kocioł cały czas dobrze spalał i uzyskiwał dużą sprawność ,niz ciągle zmieniać mu nastawy w trakcie procesu spalania .

Czyli wg Ciebie najlepiej nastawić sterownik tak, żeby kocioł generował moc nominalną [wtedy jest największa sprawność] i będzie to ekonomiczne ?

Co do nastaw w dwustanie wystarczą trzy dobre nastawy na cały sezon grzewczy .Gdybyś zobaczył jak kocioł płynnie może pracować w dwustanie ,sterownik steruje tylko procesem spalania ,,nie steruje żadną pompą ani zaworem n-drogowym .

Tyle, że te nastawy trzeba zmieniać za każdym razem gdy nastąpi większa zmiana pogody ...

Przy zmianie węgla w następnym sezonie muszę skorygować ręcznie dopracować 3 nastawy .Zdając się na Brulego jakie mam gwarancje że dorówna tym nastawom.Nie jestem zwolennikiem nastaw z długim czasem postoju w podtrzymaniu i na razie nie miałem takich postojów.Wygaszałem go raz na godzinę robiłem małą modernizację i sam się zdołał rozpalić ,na pewno jeszcze dłużej by mógł to przecież węgiel.Jestem za automatycznymi sterownikami ale muszą mieć czym sterować,Bruli zmienia siłę nadmuchu i ilość paliwa ale to nie wystarcza do zmiany mocy kotła .

Im ustawisz moc większą od zapotrzebowania tym więcej będzie postojów w podtrzymaniu - po prostu kocioł przekroczy temp. zadaną i wejdzie w stan podtrzymania.

Zmiana siły nadmuchu i ilości paliwa wystarczy do zmiany mocy generowanej przez kocioł a to o to chodzi.

Czy jadąc samochodem zmieniasz moc silnika czy moc generowaną przez silnik ?

A propos wygaszania to w nocy po dosypaniu węgla za dużo go "podałem" ręcznie na palnik co potem zgrało się z obniżeniem nocnym zadanej temperatury pokojowej - za skutkowało to brakiem odbioru i zadziałaniem termika [gdyby nie wykresy nie wiedziałbym że to o to chodziło], i zadziałał termik.

Od około 2 do 9 kocioł nie pracował - o 9 wystarczyło włączyć podajnik i dmuchawę i wystartował, więc jak widać nawet przez 7 godzin kocioł potrafi nie wygasnąć - wykorzystam to i sprawdzę jeszcze dając w podtrzymaniu ekstremalnie długi czas 360 minut [więcej się nie da ustawić w Bruli].

Czyli proponujesz zmianę nastaw 2 stanowego za każdym razem gdy zmienia się pogoda ?

Nie tak drastycznie u mnie to wychodzi tak, 3 nastawy na cały sezon rozpatrujemy tylko dzień bo nocą jest zawsze zimniej , jak w dzień są spore mrozy to nastawa najmocniejsza jak dochodzi do zera i + kila stopni to trochę słabsza nastawa a jak w dzień dodatnia to najsłabsza ,nocą kocioł sobie łatwiej radzi bo nie ma zużycia CWU,można obniżyć o jeden stopień do spania ,pomieszczeń nie wychładzamy nie otwieramy drzwi okien itd..

Czyli wg Ciebie najlepiej nastawić sterownik tak, żeby kocioł generował moc nominalną [wtedy jest największa sprawność] i będzie to ekonomiczne ?

Tu chyba nie ma wątpliwości tylko jak zagospodarować tą moc żeby pracował cały czas .

Tyle, że te nastawy trzeba zmieniać za każdym razem gdy nastąpi większa zmiana pogody ...

To opisałem j/w.

Im ustawisz moc większą od zapotrzebowania tym więcej będzie postojów w podtrzymaniu - po prostu kocioł przekroczy temp. zadaną i wejdzie w stan podtrzymania.Tu nie ma o czym dyskutować to prawda.

Zmiana siły nadmuchu i ilości paliwa wystarczy do zmiany mocy generowanej przez kocioł a to o to chodzi.

Tak o to chodzi zmiana siły nadmuchu i ilości paliwa nie wystarcza do zmiany mocy kotła .

Z tym samochodem to nie porównuj proszę ,posłuchaj jak kocioł ustawisz z jakąś mocą i zdarza się że kocioł nie dogrzewa chodzi cały czas i nie osiąga zadanej temperatury (w samochodzie by zgasł silnik jak pod górę byś nie dodał gazu ) a tu odwrotnie jest niższa temperatura wymiennika jak nie dogrzewa to większy odbiór ciepła ze spalin większy zysk

A propos wygaszania to w nocy po dosypaniu węgla za dużo go "podałem" ręcznie na palnik co potem zgrało się z obniżeniem nocnym zadanej temperatury pokojowej - za skutkowało to brakiem odbioru i zadziałaniem termika [gdyby nie wykresy nie wiedziałbym że to o to chodziło], i zadziałał termik.

Od około 2 do 9 kocioł nie pracował - o 9 wystarczyło włączyć podajnik i dmuchawę i wystartował, więc jak widać nawet przez 7 godzin kocioł potrafi nie wygasnąć - wykorzystam to i sprawdzę jeszcze dając w podtrzymaniu ekstremalnie długi czas 360 minut [więcej się nie da ustawić w Bruli].Ja takiego długiego czasu jeszcze nie złapałem za krótko palę .Wykresy w Brulim to jest przydatna opcja .Mam pewne pomysły do pewnych przeróbek ale to w lato i jak będzie czas ,bo jak będę miał dużo zleceń to nici .

Odpowiedź w poście. Edytowane przez animuss

A nikt z Was nie bierze pod uwagę tego,że kocioł wcale nie musi osiągnąć zadanej CO.No chyba,że inny priorytet nie wchodzi w grę.

Dla mnie ważne jest aby kocioł poprzez wygenerowana temp osiągnął zadaną wewnętrzną jednak musimy mieć pewność,że przy danej zadanej czy to z programatora pogodowego (krzywa grzania) czy nastaw ręcznych CO tę wewnętrzną osiągnie.Nie zawsze wytyczną jest zadana CO ale wewnętrzna.

Nie tak drastycznie u mnie to wychodzi tak, 3 nastawy na cały sezon rozpatrujemy tylko dzień bo nocą jest zawsze zimniej , jak w dzień są spore mrozy to nastawa najmocniejsza jak dochodzi do zera i + kila stopni to trochę słabsza nastawa a jak w dzień dodatnia to najsłabsza ,nocą kocioł sobie łatwiej radzi bo nie ma zużycia CWU,można obniżyć o jeden stopień do spania ,pomieszczeń nie wychładzamy nie otwieramy drzwi okien itd..

To jednak sporo zmieniania - wolę, żeby to robiła automatyka skoro sobie radzi [zwłaszcza gdy wyjadę w delegację - nie muszę wtedy sprawdzać ile stopni jest na zewnątrz i czy kocioł się wyrabia].

Tu chyba nie ma wątpliwości tylko jak zagospodarować tą moc żeby pracował cały czas .

No właśnie - w warunkach domowych to nierealne, więc trzeba nastawiać sterownik na odpowiednio mniejszą moc, żeby uniknąć strat w podtrzymaniu na ile to możliwe.

Z tym samochodem to nie porównuj proszę ,posłuchaj jak kocioł ustawisz z jakąś mocą i zdarza się że kocioł nie dogrzewa chodzi cały czas i nie osiąga zadanej temperatury (w samochodzie by zgasł silnik jak pod górę byś nie dodał gazu ) a tu odwrotnie jest niższa temperatura wymiennika jak nie dogrzewa to większy odbiór ciepła ze spalin większy zysk

Odpowiedziałeś nie na temat - niczym polityk, więc ja odpowiem ;)

To nie ma znaczenia czy samochód by tylko zwolnił, czy zgasł - mocy jego silnika nie zmieniasz tylko moc generowaną przez jego silnik i podobnie jest z palnikiem kotła co przekłada się na moc generowaną przez kocioł, czyli za pomocą nastaw sterownika zmieniasz moc generowaną przez kocioł.

To jednak sporo zmieniania - wolę, żeby to robiła automatyka skoro sobie radzi [zwłaszcza gdy wyjadę w delegację - nie muszę wtedy sprawdzać ile stopni jest na zewnątrz i czy kocioł się wyrabia.

automatyka jest budowana na utrzymanie stałej temperatury na kotle , nie ma to związku ze sprawnością kotła związek jest przypadkowy .

No właśnie - w warunkach domowych to nierealne, więc trzeba nastawiać sterownik na odpowiednio mniejszą moc, żeby uniknąć strat w podtrzymaniu na ile to możliwe.

Bardzo dobrze napisałeś "trzeba nastawiać sterownik na mniejszą moc" sterownik nastawisz a co z kotłem .

Odpowiedziałeś nie na temat - niczym polityk, więc ja odpowiem ;)

To nie ma znaczenia czy samochód by tylko zwolnił, czy zgasł - mocy jego silnika nie zmieniasz tylko moc generowaną przez jego silnik i podobnie jest z palnikiem kotła co przekłada się na moc generowaną przez kocioł, czyli za pomocą nastaw sterownika zmieniasz moc generowaną przez kocioł.

Przecież napisałem że "kocioł ustawisz z jakąś mocą" tu nie ma o czym dyskutować ,umownie moc się przestawia ,tylko samochód ze stałą dawką paliwa/powietrza jadąc pod górkę wydajność silnika spada aż do zatrzymania silnika, a w kotle sprawność będzie rosła niższa temperatura wymiennika lepsza wymiana ,czyli automatyczny ster z jakąś tam regulacją mocy podnosząc moc na tych górkach obniża sprawność :p

Jest nawet w moim sterze takie cudo ALARM TEMPERATURY jak temperatura nie wzrośnie 1,5*C przez okres czasu to kocioł się wyłącza ,uaktywnia się to tylko w trybie pracy wtedy, gdy temperatura pieca jest niższa od Temperatury zadanej.to dopiero chore ustrojstwo

Edytowane przez animuss

Jest nawet w moim sterze takie cudo ALARM TEMPERATURY jak temperatura nie wzrośnie 1,5*C przez okres czasu to kocioł się wyłącza ,uaktywnia się to tylko w trybie pracy wtedy, gdy temperatura pieca jest niższa od Temperatury zadanej.to dopiero chore ustrojstwo

Te alarmy bywają męczące, całe szczęście można w części sterów je wyłączyć.

Sa takie instalacje, gdzie nigdy nie osiągamy t.zadanej....

Aktualnie alarm można wyłączyć np. w RT09pid przy sofcie v.5.21 czy v.5.16

Można wyłączyć w nowszym Skorpionie Plus, można wyłączyć w cobrze S, szkoda,że nie można wyłączyć w normalnej wersji Cobry, to warto zmienić.....

W Bruli alarm też można wyłączyć....

Alarm ma swój cel, no ale... są instalacje, gdzie się nie sprawdza i jest upierdliwy i dobrze, aby to użytkownik mógł decydować o jego aktywacji

Te alarmy bywają męczące, całe szczęście można w części sterów je wyłączyć.

Sa takie instalacje, gdzie nigdy nie osiągamy t.zadanej....

Taki alarm zamiast oszczędzać twój opał kocioł sobie wtedy balansuje na pewnej mocy grzejąc płynnie ,próbuje na siłę przestawić klepki w głowie użytkownika że ma podnieść moc na kotle ,czyli kocioł ma dojść do zadanej a potem stać w podtrzymaniu .Wdraża takie nawyki .

co się z tym wiąże , oczywiście większy nawiew dmuchawy ,czyli większa emisja pyłów z komina na zewnątrz budynku ,kto to wymyślił !! ,rozumiem jakieś zabezpieczenie kotła że poniżej temperatury 25-30*C kocioł się wyłącza żeby się nie pocił wymiennik ,ale to gówno wyłącza podajnik oraz nadmuch a pompa obiegowa ma pracować żeby doprowadzić do kondensacji w wymienniku .

Animmus, Ty masz Techa, co tam autor softu miał na myśli z tym alarmem, to nie moja broszka...

Powinno to służyć innym celom, niż te, które wymieniasz,

ale znudziło mi się darmowe doradzanie innym, bo oni korzystają a ja nic z tego nie mam....

Edytowane przez Jarecki79

Kurde, dalej się zastanawiam nad tym, co jest lepsze i bardziej ekonomiczne.

Praca ciągła, czy dwustan?

Animuss jakie są Twoje doświadczenia w tym temacie? Bo z tego co pamiętam, to masz całkiem sporą chałupę do ogrzania.

Ale osso chodzi ;) o pracę ciągłą pomp w instalacji CO ,czy kotła ,czy może czegoś jeszcze innego :)

Generalnie lepsze moim zdaniem jest dążenie do pracy ciągłej,

ale nie za wszelką cenę i nie w każdych warunkach.

Łatwiej jak ster posiada modulację mocy, bo nie trzeba latać i korygować, gdyż w szerszym zakresie robi to za nas dany sposób modulacji mocy.

Sa takie bardziej rozbudowane, które można dostosowac pod swoje widzi-mi-się i są takie mocniej zamknięte dla osób, które nie wiedzą o co kaman...

krótko mówiąc prawda leży gdzieś po środku....