Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

automatyka jest budowana na utrzymanie stałej temperatury na kotle , nie ma to związku ze sprawnością kotła związek jest przypadkowy .

Jak to przypadkowy - przecież różne sterowniki "automatyczne" sterują z różnym skutkiem.

Bardzo dobrze napisałeś "trzeba nastawiać sterownik na mniejszą moc" sterownik nastawisz a co z kotłem ..

To samo co z silnikiem w samochodzie gdy nie wciskasz gazu do końca.

Przecież napisałem że "kocioł ustawisz z jakąś mocą" tu nie ma o czym dyskutować ,umownie moc się przestawia ,tylko samochód ze stałą dawką paliwa/powietrza jadąc pod górkę wydajność silnika spada ...

Co to jest "wydajność silnika" ?

... aż do zatrzymania silnika, a w kotle sprawność będzie rosła niższa temperatura wymiennika lepsza wymiana ,czyli automatyczny ster z jakąś tam regulacją mocy podnosząc moc na tych górkach obniża sprawność :p

Czy jest to spadek znaczący czy na poziomie 0,1-1% ???

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Generalnie lepsze moim zdaniem jest dążenie do pracy ciągłej,

ale nie za wszelką cenę i nie w każdych warunkach.

.

Ja akurat jestem zwolennikiem pracy w dwustanie,dlaczego? kocioł pracuje na większych mocach więc jego sprawność jest większa jakby miał się'' kisić'' na mocach 2-3kw, szybciej osiąga temp zadaną i przechodzi w podtrzymanie gdzie generuje bardzo małe zużycie eko,do tego dochodzi mniejsze ''zasmolenie kotła'' bo wchodząc na większe moce wypala sadze czy nagromadzony osad,dochodzi również aspekt ekonomiczny,mniej kocioł pracuje-mniej czasu chodzi dmuchawa,podajnik, czy pompki wodne a jak ktos ma kilka tych pompek to i oszczędności będą większe,wychodzę z tego założenia dlatego ze mam przewymiarowany kocioł..ale jak to mówią...wolnoć Tomku w swoim domku:) każdy zrobi jak uważa:)

Jak to przypadkowy - przecież różne sterowniki "automatyczne" sterują z różnym skutkiem.

Właśnie dlatego.

Siła odpowiedzialna za przyspieszenie oraz uciąg samochodu

Jadąc samochodem gdy napotkasz "górkę " musisz dodać gazu albo zmniejszyć bieg w obydwu przypadkach jest to strata, w kotle nic nie robiąc sprawność będzie rosła .

Mam dość już silników to nie warsztat .Nie będę pisał tego w kółko .

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał animuss http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

Przecież napisałem że "kocioł ustawisz z jakąś mocą" tu nie ma o czym dyskutować ,umownie moc się przestawia ,tylko samochód ze stałą dawką paliwa/powietrza jadąc pod górkę wydajność silnika spada ...

Siła odpowiedzialna za przyspieszenie oraz uciąg samochodu

Jadąc samochodem gdy napotkasz "górkę " musisz dodać gazu albo zmniejszyć bieg w obydwu przypadkach jest to strata, w kotle nic nie robiąc sprawność będzie rosła .

Mam dość już silników to nie warsztat .Nie będę pisał tego w kółko .

Ta "siła" to właśnie moc silnika.

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał animuss http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

... aż do zatrzymania silnika, a w kotle sprawność będzie rosła niższa temperatura wymiennika lepsza wymiana ,czyli automatyczny ster z jakąś tam regulacją mocy podnosząc moc na tych górkach obniża sprawność :p

Skutkiem podwyższenia mocy przez automatyczny ster jest także dogrzanie domu a to chyba priorytet.

Dyskusja z Tobą natchnęła mnie do przeprowadzenia testów - wyniki w poście #4104:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page206

Edytowane przez SUSPENSER

Kurde, dalej się zastanawiam nad tym, co jest lepsze i bardziej ekonomiczne.

Praca ciągła, czy dwustan?.

Praca ciągła w dwustanie ;) czyli ze stałym, optymalnym stosunkiem podawanie/przerwa i dopasowaną mocą dmuchawy.

Musisz "tylko" trafić z nastawami [mocą] tak, żeby kocioł miał przy niej wysoką sprawność, dom był dogrzany a kocioł nie osiągał temp. zadanej [wtedy będzie praca ciągła].

Witam, jestem nowa więc proszę o wyrozumiałość:)jestem przy wyborze kotła na eko-groszek z podajnikiem, przeczytałam cały wątek ale wciąż jestem zielona:( proszę o poradę: dom z poddaszem użytkowym o powierzchni 150m2 plus garaż obok, brak podpiwniczenia, dom nowy, ocieplony, na całym dole ogrzewanie podłogowe, góra-grzejniki, dodam ze mieszkam w woj.podlaskim, ale kompletnie nie wiem jaki piec wybrać, mam mętlik w głowie czy z podajnikiem ślimakowym czy tłokowym? bardzo proszę o rady:)

Witam, jestem nowa więc proszę o wyrozumiałość:)jestem przy wyborze kotła na eko-groszek z podajnikiem, przeczytałam cały wątek ale wciąż jestem zielona:( proszę o poradę: dom z poddaszem użytkowym o powierzchni 150m2 plus garaż obok, brak podpiwniczenia, dom nowy, ocieplony, na całym dole ogrzewanie podłogowe, góra-grzejniki, dodam ze mieszkam w woj.podlaskim, ale kompletnie nie wiem jaki piec wybrać, mam mętlik w głowie czy z podajnikiem ślimakowym czy tłokowym? bardzo proszę o rady:)
Polecam ślimakowy z racji tego,że lepiej jest nad nim zapanować w trybie letnim do ogrzewania CWU.Obecnie na topie jest parę kotłów ja jednak polecam coś z mojej oferty.

Przeczytaj PRIVA.

Szacun za przeczytanie całego wątku - chyba mało kto dał radę :cool:

Co do kotła to wg mnie najlepiej wybrać ślimakowy - RBR Ekouniwersal lub Skam-P Premium - moc 10-12 kW wystarczy na CO i CWU

U mnie przy dużych mrozach średniodobowo wystarcza 4-5 kW [kocioł ma wtedy sprawność ok. 73%].

Gość Novy!

Witam

Panowie w mojej kotłowni po OEP 25kW zostaje miejsce.Bardzo poproszę o wszelkie sugestie.Ogrzewam nieocieplony budynek ok 140m2,wysokość 2,6-2,7m ,stolarka w trakcie wymiany.Wychodzi mi że kubatura ogrzewalna budynku budynku to: 2,7m x140m2 =378m3

q-współczynnik zapotrzebowania na moc cieplnąw moim budynku to max czyli 30W/m3

czyli Q=30W/m3 x 378 m3=11340 W

Moc kotła (z 10-15% zapasem to:

Qk=1,15 x 11340 W=13401 W

Mam zamiar zakupić RBR 11kW,czy da radę?Nawet w te -20deg przez tydzień?

Proszę o fajne i ciepłe porady.

Pozdrawiam.

marek

Witam

Panowie w mojej kotłowni po OEP 25kW zostaje miejsce.Bardzo poproszę o wszelkie sugestie.Ogrzewam nieocieplony budynek ok 140m2,wysokość 2,6-2,7m ,stolarka w trakcie wymiany.Wychodzi mi że kubatura ogrzewalna budynku budynku to: 2,7m x140m2 =378m3

Pozdrawiam.

marek

W testach producenta kocioł 11kW dał radę wycisnąć z siebie nawet 23kW

Da radę :)

Witam

Pozdrawiam.

marek

Moim zdaniem za duży jak ,z palnikiem prostokątnym , którym Burner-S, Brucer, Ekoenergia ?.A instalacja grzejniki czy podlogowka?

Edytowane przez animuss

Może masz złe nastawy sterownika i dlatego nie ma różnicy ?

Jaki miałeś wcześniej palnik a jaki masz teraz ?

Przewymiarowany kocioł ma większy palnik, więc w podtrzymaniu generuje więcej ciepła niż mniejszy, czyli po pierwsze ma większe straty, po drugie po nagrzaniu CWU ma większą bezwładność, więc z tego że kocioł o większej mocy trudniej przegrzać niż mniejszy [przy małym odbiorze ciepła] nie byłbym takie pewien.

U mnie sprawność zimą jest na poziomie 73% [praca na Bruli w trybie dwu stanowym lub spalaniu grupowym], latem przy CWU spada nawet do 25-30 %.

Witam..

Biorąc pod uwagę RBR Ekouniwersal 23kW i 35 kW mamy do czynienia z tym samym palnikiem (EKOENERGIA 25), więc teoretycznie palnik w podtrzymaniu będzie zachowywał się tak samo (generuje tyle samo ciepła). Rozumiem, że RBR 35kW szybciej odbierze ciepło z palnika bo płaszcz ma większą pow. i przez to częściej będzie w stanie podtrzymania - ale czy przez to nie spali mniej (przy tym samym palniku) ??:) RBR 23 czy 35 kW - mój odwieczny dylemat...teraz jeszcze palnik Multi Grenia wygląda ciekawie - coś trzeba wybrać :)

Witam..

Biorąc pod uwagę RBR Ekouniwersal 23kW i 35 kW mamy do czynienia z tym samym palnikiem (EKOENERGIA 25), więc teoretycznie palnik w podtrzymaniu będzie zachowywał się tak samo (generuje tyle samo ciepła). Rozumiem, że RBR 35kW szybciej odbierze ciepło z palnika bo płaszcz ma większą pow. i przez to częściej będzie w stanie podtrzymania - ale czy przez to nie spali mniej (przy tym samym palniku) ??:) RBR 23 czy 35 kW - mój odwieczny dylemat...teraz jeszcze palnik Multi Grenia wygląda ciekawie - coś trzeba wybrać :)

Napisz dokładnie co planujesz grzać, ile i coś o ociepleniu to ci powiem co wybrać :)

Jeśli już opisywałeś gdzieś to podlinkuj.

pozwolę sobie dołączyć ze swoją prośba...

może mi podpowiecie

Szukam pieca z podajnikiem z dwiema komorami spalania, komora awaryjna żeby była nie za mała bo chciałbym ja często używać.

Dom użytkowej 100m2

po podłogach ok 180m2

kubatura 528m2

do ogrzania grzejniki i baniak 200l

5 podłogówek

ocieplenie 12-15 styropian

strop skośny lany, ocieplony styr 10

kotłownia 6m2 :(:(:(

(oglądałem dziś defro duo.lub duo uni, fajne ale robią wrażenie ogromnych)

Niestety nie znajdziesz małego i z dużą komorą awaryjną, z resztą jak każdemu staram się to przedstawić nie wyobrażaj sobie cudów po tej komorze a licz z zasyfieniem wymiennika i ciągłym doglądaniem kotła.

Po co ci taki piec, kup śmieciucha jak chcesz palić tradycyjnie do tego prawie 3 razy mniej na kocioł wydasz.

pozwolę sobie dołączyć ze swoją prośba...

może mi podpowiecie

Szukam pieca z podajnikiem z dwiema komorami spalania, komora awaryjna żeby była nie za mała bo chciałbym ja często używać.

Dom użytkowej 100m2

po podłogach ok 180m2

kubatura 528m2

do ogrzania grzejniki i baniak 200l

5 podłogówek

ocieplenie 12-15 styropian

strop skośny lany, ocieplony styr 10

kotłownia 6m2 :(:(:(

(oglądałem dziś defro duo.lub duo uni, fajne ale robią wrażenie ogromnych)

Kup najmniejszy gabarytami i mocą a i tak będzie za mocny :p