Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Matko z corka wolalabym wybierac umywalki i krany ale co z tego jak musze sie najpierw zmierzyc z kotlownia aby ruszyc dalej :rolleyes:

Mozecie dac mi namiar na jakis uzytkownikow kotlow RBR lub SKAM-P w okolicach Krakowa jak rownież sprawdzonych instalatorow.?

Czy w branzy kotlarskiej sa jakies promocje? Np w sezonie letnim mozna uzbroic kotlownie ciut taniej niz przed zima ?:rolleyes:

Jeden i drugi raczej możesz zobaczyć koło siebie a i instalator porządny się znajdzie.

Teraz naprawdę zacznie się sezon w kotłarstwie i raczej spodziewaj się podwyżek jak promocji.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hmm chciałem zauważyć,że od wczoraj jest dużo cieplej, więc kotły zaczęły pracować z mniejszymi mocami, czyli sprawności spadły.

U mnie wczoraj spadło spalanie o 6kg w porównaniu przed 2dniami z 43 do 36kg...

więc porównanie SVER bardziej miarodajne będzie za 2dni... pod warunkiem, że się pogoda nie zmieni.

Czy coś Suspenser źle piszę?

Nie wspominając też o tym,że test od strzała a bruli pracuje cały sezon u kolegi i pewnie też 2-3wcześniejsze softy oglądał

Matko z corka wolalabym wybierac umywalki i krany ale co z tego jak musze sie najpierw zmierzyc z kotlownia aby ruszyc dalej :rolleyes:

Mozecie dac mi namiar na jakis uzytkownikow kotlow RBR lub SKAM-P w okolicach Krakowa jak rownież sprawdzonych instalatorow.?

Czy w branzy kotlarskiej sa jakies promocje? Np w sezonie letnim mozna uzbroic kotlownie ciut taniej niz przed zima ?:rolleyes:

Może Karoka ma namiary

Na forum z Krakowa czy okolic jak pamiętam jest kolega z nickiem 280m

k/Krakowa opalany czy w zasadzie przepalany (wygaszany na dzień) miałem jak kojarzę był także kociołek z Bruli

https://esterownik.pl/sterownik/2209

Nad palnikiem mam 32 cm do pierwszej półki, szerokość komory 19 cm, głębokości nie mierzyłem, ale z 25 cm będzie.

Cobrę testowałem na "Pieklorzu" z Żernickiej - to ten sam węgiel na którym testuję Brulego [taki kupiłem jesienią].

Mam ruszt cały czas nad palnikiem na wysokości 17 cm i narazie się trzyma 4 miesiąc choć nieraz świecił na czerwono jak zaglądnąłem do środka w takcie pracy palnika .

Mam ruszt cały czas nad palnikiem na wysokości 17 cm i narazie się trzyma 4 miesiąc choć nieraz świecił na czerwono jak zaglądnąłem do środka w takcie pracy palnika .

Może z Czernobyla zrobiony ;) to i się świeci :)) ale serio ,to 4 miechy trochę za krótko zeby popękał albo się powyginał.

Suspenser, ja myślałem,że Ty chcesz deflektor na nim powiesić.....

przedłuż nóżki, dygnij gdzieś 20-22cm nad palnik, dokręć pod niego delektor, albo spróbuj na tych rusztach położyć na środku cegły, najlepiej szamotowe...

Generalnie jednak, to pierwszy płomień powinien walić na deflektor, aby tych rusztów nie wygiąć....

Animuss, powieś na nim deflektor, tuz przy rusztach, tak, aby pierwszy płomień walił w deflektor, wówczas rusztom raczej nic nie będzie.....

W necie jest kilka deflektorów żeliwnych z gwintem w środku, więc dobrać tylko odpowiednią śrubę lub hak....

Jeden i drugi raczej możesz zobaczyć koło siebie a i instalator porządny się znajdzie.

Teraz naprawdę zacznie się sezon w kotłarstwie i raczej spodziewaj się podwyżek jak promocji.

Czyli nie ma okresu kiedy mozna montowac piece taniej ???:confused:Przeciez dopiero co konczy sie sezon gzrewczy.Myslalam ze najwieksza goraczka jest wlasnie przed a nie po sezonie zwlaszcza ze gwarancja nie trwa wiecznie :no:

Może Karoka ma namiary

Na forum z Krakowa czy okolic jak pamiętam jest kolega z nickiem 280m

k/Krakowa opalany czy w zasadzie przepalany (wygaszany na dzień) miałem jak kojarzę był także kociołek z Bruli

Dziekuje-zaraz poszukam :-)) Czemu ten kociolek z Bruli nie ma zadnych wykresow i danych?-czyżby byl teraz w spoczynku?:o

Czyli nie ma okresu kiedy mozna montowac piece taniej ???

Tak zimą :)

Wtedy jest plaża w branży, powoli w kwietniu zaczyna się już ruszać a od maja do połowy grudnia to już pełne obroty.

Mówię o sprzedaży a jak wygląda u producentów to jareckiego zapytaj, myślę że podobnie, raczej to logiczne :)

Dziekuje-zaraz poszukam :-)) Czemu ten kociolek z Bruli nie ma zadnych wykresow i danych?-czyżby byl teraz w spoczynku?:o

To masz mój: https://esterownik.pl/remote/2489

są wykresy i statystyki, normalnie te kotły pracują na eCoalu ale z mój na razie pracuje na Bruli.

Jarecki chyba ma w stopce linki do Skam-p

przedłuż nóżki, dygnij gdzieś 20-22cm nad palnik, dokręć pod niego delektor, albo spróbuj na tych rusztach położyć na środku cegły, najlepiej szamotowe...

Generalnie jednak, to pierwszy płomień powinien walić na deflektor, aby tych rusztów nie wygiąć....

Animuss, powieś na nim deflektor, tuz przy rusztach, tak, aby pierwszy płomień walił w deflektor, wówczas rusztom raczej nic nie będzie.....

W necie jest kilka deflektorów żeliwnych z gwintem w środku, więc dobrać tylko odpowiednią śrubę lub hak....

Mam deflektora zeliwniaka i się nie przydaje leży wywalony w kotłowni ,jak ktoś chce wieszać deflektor to lepszy ceramiczny

http://termo-tech.pl/deflektor-do-kotła-eko-tech mi najlepiej odpowiada sam ruszt żeliwny bez deflektora.

Minęła 24:00 więc rysuje się nowa doba.

Cofnij o 1dzień na wykresach...

Ok.2-3tygodnie temu rozmawiałem z tym użytkownikiem, to pisał, że stosuje miał węglowy i jak nie pomyliłem osób to wygaszał też na dzień....

Co do okresów sprzedaży.. z tego, co wiem kilku wiekszych producentów stoi od ponad miesiąca, w tym jeden tutaj wymieniany....

inny bojlery gratis prawie dodaje, tj. za złotówkę..... część innych stopowała już z początkami grudnia....

Ja nie mam jeszcze stanów magazynowych, cały czas do przodu, co mnie cieszy :)

Mniej roboty jest od połowy kwietnia do połowy lipca, ale to też okres, gdzie wybiera się urlopy, problem zaczyna się robić pod koniec lipca, bo część pracowników wybiera urlopy do polowy września a wówczas, to już nie wiadomo, gdzie palec wcisnąć....

hmm chciałem zauważyć,że od wczoraj jest dużo cieplej, więc kotły zaczęły pracować z mniejszymi mocami, czyli sprawności spadły.

U mnie wczoraj spadło spalanie o 6kg w porównaniu przed 2dniami z 43 do 36kg...

więc porównanie SVER bardziej miarodajne będzie za 2dni... pod warunkiem, że się pogoda nie zmieni.

Czy coś Suspenser źle piszę?

Nie wspominając też o tym,że test od strzała a bruli pracuje cały sezon u kolegi i pewnie też 2-3wcześniejsze softy oglądał

U mnie pogoda znacząco zmieniła się dzisiaj, więc niestety testu porównawczego nie będzie bo wynik byłby nie miarodajny i na pewno na niekorzyść Brulego którego wczoraj podłączyłem.

Niestety teraz niedokładności pomiaru są większe od różnic w wynikach, więc póki się temperatury w miarę nie ustalą nie ma sensu nic porównywać.

Na razie zobaczę jakie będę miał wyniki z i bez rusztodeflektora ...

Zobaczymy - na razie dam sam rusztodeflektor a jeśli kilka rusztów pęknie wtedy kupię deflektor ceramiczny i powieszę na 2 szt żeberek które ocaleją.

Zobaczymy - na razie dam sam rusztodeflektor a jeśli kilka rusztów pęknie wtedy kupię deflektor ceramiczny i powieszę na 2 szt żeberek które ocaleją.

Od razu ci powiem,że ceramiczny jest lepszy od żeliwnego pod względem efektywności dopalania.

Na ruszcie przez ok 3-4dni będzie dobrze ale później zacznie się zatykać a najgorzej jak jest opał wilgotny.Żeliwo ma strukturę chropowatą i łatwiej się te części lotne osadzają.Już przez to przechodziłem :)

Teraz mam deflektor własnego pomysłu ceramiczny i jest ok

2013-03-30 20.56.47.jpg

Od razu ci powiem,że ceramiczny jest lepszy od żeliwnego pod względem efektywności dopalania.

Na ruszcie przez ok 3-4dni będzie dobrze ale później zacznie się zatykać a najgorzej jak jest opał wilgotny.Żeliwo ma strukturę chropowatą i łatwiej się te części lotne osadzają.Już przez to przechodziłem :)

Teraz mam deflektor własnego pomysłu ceramiczny i jest ok

[ATTACH=CONFIG]182066[/ATTACH]

Ok dzięki za info - jeśli się zawiodę to założę cegły klinkierowe i będzie deflektor ceramiczny ;)