Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

licząc ,że tona groszku to ok 700zł a zużywam max 350kg na 4 miesiące można średnio przeliczyć ,że wyjdzie na 6 miesięcy 0,5t to wychodzi 350zł + prąd za dmuchawę i podajnik pracujący w podtrzymaniu.400zł sezon na ciepłą wodę,kiedy zwróci się inwestycja PC czy solarów?

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

licząc ,że tona groszku to ok 700zł a zużywam max 350kg na 4 miesiące można średnio przeliczyć ,że wyjdzie na 6 miesięcy 0,5t to wychodzi 350zł + prąd za dmuchawę i podajnik pracujący w podtrzymaniu.400zł sezon na ciepłą wodę,kiedy zwróci się inwestycja PC czy solarów?

Nie każdy ma ochotę i chęć latem palić w kotle...są różne priorytety...

Bez zużycia x litrów wody miesięcznie nic nadal nie wiadomo ,podaj może choć ile osób" podpiętych" jest pod twój bojler.

Właśnie dlatego całkiem zmieniłem calkiem swoje plany i zamiast pompy ciepła jest piec z zasobnikiem :) myślę ze to dobra decyzja , a jak nie to pompe zawsze mozna wstawiac.

Gość Arturo72
Właśnie dlatego całkiem zmieniłem calkiem swoje plany i zamiast pompy ciepła jest piec z zasobnikiem :) myślę ze to dobra decyzja , a jak nie to pompe zawsze mozna wstawiac.

A ja myślę,że nie jest to dobra decyzja no ale nie mój dom i ja nie będę dokładał do pieca :)

Odwrotność tych inwestycji doprowadza dodatkowo jeszcze do montażu większego kotła ,który po modernizacji staje się przewymiarowany .

Opisywany wcześniej szwagier nosi się z zamiarem wymiany kotła z 17kW na...21kW w domu 130m2 ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
To powiedz mu że ja mam taki 11kW co to ogrzeje no chyba że dom niema dachu.

Przecież nie raz mówiłem,że ja potrzebowałbym do swojego domu max.5kW a on max.10kW,no może 12kW bo ocieplenie ma symboliczne ale niestety takich mamy instalatorów,ktoś mu polecił 21kW a on łyka jak pelikan,zamiast słuchać starego wygę ;)

Ma dzwonić do minertu...

A narzeka cały czas,komin mu się co chwilę zapycha,ślimak walnął i pali na ruszcie typowym węglem,kocioł heizcośtam.

Edytowane przez Arturo72

Dodaj koszt zakupu PC i utrzymanie w czasie gwarancji.

~0,50zł I taryfa = 169zł 6m-cy

~0,24zł II taryfa =82zł 6m-cy

82 - 400zł sezon Minertu =318zł X 10 lat teoretycznie a w praktyce wyjdzie spłata 20 lat . Czy pompa tyle wytrzyma? jeżeli tyle wytrzyma to wolę dać te trzy paczki na nią .

Edytowane przez animuss

młoteczek i dłutko + trochę okazji i zwróci się w dwa/trzy lata

kto wyceni klimatyzowanie pokoju na poddaszu?

Hawalex może i tego nie potrafi, ale tu wystarczy odkręcić minimalnie kurek i ciepła woda idzie w kanalizację

nawet ten kurek można zrobić automaryczny zaworem z kapilarą, po nagrzaniu CWU następuje zrzut nadmiaru ciepła z wymiennika w kanalizację.

zapominacie o tym że takiego Hewalexa można podpiąć w taki sposób by grzał również CO i grzać chałupę w okresach przejściowych

pompa da rade od 7st z przyzwoitą sprawnością

wtedy jej zakup będzie miał sens. piszę z fabryki więc nie mam swoich notatek ale z tego co pisze wujek google to:

"Średnie miesięczne temperatury października zawierają się w przedziale od ok.7 °C na wschodzie do ok. 8,5-9 °C na zachodzie i północnym zachodzie kraju"

"dla marca średnia krajowa to 4,7stC a dla kwietnia 8,8stC"

można zatem skrócić sezon grzania eko i pompa zwróci się szybciej

Edytowane przez timon120777

Przecież nie raz mówiłem,że ja potrzebowałbym do swojego domu max.5kW a on max.10kW,no może 12kW bo ocieplenie ma symboliczne ale niestety takich mamy instalatorów,ktoś mu polecił 21kW a on łyka jak pelikan,zamiast słuchać starego wygę ;)

Ma dzwonić do minertu...

A narzeka cały czas,komin mu się co chwilę zapycha,ślimak walnął i pali na ruszcie typowym węglem,kocioł heizcośtam.

Podaj mu mój przykład jaki ja mam i co grzeję lub chrisa i co on grzeje :)

Wszystko ładnie :) - tylko co z piecem podczas takich "wakacji". Ktoś jest w stanie powiedzieć jak to wpływa na stan pieca.

między wierszami zaszyte jest pytanie retoryczne

Pan prowadzi psa, czy pies prowadzi Pana?

Pisalem już kilka razy jak zapobiegać kondensacji w zimnych piwnicach