Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki wymiar ma komora spalania w Twoim kotle i ile masz miejsca na wysokość nad palnikiem.

Na jakim paliwie testowałeś Cobrę?

Nad palnikiem mam 32 cm do pierwszej półki, szerokość komory 19 cm, głębokości nie mierzyłem, ale z 25 cm będzie.

Cobrę testowałem na "Pieklorzu" z Żernickiej - to ten sam węgiel na którym testuję Brulego [taki kupiłem jesienią].

Przed chwilą zakończyłem test Cobry z nowym oprogramowaniem S.

Nastawy wpisane pod mój palnik PPS 25 przez Włodka_PID okazały się trafne i nic nie musiałem ustawiać poza temperaturami, strefami itp. [ustawiłem dokładnie takie same jak były w Bruli].

Węgiel wypalał się ładnie, bez spieków, popiół nawet ciut lepszy niż przy Bruli w trybie grupowym oraz 2 stanowym.

Co do najważniejszego, czyli SVER to przy Cobrze wyszedł 14,1 MJ/kg, wcześniej na Bruli w trybie 2 stanowym 15,2 MJ/kg, teraz włączyłem Bruli w grupowym i za 2 dni będzie SVER.

Generalnie wydaje mi się, że obecnie Cobra jest na poziomie eCOAL-a chociaż działa inaczej i na podstawie innych czujników.

Wg mnie przewagą eCOAL-a jest możliwość włączenia spalania grupowego lub 2 stanowego, sterowanie pompą cyrkulacyjną wraz ze strefami czasowymi jej pracy, możliwość korzystania z pompy CWU jako mieszającej oraz przy dostępie do internetu rozbudowaną i funkcjonalną stronę esterownik, natomiast przewagą Cobry jest czytelny interfejs na wyświetlaczu sterownika wraz z wykresami i ilością zużywanego paliwa na dobę w kg, płynne sterowanie pompą CO [standardową, nie energooszczędną] oraz sterowanie zaworami 3d/4d.

Podsumowując: każdy ze sterowników ma swoje wady i zalety i [nie biorąc pod uwagę szczególnych sytuacji typu sterowany zawór 3d/4d, możliwość korzystania z trybu grupowego itd.] dla kogoś kto nie planuje podłączania sterownika do internetu wg mnie ciekawsza obecnie jest Cobra, natomiast dla korzystających z internetu eCOAL.

Bardzo dziękuję za test!

Mam następujące uwagi :

• Cobra ma strefy czasowe do pompy cyrkulacyjnej, ale pompa ta musi być podłączona do Aligatora.
  • Cobra, w przeciwieństwie do eCoala, nie wymaga badania kotła w laboratorium
  • Działa na każdym kotle z każdym palnikiem
  • W trybie automatycznym spala mniej opału, niż w trybie 2-stanowym a także mniej, niż w trybie PID
  • Cobra nie ma żadnych nastaw procesu spalania - może ją ustawić każdy użytkownik.

Pozdrowienia,

Włodek

Mam następujące uwagi :

Cobra ma strefy czasowe do pompy cyrkulacyjnej, ale pompa ta musi być podłączona do Aligatora.

Cobra, w przeciwieństwie do eCoala, nie wymaga badania kotła w laboratorium

Działa na każdym kotle z każdym palnikiem

W trybie automatycznym spala mniej opału, niż w trybie 2-stanowym a także mniej, niż w trybie PID

Cobra nie ma żadnych nastaw procesu spalania - może ją ustawić każdy użytkownik.

1 -dodatkowy koszt zakupu modułu !!

2- błąd !! takie potęgi jak np plum czy tech robią sterowniki do konkretnych kotłów -poprostu biorą 1 kocioł z typoszeregu dostosowują stera i dopiero całosć na sprzedaż (nawiasem mówiąc nie porównuj się do ecoala bo to nie ta liga... mówiłem to nie jeden raz)

3 jasne widziałem po testach suspensera...(Co do najważniejszego, czyli SVER to przy Cobrze wyszedł 14,1 MJ/kg, wcześniej na Bruli w trybie 2 stanowym 15,2 MJ/kg, teraz włączyłem Bruli w grupowym )

4 pewnie.... Tylko po co producent kotła dzwoni do użytkowników??

amen

Matko z corka wolalabym wybierac umywalki i krany ale co z tego jak musze sie najpierw zmierzyc z kotlownia aby ruszyc dalej :rolleyes:

Mozecie dac mi namiar na jakis uzytkownikow kotlow RBR lub SKAM-P w okolicach Krakowa jak rownież sprawdzonych instalatorow.?

Czy w branzy kotlarskiej sa jakies promocje? Np w sezonie letnim mozna uzbroic kotlownie ciut taniej niz przed zima ?:rolleyes:

Mam następujące uwagi :

Cobra ma strefy czasowe do pompy cyrkulacyjnej, ale pompa ta musi być podłączona do Aligatora.

Cobra, w przeciwieństwie do eCoala, nie wymaga badania kotła w laboratorium

Działa na każdym kotle z każdym palnikiem

W trybie automatycznym spala mniej opału, niż w trybie 2-stanowym a także mniej, niż w trybie PID

Cobra nie ma żadnych nastaw procesu spalania - może ją ustawić każdy użytkownik.

1 -dodatkowy koszt zakupu modułu !!

2- błąd !! takie potęgi jak np plum czy tech robią sterowniki do konkretnych kotłów -poprostu biorą 1 kocioł z typoszeregu dostosowują stera i dopiero całosć na sprzedaż (nawiasem mówiąc nie porównuj się do ecoala bo to nie ta liga... mówiłem to nie jeden raz)

3 jasne widziałem po testach suspensera...(Co do najważniejszego, czyli SVER to przy Cobrze wyszedł 14,1 MJ/kg, wcześniej na Bruli w trybie 2 stanowym 15,2 MJ/kg, teraz włączyłem Bruli w grupowym )

4 pewnie.... Tylko po co producent kotła dzwoni do użytkowników??

amen

Przecież nigdy nie byłem u SUSPENSERA i nie widziałem na oczy

jego kotła. Nastawy wygenerowałem "na oko", bo jak niby mogłem

to zrobić inaczej?

W tych warunkach wynik oceniam jak dobry....

Zużycie opału było o 8% większe na moim sterowniku - jak na pierwszą

próbę "w ciemno", całkiem nieźle.

Co do badania kotła w laboratorium - jak widać, nie ma takiej potrzeby.

To nie jest przypadek, że u SUSPENSERA test wypadł dobrze - podobnie

było u kilkudziesięciu użytkowników z całej Polski, z różnymi kotłami

i różnymi opałami.

Edytowane przez Wlodek_PID

Matko z corka wolalabym wybierac umywalki i krany ale co z tego jak musze sie najpierw zmierzyc z kotlownia aby ruszyc dalej :rolleyes:

Mozecie dac mi namiar na jakis uzytkownikow kotlow RBR lub SKAM-P w okolicach Krakowa jak rownież sprawdzonych instalatorow.?

Czy w branzy kotlarskiej sa jakies promocje? Np w sezonie letnim mozna uzbroic kotlownie ciut taniej niz przed zima ?:rolleyes:

A możesz dokładniej podać te okolice?

Jeden i drugi raczej możesz zobaczyć koło siebie a i instalator porządny się znajdzie.

Teraz naprawdę zacznie się sezon w kotłarstwie i raczej spodziewaj się podwyżek jak promocji.

hmm chciałem zauważyć,że od wczoraj jest dużo cieplej, więc kotły zaczęły pracować z mniejszymi mocami, czyli sprawności spadły.

U mnie wczoraj spadło spalanie o 6kg w porównaniu przed 2dniami z 43 do 36kg...

więc porównanie SVER bardziej miarodajne będzie za 2dni... pod warunkiem, że się pogoda nie zmieni.

Czy coś Suspenser źle piszę?

Nie wspominając też o tym,że test od strzała a bruli pracuje cały sezon u kolegi i pewnie też 2-3wcześniejsze softy oglądał

Może Karoka ma namiary

Na forum z Krakowa czy okolic jak pamiętam jest kolega z nickiem 280m

k/Krakowa opalany czy w zasadzie przepalany (wygaszany na dzień) miałem jak kojarzę był także kociołek z Bruli

https://esterownik.pl/sterownik/2209

Nad palnikiem mam 32 cm do pierwszej półki, szerokość komory 19 cm, głębokości nie mierzyłem, ale z 25 cm będzie.

Cobrę testowałem na "Pieklorzu" z Żernickiej - to ten sam węgiel na którym testuję Brulego [taki kupiłem jesienią].

Mam ruszt cały czas nad palnikiem na wysokości 17 cm i narazie się trzyma 4 miesiąc choć nieraz świecił na czerwono jak zaglądnąłem do środka w takcie pracy palnika .

Mam ruszt cały czas nad palnikiem na wysokości 17 cm i narazie się trzyma 4 miesiąc choć nieraz świecił na czerwono jak zaglądnąłem do środka w takcie pracy palnika .

Może z Czernobyla zrobiony ;) to i się świeci :)) ale serio ,to 4 miechy trochę za krótko zeby popękał albo się powyginał.

Suspenser, ja myślałem,że Ty chcesz deflektor na nim powiesić.....

przedłuż nóżki, dygnij gdzieś 20-22cm nad palnik, dokręć pod niego delektor, albo spróbuj na tych rusztach położyć na środku cegły, najlepiej szamotowe...

Generalnie jednak, to pierwszy płomień powinien walić na deflektor, aby tych rusztów nie wygiąć....

Animuss, powieś na nim deflektor, tuz przy rusztach, tak, aby pierwszy płomień walił w deflektor, wówczas rusztom raczej nic nie będzie.....

W necie jest kilka deflektorów żeliwnych z gwintem w środku, więc dobrać tylko odpowiednią śrubę lub hak....

Jeden i drugi raczej możesz zobaczyć koło siebie a i instalator porządny się znajdzie.

Teraz naprawdę zacznie się sezon w kotłarstwie i raczej spodziewaj się podwyżek jak promocji.

Czyli nie ma okresu kiedy mozna montowac piece taniej ???:confused:Przeciez dopiero co konczy sie sezon gzrewczy.Myslalam ze najwieksza goraczka jest wlasnie przed a nie po sezonie zwlaszcza ze gwarancja nie trwa wiecznie :no:

Może Karoka ma namiary

Na forum z Krakowa czy okolic jak pamiętam jest kolega z nickiem 280m

k/Krakowa opalany czy w zasadzie przepalany (wygaszany na dzień) miałem jak kojarzę był także kociołek z Bruli

https://esterownik.pl/sterownik/2209

Dziekuje-zaraz poszukam :-)) Czemu ten kociolek z Bruli nie ma zadnych wykresow i danych?-czyżby byl teraz w spoczynku?:o

Czyli nie ma okresu kiedy mozna montowac piece taniej ???

Tak zimą :)

Wtedy jest plaża w branży, powoli w kwietniu zaczyna się już ruszać a od maja do połowy grudnia to już pełne obroty.

Mówię o sprzedaży a jak wygląda u producentów to jareckiego zapytaj, myślę że podobnie, raczej to logiczne :)