Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
To powiedz mu że ja mam taki 11kW co to ogrzeje no chyba że dom niema dachu.

Przecież nie raz mówiłem,że ja potrzebowałbym do swojego domu max.5kW a on max.10kW,no może 12kW bo ocieplenie ma symboliczne ale niestety takich mamy instalatorów,ktoś mu polecił 21kW a on łyka jak pelikan,zamiast słuchać starego wygę ;)

Ma dzwonić do minertu...

A narzeka cały czas,komin mu się co chwilę zapycha,ślimak walnął i pali na ruszcie typowym węglem,kocioł heizcośtam.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dodaj koszt zakupu PC i utrzymanie w czasie gwarancji.

~0,50zł I taryfa = 169zł 6m-cy

~0,24zł II taryfa =82zł 6m-cy

82 - 400zł sezon Minertu =318zł X 10 lat teoretycznie a w praktyce wyjdzie spłata 20 lat . Czy pompa tyle wytrzyma? jeżeli tyle wytrzyma to wolę dać te trzy paczki na nią .

Edytowane przez animuss

młoteczek i dłutko + trochę okazji i zwróci się w dwa/trzy lata

kto wyceni klimatyzowanie pokoju na poddaszu?

Hawalex może i tego nie potrafi, ale tu wystarczy odkręcić minimalnie kurek i ciepła woda idzie w kanalizację

nawet ten kurek można zrobić automaryczny zaworem z kapilarą, po nagrzaniu CWU następuje zrzut nadmiaru ciepła z wymiennika w kanalizację.

zapominacie o tym że takiego Hewalexa można podpiąć w taki sposób by grzał również CO i grzać chałupę w okresach przejściowych

pompa da rade od 7st z przyzwoitą sprawnością

wtedy jej zakup będzie miał sens. piszę z fabryki więc nie mam swoich notatek ale z tego co pisze wujek google to:

"Średnie miesięczne temperatury października zawierają się w przedziale od ok.7 °C na wschodzie do ok. 8,5-9 °C na zachodzie i północnym zachodzie kraju"

"dla marca średnia krajowa to 4,7stC a dla kwietnia 8,8stC"

można zatem skrócić sezon grzania eko i pompa zwróci się szybciej

Edytowane przez timon120777

Przecież nie raz mówiłem,że ja potrzebowałbym do swojego domu max.5kW a on max.10kW,no może 12kW bo ocieplenie ma symboliczne ale niestety takich mamy instalatorów,ktoś mu polecił 21kW a on łyka jak pelikan,zamiast słuchać starego wygę ;)

Ma dzwonić do minertu...

A narzeka cały czas,komin mu się co chwilę zapycha,ślimak walnął i pali na ruszcie typowym węglem,kocioł heizcośtam.

Podaj mu mój przykład jaki ja mam i co grzeję lub chrisa i co on grzeje :)

Wszystko ładnie :) - tylko co z piecem podczas takich "wakacji". Ktoś jest w stanie powiedzieć jak to wpływa na stan pieca.

między wierszami zaszyte jest pytanie retoryczne

Pan prowadzi psa, czy pies prowadzi Pana?

Pisalem już kilka razy jak zapobiegać kondensacji w zimnych piwnicach

Jest jeden problem.

Tego palnika nie dostaną producenci.

Możesz jedynie zakupić go indywidualnie.

Albo z kotłem EG DUO MULTI.

Można także wykonać we własnym zakresie (młoteczek i dłutko + trochę przemyśleń Vld ), na przykład przerabiając przewymiarowany palnik retortowy.

Wystarczy tylko żar z głębi retorty przenieść nieco wyżej na jej powierzchnię, aby w czasie pęcznienia węgiel nie był zbytnio ściskany.

Cała filozofia tego palnika. Czy się sprawdzi - ?.

ps.

Wspominałem o takim palniku tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=5873619&viewfull=1#post5873619

ps2

http://www.youtube.com/watch?v=NAQaAaOIs7Q

Edytowane przez Andrzej_M_

Logicznie rzecz biorąc jakie będziesz miał zużycie cwu przez okres wiosenno-letnio-jesienny czyli dajmy na to przez ok.6 miesięcy ? Stawiam jakieś 200kWh miesięcznie*6=1200kWh,przy grzaniu prądem w I taryfie wyjdzie ok.600zł,przy grzaniu z COP3 wyjdzie 200zł czyli 400zł mniej.

Bojler kosztuje 600zł,PCi do cwu bez zasobnika 3200zł z zasobnikiem jakieś 6000zł.

3200/400=8 lat,po tylu latach pompa ciepła do cwu zwróci się w stosunku do grzania cwu prądem.Jest sens ?Wg mnie nie.

Jeśli już decydować się na pompę ciepła to tylko do całości czyli do c.o i cwu i to polecam zamiast kominów+kotłów+węglow+szuflów itp.

Rozdrabnianie się na drobne traci ekonomiczny sens.

Dobra, dobra nie bajeruj tylko uzasadnij to co napisałeś:

"Zapomnij o takim rozwiązaniu,300l grzejesz jakieś 30min i tylko przez te 30min pompa "chłodzi"."

Jak się ma do tego ch-ka pracy PPC o której mowa:

ch-ka Hewalex.JPG

Edytowane przez SUSPENSER

Gość Arturo72
on patrzy z punktu widzenia swojej pompy 9kW, która to latem może mieć i 12kW. Z tym, że żadna wężownica w zasobniku nie będzie w stanie dostarczyć takiej mocy, więc trochę podkoloryzował z tymi 30 min :D

Fakt,trochę przesadziłem a i trochę źle się wyraziłem ;)

Zasadnicza kwestia jest taka,w jakim okresie grzejemy całe 300l od 10 do 50st.C,zdarza się to najczęściej dopiero wieczorem i nad ranem i dopiero wieczorem i nad ranem pompa chodzi w pełnej mocy,w dzień,kiedy dom jest nagrzany pompa bardzo rzadko będzie "chłodziła" czyli ja bym nie liczył na klimę przy okazji.

U mnie przy 9kW mocy grzewczej i temp.na zewnątrz 2st.C zasobnik 300l podgrzał się z 15st.C do 43st.C w około 30min i przy tym zjadł ok.1,1kWh :)

Edytowane przez Arturo72

znów koloryzujesz, bo z pewnością nie podgrzewasz całe 300l tylko pewną część.

podgrzanie całości o 28C pochłonie 9,8 kWh, pompa musiała by mieć conajmniej19,6 kW, albo inczej COP wynieść 8,9.

Jaka temperatura wody wychodzi ci na wężownicę CWU i jaką ona ma powierzchnię wymiany ciepła?

Gość Arturo72
znów koloryzujesz, bo z pewnością nie podgrzewasz całe 300l tylko pewną część.

podgrzanie całości o 28C pochłonie 9,8 kWh, pompa musiała by mieć conajmniej19,6 kW, albo inczej COP wynieść 8,9.

Jaka temperatura wody wychodzi ci na wężownicę CWU i jaką ona ma powierzchnię wymiany ciepła?

Teraz nie koloryzuję,przekazuje fakt jaki zaobserwowałem czyli przed przełączeniem pompy na grzanie cwu na termometrze w zasobniku było nawet nie 15st.C a 14st.C,pompa się przełączyła na zasobnik,z zegarkiem w ręku mierzyłem czas,było dokładnie 32min a termometr w zasobniku wskazał 43st.C,po grzaniu odczytałem licznik.

Temperatura zasilania na pompie była ustawiona na 55st.C ale podawała 48st.C,zasobnik to Galmet 300l z pow.wężownicy 1,4m2.

Edytowane przez Arturo72

Fakt,trochę przesadziłem a i trochę źle się wyraziłem ;)

Zasadnicza kwestia jest taka,w jakim okresie grzejemy całe 300l od 10 do 50st.C,zdarza się to najczęściej dopiero wieczorem i nad ranem i dopiero wieczorem i nad ranem pompa chodzi w pełnej mocy,w dzień,kiedy dom jest nagrzany pompa bardzo rzadko będzie "chłodziła" czyli ja bym nie liczył na klimę przy okazji.

U mnie to będzie wyglądać inaczej bo mam zasobnik 120 litrów [jak będzie to konieczne mogę użyć kotła jako drugiego zasobnika co doda kolejne 80 litrów] i zamierzam utrzymywać 38-40 st a tylko po południu podgrzewać go do 52-55 st [u mnie zwykle kąpiele są między 18 a 21], więc z chłodzenia chcę korzystać w południe oraz wieczorem.

Jeśli chłodzenie będzie zbyt krótkie podłączę wlot powietrza do GWC, który daje przy największych upałach i wydajności 320 m3/godz +16-18 st C, więc przy 500 m3/godz. nie powinien dawać więcej niż 20 st.

PS nie ufaj termometrowi z zasobnika - sprawdziłem swój w zasobniku Galmet i ma duuuży błąd [powyżej 5 st C].

Edytowane przez SUSPENSER