Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Właśnie miałem konsultacje z hydraulikiem i sprawa wygląda tak. Dom z suporexu 24 cm, styropian 15, wełna będzie 15 i na stropie 10 styropianu. Powierzchnia użytkowa po odjęciu garazu bedzie 122 m2 no i kiedyś będzie poddasze razem będzie ok. 190-200 m2 (ale to będzie kiedyś). Zaproponował mi piec o mocy 22 KW takiej firmy http://www.welder-starozreby.pl/4_nasza_oferta/12_kociol_c_o_z_podajnikiem.html

Prosiłbym o opinie na temat tego pieca i czy moc tego sprzętu nie jest za duża.

A ja to bym tam widział coś w przedziale 11 do 12kW.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Gwarancja taka jakby jej nie było, przyjedzie serwis i stwierdzi np. wina ekogroszku :D ale 10lat to fajny chwyt reklamowy, aaaaaa na osprzęt tylko rok gwarancji - śmiech na sali :)

darase kolego (jeśli można) -czasem zły wybór to kwestia ...poprzedniego złego wyboru..Zamieniam właśnie kocioł 25kW na 11kW i jak to ktoś poczyta to napisze .idiota.W moich warunkach mam wiarę że się sprawdzi,ehh a może tylko choćby dla frajdy że kocioł Ogniwo EkoPlus 25kW to już pełna wiocha ,warto ;)

Pozdrawiam

-czasem zły wybór to kwestia ...poprzedniego złego wyboru..Zamieniam właśnie kocioł 25kW na 11kW i jak to ktoś poczyta to napisze .idiota.W moich warunkach mam wiarę że się sprawdzi,ehh a może tylko choćby dla frajdy że kocioł Ogniwo EkoPlus 25kW to już pełna wiocha ,warto

Witam kolegi żebyś tak czasem tego pierwszego nie żałował jak się go pozbędziesz-jak sie to mówi do 3 razy .....tak że masz jeszcze jedną szanse po tej drugiej decyzji 11kv do twojego domu którego nie znam i nie widziałem ale obserwowałem e-ster -bo wtedy będziesz kompletnie skompromitowany pozdr

Witam. Właśnie miałem konsultacje z hydraulikiem i sprawa wygląda tak. Dom z suporexu 24 cm, styropian 15, wełna będzie 15 i na stropie 10 styropianu. Powierzchnia użytkowa po odjęciu garazu bedzie 122 m2 no i kiedyś będzie poddasze razem będzie ok. 190-200 m2 (ale to będzie kiedyś). Zaproponował mi piec o mocy 22 KW takiej firmy http://www.welder-starozreby.pl/4_nasza_oferta/12_kociol_c_o_z_podajnikiem.html

Prosiłbym o opinie na temat tego pieca i czy moc tego sprzętu nie jest za duża.

przeczytaj sobie mój poradnik- może nie jest to nie wiadomo co ale jest tam odrobina ważnych informacji o sposobach doboru kociołków

potem zapytaj swojego instalatora czemu chce Cię "uszczęśliwić" takim kotłem.

na koniec jeśli to nowy dom to masz obowiązek policzyć OZC- nie kupić, nie zrobić na sztukę dla urzędu tylko POLICZYĆ

będziesz wiedział ile mocy musisz dostarczyć do domku żeby Ci tyłek nie zamarzł w zimę

myślę że teraz będzie to jakieś 7KW a po rozbudowie jakieś 12-14KW- szacuję bo nie liczyłem Twojego zapotrzebowania. To TY musisz zlecić to zadanie komuś kumatemu, żeby potem nie mieć problemów z kotłem.

jak będzie za duży o 20% dasz radę ale jak będzie to 50% i więcej to już może być różnie.

Przemyślanego wyboru życzę

jak będzie za duży o 20% dasz radę ale jak będzie to 50% i więcej to już może być różnie.

Przemyślanego wyboru życzę

Dodam do tego, że jak kocioł będzie za słaby to przy największych mrozach [np. -25 st C], które utrzymują się zwykle krótko DOBRY kocioł jest w stanie pracować na 120% mocy nominalnej z przyzwoitą sprawnością.

Dodam do tego, że jak kocioł będzie za słaby to przy największych mrozach [np. -25 st C], które utrzymują się zwykle krótko DOBRY kocioł jest w stanie pracować na 120% mocy nominalnej z przyzwoitą sprawnością.

W rozmowie z producentem jednego kotła przy testach 11kW poszedł z mocą 22kW. Mniejszy da radę :)

Edytowane przez zbigmaz01

No jakoś zapomniał... ;)

Musiałem sam się o tym przekonać. Mogłem sadzę sprzedawać na kilogramy ;)

Teraz mam RBR-a dwa razy mniejszego i nie wiem co to dym z komina, o sadzy nie wspomnę ;)

Musicie rozgraniczyć wymiennik od palnika wtedy będzie wiadomo jak dobrać kocioł .

Edytowane przez animuss

Musicie rozgraniczyć wymiennik o palnika wtedy będzie wiadomo jak dobrać kocioł .

Takie dobory powinien robić instalator, on powinien się na tym znać. Nasza rola to tylko nadzór, skoro mamy takich fachowców musimy to robić za nich.

Podstawą w nowych jak i remontowanych, ocieplanych budynków jest wykonanie fachowego OZC inaczej będziemy zdani na błędy a za tym na koszty.

Takie dobory powinien robić instalator, on powinien się na tym znać. Nasza rola to tylko nadzór, skoro mamy takich fachowców musimy to robić za nich.

Podstawą w nowych jak i remontowanych, ocieplanych budynków jest wykonanie fachowego OZC inaczej będziemy zdani na błędy a za tym na koszty.

Instalator jest od instalowania i rozruchu instalacji,murarz od murowania ścian itd... Edytowane przez animuss

Dokładnie o to chodzi.

Co innego też uzyskanie czy chwilowy pik mocy na 21 czy 22kW a co innego stałe uzyskanie i praca na takiej mocy przez 8h....

To nie był chwilowy pik.

Kocioł pracował z taką mocą kilka godzin i temp. spalin około 300 stopni.

Wolałbym przez dwa tygodnie w roku puścić 300 w komin niż przez prawie cały sezon kisić kocioł 25kW na 2 czy 3kW.

Co mają powiedzieć użytkownicy "śmieciuszków" jak często i gęsto w czopuchu mają po 800 czy 900 stopni.