Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Posiadam kocioł co z podajnikiem żeliwnym EKOENERGIA2 o mocy25KW. Użytkuję go dwa sezony. Dowiedziałem się niedawno,że tego typu palniki wymagają przeróbki tzn. trzeba zaspawać 3 z czterech otworów powietrza. W związku z tym chciałbym prosić o poradę i więcej szczegółów w tym temacie. Czy ktoś z Was spotkał się z taką informacją? Pozdrawiam . Paweł. :confused: Edytowane przez grabpa58

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Masz potwierdzone informacje z servisu lub od innych użytkowników kotłów ogniwo , czy może w aptece "ludzie o tym mówili".

Nie ta liga człowieku,nie ta liga. Napisz do swoich kumpli na naszej klasie,może z Tobą poklikają.Ja odpowiem Ci tylko tak.Wiem bo wyczyściłem swój kocioł,zaczekamy co napiszą inni np.minertu ,choć życzę mu by wyglądało to lepiej niż u mnie :-)

Co do innych to proszę:

http://esterownik.pl/forum/posty,497/korozja-kotla

http://esterownik.pl/forum/posty,497/korozja-kotla,2

http://esterownik.pl/forum/posty,448/rdza-na-szufladzie-do-popiolu

http://esterownik.pl/forum/posty,897/korozja-w-komorze-spalania,1

Pewnie za mało jak na 2 sezony?

Edytowane przez Novy!

Gość Novy!
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Posiadam kocioł co z podajnikiem żeliwnym EKOENERGIA2 o mocy25KW. Użytkuję go dwa sezony. Dowiedziałem się niedawno,że tego typu palniki wymagają przeróbki tzn. trzeba zaspawać 3 z czterech otworów powietrza. W związku z tym chciałbym prosić o poradę i więcej szczegółów w tym temacie. Czy ktoś z Was spotkał się z taką informacją? Pozdrawiam . Paweł. :confused:

Napisz na priv do karoka65 lub minertu,jak oni nie wiedzą to nie wie nikt :)

Dowiedziałem się niedawno,że tego typu palniki wymagają przeróbki tzn. trzeba zaspawać 3 z czterech otworów powietrza. W związku z tym chciałbym prosić o poradę i więcej szczegółów w tym temacie. :confused:

Witam, chyba Pan dzwonił i rozmawialiśmy, temat był poruszony na innym wątku.

Ma Pan jakiś inny kociołek.

Proszę napisać na priva swojego maila, to wyślę foty gdzie dać slicon i gdzie pospawać na przykładzie naszego kotła.

Nie ta liga człowieku,nie ta liga. Napisz do swoich kumpli na naszej klasie,może z Tobą poklikają.

Rzeczywiśie nie ta liga, w tym pkt. się z tobą zgodzę w całości.

Ja odpowiem Ci tylko tak.Wiem bo wyczyściłem swój kocioł,zaczekamy co napiszą inni np.minertu ,choć życzę mu by wyglądało to lepiej niż u mnie :-)

Co do innych to proszę:

http://esterownik.pl/forum/posty,497/korozja-kotla

http://esterownik.pl/forum/posty,497/korozja-kotla,2

http://esterownik.pl/forum/posty,448/rdza-na-szufladzie-do-popiolu

Pewnie za mało jak na 2 sezony?

Czytałeś te wątki? Ja przeczytałem. Jak na razie nikt z tych użytkowników nie ciagnie tematu, zobaczymy co wyjdzie po sezonie. I czy przed następnym sezonem nie pojawią sie podobne posty.

Cztery sezony już poszły ,sam jestem ciekaw ile wytrzyma ,8 ton na sezon poszło mu najmniej przeważnie koło 9 jara .

Jego sezonowe spalanie w innych domkach obskoczyłoby pod 3sezony a w tych mniejszych nawet 4sezony....

Nawet jak teraz przed 5-tym sezonem będzie musiał zmienić ślimak, to po średnio ok.42-45tonach miału krzywdy miał nie będzie......

Sąsiad ma Ardeo zwykły, bez obrotu w Skam-P, którego mu poleciłem - działa u niego kolejny rok bardzo dobrze i nie musi znać się w ogóle na ustawianiu sterownika [miał ustawione parametry przez Jareckiego] i ani razu do pomocy mnie nie wołał.

Pali tanim czechem [Komorany po 400 zł/tonę luzem, które sam workuje].

Sąsiad nie ma zwykłego palnika, on ma tylko palnik bez obrotu, ale...

jest to palnik miałowo-groszkowy, z szeroką ramką na zejście paliwa i przeciwzwojem w strefie spalania, to nie jest zwykła fajka.

:)

Kumpel już po wizycie serwisu.

Obejrzeli jego spawy, stwierdzili że malina.

Zaproponowałem mu, niech złoży podanie do nich, będą mieli jednego szpeca szwajsera :D

Aleś się rozpisał ,a wystarczyło napisać uznali reklamację ,nie uznali, co szwajsował kocioł giętkim spawem :lol2: sam przed przybyciem serwisu?

Zatrzęsły Ci się majtki co ? ;) Jak Ci którym te kotły zachwalałeś się niebawem przekonają co zakupili to nie będzie miło....Może wreszcie zakończysz lobbowanie (darmowe) na stronach FM :)

nie będę się zniżał do poziomu tu przez ciebie zaprezentowanego ..... jakie majtki, jakie lobbowanie.....????

czy dlatego że masz przewymiarowany kocioł, do tego instalację pogazową czy poolejową i sam nie potrafisz używać kotła węglowego to ten czy inny producent jest zły????

Wystarczyło mi przeczytać negatywne komentarze z twojego konta allegro i już wiem kim jesteś i co sobą reprezentujesz panie dzieju....

ps. .zmień lekarza albo dilera

Edytowane przez jorgo

Gość Novy!
......

Wystarczyło mi przeczytać negatywne komentarze z twojego konta allegro i już wiem kim jesteś i co sobą reprezentujesz panie dzieju....

ps. .zmień lekarza albo dilera

Tobie wyznawco Wikipedii,bez której nie potrafisz nawet rozwikłać zagadki słowa "lobby" (czyż nie?) serdecznie życzę wyrozumiałości od Tych którym "pomogłeś" wybrać kocioł tej wspaniałej firmy.Niezadowolonych przybędzie niebawem coraz więcej.Oj więcej.

Zazdrościsz takiej intuicji co?Rok wcześniej o tym pisałem :)

Pozdrawiam "zawistny polaczku"

BTW,wciąż nie rozumiem dlaczego nie wywalono Cię za te słowa z forum,z każdego forum w Polsce?Hm...

Edytowane przez Novy!

Sąsiad nie ma zwykłego palnika, on ma tylko palnik bez obrotu, ale...

jest to palnik miałowo-groszkowy, z szeroką ramką na zejście paliwa i przeciwzwojem w strefie spalania, to nie jest zwykła fajka.

:)

To tak jak napisałem "zwykły Ardeo bez obrotu" :cool: a że te Ardeo w porównaniu z fajkowymi są "niezwykłe" to dobrze, że wyjaśniłeś :yes:

Tobie wyznawco Wikipedii,bez której nie potrafisz nawet rozwikłać zagadki słowa "lobby" (czyż nie?) serdecznie życzę wyrozumiałości od Tych którym "pomogłeś" wybrać kocioł tej wspaniałej firmy.Niezadowolonych przybędzie niebawem coraz więcej.Oj więcej.

Zazdrościsz takiej intuicji co?Rok wcześniej o tym pisałem :)

Pozdrawiam "zawistny polaczku"

BTW,wciąż nie rozumiem dlaczego nie wywalono Cię za te słowa z forum,z każdego forum w Polsce?Hm...

Niczego nie zazdroszczę, obce jest mi uczucie, a co do wikipedii: to jest twój fetysz czy masz jakiś kompleks na tym punkcie?

Co do ostatniego zdania powiem tak : nigdy tego nie zrozumiesz, pewne rzeczy cię przerastają po prostu.....

Gość Novy!
Kolego Novy! Tak czytam te Twoje wpisy i wydaje mi się,że za bardzo się nakręcasz.

Uważam,że jak ktoś ma problem z tym kotłem oraz serwisem powinien to napisać sam.

Ty (tak mi się wydaje) piszesz w imieniu wszystkich tyle,że po swojemu.Każdy ma swoją opinię.

minertu rok temu mieszano mnie tu z błotem za każde "złe słowo" na produkt jaki zakupiłem.Nikt z Was nie przebierał w słowa,a to debil się nie zna,a to instalacja nie taka,a to opał ma najtańszy itd..Pamiętasz jak było?Ostatnio pisałem jak "wygląda" wizyta serwisu,jak w trybie ręcznym,podciągają na palnik paliwo i modulują dmuchawą od 60% do 100%...wszystko jest zapisane na wykresie.W notatce serwisu dodałem wpis w stylu:Zbyt krótki czas wizyty na zdiagnozowanie przypadłości braku płomienia na całym palniku.W 55min ciężko cokolwiek sprawdzić w kotle na ekogroszek gdzie po każdym przestawieniu dmuchawy o 1% długie minuty czeka się na efekty...

Wracając do rzeczy,nie nakręcam się a jedynie cieszę(sorry VERB,wiesz o co mi chodzi) że dotknęło to kogoś z kim na forum się liczą od dawna,ja nie miałem takiej szansy.Przyznaję że ma konsternacja w ciągu 2 lat,doprowadziła do "wyjechania słomy z butów" za co przeprosiłem na forum FM Pana zawijana.Winiłem nie tego człowieka,on nie ma z tym nic wspólnego.

Więc jak to jest?Sam nie miałem racji ale jak jest już ktoś znany na forum, to już inna bajka,tak?

Więc jak to jest?Sam nie miałem racji ale jak jest już ktoś znany na forum, to już inna bajka,tak?

Jak to jest? ...pytasz...

Jest tak, że mylisz pewien narząd męski z ogórkiem.

Twój przypadek jest całkowicie z innej bajki, a Verba z innej.

Ja mam swoje spostrzeżenia, ale czas pokaże.....minęły 2 sezony.... miną kolejne.... skończy się gwarancja na kocioł, miną kolejne lata i sezony i ten czas pokaże ......Wtedy można podyskutować.

Wszystkie te pitu pitu pisane teraz w kontekście tego co będzie nie mają sensu.....

W sumie jakby nawet wziąć twój przypadek, verba oraz kolegi ( zapomniałem nick) który twierdzi że mu weszła rdza na kocioł...to raptem 3 przypadki. Póki co inni nie zgłaszają uwag. Czas pokaże........

Wyciąganie argumentów bez pokrycia lub z kapelusza mnie nie interesują...... zaczyna to trochę przypominać dyskusję o pewnym urządzeniu latającym co to zeszło z kursu i ścieżki.......

Dziś ponownie rozpaliłem kocioł ( no bo zimno jednak w domciu się zrobiło). przedtem jednak wyczyściłem go dokładnie, był długo nieczyszczony i niewyjmowany popiół po całym zasobniku...... Spostrzeżenia?

Pył na ściankach: czy to pionowych czy poziomych po dotknięciu rozsypywał się jak mąka..... suchutki... żadnej rdzy, specjalnie pokukałem na spawy przy drzwiczkach...... wsio ok, nie budzi żadnych moich obaw.

Więc dlaczego mam mówić, że kotły OE+ są złe..... nie powiem bo moje doświadczenia jak najbardziej są pozytywne.

Jeśli to się zmieni to i moje zdanie również.

Mój kolega jest po 1 - szym sezonie palenia Krzaczkiem....... nie chce mi się opisywać co i jak, ale generalnie co jakiś czas zgłasza problem. Na forum nie wchodzi bo nie ma czasu....... Czy na tej podstawie mam rozpowszechniać wszem i wobec że kotły Krzaczka są złe? Nieee.!!!

Dodam tylko - i w świetle przypadku Verba powiem - że ja bym kotła nie spawał przed przyjazdem serwisu, ale nie wnikam w to dlaczego tak zrobił. Nie moje małpy i cyrk.

Idzie wiosna, czas ruszyć w teren...... szkoda czasu na pitu pitu i sianie teorii spiskowych.....jak to śpiewał Młynarski..."róbmy swoje.."