Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mimo że sam posiadam piec na ekogroszek 12KW to szczerze mówiąc nie polecam Ci zakupu ŻADNEGO pieca na ekogroszek ...

Dlaczego ?

Przez pierwszy sezon grzałem powierzchnię mieszkalną 95m2 i niemalże nie zniszczyłem nowiutkiego komina (tradycyjny z cegieł). Pojawiły się wykwity i smród na nieużytkowym poddaszu ..

Przy drugim sezonie zrobiłem adaptację poddasza i teraz ogrzewam około 160m2 powierzchni mieszkalnej i uważam że te 12KW to ciągle za dużo mimo że mam tzw. mały palnik ...

W Twoim przypadku jak ocieplisz dom to nawet najmniejszy piec 7KW będzie za duży ...

Piece największą sprawność mają przy niemalże maksymalnej mocy , czym niższa moc tym sprawność spada i to coraz drastycznie ...

Osobiście na Twoim miejscu jeśli masz gaz to kupiłbym piec na gaz albo nawet kupił grzejniki kumulacyjne aby magazynować ciepło nocą i oddawać także dzień.

W węgiel bym się nie bawił. Za mały dom ...

PS. Co do sąsiadów i gazu.

Jak dom nie jest ocieplony to zużywa mnóstwo energii i wcale nie dziwota że płacą za gaz fortunę.

Jak nie chcesz ocieplać to kupuj piec na ekogroszek bo napewno przy nieocieplonym domu koszty ogrzewania będą niższe niż przy gazie.

Jednakże jeśli dom będzie dobrze docieplony to zapotrzebowanie na ciepło spada i różnica w opłatach pomiędzy gazem a ekogroszkiem maleje ...

Czym dom ma mniejsze zapotrzebowanie na energię , tym różnice w kosztach ogrzewania spadają , choć gaz zawsze będzie droższy ...

Ja się z Tobą nie zgodzę, bo chociaż mam nowy dom i użytkowej 150 m2 to kocioł 18 kW nie spowodował u mnie żadnych problemów pomimo tak znacznego przewymiarowania.

Tak jak pisałem znajomi mają od lat kocioł 15 kW przy 70 m2 starego budownictwa i nie przekonałbyś ich do gazu [którym grzali wcześniej] bo wiedzą jaka jest różnica w kosztach i teraz stać ich na 22-23 st zimą w domu, a przy gazie mieli 20.

Ja skam-pem 12kW ogrzewam 60m2.Teraz wziąłbym 7kW ale wtedy nie było.

To z ciekawości , ile spaliłeś ekogroszku podczas "sezonu" ? I jak długo trwał sezon. Ciekawi mnie jak powierzchnia przekłada się do zużycia , bo z moich doświadczeń wcale nie jest liniowa ...

U mnie pierwszy sezon (do ogrzania 95m2 pow. mieszkalnej) - około 2,1t , drugi sezon do ogrzania około 160m2 pow. mieszkalnej około 2,5t.

Też Skam-P 12KW ...

grzanie wspólnie z sąsiadem nie wchodzi w grę, aktualnie tak ogrzewam stary dom i jest to temat wysoce problematyczny.

Wyszło, na to, żeby ocieplić dom i założyć gaz, ale tak i tak będzie drożej niż węglem. A gdyby całkiem zrezygnować z wygody, tzn. kupić zwykły kocioł bez podajnika i palić np. kamiennym? Aktualnie w starym domu mam wg mnie tragiczny kocioł, do którego trzeba chodzić co 2-3 godziny i dokładać (palimy brunatnym). Czy są teraz jakieś nowoczesne kotły które wymagają rzadszej obsługi?

grzanie wspólnie z sąsiadem nie wchodzi w grę, aktualnie tak ogrzewam stary dom i jest to temat wysoce problematyczny.

Wyszło, na to, żeby ocieplić dom i założyć gaz, ale tak i tak będzie drożej niż węglem. A gdyby całkiem zrezygnować z wygody, tzn. kupić zwykły kocioł bez podajnika i palić np. kamiennym? Aktualnie w starym domu mam wg mnie tragiczny kocioł, do którego trzeba chodzić co 2-3 godziny i dokładać (palimy brunatnym). Czy są teraz jakieś nowoczesne kotły które wymagają rzadszej obsługi?

Są ale dalej będzie za duży.Miał Turbo się nazywa.

To z ciekawości , ile spaliłeś ekogroszku podczas "sezonu" ? I jak długo trwał sezon. Ciekawi mnie jak powierzchnia przekłada się do zużycia , bo z moich doświadczeń wcale nie jest liniowa ...

U mnie pierwszy sezon (do ogrzania 95m2 pow. mieszkalnej) - około 2,1t , drugi sezon do ogrzania około 160m2 pow. mieszkalnej około 2,5t.

Też Skam-P 12KW ...

Ogrzewam stary nieocieplony dom.W tym sezonie(wrzesień-kwiecień) poszło ok.2700kg.Wiem o co Ci chodzi.Wiem,że tak jest.Ogrzewasz większą powierzchnię niewiele większą ilością opału.To właśnie jest sprawność.

Nawet teraz można zobaczyć u mnie na schemacie lub wykresie temperatury zew. i wew.

Na zewnątrz 25deg a w domu 20deg.Mam bardzo zimne mieszkanie.W największe upały temp wew. nie przekracza 23deg.

Nie potrzebuję klimatyzacji.

Każdy,kto do nas przyjdzie,mówi,że my to mamy dobrze latem chłodno,zimą ciepło.Owszem ciepło,ale jakim kosztem.

Prawdę mówiąc to jednak jestem zadowolony,bardzo zadowolony.Przedtem miałem śmieciucha.To była masakra.Wracam z pracy do domu a tam 16deg.

Rozpalam w piecu,dalej zimno.Wieczorem idę spać a w domy robi się ciepło.I też na zimę potrzebowałem 2-3t węgla.

Teraz grzeję tylko CWU.Czasem,gdy było zimno,albo byli młodzi z wnukiem to otwierałem grzejniki.Grzało grawitacyjnie.Po ok 2 tygodniach poszedłem wyczyścić piec .A tu niespodzianka.Zero sadzy,bardzo mało pyłu,aż latarką świeciłem,żeby dobrze obejrzeć.Wybrałem tylko popiół i na następne dwa tygodnie mam spokój(chyba).

Ogrzewam stary nieocieplony dom.......

...Teraz grzeję tylko CWU.Czasem,gdy było zimno,albo byli młodzi z wnukiem to otwierałem grzejniki.Grzało grawitacyjnie.Po ok 2 tygodniach poszedłem wyczyścić piec .A tu niespodzianka.Zero sadzy,bardzo mało pyłu,aż latarką świeciłem,żeby dobrze obejrzeć.Wybrałem tylko popiół i na następne dwa tygodnie mam spokój(chyba).

Piotrek42 - żywa reklama Skampa... Za szablę Waść nie chwycisz, w róg nie zadmiesz, w tarabany nie uderzysz:p

Piotrek42 - żywa reklama Skampa... Za szablę Waść nie chwycisz, w róg nie zadmiesz, w tarabany nie uderzysz:p

To co?Mam pisać,że po dwóch dniach jest zasyfiony.Mógłbym,bo mi nie zależy.Ja nie reklamuję.Ale dlaczego,jak jest tak jak napisałem?

Nie wiem,czy to był zarzut pod moim adresem,czy oczko w stronę Piotrka?:D

• 2 weeks później...

Witam wszystkich serdecznie,

na dworze upał, a ja muszę pomyśleć już o nowym sezonie grzewczym. Potrzebuję kocioł o mocy ok. 10-13kW ,

moje 3 typy: sztoker - ciekawa konstrukcja , w teorii (po przeczytaniu opisu kotła) najlepszy z tej trójki, innowacyjny , ale ryzykowny bo to jest w sumie konstrukcja stosunkowo młoda; rbr ekouniwersal - na plus gwarancja 5 letnia, na minus odległość do producenta (mieszkam w dolnośląskim); skam-p na plus niższa cena od rbr na minus krótsza gwarancja. Proszę o poradę, dodatkowe informacje lub sprostowanie jeśli coś żle napisałem.

Pytanko, czy muszę do komina instalować wkład , mam komin tradycyjny 18x14.

Ok, jeszcze pytanko , jak z poziomowaniem rbr i skampa, czy mają regulowane nóżki?

a może ktoś ma doświadczenie ze zbrojoną gumą (np. pas transmisyjny)?

Na temat skampa się nie wypowiem, bo nie wiem ale RBR 17kW nie ma regulacji. Co do gumy (pasa) to u mnie stoi na filcu 1cm i ma się dobrze :)