Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok, jeszcze pytanko , jak z poziomowaniem rbr i skampa, czy mają regulowane nóżki?

a może ktoś ma doświadczenie ze zbrojoną gumą (np. pas transmisyjny)?

Ani jeden ani drugi nie mają nóżek, guma zbrojona jak najbardziej, każdemu polecam i zalecam :)

W RBR masz możliwość regulacji na kolanie, w Skamie standardowo wyjście tylne, na zamówienie może być do góry czy na boki ( obrót 90 stopni )

Hej

co do linka to instrukcję mam :) czytać ze zrozumiem potrafię - ale instrukcja przy tym nic nie pomoże :)

Magda wyłączenie zrób na 99st.

Gdy macie 60st to pompa Cwu nie pracuje i macie zimną wodę Cwu :)

zrobiłam 60 CWU a co w ramach bezpieczeństwa od 70,

I z trybu ECO dałam na NOR ( tak wyczytałam na jakimś forum...)

na piecu spadło do 47 woda ma ponad 40

martwi mnie jedno - bo pozmniejszałam i wydłużyłam czasy i krotności podawania prawie maksymalnie.

Mam obawy czy mi po prostu nie zgaśnie - albo czy jak przedmuch będzie ustawiany na za mało i za krótko to nie będzie on żarzył się "zwrotnie" do pojemnika ?

w sumie pierwsze lato grzeję groszkiem wodę - rok temu chodziłam co 2 dni i rozpalałam ( nie mam na to czasu)

instalacje pod solary mam - oprócz baterii na dachu ciągle się zastanawiam czy warto je zakładać - wiadomo jak z latem w polsce jest - czy nie lepiej zainwestować w okresie letnim w grzałkę elektryczną?

jakie rozwiązania macie u siebie na okres letni?

jakie rozwiązania macie u siebie na okres letni?

U mnie najtaniej wychodzi grzanie ekogroszkiem latem samej CWU i tak to działa [porównywałem z prądem].

Niedługo jednak zamontuję PPC i będę nią grzał CWU chłodząc jednocześnie powietrze wentylacyjne - do samego CWU inwestycja się nie opłaca, więc zakładanie solarów tym bardziej [PPC kosztuje 3 200 zł].

Kobieto :) grzeję wodę 6-ty rok kociołkiem na groszek, przedtem 16 lat prądem także nikt mi nie wmówi że prąd to taniość jeszcze przy 7-miu osobach w domu.

Na Liderze wyciągnąłem 3,7 do 4kg/dobę, ten sam kocioł na Bruli i małe poprawki po producencie spadło do 2,7 do 2,9kg/dobę.

Tu masz link do mojego kociołka obecnie: https://esterownik.pl/remote/2489

Ja w zeszłym roku,latem grzałem CWU grzałką.Teraz płacę za to niezły rachunek.Teraz grzeję piecem i wychodzi mi ok.2,50zł na dobę.

Widzę że się przekonałeś do tego brudnego wungla :)

Niby brudny ale cena swoje robi hehe

Raz na 7,5 tygodnia latem nasypać węgla i wysypać popiół to chyba nie tragedia ? :)

Gość Arturo72
Niedługo jednak zamontuję PPC i będę nią grzał CWU chłodząc jednocześnie powietrze wentylacyjne

A ja myślałem,że słowo "PPC" jest tutaj zakazane ;)

Z ciekawawości jak kosztowo po całości wychodzi kocioł na ekogroszek+komin z wykończeniem+PPC do cwu ?

Nie taniej byłoby kupić jedną PPC z chłodzeniem do całości bez komina ?

Gość Arturo72
Artur nie wierzę, środek sezonu a Ty wśród brudasów klientów szukasz ? :)

Pytanie nie było skierowane do sprzedawcy kotłów na ekogroszek bo odpowiedź byłaby wiadoma.

Dowolna PPC do całości na allegro np:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-t-cap-9kw-najtaniej-i3331679323.html

sądzę,żeby wyniosła taniej niż Twój kocioł+komin+PPC do cwu tak jak to SUSPENSER planuje stąd moje pytanie do niego a nie do sprzedawcy kotłów.

panowie pytanko mianowicie pale miałem ale muszę dokonać zakupu na zimę i ile więcej miału się pali niż ekogroszku?? tak +/-

wuwok, to że palisz miałem nie jest równoznaczne z tym że masz spalić więcej, przyjacielu ale tu wchodzi praktyka a nie to że teoretycznie tak powinno to wyglądać :)

Nie piję do Twojego kotła bo i w Twoim nie musi to być więcej.