Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zwrócę uwagę żeby piec był malutki tzn. z przedziału 10-11kw.

Polecam również sterownik eCoal pracujący jako automat, półautomat, tryb ręczny i zasypowy dla rusztu awaryjnego.

Do tego niedoceniony dla tych co nie mają dostęp do ustawień po przez internet.

Świetna sprawa.

Edytowane przez darase

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy to prawda, że w RBR trzeba zmieniać jakąś kierownicą kierunek spalin w przypadku palenia rusztem awaryjnym. Gdzieś mi się odbiło o uszy jak sam szukałem kotła dla siebie.

Nie zmienić tylko uchylić ( otworzyć )

W sumie teraz przy najnowszym oprogramowaniu w koali możesz ustawić na kocioł zasypowy i nie trzeba nic uchylać a nawet demontować czujnika temp. spalin.

Grzesiek, nie trzeba być orłem żeby zobaczyć jakim domkiem interesował się kolega wojtek.

Zobacz na jego posty (post ) choć wiele niema na koncie :)

Trafne spostrzeżenie, ;) domek faktycznie podobny do Kopciuszka. Poczytałem to forum, ale nadal z niedowierzaniem patrzę na proponowane wielkości piecyków -10 KW? Ja w swej niewiedzy sądziłem, że 22-24 to będzie właściwy przedział. Mogę gdzieś znaleźć wytyczne jak obliczyć/ dobrać wielkość pieca na podstawie faktycznego zużycia oleju opałowego?

To poco do swojego powstawiałes cegły szamotowe ? :)

To się okaże jeszcze i nie długo :)

Ja nie musiałem długo czekać.W piątek uruchamiałem 11kW u klienta i widziałem efekt na moim groszku z Chwałowic.Czekam aż się producentowi rozluźni trochę i mi wyśle zestaw montażowy.

Trafne spostrzeżenie, ;) domek faktycznie podobny do Kopciuszka. Poczytałem to forum, ale nadal z niedowierzaniem patrzę na proponowane wielkości piecyków -10 KW? Ja w swej niewiedzy sądziłem, że 22-24 to będzie właściwy przedział. Mogę gdzieś znaleźć wytyczne jak obliczyć/ dobrać wielkość pieca na podstawie faktycznego zużycia oleju opałowego?

Tu masz stronkę z kalorycznością różnych paliw: http://1st.bloog.pl/id,6429144,title,Kalorycznosc-wegla-opalu-tabela,index.html?smoybbtticaid=611080

Pod tabelką jest przykład dla węgla. Podstaw tylko swoje dane (zużycie dobowe i kaloryczność oleju) i wyjdzie Ci jakiś sensowny wynik.