Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy można stwierdzić, że grzanie kotłem CWU latem może powodować zużycie kotła większe niż przy jego pracy przez resztę roku ?

Nie znalazłem wyników badań tego problemu.

Z pewnością jednak ogromne znaczenie ma w tym przypadku biegłość operatora kotła. Znacznie większe, niż w przypadku pracy w zimie.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zawijan, tak bez złośliwości ale jak jest wg. Ciebie ?

Czy lepiej jak kociołek jako tako pracuje latem, jest mu ciepło niż ma stać wygaszony kilka miesięcy w jakiejś niejednokrotnie zawilgoconej piwnicy ?

Ja wyznaję taką wiarę że lepiej jak się coś tam tli czas do czasu.

Nie mówię tu o badaniach bo jak pisałeś też nie wiesz do końca.

Tak na chłopski rozum :) ?

• 2 weeks później...

Witam ,szukałem pieca 2 lata temu ,czytałem fora i to ze czyszczenie kanałow pionowych to wielki klopot ,postawiłem na ogniwo eko 25

nie pisze po to by komus robic reklame tylko jako uzytkownik by komus pomoc w podjeciu decyzji , czyszczenie pieca nie zajmuje wiecej niz 5 min dom tupu Atlas 220m w sezonie zimowym ogrzewany jest do tem 18 st (nie mieszkamy w Polsce)ostatniej zimy spalił 2,5t eko ,zasyp i czyszczenie to wszystko czego ten piec wymaga .Swietny sterownik jednak piec mogłby byc troche lepiej izolowany w kotlowni nawet zima jest bardzo cieplo,szcedólnie ta pokrywa do zmiany stron podajnika ,mały popielnik ,proste wady w piecu za kilkanascie tysiecy nie powinny istniec ,zdecydowany plus piec dobrze sobie radzi z mało kalorycznym opałem,jestem zadowolony z zakupu.

Pozdrawiam

Witam ,szukałem pieca 2 lata temu ,czytałem fora i to ze czyszczenie kanałow pionowych to wielki klopot ,postawiłem na ogniwo eko 25

nie pisze po to by komus robic reklame tylko jako uzytkownik by komus pomoc w podjeciu decyzji , czyszczenie pieca nie zajmuje wiecej niz 5 min dom tupu Atlas 220m w sezonie zimowym ogrzewany jest do tem 18 st (nie mieszkamy w Polsce)ostatniej zimy spalił 2,5t eko ,zasyp i czyszczenie to wszystko czego ten piec wymaga .Swietny sterownik jednak piec mogłby byc troche lepiej izolowany w kotlowni nawet zima jest bardzo cieplo,szcedólnie ta pokrywa do zmiany stron podajnika ,mały popielnik ,proste wady w piecu za kilkanascie tysiecy nie powinny istniec ,zdecydowany plus piec dobrze sobie radzi z mało kalorycznym opałem,jestem zadowolony z zakupu.

Pozdrawiam

Za kilkanaście tysięcy - przez jakiegoś pośrednika kupowałeś czy co ?

2,5 tony to ja spalam przez zimę na CO [w domu zimą co najmniej 22 st C w pokojach i 25 w łazienkach] oraz CWU dla rodziny 2+1 - dom 185 m2 po podłogach.

Panowie pytanko ...

Na stronce http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/mocy-przybywaj-dobor-mocy-kotla-weglowego/ wyczytałem że można zmniejszyć moc pieca za pomocą cegieł szmotowych ...

na tej samej stronce "wyliczyłem" i wyszło mi że mam zapotrzebowanie w sezonie grzewczym max 5.1KW a minimum 2.4KW , a piec ma 12KW (Skam-P Premium 12KW) i mam jak widać za duży piec :(

Gdzie te cegły szamotowe się wkłada i czy ma sens ? Ktoś to testował i sprawdzał czy faktycznie po włożeniu cegieł spadło spalanie (zwiększyła się sprawność ?)

Gość Arturo72
na tej samej stronce "wyliczyłem" i wyszło mi że mam zapotrzebowanie w sezonie grzewczym max 5.1KW a minimum 2.4KW , a piec ma 12KW (Skam-P Premium 12KW) i mam jak widać za duży piec :(

Większość nowych domów do ok.200m2 tak ma jak nie niżej ale co się dziwić jak nawet na forum sprzedawcy kotłów twierdzą,że dobierają kocioł na oko i jest dobrze ;)

Co z tego,że sprzedadzą kocioł 100% przewymiarowany ale kasa się zgadza...a inwestor niech się martwi i cieszy,że kupił z "pewnego" forumowego źródła :)

Nie raz pisałem,ze węgiel to tylko dla starych domów a w nowych nie ma racji bytu.

Edytowane przez Arturo72

Panowie pytanko ...

Na stronce http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/mocy-przybywaj-dobor-mocy-kotla-weglowego/ wyczytałem że można zmniejszyć moc pieca za pomocą cegieł szmotowych ...

Temat dotyczy kotłów zasypowych, gdzie palnikiem jest cała komora zasypowa. Tak jak minertu dorobił nakładkę dla zmniejszenia brucera, tak tam wykłada się szamotem boki komory zasypowej dla zmniejszenia powierzchni.

Większość nowych domów do ok.200m2 tak ma jak nie niżej ale co się dziwić jak nawet na forum sprzedawcy kotłów twierdzą,że dobierają kocioł na oko i jest dobrze ;)

Co z tego,że sprzedadzą kocioł 100% przewymiarowany ale kasa się zgadza...a inwestor niech się martwi i cieszy,że kupił z "pewnego" forumowego źródła :)

Nie raz pisałem,ze węgiel to tylko dla starych domów a w nowych nie ma racji bytu.

Artur znowu zaczynasz ?

Producent sprzedał mu kocioł, dla Twojej informacji.

Dlaczego zamontowałeś pompkę 300% większej mocy jak zakładałeś jeszcze nie tak dawno ?

To ranking kotłów na eko groszek a nie pomp ciepła, też dla Twojej informacji.

Masz chyba dość wątków do nawracania zagubionych owieczek.

Jedno co cieszy to ostatnie Twoje zdanie, jednak czegoś się nauczyłeś :)

Drogi sprzedawco pomp ciepła - w jakim celu kolejny raz narażasz się na "oberwanie po uszach" pisząc w temacie o którym masz średnie pojęcie ?

Czyżby to jakiś masochizm ? ;)

Może napisz w wątku w którym możesz wypowiedzieć się o czymś sprawdzonym przez siebie - np. podaj SVER swojej PPC przy grzaniu CWU - tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159343-Pompa-powietrze-woda-TYLKO-do-cwu/page46

Panowie pytanko ...

Gdzie te cegły szamotowe się wkłada i czy ma sens ? Ktoś to testował i sprawdzał czy faktycznie po włożeniu cegieł spadło spalanie (zwiększyła się sprawność ?)

Masz bardzo dobry kocioł więc wcale nie powiedziane, że nie osiąga 80% sprawności już przy 3 kW - skoro mój 18 kW niższej klasy osiąga tyle już przy 6 kW mocy średniodobowej.

Te 5.1 kW to moc średniodobowa - pamiętaj, że okresowo może być potrzebne nawet 8-10 kW [np. przy stosowaniu stref czasowych na CO i CWU zimą].

Tu wkładanie cegieł szamotowych nie ma sensu - ewentualnie możesz dołożyć własnej roboty zawirowywacze [kiedyś opisałem jak je zrobić] jeśli zimą temp. spalin będziesz miał powyżej 120 st C [będziesz miał jednak trochę więcej pracy przy czyszczeniu musząc je przy nim wyciągać] - najlepiej jednak gdy porozmawiasz o tym z Jareckim bo on te kotły zna najlepiej.

Gość Arturo72
Drogi sprzedawco pomp ciepła - w jakim celu kolejny raz narażasz się na "oberwanie po uszach" pisząc w temacie o którym masz średnie pojęcie ?

Czyżby to jakiś masochizm ? ;)

Może napisz w wątku w którym możesz wypowiedzieć się o czymś sprawdzonym przez siebie - np. podaj SVER swojej PPC przy grzaniu CWU - tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159343-Pompa-powietrze-woda-TYLKO-do-cwu/page46

Pompy ciepła Ci nie sprzedałem,bo nie sprzedaje pomp,pompę ciepła tylko do cwu uważam za bezsens nie uzasadniony ekonomicznie ale Wy węglowcy nie znacie pojęcia ekomomii :)

Jak tam klima z pompy ? Do d..py ? Trzeba było słuchać starszego jak pisał o tym,że tak będzie ;)

Witam Panów Serdecznie:bye:

Pozwolicie, że powrócę co źródła tematu.

Taki piec wpadł mi w moje ręce i zastanawia mnie czy warto: KO/PA/420121200 KLIMOSZ MultiDUO 20 (podajnik tłokowy/ palenisko rynnowe)

Cena : 11.931,00,- (cena u producenta)

Chciałbym też zapytać o dotacje do tego typu kotłów. Jak to wygląda w praktyce?

O cenę mi tutaj nie chodzi. Szukam dobrego pieca i rozważam wiele opcji, a zakres cenowy wygląda tak, że mogę brać pod uwagę również tego Klimosza:)

Jeśli chodzi o drugie pytanie to tak, chodzi mi o tę dotację...

Szukając kotła zacząłem skłaniać się ku podajnikom tłokowym i paleniskom rynnowym. Wiele złego naczytałem i nasłuchałem się o podajnikach ślimakowych.

Musisz dopytać w swoim urzędzie czy takowe są, co zaś do tłoka to ja ich nie polecam a to co czytałes o ślimakach to chyba niezbyt dokładnie.

Jeśli masz okazję załapać się na takie pieniążki to musisz wiedzieć że sam zapis w DTR o ruszcie awaryjnym dyskwalifikuje już taki kocioł do dopłaty z tego programu.

Pompy ciepła Ci nie sprzedałem,bo nie sprzedaje pomp,pompę ciepła tylko do cwu uważam za bezsens nie uzasadniony ekonomicznie ale Wy węglowcy nie znacie pojęcia ekomomii :)

Jak tam klima z pompy ? Do d..py ? Trzeba było słuchać starszego jak pisał o tym,że tak będzie ;)

Może już nie sprzedajesz - kto wie, tak często zmieniasz branże, że już nie nadążam, ale dopiero co sprzedawałeś i miałeś nawet udziały w firmie je sprzedającej i montującej, więc przestań ściemniać.

Możesz wkleić link do wpisu tego "starszego" co to ostrzegał ?

Znawco praw fizyki i ekonomii, który to chciałeś ogrzewać dom powietrzem z wentylacji tegoż obiektu - niczym pewien lord, który z bagna wyciągnął się sam ciągnąc za własne włosy ;) - cóż za dobrą nowinę nam maluczkim węglowcom jeszcze tu ogłosisz ?

Klima z PPC - nie narzekam - na parter wystarcza nawet przy 42 st C w cieniu od zachodniej strony domu, a póki co za mało CWU idzie, żeby wystarczyła na cały dom [działa przez 1-2 godziny na dobę, a nie będę na siłę do zasobnika CWU dołączał jeszcze wody w kotle i obiegu bo obecna ze 120 litrowego zasobnika wystarcza spokojnie - może gdy 2 dziewczynki podrosną wtedy będzie to konieczne i będzie miało sens ekonomiczny], dlatego na górze w sypialniach w przyszłym roku zamontuję jeszcze klimatyzator.

Dla Twojej informacji - do 33 st C na zewnątrz obecny system [GWC + PPC] spokojnie wystarcza na cały dom.

Inna sprawa to, że producent nabujał z COP-ami i jest średni 2,67 zamiast 3,5, ale nie ciesz się za bardzo bo gdy swoją PPC opomiarujesz też Ci kopara opadnie - a z tego co pamiętam kupiłeś PPC głównie ze względu na CWU bo ogrzewać dom chciałeś prądem.

Masz jeszcze jakieś pytania kolego sympatyczny ;) ?

Witam wszystkich. Proszę o pomoc w wyborze ogrzewania domu o powierzchni całkowitej 220m2 a użytkowej 170m2.Ogrzewanie podłogowe w kuchni, wiatrołap i 3 łazienkach, grzejniki w pokojach. Dom z gazobetonu H+H ocieplony grafitowym styropianem 12cm. Będę miał dostęp do gazu w następnym roku jednak zastanawiam się nad kotłem na eko-groszek Dworek (na Ekokalorii) lub Ogniwo Eko Plus (na Burner-S) do tego na okres letni kociołek na gaz..

Wiem, że przy ogrzewaniu gazowym jest bezobsługowy i czysto, jednak i drogo ( z tego co czytam na forach).

Proszę o pomoc ponieważ jestem w trakcie już budowy domu (już przykryty) i na decyzję mam coraz mniej czasu.

Edytowane przez Borus