Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jakie rozwiązania macie u siebie na okres letni?

U mnie najtaniej wychodzi grzanie ekogroszkiem latem samej CWU i tak to działa [porównywałem z prądem].

Niedługo jednak zamontuję PPC i będę nią grzał CWU chłodząc jednocześnie powietrze wentylacyjne - do samego CWU inwestycja się nie opłaca, więc zakładanie solarów tym bardziej [PPC kosztuje 3 200 zł].

Kobieto :) grzeję wodę 6-ty rok kociołkiem na groszek, przedtem 16 lat prądem także nikt mi nie wmówi że prąd to taniość jeszcze przy 7-miu osobach w domu.

Na Liderze wyciągnąłem 3,7 do 4kg/dobę, ten sam kocioł na Bruli i małe poprawki po producencie spadło do 2,7 do 2,9kg/dobę.

Tu masz link do mojego kociołka obecnie: https://esterownik.pl/remote/2489

Ja w zeszłym roku,latem grzałem CWU grzałką.Teraz płacę za to niezły rachunek.Teraz grzeję piecem i wychodzi mi ok.2,50zł na dobę.

Widzę że się przekonałeś do tego brudnego wungla :)

Niby brudny ale cena swoje robi hehe

Raz na 7,5 tygodnia latem nasypać węgla i wysypać popiół to chyba nie tragedia ? :)

Gość Arturo72
Niedługo jednak zamontuję PPC i będę nią grzał CWU chłodząc jednocześnie powietrze wentylacyjne

A ja myślałem,że słowo "PPC" jest tutaj zakazane ;)

Z ciekawawości jak kosztowo po całości wychodzi kocioł na ekogroszek+komin z wykończeniem+PPC do cwu ?

Nie taniej byłoby kupić jedną PPC z chłodzeniem do całości bez komina ?

Gość Arturo72
Artur nie wierzę, środek sezonu a Ty wśród brudasów klientów szukasz ? :)

Pytanie nie było skierowane do sprzedawcy kotłów na ekogroszek bo odpowiedź byłaby wiadoma.

Dowolna PPC do całości na allegro np:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-t-cap-9kw-najtaniej-i3331679323.html

sądzę,żeby wyniosła taniej niż Twój kocioł+komin+PPC do cwu tak jak to SUSPENSER planuje stąd moje pytanie do niego a nie do sprzedawcy kotłów.

panowie pytanko mianowicie pale miałem ale muszę dokonać zakupu na zimę i ile więcej miału się pali niż ekogroszku?? tak +/-

wuwok, to że palisz miałem nie jest równoznaczne z tym że masz spalić więcej, przyjacielu ale tu wchodzi praktyka a nie to że teoretycznie tak powinno to wyglądać :)

Nie piję do Twojego kotła bo i w Twoim nie musi to być więcej.

Pytanie nie było skierowane do sprzedawcy kotłów na ekogroszek bo odpowiedź byłaby wiadoma.

Dowolna PPC do całości na allegro np:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-t-cap-9kw-najtaniej-i3331679323.html

sądzę,żeby wyniosła taniej niż Twój kocioł+komin+PPC do cwu tak jak to SUSPENSER planuje stąd moje pytanie do niego a nie do sprzedawcy kotłów.

Komentarz sprzedawcy pomp ciepła też jest nie bardzo na miejscu :)

chyba że już czymś innym handlujesz ?

tylko widzisz praktycznie pale od stycznia i..muszę kupić palenie. I wacham sie eko czy miał..ile więcej ma się go spalić...podkreślam ze tani ale syf :) niby kaloryczność około 24...tylko jak w życiu ..ma byc..a odnośnie zielonego podjadę do gościa, oglądnę go z ciekawości i napisze.. :) Kto ma doświadczenie tego typu??

a tak serio karoka65 szkoda ze nie macie w ofercie 2 kolorów kociołków..dobrze doradzacie i wiesz..nie było by tematu [a za sprzedaż kociolka jednej osobie to chylę czoła..bo jest wyzwanie! serio pisze bez złośliwości !]

Edytowane przez wuwok

Gość Arturo72
Zwłaszcza na tym wątku.

Dokładnie,zbesztaj SUSPENSERA,że śmiał wspomnieć na wątku sprzedawców kotłów na ekogroszek o PPC...

Niedługo jednak zamontuję PPC i będę nią grzał CWU

Gość Arturo72
Komentarz sprzedawcy pomp ciepła też jest nie bardzo na miejscu :)

chyba że już czymś innym handlujesz ?

allegro nie jest moją własnością...ale zdecydowanie polecam tam się zaopatrywać np.kolejny fajny zakup i też tańszy od ekogroszka+komin+PPC do cwu:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-9kw-t-cap-promocja-i3344513744.html

Edytowane przez Arturo72

Dokładnie,zbesztaj SUSPENSERA,że śmiał wspomnieć na wątku sprzedawców kotłów na ekogroszek o PPC...

Suspenser ma i pali w piecu na ekogroszek.To,że będzie miał PPC wcale go nie dyskwalifikuje z tego wątku.Ty jesteś przeciwnikiem eko i robisz tylko młyn.Chcesz,żeby wszyscy ogrzewali się prądem.Przepraszam,to już nie aktualne.Pompami ciepła to agituj na tamtym wątku.

tylko widzisz praktycznie pale od stycznia i..muszę kupić palenie. I wacham sie eko czy miał..ile więcej ma się go spalić...podkreślam ze tani ale syf :) niby kaloryczność około 24...tylko jak w życiu ..ma byc..a odnośnie zielonego podjadę do gościa, oglądnę go z ciekawości i napisze.. :) Kto ma doświadczenie tego typu??

a tak serio karoka65 szkoda ze nie macie w ofercie 2 kolorów kociołków..dobrze doradzacie i wiesz..nie było by tematu [a za sprzedaż kociolka jednej osobie to chylę czoła..bo jest wyzwanie! serio pisze bez złośliwości !]

Wuwok ja nie jestem obrażalski jak co niektórzy których obecności w tym czy w tamtym miejscu mi szkoda :)

Co do tematu nie muszę czegoś sprzedawać żeby się na tym znać, tzn. niby się znałem a za dwa dni już zostałem pustym trepem

Grzesiek miał w ofercie od początku swojej działalności i jak go potraktowano ?

Zapierdziela do tej pory przy tych kotłach, ciekawe kiedy mu się znudzi po tym wszystkim.

Gość Arturo72
Suspenser ma i pali w piecu na ekogroszek.To,że będzie miał PPC wcale go nie dyskwalifikuje z tego wątku.Ty jesteś przeciwnikiem eko i robisz tylko młyn.

Jak to mawia polskie przysłowie "nie rób drugiemu co tobie nie miłe" (chyba,ze jesteś sprzedawcą kotłów).

Jeśli zrozumiesz to przysłowie to zrozumiesz sens mojego pisania.

W tym wątku występują nie tylko inwestorzy,którzy już wybudowali i posiadają kotły na ekogroszek ale także Ci,którzy zamierzają budować.

Motacie się z doborem kotła do dzisiejszego domu z obciążeniem cieplnym max. 6kW(sprzedawcy,producenci),robicie krzywdę innym proponując do takiego domu kocioł 10-12kW(kaszpir),oczywiście z wiadomych powodów nie zaproponujecie lepszego rozwiązania na c.o+cwu i inwestor jest w czarnej d..e.