Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mister jarecki ma rację eCoal po dobiciu u mnie do 50st wyłącza dmuchawę całkowicie,a mógłby np.przy 47st wyhamować i puścić dmuchawę na 20procent, w ten sposób nie dobiłby do 50st a ruch spalin byłby. Chyba że tak mała moc dmuchawy wychładza palenisko i lepiej żeby się nie kręciła. Jak ustawiłem w trybie ręcznym nadmuch na 30procent to temperatura nie rosła. Przy następnym czyszczeniu pieca zrobię film i dam na youtube. Pozdro.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mister jarecki ma rację eCoal po dobiciu u mnie do 50st wyłącza dmuchawę całkowicie,a mógłby np.przy 47st wyhamować i puścić dmuchawę na 20procent, w ten sposób nie dobiłby do 50st a ruch spalin byłby. Chyba że tak mała moc dmuchawy wychładza palenisko i lepiej żeby się nie kręciła. Jak ustawiłem w trybie ręcznym nadmuch na 30procent to temperatura nie rosła. Przy następnym czyszczeniu pieca zrobię film i dam na youtube. Pozdro.

Ruch spalin i minimalne obroty dmuchawy sa wskazane ze względu na żywotność kotła, procesy tzw pocenia.

Zapytaj Suspensera, czy innych użytkowników RT09pid, Ognika PID czy PUMY czy ich sterowania często wpadają w przedmuch.

Mi nie musisz wierzyć.

Dzisiaj jestem tak wściekły na kity wcześniej puszczane przez Zawijana i jakośc obsługi serwisowej palnika Brucer, że jeszcze chwila i wygarnę wszystko, co o tym myślę łącznie z fotkami. Raczej jednak wszystko to wkleję na wątku o brucerze dla przestrogi obecnych użytkowników i być może dla zastanowienia się producenta nad wypracowaniem właściwych procedur załatwiania reklamacji oraz nad pomyśleniem na poprawkami palnika.

Nie wierzysz- zapytaj uzytkowników typu hubi27, trociu, jorgensen, suspenser, bobek itd.

zapytaj pawelo_pl, wypowiada się też na Twoim wątku, zmienił sterowanie na RT09pid

Zostałem wywołany do "tablicy" więc potwierdzam zmieniłem sterownie na RT09 i żałuję że nie zrobiłem tego rok wcześniej - całkiem inna kultura spalania węgla i pracy dmuchawy nie wspomnę o pompie CWU - gdzie w TangoNegro był brak obsługi . Dzięki @Jareckiemu dałem się "namówić" na PID i po trzech dniach użytkowania stwierdzam że zakup był świetny a i Jarecki świetnie dobrał sterownik do pieca :)....

Ok tylko ja się przesiadłem z Tango gdzie nawet sterownia dla CWU nie było .Gdybym nie znał się na elektronice i nie dorobił sobie sterowania samodzielnie to Tango by się nigdy nie wyłączał i spaliłby pewnie z 6 ton węgla a tak spaliłem w zeszłą zimę około 3 ton ( w tym 0,5 t miału) w tym roku kupiłem 2 t groszku i 1 t miału i to mi powinno wystarczyć do wiosny ( 240 m2 dom) ( i chyba wystarczy bo widzę po tym co robi teraz RT09w połączeniu ze sterownikiem pokojowym Euroster 2006 ) . No i ta ciepła woda w zasobniku CWU 55 stopni non stop tego w Tango nie miałem. :) Przy tym mam w domu niemowlę 4 miesięczne więc w domu temp 24 stopnie minimum.

Nie załuj.... rt09 tatarka niedawno zmienił soft...na 5,03 rownież dobijał do żądanej i wpadał w przedmuchy... dopiero na tym nowym sofcie kociołek pokazuje swoje możliwości

teraz kocioł pracuje całkiem inaczej, ja generalnie mało korzystm z całego dostępnego softu który zakupiłem razem z kotłem , u mnie woda krąży kocioł-wymiennik- kocioł, i generalnie jest stała, dopiero spadek temp cwu lub temp, załancza mi niezależne pomki,i wtedy woda jest dogrzewana.

Coś mi się kojarzy, że w tamtym roku juz był 5.11, tyle,że nie pamiętam w jakim okresie wyszedł (pod koniec roku jakoś).

5.03 nie pracował tak fajnie, ale wówczas to była dla mnie tylko opcja zastępcza dla ognika jak ktoś chciał strefy czasowe.

W późniejszym okresie bardziej się zainteresowałem tym modelem sterowania a po wspólnej wystawie na targach instalacje 2010 udało się go lepiej dopieścić.

To jest jednak na forum dobre - brak owijania w bawełnę. Trzeba pisać jak jest, tylko tak można coś poprawić.

Ten się nie myli, co nic nie robi. Wciskanie kitu, że coś jest doskonałe i bezbłędne tylko się może zemścić.

Z Tatarkiem współpraca układa się do tej pory bardzo dobrze, uważam,że softy 5.12-5.13 pracują bardzo dobrze.

Trzon softu jest już bardzo poprawny i w zasadzie zostaje tylko wyłapanie drobnych niedociągnięć pobocznych.

Zapraszam Pawelo do lektury wątku o pid.

Tam są użytkownicy RT09pid, Ognika PID, PUMY.

Zawsze można wyciągnąć coś dla siebie.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167140-Przej%C5%9Bcie-na-PID-ze-standardowego-sterownika

Nie komentuję dokładnego działania sterownika, to raczej Ty nie znasz się na sterownikach.

Na sterownikach się znasz. Nie raz o tym pisałem. To znaczy - masz doskonałą znajomość ich instrukcji obsługi, zawartości menu itp.

Kompletnie jednak nie znasz się na procesie spalania i notorycznie mylisz regulację procesu spalania paliwa w palniku z regulacją pracy układu wodnego. Dlatego rozmowa z Tobą na ten temat, to jak rozmowa ze ślepym o kolorach.

Dlatego też Twoje porównania eCoala z innymi sterownikami są nieuprawnione, bo jego nie da się porównywać z innymi sterownikami. Możesz uważać, że np. PUMA jest lepsza od eCoala, ale nie możesz ich porównywać ze sobą, bo to całkiem inne urządzenia - nieporównywalne.

To tak na boku.

Dodam tylko, że nie mam nic przeciwko krytyce sterownika eCoal (i nigdy nie miałem), pod warunkiem, że robi to osoba, która go używa. Natomiast krytyka ze strony osoby, która go nie zna, jest...

Edytowane przez zawijan

Dzisiaj jestem tak wściekły na kity wcześniej puszczane przez Zawijana i jakośc obsługi serwisowej palnika Brucer, że jeszcze chwila i wygarnę wszystko, co o tym myślę łącznie z fotkami. Raczej jednak wszystko to wkleję na wątku o brucerze dla przestrogi obecnych użytkowników i być może dla zastanowienia się producenta nad wypracowaniem właściwych procedur załatwiania reklamacji oraz nad pomyśleniem na poprawkami palnika.

Coś za bardzo się wściekasz na zawijana. Zawijan nie ma nic wspólnego z produkcją i obsługą serwisową jakichkolwiek urządzeń. To producenci - tacy jak Ty - są za to odpowiedzialni. Nie zapominaj o tym.

Do

przemc

Kupiłeś już kocioł? jaki?

Hej nie kupilem jeszcze a to dlatego ze mam jeszcze chwile,celuje pomiedzy Ogniwem / Skam P lub RBR.Mam czas do marca i mysle ze do tego czasu pojawi sie Og

niwo Eko Plus 24 kw kore ma nie miec tych wyczystek bocznych , caly pyl po czyszczeniu wymiennika ma wedrowac do popielnika co jest duzym udoskonaleniem dla mnie przy mojej mini kotlowni.Jestem zwyklym uzytkownikiem dlatego dla mne wybór jest trudny

Pozdrawiam

Edytowane przez kamil777

Ciekawe jak jest teraz sterowany? bo jeśli masz czujnik pokojowy i cykliczna prace pompy to chyba nie masz sie co dziwić . Zresztą nie wierze ze przy takich ustawieniach jakikolwiek ster nie wyłaczy nadmuchu, bo o to chyba chodzi....

"

Choć nie do końca, bo na niskich mocach, co widać na wykresach pracy eCoal , sterownik wchodzi w normalny przedmuch. RT09pid przekraczając zakres regulacji zachowuje się zresztą podobnie. PUMA jednak potrafi zejść na bardzo małą moc nie wpadając w przedmuch, gdyż zupełnie inaczej steruje dmuchawą (nie fazowo, nie poprzez tzw triaki).

Jarecki ja z własnych obserwacji nie zauważyłem takiego zjawiska, natomiast nie twierdze ze nie występuje...Uważam ze dobór instalacji każdego z użytkowników ma tu znaczenie.. ja przez 1miesiac korzystałem z termostatu co i piec nigdy, ale to nigdy nie wyłączył nadmuchu. Dmuchawa chodziła na bardzo niskich obrotach i jak by sie wydłużyły czasy miedzy podawaniem i tyle. Całkowicie inna praca natomiast jest po zamontowaniu czujnika temp pokojowej. Przy termostacie CO nawet byłem tym zaniepokojony i pisałem o tym z minertu (jego kocioł wyłączał nadmuch), Doszliśmy do wniosku ze on ma zawór 4d a ja nie i tak właśnie się dzieje.

Do kamil777

Ja już ogrzewam swojego atlasa, niedawno uruchomiłem kotłownie, i na pierwszy rzut odpaliłem mieszanką miału z owsem - efekt super. Po dobie palenia mało popiołu, wymiennik czysty prawie jak nowy, następnie zakupiłem na próbe worek 50kg ekogroszku niewiadomego pochodzenia podobno 26000kj - starczyło na 3 równe doby, gdy to mi się skonczyło znowu paliłem miałem z owsem tylko z proporcjami 50 na 50 - bez problemów, bez spieków. Jestem zadowolony z kotła, palnika i sterownika, dobrze spisuje się modulacja mocy która zwalnia moc kotła gdy temp. zbliża sie do zadanej. Po kilku dniach palenia na wymienniku uzbierało się może z pół szufelki takiego "rudego" pyłu którego wyczyszczenie zajeło mi może z minutę :-). Na obecną chwilę gdzie dom jest jeszcze dogrzewany, nie mam drzwi wewnątrz, dużo ciepła ucieka mi przez garaż, spalanie wynosiło ok 15 kg na dobę w domu 19-20 st i jeszcze ogrzewam 140l c.w.u, jak na pierwsze dni grzania nowego 200m domu w miarę dobrze ocieplonego to niezły chyba wynik

Coś za bardzo się wściekasz na zawijana. Zawijan nie ma nic wspólnego z produkcją i obsługą serwisową jakichkolwiek urządzeń. To producenci - tacy jak Ty - są za to odpowiedzialni. Nie zapominaj o tym.

W trakcie trwania gwarancji odpowiedzialnym podmiotem jest producent. Nie mam zamiaru za producenta brucera 2krotnie płacic za palnik, aby Tobie nabic kieszeń na koniec roku z tytułu licencji. Skoro sie korpus palnika wytarł po 2latach i grubośc ścianki wynosi <1,5mm a w samym korpusie wypada dziura na 5cm to k.wa mać dlaczego producent kotła ma płacić za kolejny korpus palnika?? Podmiotem odpowiedzialnym nie jest też dostawca palnika i przekładni a nawiasem mówiąc utlenił się także kołnież mocujący przekładnię do palnika i to też jest kwestia palnika a nie przekładni. Za błędy sie odpowiada a nie zwala na druga stronę.

Co do sterownika powtarzam Tobie,że nie porównuje eCoala z żadnym sterownikiem.

Stwierdzam prosty fakt, podobnie jak inne sterowania typu Ognik, Perfekt, Puma, RT09pid i pewnie tez Plum równiez eCoal ma głównie pracowac w ciągłym nadmuchu oraz dobierac porcje paliwa do zapotrzebowania n a ciepło.

To co dalej chcesz powiedzieć to szczegóły softwerowe i z cała pewnościa eCoal jest inny w tym zakresie od całej reszty podobnie jak całkowicie inna jest Puma od całej reszty itd.

Podstawa jednak jest wspólna.

Do kamil777

Ja już ogrzewam swojego atlasa, niedawno uruchomiłem kotłownie, i na pierwszy rzut odpaliłem mieszanką miału z owsem - efekt super. Po dobie palenia mało popiołu, wymiennik czysty prawie jak nowy, następnie zakupiłem na próbe worek 50kg ekogroszku niewiadomego pochodzenia podobno 26000kj - starczyło na 3 równe doby, gdy to mi się skonczyło znowu paliłem miałem z owsem tylko z proporcjami 50 na 50 - bez problemów, bez spieków. Jestem zadowolony z kotła, palnika i sterownika, dobrze spisuje się modulacja mocy która zwalnia moc kotła gdy temp. zbliża sie do zadanej. Po kilku dniach palenia na wymienniku uzbierało się może z pół szufelki takiego "rudego" pyłu którego wyczyszczenie zajeło mi może z minutę :-). Na obecną chwilę gdzie dom jest jeszcze dogrzewany, nie mam drzwi wewnątrz, dużo ciepła ucieka mi przez garaż, spalanie wynosiło ok 15 kg na dobę w domu 19-20 st i jeszcze ogrzewam 140l c.w.u, jak na pierwsze dni grzania nowego 200m domu w miarę dobrze ocieplonego to niezły chyba wynik

hejka dzieki za info a jaki masz kociolek RBR

Miałem okazję rozmawiać z Panami z tej firmy na targach Instalacje 2010, ten sterownik też ma modulację mocy, fakt,że prostszą, ale jednak.

Z rozmowy kojarzę,że zaczyna modulację na 10st.C przed zadaną, ale na wartości zadanej przechodzi już w podtrzymanie.

Nie mniej nie jest to już prosty sterownik 0/1.