Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Masz jeszcze jakieś pytania kolego sympatyczny ;) ?

Pytania nie mam bo i po co ;)

Nie chce mi się szukać tych postów,jak trafię to zapodam,być może już usunięte ale to było wtedy jak zastanwiałeś się dopiero nad kupnem ppc.

Pisałem dokładnie o tym co Teraz odczuwasz,że pompa będzie pracowała rzadko i pociechy z "klimy" dzięki temu nie będzie.

Moja jest ustawiona na 2,5h pracy na dobę (6-6.30,13-14 i 19-20) grzejąc 300l zasobnik do temp.48st.C i przez te 2,5h zużywa 2,6kWh.

Ciepłomierze zainstaluje ale w późniejszym czasie,przed sezonem grzewczym.

Edytowane przez Arturo72

Tak miałem na myśli palnik Ekoenergia. Co do ocieplenia. Garaż 40m2 ocieplony też wewnątrz styropianem 10cm, dach wełna, wylewka na dole 15cm czyli 10 styropian i 5 wylewka a u góry wylewka 10cm czyli 5cm styropian. Okna mam Gealan 2 szybowe o przepuszczalności 1.0 o większym proilu.

Szukaj zakresu mocy 12-17kW. To zależy od wielkości Twojego domu... na piśmie 170m2 można smiało brać 12kę, ale jeżdżąc po klientach nie raz już przecierałem oczy widząc wielką chawirę, która miała mieć ok.140m2 oraz malutkie domki, które niby były 170metrowe.....

Uważam,że palnik nie powinien mieć wielkiego wyjścia na paliwo, ale powinno to być zgrane z odpowiednią szerokością rantów dopalających - wówczas sprawność będzie i na górze i na dole mocy. Kolega Wojtek ostatnio gdzieś sprawdzał na swoim ciepłomierzu - na miale węglowym przy ok. 3-4kW wychodziło mu 80%sprawności

Skoro z palnika, który znamionowa ma 15kW z wymiarem wyjścia na paliwo 10x11cm na ostatnich badaniach kotła Skam-P 12kW wyciśnięto bez kłopotu na początku 19kW....

resztę sobie można dopowiedzieć....

Pytania nie mam bo i po co ;)

Nie chce mi się szukać tych postów,jak trafię to zapodam,być może już usunięte ale to było wtedy jak zastanwiałeś się dopiero nad kupnem ppc.

Pisałem dokładnie o tym co Teraz odczuwasz,że pompa będzie pracowała rzadko i pociechy z "klimy" dzięki temu nie będzie.

Moja jest ustawiona na 2,5h pracy na dobę (6-6.30,13-14 i 19-20) grzejąc 300l zasobnik do temp.48st.C i przez te 2,5h zużywa 2,6kWh.

Ciepłomierze zainstaluje ale w późniejszym czasie,przed sezonem grzewczym.

Jednak pociecha z klimy jest bo na parter wystarcza nawet przy największych upałach, a na górze wystarczy dołożyć 2,5 kW klimatyzator - to wszystko wychodzi taniej w zakupie niż 10,5 kW klimatyzator kanałowy, i znacznie taniej w eksploatacji.

Szkoda, że nie masz ciepłomierza bo bez niego to nic nie wiadomo, ale gdy już będziesz miał pochwal się wynikami w odpowiednim wątku.

A czy ktoś z Was spotkał się może z osobami ( lub we własnej osobie) starającymi się o wywarcie presji na swoim mieście w celu pozyskania puli przez miasto na dotację od NFOŚ ?

U mnie niestety nie ma takiego programu, przynajmniej na ten rok i zastanawia mnie co mogę zrobić żeby to zmienić w najbliższej przyszłości...

Kolego jak poszedłem do swojego urzędu zapytać czy niema przypadkiem dotacji na budowę przydomowych oczyszczalni ścieków to trochę patrzono na mnie jak na jakiegoś dziwoląga :)

Następnie otrzymałem odpowiedź że takiego "problemu" nikt nie zgłaszał i rada "bezradnych" nie podejmowała takiego tematu.

Są jednak gminy gdzie ludzie biorą pieniążki za to że przychodzą do pracy żeby pracować :)

Gość Arturo72
A czy ktoś z Was spotkał się może z osobami ( lub we własnej osobie) starającymi się o wywarcie presji na swoim mieście w celu pozyskania puli przez miasto na dotację od NFOŚ ?

U mnie niestety nie ma takiego programu, przynajmniej na ten rok i zastanawia mnie co mogę zrobić żeby to zmienić w najbliższej przyszłości...

Chcesz dofinansowanie z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska za zanieczyszczanie powietrza spalinami z węgla ? Dobre ;)

Jest dofinansowanie na ograniczanie zużycia energii na ogrzewanie przez dom 30 i 50tys.zł,nektóre gminy czy województwa mają dofinansowania do pomp ciepła ale na węgiel ?

Edytowane przez Arturo72

Kolego jak poszedłem do swojego urzędu zapytać czy niema przypadkiem dotacji na budowę przydomowych oczyszczalni ścieków to trochę patrzono na mnie jak na jakiegoś dziwoląga :)

Następnie otrzymałem odpowiedź że takiego "problemu" nikt nie zgłaszał i rada "bezradnych" nie podejmowała takiego tematu.

Są jednak gminy gdzie ludzie biorą pieniążki za to że przychodzą do pracy żeby pracować :)

Dzięki za swoje masło maślane ale ja pytam czy ktoś starał się wywierać nacisk na swoich samorządowców. To, że jest to kwestia niepopularna ( czyt. olewana przez samorządy) to ja wiem, wystarczy wpisać w google ile takich programów było uruchomionych na szczeblu samorządowym i wnioski nasuną się same.

Zadałem takie pytanie ponieważ w przyszłym roku, najpóźniej w kolejnym, będę zmuszony zmienić kocioł, w grę bardzo mocno wchodzi eko groszek, w związku z pojawieniem się możliwości dotacji zakładam, że w mieście gdzie nie ma programu dotacji, jest możliwe osiągnięcie takiego w wyniku zwyczajnej "obywatelskiej interwencji". Bardzo będę wdzięczny jeśli wypowie się ktoś mający jakieś konkretne doświadczenie w podobnych przedsięwzięciach. Ufam, iż dyskusja na taki temat bardzo przyda się w obecnej sytuacji także dla potomnych :yes:

Chcesz dofinansowanie z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska za zanieczyszczanie powietrza spalinami z węgla ? Dobre ;)

Jest dofinansowanie na ograniczanie zużycia energii na ogrzewanie przez dom 30 i 50tys.zł,nektóre gminy czy województwa mają dofinansowania do pomp ciepła ale na węgiel ?

Z tego co widzę Przyjacielu masz mocno nadwątloną opinię na tym forum, więc bardzo Cię proszę nie mąć w głowach przede wszystkim tym, którzy są kompletnie nieuświadomieni w temacie. Jestem laikiem ( przynajmniej za takiego się uważam) ale czytając co napisałeś w swoim poście wyżej wychodzi na to, że albo jesteś ignorantem albo tylko starasz się pisać byle napisać.

Gość Arturo72
Z tego co widzę Przyjacielu masz mocno nadwątloną opinię na tym forum, więc bardzo Cię proszę nie mąć w głowach przede wszystkim tym, którzy są kompletnie nieuświadomieni w temacie. Jestem laikiem ( przynajmniej za takiego się uważam) ale czytając co napisałeś w swoim poście wyżej wychodzi na to, że albo jesteś ignorantem albo tylko starasz się pisać byle napisać.

To poczytaj sobie forum,tutaj w tym tamacie tłumaczenie laikom czemu tak a nie inaczej jest zakazane ;)

Tutaj nieświadomy inwestor jest dobrym inwestorem ;)

Zadałem takie pytanie ponieważ w przyszłym roku, najpóźniej w kolejnym, będę zmuszony zmienić kocioł, w grę bardzo mocno wchodzi eko groszek, w związku z pojawieniem się możliwości dotacji zakładam, że w mieście gdzie nie ma programu dotacji, jest możliwe osiągnięcie takiego w wyniku zwyczajnej "obywatelskiej interwencji". Bardzo będę wdzięczny jeśli wypowie się ktoś mający jakieś konkretne doświadczenie w podobnych przedsięwzięciach. Ufam, iż dyskusja na taki temat bardzo przyda się w obecnej sytuacji także dla potomnych :yes:

Z tego, co kojarzę owe programy są w gminach, które płaca wysokie podatki z tytułu zatrucia środowiska przez przemysł, kopalnie itp. Generalnie na śląsku.

Pula tych pieniążków wraca na rynek w postaci danych dotacji. W danej gminie mogą być też rózne kryteria, czasami trzeba się nawalczyć z maszyną biurokracji

Możesz także liczyć na preferencyjny kredyt w Banku Ochrony Środowiska.

Gość Arturo72
o widzę że arturek wróżbita- z tarota ci wyszło takie zapotrzebowanie???

idź na wątki kablarzy tam ostatnio nawracasz

Z doświadczenia po przeliczeniu kilkunastu,różnorodnych domów w jakimś tam okresie ;)

Nawracać nie nawracam,po prostu piszę to co uważam za złe,w przypadku kabli to je uważam za mało rozsądne posunięcie i do ogrzewania prądem jestem za piecykiem elektrycznym+wodna podłogówka :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
U mnie w gminie już od kilku lat jest dofinansowanie do nowych kotłów wunglowych (maks 4 tys.zł) i do POŚ (maks.7 tys.zł)

U mnie w gminie do eko(??)-węgla sztywno 2tys.zł,do gazu,prądu,pompy ciepła 2,5tys.zł ale to wytyczne tylko gminne.