Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli dom jest stawiany dzisiaj tzn. musi spełniać normę na przenikalność cieplną ścian czyli 0,3 W/m2K, a to powoduje obciążenie cieplne domu ok.200m2 na poziomie 6-7kW...

Ja przy moich 118m2 mam obciązenie cieplne 3kW.

Ludziom zdarza się w ścianach montować okna i drzwi. Poza tym domy miewają też podłogi, stropy i dachy. Podobno montuje się też coś takiego jak wentylacja, doprawdy nie wiem, po co to komu. Podobno zdarzają się szaleńcy, którym zdarza się wietrzyć ( OTWIERAĆ OKNA - czyli dobrowolnie robić sobie na jakiś czas dziurę w ścianie -wyobrażasz to sobie? ) Słyszałem też o takich, którzy kilka a nawet kilkanaście razy dziennie korzystają z drzwi. A nawet te wielkie bramy garażowe idioci jacyś otwierają, no zdarza się im samochodami wjeżdżać i wyjeżdżać. Jakby nie mogli ich w garażach zostawić do lata, albo przynajmniej trzymać ich zimą na dworze ( tak napisałem uniwersalnym kodem, bo u nas to się " na polu " mówi ). Trzeba by na to napisać normę. No a już całkowitą rozpustą jest korzystanie z ciepłej wody. Zimna hartuje i dodaje zdrowia.A tak na poważnie - piszesz w temacie, o którym nie masz bladego pojęcia. Na 200 m2 domu przyzwoicie ocieplonego przy założeniu grzania CWU kotłem właściwy będzie kocioł 15 - 17 KW. Oczywiście sporo też zależy od lokalizacji budynku. Inaczej będzie na Dolnym Śląsku czy w Zachodniopomorskim, inaczej na Podlasiu czy w górach. Zastosowanie nieco większego kotła też nie będzie żadnym dramatem. Zawsze można palić słabszym węglem, kotły przeważnie bada się stosując opał 26MJ a taki np. Jaret ma około 22MJ. Z automatu blisko 20%...Ja przez komfort termiczny rozumiem nie tylko stałą i odpowiednio wysoką temperaturę. Pojęcie to obejmuje też pewność, ze w przypadku trwających 2 czy 3 tygodnie mrozów 25 - 30 stopni nie zmarznę we własnym domu i nie będę się musiał wspomagać farelkami, kominkami i innymi dupsami. A takie warunki pogodowe ostatnio zdarzyły się w moim rejonie 2 lata wstecz. Przez dwa tygodnie z rzędu nie widziałem temperatury w południe wyższej jak -16, a nocami w okolicach -30 regularnie. Na dodatek śniegu było jak na lekarstwo, a to musisz wiedzieć też ma wpływ na zapotrzebowanie na ciepło. Twierdzenie, że watek czytają w 99% ludzie mający czy tez budujący nowe domy też jest lekko śmieszne - w tym wątku, podobnie jak w Rankingu paliwa typu ekogroszek bardzo często szukają pomocy osoby z chatami 20-sto letnimi i starszymi. Takie, które stare śmieciuchy wymieniły na kotły z podajnikami lub noszą się z takim zamiarem.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli dom jest stawiany dzisiaj tzn. musi spełniać normę na przenikalność cieplną ścian czyli 0,3 W/m2K, a to powoduje obciążenie cieplne domu ok.200m2 na poziomie 6-7kW...

Ja przy moich 118m2 mam obciązenie cieplne 3kW.

ty nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem prostego stwierdzenia a nadal się usiłujesz spierać

napisałem ci jasno wystarczy wyciągnąć wnioski z kontekstu

jeśli kogoś nie stać na fajerwerki a chce mieć swój kąt to buduje jak może, czasem lepiej czasem gorzej, czasem weźmie ekipę z przypadku i owszem postawią mu ściany i dachem przykryją i nawet jakiś styropian przykleją. na koniec jak pisał ci Kobra zrobią kilka dziur które normalni ludzie nazywają dzrwiami i oknami, może nawet komin wentylacyjny będzie bo właściciel jest wredny okrutnie i ma w nosie WM i woli przeciągi otwarte okna i niedomknięte drzwi

pozostaje pytanie jak to zrobią

do tego rzeczony wymóg dla nowych domów

można sobie certyfikat kupić w naszym pięknym kraju. a audytor niejednokrotnie wystawi świstek nie wiedząc nawet w jakim miejscu w Polsce dom się znajduje byle kasę zgarnąć

dopiero ewentualny zakup zbyt słabej mocy czajnika lub termowizja potrafią oczy otworzyć na ilość błędów wykonawczych i faktyczne realne a nie policzone na kolanie zapotrzebowanie.

a ty nie znając żadnych danych na temat domu kolegi strzelasz mu w ciemno ile mu ciepła trzeba.

a ciekawi mnie czy kolega TRUPEK zrobi rzetelne OZC i ile się będzie różnić od twoich farmazonów

a co do nieznajomości liczb

karoka zarzucił ci przewymiarowanie 300% ale w odniesieniu do zapotrzebowania jakie podałeś(3KW- swoją drogą ciekawi mnie czy to z rzetelnie zrobionego certyfikatu czy nie daj boże z twoich wyliczeń) ) a nie w odniesieniu do chęci wstawienia większej pompy ciepła by grzać tylko w drugiej taryfie. ale tego też nie zrozumiałeś bo ważniejsze są jakieś cyferki oczywiście również teoretyczne ponieważ nadal nic o swoim domu nie wiesz. poczekamy do zimy to się przekonamy ile warte twoje pisanie

podtrzymuję zatem moje stwierdzenie

turlaj baterie chłopie ale na innych watkach albo zamiast baterii drewniane klocki do swojego kominka dla klimatu

a co do nieznajomości liczb

karoka zarzucił ci przewymiarowanie 300% ale w odniesieniu do zapotrzebowania jakie podałeś(3KW- swoją drogą ciekawi mnie czy to z rzetelnie zrobionego certyfikatu czy nie daj boże z twoich wyliczeń) ) a nie w odniesieniu do chęci wstawienia większej pompy ciepła by grzać tylko w drugiej taryfie. ale tego też nie zrozumiałeś bo ważniejsze są jakieś cyferki oczywiście również teoretyczne ponieważ nadal nic o swoim domu nie wiesz. poczekamy do zimy to się przekonamy ile warte twoje pisanie

Dobrze piszesz - dodam jeszcze, że Arturo napisał, że przed sezonem zamontuje ciepłomierz do swojej PC - może wtedy pojmie czym różnią się jego obliczenia od praktyki [chyba, że będzie "rekreacyjnie" palił w kominku, i stwierdzi, że ma dom pasywny ;)].

Gość Arturo72
Dobrze piszesz - dodam jeszcze, że Arturo napisał, że przed sezonem zamontuje ciepłomierz do swojej PC - może wtedy pojmie czym różnią się jego obliczenia od praktyki [chyba, że będzie "rekreacyjnie" palił w kominku, i stwierdzi, że ma dom pasywny ;)].

Nie omieszkam poinformować co ciepłomierz wykazał.

Kominek(akumulacyjny) tylko w okresach przejściowych i ewentualnie w sobotnie zimowe wieczory ;)

1,7m3 buku już się suszy i zamierzam to wykorzystywać przez dwa lata :)

Nie omieszkam poinformować co ciepłomierz wykazał.

Kominek(akumulacyjny) tylko w okresach przejściowych i ewentualnie w sobotnie zimowe wieczory ;)

1,7m3 buku już się suszy i zamierzam to wykorzystywać przez dwa lata :)

Ho, Ho, Sir Arturo zna się na PC, WM, elektryce, hydraulice, ekogroszku to i zapewne krawaty wiąże i usuwa ciąże. :)

Spoko,spoko,od tego mam moje 9kW,które będzie tańsze w użyciu niż suszący się buk ;)

każde urządzenie używane sporadycznie będzie tańsze niż to eksploatowane w trybie ciągłym

więc i u ciebie tak będzie -tu masz rację

jak będziesz palił w kominku ciągle a pompę dla klimatu uruchamiał ido grzania CWU to tu się z tobą zgodzę - będzie tańsza w użyciu

:wave::wave::wave::wave:

Panowie bo już jestem skołowany po tych wypowiedziach... Czyli jakiej mocy kociołek u mnie? Powtarzam:

Dom o powierzchni całkowitej 220m2 a użytkowej 172m2 .Ogrzewanie podłogowe w kuchni, wiatrołap i 3 łazienkach, grzejniki RADSON lub Brungmann w pokojach. Dom z gazobetonu H+H ocieplony grafitowym styropianem Termo Organica 12cm.

Poniżej link budowanego domu.

http://projekt-technika.pl/PT105_Budynek_mieszkalny_jednorodzinny

10-12KW czy 15-17KW :(

Średniodobowo pewnie zapotrzebowanie nie przekroczy 7kW

Co nie znaczy,że chwilami nie będziesz potrzebował 12 czy 14kW w ciągu doby.

Ja wiem, że Skam-P 12ką może być rozbujany do 19kW, tyle,że wątpię, aby użytkownicy mieli dostęp do tak dobrego i suchego paliwa.

Wolę podawać granicę 15kW. Tym bardziej,że można w nim palić także miałem węglowym.

Mamy całkiem sporo użytkowników grzejących po 160-170m2 nowego budownictwa 12ką.

Nie mniej, abyś miał obrazowe porównanie o czym mowa:

Moc 17kW - aby utrzymać ciągle przez 24h - trzeba spalić ok.69-75kg ekogroszku 26MJ....

Moc 12kW - aby utrzymać ciągle przez 24h - trzeba spalić ok. 48-55kg ekogroszku...

Generalnie średniodobowo w mniejszych, ocieplonych domkach kręci się to do 4-5kW (16-20kg/24h) a w większych, gorzej ocieplonych do ok.7kW..... (27-32kg/24h)

Inna kwestia, to sama praca palnika na mocy znamionowej- wówczas moga być spieki i dużo odpadu, jak palnik chodzi łagodnie

Jakby co- pisz na priva

Gość Arturo72
Co nie znaczy,że chwilami nie będziesz potrzebował 12 czy 14kW w ciągu doby.

Nie,nie ma czegoś takiego jak średniodobowo,obciążenie cieplne jest liczone z reguły dla granicznych parametrów -20st.C na zewnątrz +22st.C w domu.

Nie sądzę,żeby w nowym domu ok.170m2 potrzebne było źródło ciepła o mocy aż 14kW,żeby uzupełnić te straty,no chyba,że sprawnosć tego źródła będzie 50%.

Karoka dobrze napisał,biorąc pod uwagę sprawność kotłów optymalnym dla tego domu będzie kocioł z przedziału 10-12kW chociaż aby dowiedzieć się jakie będziemy mieli obciążenie cieplne trzeba najpierw wyliczyć a potem dobierać kocioł zaleznie od sprawnosci.

Edytowane przez Arturo72

Arturo, jak guzik wiesz, to nie dyskutuj.

Rozróżnij co to jest średnia dobowa a co chwilowa praca z mocą X

Pomyśl, zanim walniesz niczym łysy grzywą o kant kuli co może byc zima, jak przy potrzebie grzania w danej godzinie akurat ktoś weźmie sobie kąpiel, twierdzisz, że wówczas np. 4kW to obskoczy?

Moc 17kW - aby utrzymać ciągle przez 24h - trzeba spalić ok.69-75kg ekogroszku 26MJ....

Moc 12kW - aby utrzymać ciągle przez 24h - trzeba spalić ok. 48-55kg ekogroszku...

I tu jest sedno !!! teraz policzcie sobie Panowie i Panie !!

standardowo w domkach ok 150m2 spala się 3-4T na sezon Przyjmijmy 180 dni sezonu grzewczego, jeżeli kocioł będzie chodził z mocą nominalną to

17kw, to ok 70kg/doba x 180 dni w roku = ponad 12 Ton !!!!

12kw ok 50kg/doba x 180 dni w roku = ok 9 Ton

Czy nasze kotły spalają tyle??? i teraz widać z jaką mocą pracują nasze kotły....

Panowie bo już jestem skołowany po tych wypowiedziach... Czyli jakiej mocy kociołek u mnie? Powtarzam:

Dom o powierzchni całkowitej 220m2 a użytkowej 172m2 .Ogrzewanie podłogowe w kuchni, wiatrołap i 3 łazienkach, grzejniki RADSON lub Brungmann w pokojach. Dom z gazobetonu H+H ocieplony grafitowym styropianem Termo Organica 12cm.

Tak jak kol. karoka napisał wystarczy 10-12kW i to śmiem twierdzić że będzie sporo za duży.

Masz małą kotłownię i ciężko będzie ci się pomieścić z kotłem a co dopiero opał. Nie myślałeś aby trochę poprawić ocieplenie i przejść na jakieś inne ogrzewanie? Jesteś w fazie budowy czy już wykończone? Jak jeszcze działasz jak to się mówi potocznie "na budowie" jeszcze wszystko jest możliwe.

najpierw zrób OZC a dopiero potem zdecyduj czym tyłek ogrzejesz.

dobrze zbigmaz pisze- jak jeszcze nic nie zakńczone to szukać innego typu czajnika

w nowym domu zbudowanym zgodnie ze sztuką i bez mostków znaczących przy takiej powierzchni i takiej bryle potrzebować będziesz nie więcej niż 10-12KW przy temperaturach na dworze -20stC czyli przez jakieś 3 tygodnie w sezonie(średnio bo nie wiemy nic w jakiej strefie mieszkasz- albo nie doczytałem)

przez resztę sezonu dużo mniej - myślę że do 60% tej mocy. czyli nie więcej niż 7KW

warto myśleć o bardziej bezobsługowym sposobie ogrzania tej chałupki. no chyba że nie ma gazu a pomp ciepła nie lubisz

wtedy do kotłowni o powierzchni 7m2 spokojnie zmieścisz kociołek i tonę ekogroszku na palecie lub luzem w workach pod ścianą

Panowie, dziękuję przede wszystkim za szybkie odpowiedzi :).

Co do budowy pisałem już wcześniej.... że będę miał gaz ale ok. lutego 2014r :). Myślałem o pompie ciepłej wody powietrznej Emmetti lub Buderus WPT 270 ale zdałem sobie sprawę że koszt utrzymania miesięczny to 50zł prądu a jednorazowy ok. 7tys.. Postanowiłem więc jako 2 źródło na lato piecyk gazowy jednofunk. ( koszt mniej więcej za gaz miesięczny to 60-70zł i jednorazowy 1tys.). Po dłuższych zastanowieniach zdecydowałem się na zbiornik KOSPEL SB250 oraz piecyk kondensacyjny dwufunkcyjny Dietrich lub Termet ( koszt ok.3tys. jednorazowy). Kolego Zbigmaz01, ocieplenie jest właśnie w trakcie, Termo Organika 12cm 0,31 lambda. Kołki będą ale jednak wcześniej będą specjalne płytkie otwory i po włożeniu kołka zaślepione specjalną zatyczką aby nie było mostków. Nie chciałem kołków ale podobno do gazobetonu komórkowego trzeba. Jestem z Kielc więc III strefa z tego co widziałem. Co Wy na to? :)

Edytowane przez Borus