Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzesiek, nie trzeba być orłem żeby zobaczyć jakim domkiem interesował się kolega wojtek.

Zobacz na jego posty (post ) choć wiele niema na koncie :)

Trafne spostrzeżenie, ;) domek faktycznie podobny do Kopciuszka. Poczytałem to forum, ale nadal z niedowierzaniem patrzę na proponowane wielkości piecyków -10 KW? Ja w swej niewiedzy sądziłem, że 22-24 to będzie właściwy przedział. Mogę gdzieś znaleźć wytyczne jak obliczyć/ dobrać wielkość pieca na podstawie faktycznego zużycia oleju opałowego?

To poco do swojego powstawiałes cegły szamotowe ? :)

To się okaże jeszcze i nie długo :)

Ja nie musiałem długo czekać.W piątek uruchamiałem 11kW u klienta i widziałem efekt na moim groszku z Chwałowic.Czekam aż się producentowi rozluźni trochę i mi wyśle zestaw montażowy.

Trafne spostrzeżenie, ;) domek faktycznie podobny do Kopciuszka. Poczytałem to forum, ale nadal z niedowierzaniem patrzę na proponowane wielkości piecyków -10 KW? Ja w swej niewiedzy sądziłem, że 22-24 to będzie właściwy przedział. Mogę gdzieś znaleźć wytyczne jak obliczyć/ dobrać wielkość pieca na podstawie faktycznego zużycia oleju opałowego?

Tu masz stronkę z kalorycznością różnych paliw: http://1st.bloog.pl/id,6429144,title,Kalorycznosc-wegla-opalu-tabela,index.html?smoybbtticaid=611080

Pod tabelką jest przykład dla węgla. Podstaw tylko swoje dane (zużycie dobowe i kaloryczność oleju) i wyjdzie Ci jakiś sensowny wynik.

Ja ci polecam 10-12kW

Do wyboru

OE+

RBR EKOUNIWERSAL

SKAM-P

Podpisuję się pod tym poleceniem, chociaż odwróciłbym kolejność ;-)

Wojtku - u mnie w domu przy 160 m2 po podłogach [150 m2 użytkowej] średniodobowa moc osiąga przy największych mrozach <7 kW, więc 10-12 będziesz miał z zapasem.

Edytowane przez SUSPENSER

Podpisuję się pod tym poleceniem.

Wojtku - u mnie w domu przy 160 m2 po podłogach [150 m2 użytkowej] średniodobowa moc osiąga przy największych mrozach <7 kW, więc 10-12 będziesz miał z zapasem.

Do sprawdzenia na wykresach na stronie esterownik.pl ale za cały Luty 2013 u mnie pracował z mocą średnią 4,13kW :)

Ze średnią trzeba uważać bo jadąc pod dużą górkę może zabraknąć mocy.

Teraz mam ustawioną moc ok. 12Kw.

Piec załącza się co ok. 2h i pracuje ok.15min. czy to znaczy że nie pracuje ok. 12kw? Średnia wyjdzie malutka.

Uważam że wszystko zależy od prowadzenia pieca przez sterownik.

Gdy sterownik prowadzi kocioł w sposób ciągły to moc może być malutka.

Gdy zimą ustawiłem na spalaniu grupowym ok. 10kw to piec nie dawał rady dogrzać domu.

Możliwe że źle rozumuję.

Strzelę sobie jak zwykle na "oko" :)

średnia dobowa wyjdzie pewnie około 0,4

Prawie trafiłeś :)

A jak mi teraz 3kg z hakiem/24h bierze to jaka to moc ?

Zależy jakim węglem palisz, i jaki SVER osiąga kocioł, ale załóżmy, że ma 25 MJ/kg, a kocioł osiąga 25 % SVER to wtedy:

3 kg * 0,25 * 25 MJ/kg = 18,75 MJ [tyle ciepła zużywasz na dobę]

18,75 MJ / 24 h = 0,78125 MJ/h [tyle średnio na godzinę]

Wiedząc, że 1 MJ=0,278 kWh średnia moc u Ciebie to 0,78125 x 0,278 = 0,22 kW

Prawie trafiłeś :)

Zależy jakim węglem palisz, i jaki SVER osiąga kocioł, ale załóżmy, że ma 25 MJ/kg, a kocioł osiąga 25 % SVER to wtedy:

3 kg * 0,25 * 25 MJ/kg = 18,75 MJ [tyle ciepła zużywasz na dobę]

18,75 MJ / 24 h = 0,78125 MJ/h [tyle średnio na godzinę]

Wiedząc, że 1 MJ=0,278 kWh średnia moc u Ciebie to 0,78125 x 0,278 = 0,22 kW

Czyli na lato wystarczył by mi kocioł mocy około 250W i mam w lato przewymiarowany kocioł 152 razy ? (38kWx1000:250=152)

i może jeszcze 152 rodziny mogły by zostać zaopatrzone w ciepłą wodę ode mnie ?

To dlaczego spalając na takiej mocy ,popiół jest w porządku ,wymiennik suchy nie ma sadzy ,tylko pył .

Edytowane przez animuss