Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

piec za duży to wada ale za mały tym większa bo jak wytłumaczysz rodzinie ze brakuje ciepełka gdy mróz przyciśnie ?? lepiej mieć 3-4kw zapasu niż gdy tyle będzie za mało :) . I kolor nie ważny bo tak naprawdę tylko właścicielowi za małego pieca tyłek zmarznie :D

aha ja mam/miałem za duży piecyk ale mam 16kw na 160 użytkowej z tym ze mam dom docieplony dobrze ,ściany 15grafit,skosy 20cm,ostatnia płyta 15cm bialy styr . Według kalkulatorów zapotrzebowanie moje wynosi 10-11kw na mój dom :)

Edytowane przez wuwok

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To musi być naprawdę dobrze ocieplony dom o niskim zapotrzebowaniu na ciepło (w granicy 30-40w /m2). Bo jedenastka na taką powierzchnię to trochę mała (tyłek ma zimą marznąć? No, chyba, że niektóre piece mają dużo więcej kW niż się to podaje oficjalnie).
Znowu pytasz czy stwierdzasz?

Czy twierdzisz że ja kłamię? Masz na to dowody w wykresach. Taki specjalista z ciebie to napisz co tam widzisz, ja się krytyki nie boję. Może masz jalieś uwagi do pracy mojego kotła to napisz a ja to poprawię. Nie jestem specjalistą bo pisałem że się uczę ale to doczytałeś bo wiele wypowiedzi moich przestudiowałeś skoro wiesz co i gdzie mam. Jak do tej pory nie pomagasz a jedynie wypowiadasz się w sposób dziwny i tyczy się to jednego producenta kotła. Masz coś do niego? A może do mnie? Jeżeli tak to się określ i będzie wiadomo o co chodzi. Jeżeli masz pytania dotyczące kotła zwróć się do producenta a wtedy umieścisz to na forum. Taka negatywna forma twojego zachowania do tego producenta jest dla mnie nie do przyjęcia. Jeżeli szukasz pomocy w wyborze kotła lub sterownika napisz to, podaj jakieś szczegóły. Jak do tej pory o nic nie pytasz a jedynie krytykujesz.

Kolego, nie bądź taki uprzedzony. Ja tylko mówię, że 11kW to za mało na taką dużą powierzchnię. W dodatku, jeśli dom nie jest dobrze docieplony, to tych kilowatów może braknąć. I co wtedy? Dogrzewać dom? To by nie miało najmniejszego sensu przecież.

Piec 17kW na pewno będzie miał co robić w mrozy. Jak dom słabo ocieplony to nawet 20kW pewnie będzie OK.

A skoro już sobie tak rozmawiamy, to powiedz jeszcze proszę, czy ten miał o wyglądzie ekogroszku, który był prezentowany przez Ciebie na jednym z for internetowych, dobrze się spala?

Kolego, nie bądź taki uprzedzony. Ja tylko mówię, że 11kW to za mało na taką dużą powierzchnię. W dodatku, jeśli dom nie jest dobrze docieplony, to tych kilowatów może braknąć. I co wtedy? Dogrzewać dom? To by nie miało najmniejszego sensu przecież.

Piec 17kW na pewno będzie miał co robić w mrozy. Jak dom słabo ocieplony to nawet 20kW pewnie będzie OK.

A skoro już sobie tak rozmawiamy, to powiedz jeszcze proszę, czy ten miał o wyglądzie ekogroszku, który był prezentowany przez Ciebie na jednym z for internetowych, dobrze się spala?

Mam kocioł taki jak piszę, dwie zimy za mną, wiem co potrafi i co może i na koniec wiem co ja chcę i co mogę. Tak że nie boję się brakujących kW a co do domu też napisałem co mam. Zapraszam do siebie jak ci coś nie pasuje to sam ocenisz, popytasz domowników i dowiesz się prawdy na miejscu.

Co do tego miału to obserwując moje wpisy powinieneś dotrzeć do takiego w którym pisałem że ma dużo kamienia i łupka. Sam węgiel pali się b.dobrze ale ten kamień daje dużą ilość w popielniku a i w podtrzymaniu trzeba inaczej podawać i dmuchać.

A zielony ma być kolorem nadziei a nie urojeń.. Już jednego użytkownika pieca z manią prześladowczą tu mieliśmy...

Jakie obserwacje Kolego. Po prostu dużo piszesz w temacie piecy, to czytam.

A poza tym - czy takie dysputy nie napędzają koniunktury?

Przecież dzięki temu niektórzy w ostatnim czasie otrzymują tyle PW.

Nic, tylko tym dyskusjom pogratulować!

Gość Arturo72

A jaka wielkość - najlepiej doradzi producent.

tak,tak ;)

I od razu mówię - wybór padł na SkamP, bo jest neutralnym, a dobrym piecem.

I jaką moc Ci doradził do jakiego obciążenia cieplnego ?

Producent wykonywał przed doborem kotła audyt energetyczny Twojego domu tzw. OZC ?

Gość Arturo72
@Arturo72: czy sprzedający piece robi audyt energetyczny domu (OZC)?

Powinien przynajmniej na piechotę wyliczyć,nie mówię już o OZC,tym bardziej,że nie jest to coś trudnego a jeden formularz w exelu będzie jako wzór na wszystkie domy.

Jak tam Ci wyszedł ten Skamp ? Ile kW masz dobrane do domu ?

Edytowane przez Arturo72

Ok, jak zamontujesz tego Skama to wrzuć jakieś fotki, tylko tak z dalsza, a nie same drzwiczki.

Chyba aparat masz dobry ?

Co Ty Kolego masz z tymi zdjęciami całej kotłowni, co? To nie pierwszy raz, kiedy o to pytasz różnych użytkowników.

Kafelki chcesz sobie dopasować i podglądasz u innych?

@Arturo72: Ja mówiłem o SkamPie nie dla siebie, tylko dla zainteresowanego piecem. Ja z KOLA1972 nie rozmawiałem, więc ciężko mi coś doradzić. No, chyba, że mam wróżyć z fusów, jeśli takie coś się liczy.