Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie pytanko ...

Na stronce http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/mocy-przybywaj-dobor-mocy-kotla-weglowego/ wyczytałem że można zmniejszyć moc pieca za pomocą cegieł szmotowych ...

na tej samej stronce "wyliczyłem" i wyszło mi że mam zapotrzebowanie w sezonie grzewczym max 5.1KW a minimum 2.4KW , a piec ma 12KW (Skam-P Premium 12KW) i mam jak widać za duży piec :(

Gdzie te cegły szamotowe się wkłada i czy ma sens ? Ktoś to testował i sprawdzał czy faktycznie po włożeniu cegieł spadło spalanie (zwiększyła się sprawność ?)

Masz bardzo dobry kocioł więc wcale nie powiedziane, że nie osiąga 80% sprawności już przy 3 kW - skoro mój 18 kW niższej klasy osiąga tyle już przy 6 kW mocy średniodobowej.

Te 5.1 kW to moc średniodobowa - pamiętaj, że okresowo może być potrzebne nawet 8-10 kW [np. przy stosowaniu stref czasowych na CO i CWU zimą].

Tu wkładanie cegieł szamotowych nie ma sensu - ewentualnie możesz dołożyć własnej roboty zawirowywacze [kiedyś opisałem jak je zrobić] jeśli zimą temp. spalin będziesz miał powyżej 120 st C [będziesz miał jednak trochę więcej pracy przy czyszczeniu musząc je przy nim wyciągać] - najlepiej jednak gdy porozmawiasz o tym z Jareckim bo on te kotły zna najlepiej.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Drogi sprzedawco pomp ciepła - w jakim celu kolejny raz narażasz się na "oberwanie po uszach" pisząc w temacie o którym masz średnie pojęcie ?

Czyżby to jakiś masochizm ? ;)

Może napisz w wątku w którym możesz wypowiedzieć się o czymś sprawdzonym przez siebie - np. podaj SVER swojej PPC przy grzaniu CWU - tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159343-Pompa-powietrze-woda-TYLKO-do-cwu/page46

Pompy ciepła Ci nie sprzedałem,bo nie sprzedaje pomp,pompę ciepła tylko do cwu uważam za bezsens nie uzasadniony ekonomicznie ale Wy węglowcy nie znacie pojęcia ekomomii :)

Jak tam klima z pompy ? Do d..py ? Trzeba było słuchać starszego jak pisał o tym,że tak będzie ;)

Witam Panów Serdecznie:bye:

Pozwolicie, że powrócę co źródła tematu.

Taki piec wpadł mi w moje ręce i zastanawia mnie czy warto: KO/PA/420121200 KLIMOSZ MultiDUO 20 (podajnik tłokowy/ palenisko rynnowe)

Cena : 11.931,00,- (cena u producenta)

Chciałbym też zapytać o dotacje do tego typu kotłów. Jak to wygląda w praktyce?

O cenę mi tutaj nie chodzi. Szukam dobrego pieca i rozważam wiele opcji, a zakres cenowy wygląda tak, że mogę brać pod uwagę również tego Klimosza:)

Jeśli chodzi o drugie pytanie to tak, chodzi mi o tę dotację...

Szukając kotła zacząłem skłaniać się ku podajnikom tłokowym i paleniskom rynnowym. Wiele złego naczytałem i nasłuchałem się o podajnikach ślimakowych.

Musisz dopytać w swoim urzędzie czy takowe są, co zaś do tłoka to ja ich nie polecam a to co czytałes o ślimakach to chyba niezbyt dokładnie.

Jeśli masz okazję załapać się na takie pieniążki to musisz wiedzieć że sam zapis w DTR o ruszcie awaryjnym dyskwalifikuje już taki kocioł do dopłaty z tego programu.

Pompy ciepła Ci nie sprzedałem,bo nie sprzedaje pomp,pompę ciepła tylko do cwu uważam za bezsens nie uzasadniony ekonomicznie ale Wy węglowcy nie znacie pojęcia ekomomii :)

Jak tam klima z pompy ? Do d..py ? Trzeba było słuchać starszego jak pisał o tym,że tak będzie ;)

Może już nie sprzedajesz - kto wie, tak często zmieniasz branże, że już nie nadążam, ale dopiero co sprzedawałeś i miałeś nawet udziały w firmie je sprzedającej i montującej, więc przestań ściemniać.

Możesz wkleić link do wpisu tego "starszego" co to ostrzegał ?

Znawco praw fizyki i ekonomii, który to chciałeś ogrzewać dom powietrzem z wentylacji tegoż obiektu - niczym pewien lord, który z bagna wyciągnął się sam ciągnąc za własne włosy ;) - cóż za dobrą nowinę nam maluczkim węglowcom jeszcze tu ogłosisz ?

Klima z PPC - nie narzekam - na parter wystarcza nawet przy 42 st C w cieniu od zachodniej strony domu, a póki co za mało CWU idzie, żeby wystarczyła na cały dom [działa przez 1-2 godziny na dobę, a nie będę na siłę do zasobnika CWU dołączał jeszcze wody w kotle i obiegu bo obecna ze 120 litrowego zasobnika wystarcza spokojnie - może gdy 2 dziewczynki podrosną wtedy będzie to konieczne i będzie miało sens ekonomiczny], dlatego na górze w sypialniach w przyszłym roku zamontuję jeszcze klimatyzator.

Dla Twojej informacji - do 33 st C na zewnątrz obecny system [GWC + PPC] spokojnie wystarcza na cały dom.

Inna sprawa to, że producent nabujał z COP-ami i jest średni 2,67 zamiast 3,5, ale nie ciesz się za bardzo bo gdy swoją PPC opomiarujesz też Ci kopara opadnie - a z tego co pamiętam kupiłeś PPC głównie ze względu na CWU bo ogrzewać dom chciałeś prądem.

Masz jeszcze jakieś pytania kolego sympatyczny ;) ?

Witam wszystkich. Proszę o pomoc w wyborze ogrzewania domu o powierzchni całkowitej 220m2 a użytkowej 170m2.Ogrzewanie podłogowe w kuchni, wiatrołap i 3 łazienkach, grzejniki w pokojach. Dom z gazobetonu H+H ocieplony grafitowym styropianem 12cm. Będę miał dostęp do gazu w następnym roku jednak zastanawiam się nad kotłem na eko-groszek Dworek (na Ekokalorii) lub Ogniwo Eko Plus (na Burner-S) do tego na okres letni kociołek na gaz..

Wiem, że przy ogrzewaniu gazowym jest bezobsługowy i czysto, jednak i drogo ( z tego co czytam na forach).

Proszę o pomoc ponieważ jestem w trakcie już budowy domu (już przykryty) i na decyzję mam coraz mniej czasu.

Edytowane przez Borus

Gość Arturo72
Masz jeszcze jakieś pytania kolego sympatyczny ;) ?

Pytania nie mam bo i po co ;)

Nie chce mi się szukać tych postów,jak trafię to zapodam,być może już usunięte ale to było wtedy jak zastanwiałeś się dopiero nad kupnem ppc.

Pisałem dokładnie o tym co Teraz odczuwasz,że pompa będzie pracowała rzadko i pociechy z "klimy" dzięki temu nie będzie.

Moja jest ustawiona na 2,5h pracy na dobę (6-6.30,13-14 i 19-20) grzejąc 300l zasobnik do temp.48st.C i przez te 2,5h zużywa 2,6kWh.

Ciepłomierze zainstaluje ale w późniejszym czasie,przed sezonem grzewczym.

Edytowane przez Arturo72

Tak miałem na myśli palnik Ekoenergia. Co do ocieplenia. Garaż 40m2 ocieplony też wewnątrz styropianem 10cm, dach wełna, wylewka na dole 15cm czyli 10 styropian i 5 wylewka a u góry wylewka 10cm czyli 5cm styropian. Okna mam Gealan 2 szybowe o przepuszczalności 1.0 o większym proilu.

Szukaj zakresu mocy 12-17kW. To zależy od wielkości Twojego domu... na piśmie 170m2 można smiało brać 12kę, ale jeżdżąc po klientach nie raz już przecierałem oczy widząc wielką chawirę, która miała mieć ok.140m2 oraz malutkie domki, które niby były 170metrowe.....

Uważam,że palnik nie powinien mieć wielkiego wyjścia na paliwo, ale powinno to być zgrane z odpowiednią szerokością rantów dopalających - wówczas sprawność będzie i na górze i na dole mocy. Kolega Wojtek ostatnio gdzieś sprawdzał na swoim ciepłomierzu - na miale węglowym przy ok. 3-4kW wychodziło mu 80%sprawności

Skoro z palnika, który znamionowa ma 15kW z wymiarem wyjścia na paliwo 10x11cm na ostatnich badaniach kotła Skam-P 12kW wyciśnięto bez kłopotu na początku 19kW....

resztę sobie można dopowiedzieć....

Pytania nie mam bo i po co ;)

Nie chce mi się szukać tych postów,jak trafię to zapodam,być może już usunięte ale to było wtedy jak zastanwiałeś się dopiero nad kupnem ppc.

Pisałem dokładnie o tym co Teraz odczuwasz,że pompa będzie pracowała rzadko i pociechy z "klimy" dzięki temu nie będzie.

Moja jest ustawiona na 2,5h pracy na dobę (6-6.30,13-14 i 19-20) grzejąc 300l zasobnik do temp.48st.C i przez te 2,5h zużywa 2,6kWh.

Ciepłomierze zainstaluje ale w późniejszym czasie,przed sezonem grzewczym.

Jednak pociecha z klimy jest bo na parter wystarcza nawet przy największych upałach, a na górze wystarczy dołożyć 2,5 kW klimatyzator - to wszystko wychodzi taniej w zakupie niż 10,5 kW klimatyzator kanałowy, i znacznie taniej w eksploatacji.

Szkoda, że nie masz ciepłomierza bo bez niego to nic nie wiadomo, ale gdy już będziesz miał pochwal się wynikami w odpowiednim wątku.

A czy ktoś z Was spotkał się może z osobami ( lub we własnej osobie) starającymi się o wywarcie presji na swoim mieście w celu pozyskania puli przez miasto na dotację od NFOŚ ?

U mnie niestety nie ma takiego programu, przynajmniej na ten rok i zastanawia mnie co mogę zrobić żeby to zmienić w najbliższej przyszłości...

Kolego jak poszedłem do swojego urzędu zapytać czy niema przypadkiem dotacji na budowę przydomowych oczyszczalni ścieków to trochę patrzono na mnie jak na jakiegoś dziwoląga :)

Następnie otrzymałem odpowiedź że takiego "problemu" nikt nie zgłaszał i rada "bezradnych" nie podejmowała takiego tematu.

Są jednak gminy gdzie ludzie biorą pieniążki za to że przychodzą do pracy żeby pracować :)

Gość Arturo72
A czy ktoś z Was spotkał się może z osobami ( lub we własnej osobie) starającymi się o wywarcie presji na swoim mieście w celu pozyskania puli przez miasto na dotację od NFOŚ ?

U mnie niestety nie ma takiego programu, przynajmniej na ten rok i zastanawia mnie co mogę zrobić żeby to zmienić w najbliższej przyszłości...

Chcesz dofinansowanie z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska za zanieczyszczanie powietrza spalinami z węgla ? Dobre ;)

Jest dofinansowanie na ograniczanie zużycia energii na ogrzewanie przez dom 30 i 50tys.zł,nektóre gminy czy województwa mają dofinansowania do pomp ciepła ale na węgiel ?

Edytowane przez Arturo72