Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolego jak poszedłem do swojego urzędu zapytać czy niema przypadkiem dotacji na budowę przydomowych oczyszczalni ścieków to trochę patrzono na mnie jak na jakiegoś dziwoląga :)

Następnie otrzymałem odpowiedź że takiego "problemu" nikt nie zgłaszał i rada "bezradnych" nie podejmowała takiego tematu.

Są jednak gminy gdzie ludzie biorą pieniążki za to że przychodzą do pracy żeby pracować :)

Dzięki za swoje masło maślane ale ja pytam czy ktoś starał się wywierać nacisk na swoich samorządowców. To, że jest to kwestia niepopularna ( czyt. olewana przez samorządy) to ja wiem, wystarczy wpisać w google ile takich programów było uruchomionych na szczeblu samorządowym i wnioski nasuną się same.

Zadałem takie pytanie ponieważ w przyszłym roku, najpóźniej w kolejnym, będę zmuszony zmienić kocioł, w grę bardzo mocno wchodzi eko groszek, w związku z pojawieniem się możliwości dotacji zakładam, że w mieście gdzie nie ma programu dotacji, jest możliwe osiągnięcie takiego w wyniku zwyczajnej "obywatelskiej interwencji". Bardzo będę wdzięczny jeśli wypowie się ktoś mający jakieś konkretne doświadczenie w podobnych przedsięwzięciach. Ufam, iż dyskusja na taki temat bardzo przyda się w obecnej sytuacji także dla potomnych :yes:

Chcesz dofinansowanie z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska za zanieczyszczanie powietrza spalinami z węgla ? Dobre ;)

Jest dofinansowanie na ograniczanie zużycia energii na ogrzewanie przez dom 30 i 50tys.zł,nektóre gminy czy województwa mają dofinansowania do pomp ciepła ale na węgiel ?

Z tego co widzę Przyjacielu masz mocno nadwątloną opinię na tym forum, więc bardzo Cię proszę nie mąć w głowach przede wszystkim tym, którzy są kompletnie nieuświadomieni w temacie. Jestem laikiem ( przynajmniej za takiego się uważam) ale czytając co napisałeś w swoim poście wyżej wychodzi na to, że albo jesteś ignorantem albo tylko starasz się pisać byle napisać.

Gość Arturo72
Z tego co widzę Przyjacielu masz mocno nadwątloną opinię na tym forum, więc bardzo Cię proszę nie mąć w głowach przede wszystkim tym, którzy są kompletnie nieuświadomieni w temacie. Jestem laikiem ( przynajmniej za takiego się uważam) ale czytając co napisałeś w swoim poście wyżej wychodzi na to, że albo jesteś ignorantem albo tylko starasz się pisać byle napisać.

To poczytaj sobie forum,tutaj w tym tamacie tłumaczenie laikom czemu tak a nie inaczej jest zakazane ;)

Tutaj nieświadomy inwestor jest dobrym inwestorem ;)

Zadałem takie pytanie ponieważ w przyszłym roku, najpóźniej w kolejnym, będę zmuszony zmienić kocioł, w grę bardzo mocno wchodzi eko groszek, w związku z pojawieniem się możliwości dotacji zakładam, że w mieście gdzie nie ma programu dotacji, jest możliwe osiągnięcie takiego w wyniku zwyczajnej "obywatelskiej interwencji". Bardzo będę wdzięczny jeśli wypowie się ktoś mający jakieś konkretne doświadczenie w podobnych przedsięwzięciach. Ufam, iż dyskusja na taki temat bardzo przyda się w obecnej sytuacji także dla potomnych :yes:

Z tego, co kojarzę owe programy są w gminach, które płaca wysokie podatki z tytułu zatrucia środowiska przez przemysł, kopalnie itp. Generalnie na śląsku.

Pula tych pieniążków wraca na rynek w postaci danych dotacji. W danej gminie mogą być też rózne kryteria, czasami trzeba się nawalczyć z maszyną biurokracji

Możesz także liczyć na preferencyjny kredyt w Banku Ochrony Środowiska.

Gość Arturo72
o widzę że arturek wróżbita- z tarota ci wyszło takie zapotrzebowanie???

idź na wątki kablarzy tam ostatnio nawracasz

Z doświadczenia po przeliczeniu kilkunastu,różnorodnych domów w jakimś tam okresie ;)

Nawracać nie nawracam,po prostu piszę to co uważam za złe,w przypadku kabli to je uważam za mało rozsądne posunięcie i do ogrzewania prądem jestem za piecykiem elektrycznym+wodna podłogówka :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
U mnie w gminie już od kilku lat jest dofinansowanie do nowych kotłów wunglowych (maks 4 tys.zł) i do POŚ (maks.7 tys.zł)

U mnie w gminie do eko(??)-węgla sztywno 2tys.zł,do gazu,prądu,pompy ciepła 2,5tys.zł ale to wytyczne tylko gminne.

hehe to Minetru błysnełeś:) chciałeś sie pochwalić :D i czego to dowodzi? że nie badają?- pewnie niczego... wniosek jest taki że nie badają kotłów w Polsce:)

Nie chce mi sie szukać w necie , pewnie Zawijan By wiedział co mówi norma EN 303-5:2012 w klasie IV oraz V. to wiadomo by było czego dotyczy...

Edytowane przez Piotrek42

OJ...............biję się w piersi....

Czytaj dokładnie. Dobra?

Udzieliłem Ci odpowiedzi technicznej, na Twoje stwierdzenie dot. normy EN 303-5:2012 - "zapomnij że jakikolwiek kocioł na węgiel ją spełni".

Metodyka badań wg normy EN 303-5:2012 nie różni się zasadniczo od metodyki badań wg normy PN EN 303-5:2002, więc kotły, które spełniały określone kryteria wcześniej, nadal będą je spełniać. Co, owszem, nie znaczy, że nie będą musiały przejść nowych badań, właśnie zgodnie z wymaganiami normy EN 303-5:2012. Niemniej jednak te kotły spełnią wymagania klasy 3 tej normy. Bez względu na to, kto te badania będzie wykonywał. Kryteriów klas 4 i 5 - nie spełni obecnie chyba żaden z kotłów węglowych obecnych na rybku (napisałem "chyba", bo nie chce mi się dokładnie sprawdzać parametrów uzyskanych przez kilkaset badanych u nas kotłów). Tych kryteriów nie spełnią także występujące aktualnie na naszym rynku kotły na pelet. Ale - póki co - klasa 3 jeszcze w tej normie jest.

Zrozumiałeś to dobrze, czy dalej będziesz się mądrzył?

Z doświadczenia po przeliczeniu kilkunastu,różnorodnych domów w jakimś tam okresie ;)

:)

i to doświadczenie pozwala ci pisać że jego dom ma zapotrzebowanie 6-7KW pomimo iż nie napisał z czego i jak był stawiany???

nie wiesz nic o tej konstrukcji nie znasz jej kubatury, nie widziałeś jak budowano z jakich materiałów i ile błędów popełniono, nie wiesz jak izolowana i jak wentylowana a rzucasz cyframi jak pan lotto podczas losowania

twoje doświadczenie jest zerowe również w dziedzinie określania zapotrzebowania na ciepło

nie wiesz nawet ile tego ciepła twoja chałupa potrzebuje a próbujesz pisać bez podstawowych danych o domach innych ludzi???

jesteś totalnym ignorantem który na powierzchni 118m2 ma położone 120m2 podłogówki (naucz nas układać warstwami proszę :rotfl:)do tego nakupione pomp ciepła i kominków a chcesz ludziom pisać ile potrzebują by im tyłek nie zamarzł?

idź sprzedawać wodę w proszku albo turlać baterie bo tylko do tego się nadajesz

tutaj nie masz czego szukać - no chyba że idziesz na rekord postów