Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ufff, Timon ale dołożyłeś do pieca :)

bo ja wiem naprawdę niewiele ale już na tyle dużo aby takie głupoty tępić bez litości

kolega napisał dom 170m2 a ten mu strzela 6-7KW

a może on potrzebuje 12KW gdyż uznał że stac go tylko na dom ktory spełni wymagania minimalne i nie zejdzie poniżej parametrów granicznych???

do tego ekipa sie nie spisała a OZC kupione na alledrogo dla sztuki bo z kasą w kryzysie krucho(proszę aby się kolega TRUPEK nie obrażał gdyż chodzi mi tylko o przejaskrawione pokazanie bezmiaru niewiedzy arturka o życiu w realnym świecie z różnymi problemami)

i co ?

kupi czajnik 7KW a jak przyjdzie mróz to sobie ognisko napali z wydrukowanych postów niejakiego arturo72 żeby mu tyłek nie zamarzł???

no chyba że mu arturek swojego drewna do kominka podeśle jako rekompensatę za pisane głupoty o ile go sam wcześniej nie spali w swoim kominku dla klimatu:bash::bash::bash::bash::bash:

Gość Arturo72
i to doświadczenie pozwala ci pisać że jego dom ma zapotrzebowanie 6-7KW pomimo iż nie napisał z czego i jak był stawiany???

nie wiesz nic o tej konstrukcji nie znasz jej kubatury, nie widziałeś jak budowano z jakich materiałów i ile błędów popełniono, nie wiesz jak izolowana i jak wentylowana a rzucasz cyframi jak pan lotto podczas losowania

twoje doświadczenie jest zerowe również w dziedzinie określania zapotrzebowania na ciepło

nie wiesz nawet ile tego ciepła twoja chałupa potrzebuje a próbujesz pisać bez podstawowych danych o domach innych ludzi???

jesteś totalnym ignorantem który na powierzchni 118m2 ma położone 120m2 podłogówki (naucz nas układać warstwami proszę :rotfl:)do tego nakupione pomp ciepła i kominków a chcesz ludziom pisać ile potrzebują by im tyłek nie zamarzł?

idź sprzedawać wodę w proszku albo turlać baterie bo tylko do tego się nadajesz

tutaj nie masz czego szukać - no chyba że idziesz na rekord postów

Jeśli dom jest stawiany dzisiaj tzn. musi spełniać normę na przenikalność cieplną ścian czyli 0,3 W/m2K, a to powoduje obciążenie cieplne domu ok.200m2 na poziomie 6-7kW...

Ja przy moich 118m2 mam obciązenie cieplne 3kW.

Gość Arturo72
To raczej było na życzenie, jak włazi między tryby.

.

Tutaj nieświadomy inwestor jest dobrym inwestorem ;)

Bo by kotły pow.10kW nie były sprzedawane na forum,gdzie 99% buduje nowe domy :)

Wciskane są kotły 100% przewymiarowane a zielony inwestor łyka...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Jak jesteś taki mądrala, to po co wstawiłeś sobie pompkę ponad 9kW ? a o kominku nie wspomnę, dla klimatu oczywiście.

Fachura a przewymiarował nośnik o 300%

Ech.

Miała być zwykła 8kW,która przy -20st.C dysponuje mocą 5,5kW a to już dobra moc do systemu dwutaryfowego ale z różnych powodów "zawodowych" wziąlem 9kW z parametrami bez zmian do -15st.C,też jest ok pod system dwutaryfowy gdzie jest tylko 10h grzania czyli 3kW*24h=72kWh/10h=7,2kW i taką optymalną moc przy parametrach -20st.C +21st.C pompy lub innego systemu grzewczego na prąd powinienem mieć,zeby nie wchodzić w I taryfę.

Edytowane przez Arturo72

z różnych powodów "zawodowych" wziąlem 9kW .

Przy zapotrzebowaniu 6 cz 7kW ja proponuję kociołek 10 czy 11kW czyli o 50% więcej jak potrzeba "z różnych powodów zawodowych"

Ty bierzesz pompę 300% większą.

Naśmiewasz się ze mnie przy każdej okazji że robię to na oko.

Jak to się ma do Twoich precyzyjnych wyliczeń ?

Śmiem twierdzić że Timon bardzo trafnie podsumował Twoją fachowość.

Jeśli dom jest stawiany dzisiaj tzn. musi spełniać normę na przenikalność cieplną ścian czyli 0,3 W/m2K, a to powoduje obciążenie cieplne domu ok.200m2 na poziomie 6-7kW...

Ludziom zdarza się w ścianach montować okna i drzwi. Poza tym domy miewają też podłogi, stropy i dachy. Podobno montuje się też coś takiego jak wentylacja, doprawdy nie wiem, po co to komu. Podobno zdarzają się szaleńcy, którym zdarza się wietrzyć ( OTWIERAĆ OKNA - czyli dobrowolnie robić sobie na jakiś czas dziurę w ścianie -wyobrażasz to sobie? ) Słyszałem też o takich, którzy kilka a nawet kilkanaście razy dziennie korzystają z drzwi. A nawet te wielkie bramy garażowe idioci jacyś otwierają, no zdarza się im samochodami wjeżdżać i wyjeżdżać. Jakby nie mogli ich w garażach zostawić do lata, albo przynajmniej trzymać ich zimą na dworze ( tak napisałem uniwersalnym kodem, bo u nas to się " na polu " mówi ). Trzeba by na to napisać normę. No a już całkowitą rozpustą jest korzystanie z ciepłej wody. Zimna hartuje i dodaje zdrowia.A tak na poważnie - piszesz w temacie, o którym nie masz bladego pojęcia. Na 200 m2 domu przyzwoicie ocieplonego przy założeniu grzania CWU kotłem właściwy będzie kocioł 15 - 17 KW. Oczywiście sporo też zależy od lokalizacji budynku. Inaczej będzie na Dolnym Śląsku czy w Zachodniopomorskim, inaczej na Podlasiu czy w górach. Zastosowanie nieco większego kotła też nie będzie żadnym dramatem. Zawsze można palić słabszym węglem, kotły przeważnie bada się stosując opał 26MJ a taki np. Jaret ma około 22MJ. Z automatu blisko 20%...Ja przez komfort termiczny rozumiem nie tylko stałą i odpowiednio wysoką temperaturę. Pojęcie to obejmuje też pewność, ze w przypadku trwających 2 czy 3 tygodnie mrozów 25 - 30 stopni nie zmarznę we własnym domu i nie będę się musiał wspomagać farelkami, kominkami i innymi dupsami. A takie warunki pogodowe ostatnio zdarzyły się w moim rejonie 2 lata wstecz. Przez dwa tygodnie z rzędu nie widziałem temperatury w południe wyższej jak -16, a nocami w okolicach -30 regularnie. Na dodatek śniegu było jak na lekarstwo, a to musisz wiedzieć też ma wpływ na zapotrzebowanie na ciepło. Twierdzenie, że watek czytają w 99% ludzie mający czy tez budujący nowe domy też jest lekko śmieszne - w tym wątku, podobnie jak w Rankingu paliwa typu ekogroszek bardzo często szukają pomocy osoby z chatami 20-sto letnimi i starszymi. Takie, które stare śmieciuchy wymieniły na kotły z podajnikami lub noszą się z takim zamiarem.

ty nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem prostego stwierdzenia a nadal się usiłujesz spierać

napisałem ci jasno wystarczy wyciągnąć wnioski z kontekstu

jeśli kogoś nie stać na fajerwerki a chce mieć swój kąt to buduje jak może, czasem lepiej czasem gorzej, czasem weźmie ekipę z przypadku i owszem postawią mu ściany i dachem przykryją i nawet jakiś styropian przykleją. na koniec jak pisał ci Kobra zrobią kilka dziur które normalni ludzie nazywają dzrwiami i oknami, może nawet komin wentylacyjny będzie bo właściciel jest wredny okrutnie i ma w nosie WM i woli przeciągi otwarte okna i niedomknięte drzwi

pozostaje pytanie jak to zrobią

do tego rzeczony wymóg dla nowych domów

można sobie certyfikat kupić w naszym pięknym kraju. a audytor niejednokrotnie wystawi świstek nie wiedząc nawet w jakim miejscu w Polsce dom się znajduje byle kasę zgarnąć

dopiero ewentualny zakup zbyt słabej mocy czajnika lub termowizja potrafią oczy otworzyć na ilość błędów wykonawczych i faktyczne realne a nie policzone na kolanie zapotrzebowanie.

a ty nie znając żadnych danych na temat domu kolegi strzelasz mu w ciemno ile mu ciepła trzeba.

a ciekawi mnie czy kolega TRUPEK zrobi rzetelne OZC i ile się będzie różnić od twoich farmazonów

a co do nieznajomości liczb

karoka zarzucił ci przewymiarowanie 300% ale w odniesieniu do zapotrzebowania jakie podałeś(3KW- swoją drogą ciekawi mnie czy to z rzetelnie zrobionego certyfikatu czy nie daj boże z twoich wyliczeń) ) a nie w odniesieniu do chęci wstawienia większej pompy ciepła by grzać tylko w drugiej taryfie. ale tego też nie zrozumiałeś bo ważniejsze są jakieś cyferki oczywiście również teoretyczne ponieważ nadal nic o swoim domu nie wiesz. poczekamy do zimy to się przekonamy ile warte twoje pisanie

podtrzymuję zatem moje stwierdzenie

turlaj baterie chłopie ale na innych watkach albo zamiast baterii drewniane klocki do swojego kominka dla klimatu

a co do nieznajomości liczb

karoka zarzucił ci przewymiarowanie 300% ale w odniesieniu do zapotrzebowania jakie podałeś(3KW- swoją drogą ciekawi mnie czy to z rzetelnie zrobionego certyfikatu czy nie daj boże z twoich wyliczeń) ) a nie w odniesieniu do chęci wstawienia większej pompy ciepła by grzać tylko w drugiej taryfie. ale tego też nie zrozumiałeś bo ważniejsze są jakieś cyferki oczywiście również teoretyczne ponieważ nadal nic o swoim domu nie wiesz. poczekamy do zimy to się przekonamy ile warte twoje pisanie

Dobrze piszesz - dodam jeszcze, że Arturo napisał, że przed sezonem zamontuje ciepłomierz do swojej PC - może wtedy pojmie czym różnią się jego obliczenia od praktyki [chyba, że będzie "rekreacyjnie" palił w kominku, i stwierdzi, że ma dom pasywny ;)].

Gość Arturo72
Dobrze piszesz - dodam jeszcze, że Arturo napisał, że przed sezonem zamontuje ciepłomierz do swojej PC - może wtedy pojmie czym różnią się jego obliczenia od praktyki [chyba, że będzie "rekreacyjnie" palił w kominku, i stwierdzi, że ma dom pasywny ;)].

Nie omieszkam poinformować co ciepłomierz wykazał.

Kominek(akumulacyjny) tylko w okresach przejściowych i ewentualnie w sobotnie zimowe wieczory ;)

1,7m3 buku już się suszy i zamierzam to wykorzystywać przez dwa lata :)

Nie omieszkam poinformować co ciepłomierz wykazał.

Kominek(akumulacyjny) tylko w okresach przejściowych i ewentualnie w sobotnie zimowe wieczory ;)

1,7m3 buku już się suszy i zamierzam to wykorzystywać przez dwa lata :)

Ho, Ho, Sir Arturo zna się na PC, WM, elektryce, hydraulice, ekogroszku to i zapewne krawaty wiąże i usuwa ciąże. :)

Spoko,spoko,od tego mam moje 9kW,które będzie tańsze w użyciu niż suszący się buk ;)

każde urządzenie używane sporadycznie będzie tańsze niż to eksploatowane w trybie ciągłym

więc i u ciebie tak będzie -tu masz rację

jak będziesz palił w kominku ciągle a pompę dla klimatu uruchamiał ido grzania CWU to tu się z tobą zgodzę - będzie tańsza w użyciu

:wave::wave::wave::wave: