Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No, no...

Nie przesadzajmy z tą znajomością osobistą.

To, że komuś pokazałem "na jego własne oczy", jak wygląda laboratorium spalania i aparatura badawcza, bo mieli o tym pojęcie księżycowe - nie świadczy jeszcze o "osobistej znajomości". To, że piszą do mnie "per Panie Jacku", a ja nie protestuję, to też jeszcze żadna "osobista znajomość". Nie miałem i nie mam z tymi Panami żadnych osobistych spraw i kontaktów. Z Panem Jareckim - też nie. To tacy sami forumowicze, jak wszyscy inni.

Osobiste kontakty mam tylko z osobami z Elektro-Systemu i Ogniwa - to moi partnerzy. Jasne?

Odrzućcie wszyscy poszukiwania "wątków osobistych" a zacznijcie szukać "wątków merytorycznych", bo ja piszę merytorycznie. Imputowanie mi "celów osobistych" jest nadużyciem z Waszej strony.

Zadałem na wątku o RBRze jedno (tylko jedno) pytanie absolutnie merytoryczne, które próbowano rozwodnić za pomocą ponad 300-stu komentarzy, głównie n/t mojej osobowości. Nie udało się.

Teraz mam w zanadrzu drugie pytanie merytoryczne. I też je zadam w stosownym czasie. Na razie - ochłońcie!

P.S.

A nawet dwa pytania.

Edytowane przez zawijan

No, no...

Nie przesadzajmy z tą znajomością osobistą.

To, że komuś pokazałem "na jego własne oczy", jak wygląda laboratorium spalania i aparatura badawcza, bo mieli o tym pojęcie księżycowe - nie świadczy jeszcze o "osobistej znajomości". To, że piszą do mnie "per Panie Jacku", a ja nie protestuję, to też jeszcze żadna "osobista znajomość". Nie miałem i nie mam z tymi Panami żadnych osobistych spraw i kontaktów. Z Panem Jareckim - też nie. To tacy sami forumowicze, jak wszyscy inni.

Osobiste kontakty mam tylko z osobami z Elektro-Systemu i Ogniwa - to moi partnerzy. Jasne?

!

Dokładnie !!!jestem takiego samego zdania!!!

Czas mnie nauczył,że pewne rzeczy trzeba jednak poprawiać.

Te palniki brucer/duża eko są dla kotłów 30-40kW. Nie ma niestety takiego idealnego do kotła 25kW

Są fajne do kotłów 12 do 20kW.

Wiem,że z wyjścia na paliwo w danym palniku 10x11cm czy 10x14cm idzie uzyskiwać moce do 19-21kW a mniejsze wyjście oznaczało wyższe sprawności na dole.

Nie wiem czy w każdym palniku, nie badałem wszystkich, które są na rynku.

Nie wiem o ile optymalnie warto/można zmniejszyć palnik żeliwny, wiem natomiast i tego nauczył mnie Zawijan,że należy zwracac baczną uwagę na sama konstrukcje palnika i należy dopasować jego rozwiązania pod dany kocioł.

Zdrowy rozsądek mówi,że palnik fabryczny powinien być bdb....

a co sądzicie o takim kotle? http://www.ekspertbudowlany.pl/aktualnosc/id2607,kotly-dwupaleniskowe-retortowe-keller-dual

to podobno jakaś nowość na rynku, więc może warta uwagi?

Pod nazwą "Keller" kryją się piece firmy Elektromet ...

Co do tych piecy to deweloper na moim osiedlu takie stosuje od ponad 2 lat i problemów nie ma ...

Tyle że są to "zwykłe" Kellery 15KW:

http://www.grupa-sbs.pl/katalog-koty-kociol_ekokwp15_z_retorta_lewy_nowy_sterownik-p6i1405.html

Przed "Kellerami" stosował "oryginalne" Elektromety 15KW ...

Co do piecy to sąsiedzi nie narzekają na nie , albo nie słyszałem ...

Powównując do mojego Skam-pa to mój zaczyna rdzewieć a u sąsiada piec zamontowany w tym samym czasie (Keller) - brak śladów rdzy ...

Na moim osiedlu (kilkadziesiąt domów wszystkie domy mają Kellery/Elektromety).

Kola Kola a powiedz czemu Kostrzewa Ci nie przypadł? też myślałem 3lata temu o takim kotle.

Tragiczna obsługa tego kotła , płomieniówki w tym kotle przechodzą przez płaszcz wodny pionowo i aby je wyczyścić trzeba zdemontować całą górę kotła zresztą zerknij na jego przekrój http://www.fuego.pl/download/kostrzewa_plc_przekrojwymiennika.jpg i ta przestrzeń u góry między płomieniówkami a wylotem spalin notorycznie jest zasypywana i zatykana pyłem obojętnie czy palę pelletem czy ekogroszkiem.

Edytowane przez KOLA1972

Kaszpir nie pisz że Ci skamp zaczyna rdzewieć, bo znowu bedzie na mnie :p

Rdza zaczęła wychodzić już pierwszego sezonu (drzwiczki na wysokości palnika) + podstawa. Mam nadzieję że nie będzie się dalej rozprzestrzeniała.

Nie mam pojęcia czy wewnątrz jest też rdza , boję się nawet patrzeć , jeszcze się bezsensowanie zdenerwuje ...

Podoba mi się konstrukcja pieca (poziome kanały). Czyszczenie jest bardzo proste i szybkie i co najważniejsze czyste ...

Jak dla mnie to główna zaleta tego pieca ..

Mam nadzieję że rdza dalej nie będzie właziła i piec wytrzyma jeszcze wiele wiele lat zanim go rdza nie zeżre :(

Nie porównywałem, tzn. nie dokonywałem analizy porównawczej.

Coś nie tak?

Tak sobie czytam... I widzę, że Zawijan pisze dużo postów.

Ale licznik mu bije w tył, miał ich kiedyś ponad 2 700,

a teraz ma 1 700. Jak tak dalej pójdzie, zostanie Sympatykiem

Forum, zamiast Oświeconą Górą Rankingu.

O co tu chodzi?

Kaszpir czy mógłbyś wkleić zdjęcie pieca, a raczej miejsce gdzie występuje rdza ?

Pomyliłem się ...

Zakup pieca w 2011r , przeżył obecnie 2 sezony (2011/2012 i 2012/2013).

Mam nadzieję że przeżyje jeszcze wiele wiele lat , bo jednak piec nie był tani i szkoda by było kasy na niego wydanej :(

drzwiczki.jpg

drzwiczki2.jpg