Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Miałem okazję rozmawiać z Panami z tej firmy na targach Instalacje 2010, ten sterownik też ma modulację mocy, fakt,że prostszą, ale jednak.

Z rozmowy kojarzę,że zaczyna modulację na 10st.C przed zadaną, ale na wartości zadanej przechodzi już w podtrzymanie.

Nie mniej nie jest to już prosty sterownik 0/1.

Zgadza się, mam kontakt z kilkoma użytkownikami tego sterownika oraz pieca, nikt nie narzeka, a niektórzy nawet są zadowoleni po zmianie z ognika na właśnie RK twierdząc że nie można było opanować kotła przy ogniku.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To już kwestia dopasowania sterowania do kotła, palnika, dmuchawy.

Kwestia poprawek softu. Nowy sl.32 w ogniku pid bardzo dobrze pracuje.

Ognik od 2007roku był wyznacznikiem kierunku rozwoju sterowań automatycznych.

To ten sterownik dał impuls do pracy dla innych producentów sterowań.

Dzięki niemu można dzisiaj prowadzić dyskusje.

I bardzo dobrze,że jest wybór, o to przecież chodzi.

Sam bardzo dobrze oceniam Ognika, długo z nim pracowałem i jestem z niego na chwile obecną zadowolony.

Przyznaję,że wcześniej miałem z nim kłopoty, szczególnie na konstrukcjach tłokowych.

Dla mnie Ognik PID jest obecnie produktem dla osób o wręcz zerowym pojęciu o elektronice, prościej się zwyczajnie nie da.

Swój kocioł badaliśmy na wersji softu sl.27 osiągając bardzo dobre wyniki.

Doceniam też RT09pid, bo dzięki dostępowi do menu serwisowego mogę zmieniać pracę algorytmu tak, jak mi się podoba.

Pracy RT09pid nie można porównywać z Twoim RK, ale dostępność do parametrów owszem, dzięki rozbudowanemu menu serwisowemu oraz odrobinie wiedzy mogę z RT09pid dojść do porządanego stanu pracy bez większych problemów.

Obecnie w laboratorium jest kocioł na sterowaniu PUMA. Czekam cały czas na wyniki.

Do nas w sobotę dotarła Puma. Piec uruchomiony, ale strasznie spieka nam ekogroszek. Póki co kupiliśmy parę worków Pieklorza na próbę i myślę, że problem może być w tym, że był trochę mokry. Pewnie worki stały na dworze. Dla porównania kupiliśmy jeszcze kilka worków Jaret Plus (jest suchy), jak spali się Pieklorz to zobaczymy.

Mam jeszcze pytanko: ekogroszek jest podawany dość często co ok. 2min, temperatura ustawiona na 40 stopni, nie jest to za często?

Muszę przyznać, że byliśmy mocno zdziwieni tym jak szybko w domu zrobiło się ciepło. Jak przyjechaliśmy następnego dnia na budowę, to musieliśmy poskręcać grzejniki, bo w domu upał :) Niestety popielnik był prawie pełen, przez ten spieczony ekogroszek :/ Myślicie, że to przez to, że nie był zupełnie suchy, czy może być jeszcze inny powód?

Jeżeli chodzi o Ogniki PID oraz PUMY sytuacja taka zdarza się tylko w domach podczas budowy, gdzie odbiór ciepła nie jest jeszcze taki, jak powinien być.

Dom podczas budowy musi wyschnąć, wygrzać się muszą ściany, to wiąże się z większym zużyciem.

Po wprowadzeniu się, gdy będą już drzwi oraz meble sytuacja będzie normalna.

Teraz nie ma regularnego odbioru ciepła i sterownik skacze z doborem mocy.

Proszę napisać maila, wyjaśnię co do czasu wprowadzenia się można zmienić.

Edytowane przez Jarecki79

Jeżeli chodzi o Ogniki PID oraz PUMY sytuacja taka zdarza się tylko w domach podczas budowy, gdzie odbiór ciepła nie jest jeszcze taki, jak powinien być.

Dom podczas budowy musi wyschnąć, wygrzać się muszą ściany, to wiąże się z większym zużyciem.

Po wprowadzeniu się, gdy będą już drzwi oraz meble sytuacja będzie normalna.

Teraz nie ma regularnego odbioru ciepła i sterownik skacze z doborem mocy.

Proszę napisać maila, wyjaśnię co do czasu wprowadzenia się można zmienić.

Dzięki za odpowiedź, napisałam na priv.

Do nas w sobotę dotarła Puma. Piec uruchomiony, ale strasznie spieka nam ekogroszek. Póki co kupiliśmy parę worków Pieklorza na próbę i myślę, że problem może być w tym, że był trochę mokry. Pewnie worki stały na dworze. Dla porównania kupiliśmy jeszcze kilka worków Jaret Plus (jest suchy), jak spali się Pieklorz to zobaczymy.

Mam jeszcze pytanko: ekogroszek jest podawany dość często co ok. 2min, temperatura ustawiona na 40 stopni, nie jest to za często?

Muszę przyznać, że byliśmy mocno zdziwieni tym jak szybko w domu zrobiło się ciepło. Jak przyjechaliśmy następnego dnia na budowę, to musieliśmy poskręcać grzejniki, bo w domu upał :) Niestety popielnik był prawie pełen, przez ten spieczony ekogroszek :/ Myślicie, że to przez to, że nie był zupełnie suchy, czy może być jeszcze inny powód?

Dzień dobry,

Zjawisko spiekania jest związane z rodzajem węgla, proszę

przeczytać

http://zawijan.wordpress.com/4-proces-spalania/zjawisko-spiekania/.

Niech Pan spróbuje zwiększyć pauzę między dawkami oraz proporcjonalnie obniżyć obroty

dmuchawy. Np. zwiększyć pauzę o 20% i przemnożyć nastawę obrotów dmuchawy * 0.8.

W efekcie obniży się moc kotła, ale proporcja paliwo / powietrze zostanie zachowana.

Niższa moc kotła oznacza, że temperatura w palenisku będzie niższa, a opał będzie

miał więcej czasu, by się spalić.

Niestety dobrego opału jest coraz mniej. Nie należy tego mylić z kalorycznością

- np. antracyt jest bardzo kaloryczny, ale się nie nadaje do spalania na retorcie.

Pozdrowienia,

Panie Włodku, wolałbym, aby nie zaczynac od grzebania w nastawach.

Najpierw spokojnie przysłonić rozetę w dmuchawie, zostawić ok 1,5cm szparę (pamiętam,że komin był tam konkretny)

a później jak to nie pomoże to telefonicznie Pani pomogę.

Opał jest też mokry....

Moim zdaniem spokojnie, bez nerwowych ruchów.

Na grzebanie będzie czas.

Chyba zimą 2010r wyszedł, cos styczeń- luty ale komu w te mrozy chciałoby sie odpinać sterownik i wysyłac do wrocka,z tego co pamietam to tylko SUSPENSER zmienił bo mieszka gdzies blisko wrocka, wymontował, podjechał i w tym samym dniu zamontował... od razu pisał na forum że była kolosalna róznica.

Dokładnie tak było ;-)

Witam i prosze o pomoc ponieważ w tym temacie jestem raczkujący, czytam was i czytam i wiem że nic nie wiem. Może mi ktoś doradzić w sprawie wyboru pieca, interesuje mnie kocioł z podajniekiem najlepiej uniwersalny (żebym mógł palić eko, miałem + zboże, drewno) aha i jeszcze jedno naajlepiej wylot spalin do góry bo wlot do komina mam za wysoko. Dzięki wielkie za wszelkie sugestie

Witam i prosze o pomoc ponieważ w tym temacie jestem raczkujący, czytam was i czytam i wiem że nic nie wiem. Może mi ktoś doradzić w sprawie wyboru pieca, interesuje mnie kocioł z podajniekiem najlepiej uniwersalny (żebym mógł palić eko, miałem + zboże, drewno) aha i jeszcze jedno naajlepiej wylot spalin do góry bo wlot do komina mam za wysoko. Dzięki wielkie za wszelkie sugestie

hej

jestem w podobnej sytuacji ,sledze to forum od pewnego czasu i mysle ze dobrym wyborem w twoim przypadku bedzie http://www.firmainstalco.pl/index.php?art=32 a ty moze orientujesz sie w temacie grzejnikow jake wybrac Alumniowe czy Stalowe

pozdrawiam

hej

jestem w podobnej sytuacji ,sledze to forum od pewnego czasu i mysle ze dobrym wyborem w twoim przypadku bedzie http://www.firmainstalco.pl/index.php?art=32 a ty moze orientujesz sie w temacie grzejnikow jake wybrac Alumniowe czy Stalowe

pozdrawiam

Nad tym się jeszcze nie zastanawiałem i jeżeli ktoś może doradzić które lepiej oddają ciepło itp będę wdzięczny

hej

pozdrawiam

Dowiadywałeś się może w jakiej cenie jest ten kocioł??

Witam.

Wtrącę się do dyskusji. Niedawno uruchomilem piec Kostrzewy Pellets® Fuzzy Logic 25Kw. Wyposażony jest w czujnik pogodowy, regulator pokojowy, sondę lambda i podpięte są wszystkie pompy z instalacji. Grzejniki mam stalowe CosmoNovy plus podlogówka w kuchni i lazienkach. Do tej pory wszystko gra, zobaczymy gdy nadejdą większe mrozy. Grzejniki zostaly sprawdzone (u rodziców są takie same od 10 lat, nic się z nimi nie dzieje, nie tracą koloru).

Pozdrawiam

Sebxyz.

Witam.

Wtrącę się do dyskusji. Niedawno uruchomilem piec Kostrzewy Pellets® Fuzzy Logic 25Kw. Wyposażony jest w czujnik pogodowy, regulator pokojowy, sondę lambda i podpięte są wszystkie pompy z instalacji. Grzejniki mam stalowe CosmoNovy plus podlogówka w kuchni i lazienkach. Do tej pory wszystko gra, zobaczymy gdy nadejdą większe mrozy. Grzejniki zostaly sprawdzone (u rodziców są takie same od 10 lat, nic się z nimi nie dzieje, nie tracą koloru).

Pozdrawiam

Sebxyz.

hej

tez sie interesowalem tym piecem pytalem o rade nawet na tym forum ,otrzymalem odpowiedz ze jak na sadzie zbierze sie nagar to beda z nia cyrki,nastepnie trafilem na watek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?117856-Kostrzewa-Pellets-Fuzzy-Logic-kto%C5%9B-ma-do%C5%9Bwiadczenie

wiec sie troche zrazilem ,napisz czy ten piec jest wart tych pieniedzy ,czym palisz jesli groszkiem to jak sie spisuje zapalarka,i ile on spala na dobe ?czy to rzeczywiscie taka rewelka jak pisze producent?

hej

tez sie interesowalem tym piecem pytalem o rade nawet na tym forum ,otrzymalem odpowiedz ze jak na sadzie zbierze sie nagar to beda z nia cyrki,nastepnie trafilem na watek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?117856-Kostrzewa-Pellets-Fuzzy-Logic-kto%C5%9B-ma-do%C5%9Bwiadczenie

wiec sie troche zrazilem ,napisz czy ten piec jest wart tych pieniedzy ,czym palisz jesli groszkiem to jak sie spisuje zapalarka,i ile on spala na dobe ?czy to rzeczywiscie taka rewelka jak pisze producent?

Witam.

Jak pisalem piec zostal niedawno uruchomiony. Aktualnie pale peletem z Barlinka, drogi ale dobry, suchy, malo popiolu. Ja kupilem ten piec gdy firma miala ekodotacje (sprawdzalem jeszcze ta dotacja jest), plus duży upust w sklepie. W regularnej cenie w życiu bym nie kupil. Zapalarka spisuje się b.dobrze, rozpala po dluższej przerwie (pelet). Czy to taka rewelka, hydraulik który instalowal piec byl zaskoczony jak jest wyposażony, wedlug mnie tak powinien być wyposażony piec. Ile spala, jeszcze nie policzylem, ale patrząc na worki po pelecie to sporo, muszę trochę przysiąść i zgrać to wszystko. Fakt nagar trzeba zbijać raz na tydzień i to jest strasznie upierdliwe, a tak to jest ok.

Pozdrawiam

Sebxyz

Mam pytanie do Jareckiego i Włodka_PID odnośnie oprogramowania sterownika Ognik PID.

We wrześniu wysyłałem swój sterownik do wgrania najnowszego softu i został zmieniony z sl.27 na sl.28, a kilka postów czytałem, że jest już sl.32.

Czy zmiany są na tyle istotne, że dobrze byłoby wysłać sterownik jeszcze raz.

Na tą chwilę mam sytuację podobną jak Michał i Magda (oni mają inny kocioł i sterownik PUMA) - pojawiają się spieki i czasem nie dopala groszku (EKORES i inne jakie się uda kupić).

Mój kocioł to KWM-SGR 25KW z palnikiem Brucer II. Dom dobrze ocieplony, ale jeszcze w trakcie prac wykończeniowych (glazurkarze pracują), bez drzwi wewnętrznych. Grzejniki z głowicami termoregulacyjnymi. Podłogówka narazie nie odpalona ze względu na trwające prace.

Jak znajdziecie chwilę to proszę o słowo komentarza.

Dziękuję i pozdrawiam

Marek

Mam pytanie do Jareckiego i Włodka_PID odnośnie oprogramowania sterownika Ognik PID.

We wrześniu wysyłałem swój sterownik do wgrania najnowszego softu i został zmieniony z sl.27 na sl.28, a kilka postów czytałem, że jest już sl.32.

Czy zmiany są na tyle istotne, że dobrze byłoby wysłać sterownik jeszcze raz.

Na tą chwilę mam sytuację podobną jak Michał i Magda (oni mają inny kocioł i sterownik PUMA) - pojawiają się spieki i czasem nie dopala groszku (EKORES i inne jakie się uda kupić).

Mój kocioł to KWM-SGR 25KW z palnikiem Brucer II. Dom dobrze ocieplony, ale jeszcze w trakcie prac wykończeniowych (glazurkarze pracują), bez drzwi wewnętrznych. Grzejniki z głowicami termoregulacyjnymi. Podłogówka narazie nie odpalona ze względu na trwające prace.

Jak znajdziecie chwilę to proszę o słowo komentarza.

Dziękuję i pozdrawiam

Marek

Ja nie wiem co zostało zmienione w sl.32. Nie miałem czasu dopytać. Co innego w tej chwili mam na głowie.

U Ciebie kocioł pracuje z kolei na mniejszej mocy. Odcięta spora część ogrzewania, niestabilnie ze względu na brak drzwi.

Za duży palnik do odbioru ciepła, teraz to miałem okazję zaobserwowac w laboratorium. Pomogło zaklejenie otworów na około palnika. Bardzo poprawiło jego prace na mocach <15kW

Co do spieków, przysłoń mocniej dmuchawę

Ognika do Brucera ustawiam:

W menu kodowym przerwa P.45sekund

W menu korekcji klienta

PP.-5

d. 80-90% zależy od opału i kotła

ni.2-3

pid.1

Jak na 100%masz brucera, to czarnym siliconem na 1200st.C zaklej otworki na górze tej retorty. Pomoże...

Edytowane przez Jarecki79

Mam Brucera na 100%. Na czarnym silicone osadziłem tylko ten górny kołnierz.

Przy pierwszy możliwym zatrzymaniu zakleję te otworki na górze jak piszesz.

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.

No to teraz czekam, może Włodek_PID się odezwie.

Pozdrawiam

Marek