Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kaszpir musisz poprawić jakość spalania bo takie płaty to bywały u mnie w starym kotle.

Koledzy pomogą to dostroisz sterownik.

Ma być pyłek i to najlepiej bez sadzy.

W pierwszym sezonie używania kotła też mi się taki "gips" zrobił, a potem po wygaszeniu na lato zaczął odpadać płatami z rdzą od strony wymiennika - aż się w pierwszej chwili przestraszyłem, że blacha się rozwarstwiła.

Powstawało to na pewno z powodu złego ustawienia parametrów spalania bo później gdy nauczyłem się dobrze ustawiać sterownik ta warstwa już się nigdy nie pojawiła.

Już drugi tydzień nie palę w kotle tylko grzeję PPC - i na 2 taryfę zasobnik 120 litrów nie wystarcza, więc podłączę do obiegu kocioł [jest w nim 80 litrów wody, a w instalacji jeszcze trochę] i będę go grzał PPC do 45-50 * C.

To powinna być kolejna zaleta bo kocioł nie będzie stał zimny i korodował.

Sprawdzę jednak jakie wtedy będą straty ciepła bo wiadomo, że zasobnik ma niskie, a kocioł niby jest izolowany, ale przez komin zawsze coś tam ciepła ucieknie nawet po zamknięciu klapki od dmuchawy i drzwiczek.

Edytowane przez SUSPENSER

Już drugi tydzień nie palę w kotle tylko grzeję PPC - i na 2 taryfę zasobnik 120 litrów nie wystarcza, więc podłączę do obiegu kocioł [jest w nim 80 litrów wody, a w instalacji jeszcze trochę] i będę go grzał PPC do 45-50 * C.

To powinna być kolejna zaleta bo kocioł nie będzie stał zimny i korodował.

.

Trochę bez sensu grzać kocioł, i wcale nie wiem czy to mu na zdrowie wyjdzie. Jak wybierzesz ciepła cwu, to nie będzie się chłodził ?

Edytowane przez jorgo

kaszpir007...jak się kotle węglowym pali mokrym lub niedosuszonym drewnem to go zgnoisz bardzo szybko!!!

Sam się przekonałem że kocioł węglowy ( a tym bardziej ekogroszkowiec) nie służy do spalania drewna.

Rynek chyba na siłę wymusił na producentach tzw. ruszt awaryjny: a bo mam sad, a bo drewno tanio, a bo deski po budowie...... ale jak sama nazwa wskazuje jest on awaryjny ...na wypadek np. awarii podajnika, żeby zimą w chałupie nie rozpalać ogniska. Na dłuższą metę, te oszczędności palenia drewnem na tym ruszcie wyjdą ......... nie powiem gdzie :confused:

Trochę bez sensu grzać kocioł, i wcale nie wiem czy to mu na zdrowie wyjdzie. Jak wybierzesz ciepła cwu, to nie będzie się chłodził ?

Będzie, ale i tak do temp. wyższej niż gdy stoi teraz [tak z 30* C to będzie minimum jak przypuszczam].

Sprawdzę ciepłomierzem jaki będzie wzrost zużycia ciepła = straty wynikające z dołączenia kotła do obiegu i okaże się czy warto z kotła robić zasobnik.

Suspenser już Ci odpowiadam :)

Przez ten kociołek będziesz mieć dużą stratę, mam stary kociołek w instalacji i gdy tata odkręcił zawór żeby go przegrzać, to spalanie sporo mi wzrosło.

Ok chcę tylko ustalić jak duża to strata będzie i porównać czy lepiej dogrzewać raz dziennie w 1 taryfie czy dołączyć kocioł do obiegu [tu dojdzie jeszcze prąd do sterownika i pompki CWU].

Do tego będzie to próba przed grzaniem CO w okresie przejściowym przy użyciu PPC do CWU.

Na razie ustaliłem, że SVER tej PPC to 2.6-2.7 przy temp. powietrza zasilającego 21-24* C i CWU grzanej do 50* C, a przy CWU grzanej do 60* C SVER wynosi około 2.4

Wynika z tego, że dane producenta, którymi podpierają się sprzedawcy są niewiele warte [podobno do COP nie wlicza się pompki obiegowej i elektroniki wraz z wyświetlaczem pobierających prąd przez cały czas].

W sumie deklarowany COP = 3,5 w laboratorium można łatwo uzyskać np. podając powietrze o wilgotności zbliżonej do 100 % co w rzeczywistości prawie nigdy nie występuje.

Ciekawe jak jest naprawdę z PPC do CO - Arturo72 jako jedyny obiecał podłączyć ciepłomierz i podać wyniki - zobaczymy co z tego wyjdzie i czy poda wyniki gdy będą gorsze od deklarowanych przez producenta.

Chcesz go podłączyć pezpośrednio, czy przez weżownice?

Chyba nie wpadleś na pomysł mieszania wody kotłowej z pitną.

W zasobniku mam wężownicę, więc wystarczy włączyć pompkę CWU od kotła ;)

Woda kotłowa jest z inhibitorem, więc nie wchodzi w grę kąpanie się w niej, a do picia używam tylko mineralnych bo ta z wodociągu u nas ma 20 st niemieckich twardości, więc nawet po zmiękczeniu się nie nadaje do picia bo zawiera sporo soli [co widziałem gdy wlałem ją do nawilżacza].

Edytowane przez SUSPENSER

kaszpir007...jak się kotle węglowym pali mokrym lub niedosuszonym drewnem to go zgnoisz bardzo szybko!!!

Sam się przekonałem że kocioł węglowy ( a tym bardziej ekogroszkowiec) nie służy do spalania drewna.

Rynek chyba na siłę wymusił na producentach tzw. ruszt awaryjny: a bo mam sad, a bo drewno tanio, a bo deski po budowie...... ale jak sama nazwa wskazuje jest on awaryjny ...na wypadek np. awarii podajnika, żeby zimą w chałupie nie rozpalać ogniska. Na dłuższą metę, te oszczędności palenia drewnem na tym ruszcie wyjdą ......... nie powiem gdzie :confused:

Pisałem o tym nie raz :)

Ruszt awaryjny traktować jak wskazuje na to jego nazwa.

Ehhh ...

W piecu palę węglem i tylko węglem i to suchym.

Drewnem nie palę w piecu , palę jak już w kominku. Zadarzyło mi się kiedyś włożyć jakieś drewieno na ruszt wodny , ale stwierdziłem że to bez sensu , bo jak mam opał a palniku to mi jeszcze zgaśnie , a jak już odpalam piec to chce załadować opał i zapomnieć na jakiś czas a nie siedzieć przy piecu ...

U mnie ruszt wodny jest bezużyteczny. Jak kupowałem myslałem że będę go używał , ale użyłem kilka razy aby kilka razy jakiś papier spalić , jakieś małe drewienko i to wszystko. Stwierdziłem że za dużo potem syfu (popiół , niespalone kawalki papieru , i dużo więcej czyszczenia) i dałem sobie spokój ...

W zasobniku mam wężownicę, więc wystarczy włączyć pompkę CWU od kotła ;)

Woda kotłowa jest z inhibitorem, więc nie wchodzi w grę kąpanie się w niej, a do picia używam tylko mineralnych bo ta z wodociągu u nas ma 20 st niemieckich twardości, więc nawet po zmiękczeniu się nie nadaje do picia bo zawiera sporo soli [co widziałem gdy wlałem ją do nawilżacza].

No to ciekaw jestem do jakiej temperatury uda ci się nagrzac w ten sposób kocioł. Natomiast na zwiększenie w ten sposób ilości cwu do dyspozycji raczej bym nie liczył.

Kaszpir, napiszę tylko w skrócie, nie miałem czasu wszystkiego przeczytać,więc jak coś się powtórzy, to przepraszam.

Przejrze wieczorem.

Zaraz mam kolejny wyjazd, cięzko z czasem.

Ja nie palę latem w kotle, nie paliłem w starym, nie palę w podajnikowym.

W obu, jak stoją wytrącają się kropelki wody na górze wymiennika i pojawiają się naloty.

Moge Ci pyknąć wieczorem fotkę i pokazać co jest, jak mi całe lato kocioł stoi bez grzania.

Mam komin ceglany, moja kotłownia jest zanizona w stosunku do budynku, ale nie jest to typowa piwnica.

Jak jest zimno, to przepalam reklamówkami z papierami biurowymi, to mi się wygrzewa i tyle.

Przed rozpaleniem na sezon otwieram wyczystkę kominową, tam troszkę drobnych drewienek, paier i wygrzewam komin.

Dalej deko papierów na ruszt, aby bujnąć kocioł pod 70-75st.C, aby mi ten cały miód odpadł, przegarniam ruszt i już normalnie sobie kocioł pali do wiosny.

Resztę postaram się przeczytać wieczorem

Kaszpir, mnie średnie zużycie wychodzi w tym roku 105 kg.miesięcznie, Jaretu ( obecnie sprzedaję go po 600 PLN luzem ) którym zasypałem na próbę a potem już tak jakoś zostało. Znaczy, że jakieś 65 zeta na miesiąc, ale zużycie CWU mam duże i sam kocioł 28 kW więcej potrzebuje, żeby się utrzymać w ruchu. Myślę, że Ty przy kotle 12 kW i niewielkim zużyciu CWU spalisz ze 2 - 2,5 kg. dziennie. Dodatkowy bonus - moje panie w maju, a nieraz i w czerwcu i potem już we wrześniu lubią sobie odkręcić na godzinkę - dwie jakiś grzejnik - a to w łazience, a to w sypialni, czasem w salonie jak np. kilka dni z rzędu leje i temperatury są po 15 stopni. Ba, pamiętam chyba 2 lata wstecz to i w lipcu ciepłe kaloryfery bywały. Kocioł jest zawsze gotowy, starczy przekręcić zawór 4D który na lato ustawiam w pozycji zamkniętej i otworzyć głowicę na wybranym grzejniku. Jak dokładnie wyskrobiesz ten syf z wymiennika jakimś skrobakiem i potem szczotą poprawisz, później powinieneś mieć luzik. Jak Twój obecny ster daje możliwość pracy w dwustanie, przestaw go na lato na dwustan, odpowiednio dobierz podtrzymanie i niech sobie pyka. A co do Twojego komina, to myślę że wykwity wyszły Ci na nim dlatego, że miałeś nieużytkowane i nieocieplone poddasze. Rozgrzany i nieizolowany komin był mocno studzony z zewnątrz na długim odcinku to i kondensat się wytworzył. Widuję to dość często i przeważnie wystarczy ocieplenie komina na całej długości na której ma zimno, żeby problem zniknął. Pomaga też regulator ciągu zakładany na szczyt komina, koło 7 stówek i święto - chroni przed zalaniem deszczem, przed wiatrami fenowymi no i ogólnie przed odwróceniem ciągu.