Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie żartuj miało być pod tym postem :)

Vld napisał " Chyba nie wpadleś na pomysł mieszania wody kotłowej z pitną."

Wolny mam telefon i wyszło jak wyszło.

Tak to już jest jak chce się oszczędzać elektroniczny papier i nie cytuje się w odpowiedzi.

Żart to nie był, bo ta koncepcja nie zadzapiała. Natomiast do grzania w okreaach przejściowych jedynym sensownym wyjściem było by przepięcie pompy z instalacji bezpośredniej CWU do obiegu kotłowego CO. Choć przy tych parametrach co uzyskał Suspenser i to wydaje się ekonomicznie wątpliwe.

Naprawdę nie chciałym grzać CWU poza sezonem grzewczym piecem , bo jak pisałem jest to dla mnie NIEOPŁACALNE.

Wodę grzeję bojlerem tylko w II taryfie i mi to starczy i za prąd płacę z 30-50zł MAX miesięcznie ...

Wątpie że piecem będzie taniej , a nawet jakby było to mi szkoda roboty (załadunek opału , czyszczenie , wywalenie popiołu) ...

Dlatego palenie we wiosnę-lato w piecu to ostateczność i wolałbym jednak z niej nie korzystać ....

Nie wiem czy takie duszenie opału i wędzenie kotła przez kilkadziesiąt godzin na dobę było by dla kotła takie dobre , bo jednak piec będzie wychłodzony przez większość czasu (zimny) a zimne spaliny będą miały idealne warunki do rozwoju , bo wysoka temepratura była by widziana w moim piecu zapewne przez kilka minut na dobę ...

U mnie opał jest droższy i sądzę że w moim przypadku palenie piecem poza sezonem dla CWU jest zupelnie nieopłacalne i bezsensowne ...

Gość Arturo72
Ciekawe jak jest naprawdę z PPC do CO - Arturo72 jako jedyny obiecał podłączyć ciepłomierz i podać wyniki - zobaczymy co z tego wyjdzie i czy poda wyniki gdy będą gorsze od deklarowanych przez producenta.

Będzie :)

Narazie wstępnie z licznika od stycznia do kwietnia przy -12 do -17st.C pompa grzała 5-7h dziennie żeby utrzymać 21.stC a przez miesiąc 22st.C,próbowałem ją jak zachowa się w przypadku II taryfy czyli grzane było tylko w nocy,w dzień sterownik nie widział koniecznosci załaczenia pompy.

Zużycie na h to 2,2 do 2,4kWh czyli na dobę 11-16kWh czyli jakieś 180-250zł/miesiac grzejąc w I taryfie i chyba tak zrobię bo w moim przypadku nie ma sensu przechodzić na II taryfy gdzie wyszłoby odpowiednio 132-192zł/miesiąc a COP będzie wyższy w dzień.

Z tym,że moja pompa jest typowo do c.o i w żaden sposób nie porównywalna z taką do cwu,u mnie jest bodajże sprężarka 12kW ograniczona do 9kW i dlatego ma stałą moc i wysoki COP mimo spadku temperatur.

Edytowane przez Arturo72

Naprawdę nie chciałym grzać CWU poza sezonem grzewczym piecem , bo jak pisałem jest to dla mnie NIEOPŁACALNE.

Wodę grzeję bojlerem tylko w II taryfie i mi to starczy i za prąd płacę z 30-50zł MAX miesięcznie ...

Wątpie że piecem będzie taniej , a nawet jakby było to mi szkoda roboty (załadunek opału , czyszczenie , wywalenie popiołu) ...

Dlatego palenie we wiosnę-lato w piecu to ostateczność i wolałbym jednak z niej nie korzystać ....

Nie wiem czy takie duszenie opału i wędzenie kotła przez kilkadziesiąt godzin na dobę było by dla kotła takie dobre , bo jednak piec będzie wychłodzony przez większość czasu (zimny) a zimne spaliny będą miały idealne warunki do rozwoju , bo wysoka temepratura była by widziana w moim piecu zapewne przez kilka minut na dobę ...

U mnie opał jest droższy i sądzę że w moim przypadku palenie piecem poza sezonem dla CWU jest zupelnie nieopłacalne i bezsensowne ...

Nie twierdzę, że będzie jakoś super opłacalne. Będzie po tych samych kosztach no może max z dychę miesięcznie droższe. To raz. Kocioł nigdy nie będzie zimny - będzie miał temperaturę, jaką mu zadasz na sterowniku minus ewentualnie histereza. To dwa. Nie chcę Cię do niczego na siłę przekonywać, twierdzę tylko że z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej znoszą lato kotły, które grzeją CWU a z Twoich wpisów zrozumiałem, że zależy Ci na tym, żeby dobrze o kocioł zadbać. Poza tym tak jak pisałem - moje panie lubią ciepło a mnie się nie chce kotła rozpalać jak zaczną narzekać, że wieczór coś chłodny i w ogóle jakoś tak jakby wilgotno w chacie. Musiałbym w jakieś farelki się zaopatrywać, a dogrzewanie nimi pewnie zjadłoby całą ewentualną oszczędność z grzania CWU prądem. Tak mam luzik - 2 ruchy i po kwadransie ciepełko.

Nie twierdzę, że będzie jakoś super opłacalne. Będzie po tych samych kosztach no może max z dychę miesięcznie droższe. To raz. Kocioł nigdy nie będzie zimny - będzie miał temperaturę, jaką mu zadasz na sterowniku minus ewentualnie histereza..

OK. Ja mam głównie podłogówkę więc zanim by się nagrzała podłoga i było odczuwalne ciepło , to trzeba by poczekać zapewne dzień , więc mija się to z celem ...

Jak zaczyna się robić zimno to odpalam kominek. Mam sporo drewna budowlanego , które pozostało mi po modernizacji. Chwila i jest ciepło. Choć oczywoście nie w całym domu ...

Tyle że odpalam kominek też dość żadko , bo jak jest zimno już w chałupie to startuje ogrzewanie i tak sobie już grzeje aż się sezon skończy ...

A jak już jest zupełnie zimno to odpalam piec i czekam na ciepłą wiosnę ...

I tego drewna jakoś nie mogę spalić zbytnio od 2 lat już ...

W pierwszym sezonie jak źle działał mi sterownik a piec miał jeszcze mniejsze zapotrzebowanie na ciepło niż teraz (teraz doszło mu 60m2 do ogrzania) , to w piecu miałem sajgon. Było tak że przez kilka minut piec działał na naprawdę dużej mocy (temp nawet powyżej 350 stopni !!!) a potem przez nawet kilka godzin był w podtrzymaniu. Efekt był taki że piec zniszczony i niesamowity syf w piecu (mokry). Dopiero przy drugim sezonie było lepiej ..

Dlatego boję się takiej sytuacji że piec będzie działał kilka minut a potem przez kilkanaście godzin będzie w podtrzymaniu. Piec jednak będzie się powoli wychładzał z kilkuset stopni do kilkudziesieciu i sądzę że właśnie wtedy jest większa szansa na korozję , bo jednak przez kilkanaście godzin nic nie wysuszy komina/kanałów w piecu a przecież ciąg nawet w podtrzymaniu też jest ...

Więc bez palenia w kotłowni temperatura jest niemalże cały czas taka sama , więc w piecu tak sama. Nie ma wahań temperatur bo i skąd ?Powietrze do pieca przechodzi przez kotłownię i temperatura w kotłowni jednak nie zmienia się zbytnio ..

Więc skąd miała by wejść ta rdza i korozja ? Nie ma żadnych "świeżych" związków chemicznych bo nie ma spalin , jest tylko sam "ciąg" . Jeśli ciąg jest prawdiłowy to nie ma "cofki" i wilgoć powinna wylecieć kominem ...

Był ostatnio u mnie zdun i powiedział mi że piec ma być otwarty aby był ciąg i wtedy będzie się osuszał tak jak i komin.

Edytowane przez kaszpir007

Kaszpir, ciąg powstaje na skutek różnicy gęstości powietrza w piecu, a właściwie to w kominie i na zewnątrz. Jak w kotłowni masz 20 stopni a na zewnątrz 35, to jaki będzie ciąg? Skropliny powoduje różnica temperatur między powietrzem a zimnymi, chłodzonymi wodą ścianami wymiennika. Wykrapla się na styku, czyli na blachach kotła pod tym osadem, bo on jest izolatorem. I zawiera dosyć chemii, żeby w połączeniu z wodą zaszkodzić kociołkowi. Co zresztą widać na Twoich fotkach.

TNatomiast do grzania w okreaach przejściowych jedynym sensownym wyjściem było by przepięcie pompy z instalacji bezpośredniej CWU do obiegu kotłowego CO. Choć przy tych parametrach co uzyskał Suspenser i to wydaje się ekonomicznie wątpliwe.

Dla mnie ważniejsza jednak będzie CWU, więc nie planuje przepinania PPC w obieg kotłowy.

Nie wiem czy to będzie ekonomicznie opłacalne - sprawdzę to i dam znać.

Zrobiłem "wywiad środowiskowy" i moi sąsiedzi palą poza sezonem wodę prądem , jedynie jedna osoba pali kotłem na ekogroszek ...

Więc nie jestem osamotniony ...

Dziś jeszcze zająłem się wyczyszczeniem pieca. Trochę udało się zedrzeć tego nagaru i sporo tego jeszcze udało się się "zedrzeć" , ale nie wszędzie do gołej blachy.

Po wyczyszczeniu włożyłem kilka deseczek na ruszt awaryjny i rozpaliłem. Za pomocą dolnych drzwiczek regulowałem proces spalania.Chciałem wygrzać piec do możliwie wysokiej temperatury 300-350 stopni. Dorzuciłem także opakowanie Spadsalu czy jak to sie zwie. Przy wysokie temepraturze część nagaru poodpadała , ale niestety ciagle jeszcze jest .

To co się dało wyczyściłem.

Pytanie co do "wypoczynku" pieca.

Piec gdy jest nieużywany powinien być szczelnie zamknięty , czy otwarty (aby była cyrlulacja powietrza) ?

Jeśli zamknięty , co co wtedy z kominem ? Jak wleci do komina woda , to jak nie będzie cyrlulacji powietrza (ciągu w kominie) to sam komin nie wyschnie , więc jak ?

Dzięki !

Najlepiej jakąś wyczystkę miedzy czopuchem a kominem. Otwierasz, a wlot od strony kotła zatykasz szczelnie jakimiś szmatami, drzwiczki, wyczystki kotla i dmuchawca tez szczelnie zamykasz.

Mowa oczywiście o zimnych piwnicach, jak ktoś ma kotłownie w domu na parterze, a w niej 20-25C, to niech sobie nie zawraca j...

Mylisz się vld, mam w kotłowni średnio 25st.C (przynajmniej dzisiaj), ceglany komin, kotłownia sucha, lekko zaniżona.

Nigdy nie paliłem latem na cwu, zarówno stary jak i podajnikowy kocioł po tak długim postoju bliżej wylotu spalin do komina są zabarwione delikatnie mówiąc.

Kiedyś już ktoś zaczął dyskusję czy lepiej jak stoi, czy lepiej przepalać. W upały nie ruszam kotła.

Ostatni raz przepalałem w czerwcu papierami.

Generalnie jednak przed rozruchem we wrześniu podpalam coś w wyczystce komina, wygrzewam, dalej na ruszt papiery i wygrzewam kocioł pod 70st.C, wszystko wówczas elegancko się czyści i rozruch i spokój do wiosny...

Zabarwione tzn rdzawy kolor?

Za dużo byś już wymagał gdybys chciał, by nawet zabarwien nie było. Gała blacha zawsze będzie robila się ruda i bez kondensacji, wystarczy sam tlen z powietrza.

Ta metoda da tylko tyle, że nie beda się wykrapac coraz to nowsze partje pary wodnej z przeplywajacegomw tym czy innym kierunku powietrza.

Witam wszystkich. Co aktualnie polecicie do palenia ekogroszkiem ? Dom 144 mkw. Byliśmy zainteresowani defro duo uni 15kw lecz teraz sami już nie wiemy, dzisiaj sprzedawca zaproponował nam piec enka set 3 lub 4. Co o tym sądzicie lub co mozeciezaproponowac