Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podrzuć fotkę jak to masz połączone.U mnie zwykły wąż z zaworkiem gdzie mam możliwość regulacji powietrzem.

Mam za ciasno w kotłowni na fotki, ale jest to gruby peszel + 2 dławnice do niego podłączone do otworów fi 27 w zasobniku i dmuchawie.

Nie mam zaworka, w sumie dmucha tam niewiele, więc nie widzę potrzeby, ale wszystko jest szczelne.

Mam za ciasno w kotłowni na fotki, ale jest to gruby peszel + 2 dławnice do niego podłączone do otworów fi 27 w zasobniku i dmuchawie.

Nie mam zaworka, w sumie dmucha tam niewiele, więc nie widzę potrzeby, ale wszystko jest szczelne.

Ja mam z zaworkiem i mam możliwość regulacji.

dosuszanie.jpg

To jest RBR-Ekouniwersal z systemem odpopielania.

Normanie zapinany jest metalowy pojemnik na popiół do którego żmijka wypycha popiół.

Grześkowi gdzieś bardziej spodobał się ten wór :) który po napełnieniu odpina i wywala.

I tego mu cholernie zazdroszczę. Już nie te drzwiczki ale ten worek :x

Normanie zapinany jest metalowy pojemnik na popiół do którego żmijka wypycha popiół.

Grześkowi gdzieś bardziej spodobał się ten wór :) który po napełnieniu odpina i wywala.

a z czego jest ten wór, niepalny ? nie przepuszcza powietrza? ,jednorazowy?

Dokładnie pojemnik okazał się nieporęczny więc musiałem coś na szybko wymyślić.Padło na worek :)

a z czego jest ten wór, niepalny ? nie przepuszcza powietrza? ,jednorazowy?
Wór jest po ekogroszku,teraz znalazłem bardziej szczelny co pyłów nie przepuszcza.O przepuszczanie nie ma obaw,rura wychodząca z drzwiczek jest na tyle zmielonym popiołem zapchana,ze żadnego lewego powietrza nie ma :)

O wygodzie odpopielacza nie wspomnę :)

I tego mu cholernie zazdroszczę. Już nie te drzwiczki ale ten worek :x
No tak sobie kiedyś z Panem Danielem rozmawialiśmy i zaryzykowałem.Okazało się to dobrym choć u mnie jeszcze niedopracowanym rozwiązaniem.Na tym etapie trwają pace nad tym aby mieć odpopielacz ale również w razie "w" szufladę na popiół :)

Wór jest po ekogroszku,teraz znalazłem bardziej szczelny co pyłów nie przepuszcza.O przepuszczanie nie ma obaw,rura wychodząca z drzwiczek jest na tyle zmielonym popiołem zapchana,ze żadnego lewego powietrza nie ma :)

O wygodzie odpopielacza nie wspomnę :)

Tego typu rozwiązanie ,nie zgodzie z przepisami ,wydaje się wygodne w obsłudze :)

Co do lewego powietrza, to musiał by być worek foliowy a ten może się podrzeć ,lub roztopić od temperatury popiołu w trakcie napełniania .

Gość w84u
Genialne. Popiół jest najbardziej wkurzającym elementem ogrzewania węglem.

Jak to dopracujesz i opatentujesz, staniesz się bogatym człowiekiem :)

Za 150 zł plus trochę swojej roboty sam sobie zrobisz ;)

Witam serdecznie jestem nowy a w dodatku zielony bo mieszkam w bloku i za moje centralne martwi się ktoś inny

ale mam problem i dlatego proszę kolegów i koleżanki :-) o pomoc?

szukam dobrego pieca z podajnikiem tłokowym dla teściowej (70 lat) której właśnie padł jej wysłużony śmieciuch

Ma dom z lat 70-tych typowy kwadrat i centralne ogrzewanie jeszcze w starym stylu czyli rurki 3/4 cala

za to dom super ocieplony styropian 25 cm i plastikowe okna

do tej pory paliła w systemie piec węglowy 80% użycia na sezon i alternatywnie piec gazowy 20 % użycia piece połączone przez płytowy wymiennik ciepła

Teraz szukam czegoś bardziej samoobsługowego ponieważ staruszka już nie daje rady sama dokładać do pieca a szwagier który mieszka obok jest strasznie zapracowany i może zajrzeć do kotłowni raz na 2 - 3 dni

W związku z tym pytanie czy ktoś z Państwa może polecić jakiegoś dobry piec tłokowy na miał i eko groszek ewentualnie z dodatkowym rusztem

Powierzchnia domu to 220 m2 wysokość pomieszczeń 2,5- 2,8m

Z tego co Państwo tu piszą to musiał to by być piec koło 24kw

Proszę o pomoc w wyborze i jakieś swoje doświadczenia

może ranking piecy z podajnikiem tłokowych na miał i eko groszek na rok 2013 :-)

Pozdrawiam

Piotr

Edytowane przez apolloo2

Zamiast wydawać 8 tys na kocioł i kolejny tys na podłaczenie, niech lepiej te pieniądze co roku dokłada sobie do tych wyzszych rachunkow za gaz. Niech

poobniża nastawy temperatury w nieużywanych pomieszczeniach i pozamyka drzwi, a grzeje tylko to co jej potrzebne.

Tlok dla niej, raczej brzmi jak żart.