Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak 12kW ci wystarczy na taką powierzchnię najlepiej z palnikiem żeliwnym miałowo-groszkowym.

Tłokowego bym osobiście nie kupił.

Co jest nie tak z tłokami oprócz tego, że kopcą? Paza tym z tego co słyszałem są dużo żywotniejsze i lepiej sobie radzą z różną granulacją węgla w stosunku do ślimaków. Ślimaki mają większe opory, dlatego są narażone na ścieranie. Powiedzcie mi co trzeba wymieniać w tłoku? Czy retorta spali mniej miału i czyściej niż tłok w takich samych warunkach?

Jak chodzi o węgiel, to mnie takie sito w kwasiaku nie dziwi.

Miałeś pewnie pod olej lub gaz a do węgla to się średnio sprawdza.

Tam gdzie końcówki wystają wyżej nad komin bez ocieplenia sito robi się nawet po 2sezonach...

Wlezę i zobaczę u siebie mam ponad 10 lat . od - 5.02 .2003r
I wlazłem zajrzałem do środka nawet zdjąłem górę nie ma rdzy na razie tylko osad pył ,przeczyściłem komin przy okazji .Wszystko wygląda na zdrowe .Może dlatego że blacha z domieszką molibdenu. Edytowane przez animuss

Na samo CWU niecałe 3 kg.

Nawet jak przyjmiesz średnią moc dobową według zużycia opału, powiedzmy 0,6 kW to i tak wychodzi 60 kW przy Twojej skali przewymiarowania.

Nie będę się powtarzał ,przewymiarowany kocioł 152 razy.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOTŁÓW-NA-EKO-GROSZEK&p=6066815&viewfull=1#post6066815

3 kg / 24 h / 3.600 s * 28.000 kJ = 0,97 kW * 60% = 0,58 kW (sprawność 60 %)

To jest moc średnio-dobowa.

Zgodziłbym bym się z Tobą jakby zużycie CWU było stałe czyli zużywając np. 300 litrów na dobę, zużywałbyś 12,5 litra na godzinę. Wtedy taki kocioł byłby ok.

Ale są momenty, że mój kocioł idzie z mocą 2,5 kW. Czyli jest przewymiarowany tylko 5 razy.

3 kg / 24 h / 3.600 s * 28.000 kJ = 0,97 kW * 60% = 0,58 kW (sprawność 60 %)

To jest moc średnio-dobowa.

Zgodziłbym bym się z Tobą jakby zużycie CWU było stałe czyli zużywając np. 300 litrów na dobę, zużywałbyś 12,5 litra na godzinę. Wtedy taki kocioł byłby ok.

Ale są momenty, że mój kocioł idzie z mocą 2,5 kW. Czyli jest przewymiarowany tylko 5 razy.

Średnio zużywam około 200 litrów ciepłej wody na dobę .

50 litrów za dnia i 150 z wieczora :)

Po co pisać że są momenty że Twój kocioł idzie z mocą 2,5 kW :no: na pewno są momenty zimą że idzie jeszcze z większą mocą .

Skup się na tym że są momenty że podgrzewa tylko zasobnik uzupełnia straty a zużycia nie ma , są prawda . Więc jaka tu potrzebna moc .

Bobasxx przepychamy się o parę kW a ty napisałeś coś takiego ;)

To zdanie mi się bardzo podoba " jest przewymiarowany tylko 5 razy " ,a może aż 5 razy .

Zastanów się nad tym zdaniem .

Edytowane przez animuss

Czy możecie coś powiedzieć na temat kotła Boss Vegas firmy Stalmark. To jest tłokowiec z najmniejszą jednostką 14kW. Jest to nowość i nic nie ma na ten temat. Żadnych opini, zdjęć. Czy użytkuje już kotoś ten kociołek? Wiem, że jest zrobiony na bazie Duo Bossa, palnik ma ten sam, tylko nie ma wodnego rusztu i jest niższy o jakieś 30cm.

http://www.stalmark.pl/s31-boss-vegas.html

Po co pisać że są momenty że Twój kocioł idzie z mocą 2,5 kW :no: na pewno są momenty zimą że idzie jeszcze z większą mocą .

Skup się na tym że są momenty że podgrzewa tylko zasobnik uzupełnia straty a zużycia nie ma , są prawda . Więc jaka tu potrzebna moc .

No ja doskonale o tym wiem, dlatego to moc średnio dobowa wychodzi na poziomie 0,6 kW.

Ale zauważ także, że jeśli ktoś bierze kąpiel np. trzy razy jedna po drugiej, to wtedy urządzenie o mocy 250 Wat (jak to w podanym linku napisałeś), może nie wystarczyć żeby zagrzać wodę.

To zdanie mi się bardzo podoba " jest przewymiarowany tylko 5 razy " ,a może aż 5 razy .

Zastanów się nad tym zdaniem .

Posiadam kocioł jaki posiadam, jego mocy nie zmienię i nie ma innej opcji, latem jest przewymiarowany. Ale 5 razy, a nie 160 :)

Pisałem o zewnętrznym, tam 4mm, założyciel wątku o OE swego czasu podawał,że tam jest 3mm.

Te blachy nie mają żadnego związku z żywotnością, wpływ mają na wysokośc próby wodnej, ale tutaj ważny jest jeszcze rozstaw tzw ankrów.

Na żywotność ma wpływ: środek, konstrukcja wymiennika, poprawność palnika, sposób prowadzenia kotła, warunki jego eksploatacji (kotłownia,komin,paliwo)

Adams, napisz maila otrzymasz wszystkie info.

Pisałem o zewnętrznym, tam 4mm, założyciel wątku o OE swego czasu podawał,że tam jest 3mm.

Te blachy nie mają żadnego związku z żywotnością, wpływ mają na wysokośc próby wodnej, ale tutaj ważny jest jeszcze rozstaw tzw ankrów.

Na żywotność ma wpływ: środek, konstrukcja wymiennika, poprawność palnika, sposób prowadzenia kotła, warunki jego eksploatacji (kotłownia,komin,paliwo)

Adams, napisz maila otrzymasz wszystkie info.

[email protected]

Dziękuję za wszelkie informacje